ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
60 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑΤΟ
Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί

Δυναμική συγκέντρωση και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία πραγματοποίησε χτες το απόγευμα η ΕΕΔΥΕ, ενάντια στα ΝΑΤΟικά εγκλήματα

Από τη συγκέντρωση στα Προπύλαια
Από τη συγκέντρωση στα Προπύλαια
Μια δεκαετία μετά το ΝΑΤΟικό έγκλημα κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας, το οποίο συνεχίστηκε με τα εγκλήματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, η ΕΕΔΥΕ πραγματοποίησε, χτες, μία δυναμική συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας ενάντια στο ΝΑΤΟ, με αφορμή την 60χρονη δολοφονική δράση του κατά των λαών όλου του κόσμου. Οι διαδηλωτές απηύθυναν προσκλητήριο δράσης και αγώνα για τη διάλυση του ΝΑΤΟ, την έξοδο της χώρας μας από τη «λυκοσυμμαχία», την απομάκρυνση όλων των ξένων βάσεων από τη χώρα, την επιστροφή όλων των τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων αποστολών, που βρίσκονται εκτός της Ελλάδας, για τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού.

«78 μέρες ανελέητης καταστροφής»

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Ντρ. Βουσίτσεβιτς, πρώην πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας στην Αθήνα και μέλος ΔΣ του «Φόρουμ Βελιγραδίου για έναν κόσμο των ίσων». Στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις «αξέχαστες αναμνήσεις από την άνοιξη του 1999, όταν η Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος είδαν όλο τον ελληνικό λαό να ορθώνει το ανάστημά του και να υπερασπίζεται τον ηρωικό αγώνα των Σέρβων αδερφών ενάντια στον ανελέητο εισβολέα».

Υπενθύμισε ότι «στις 78 μέρες ανελέητης καταστροφής και αφανισμού, σκοτώθηκαν παραπάνω από 3.500 άνθρωποι. Τα 2/3 των θυμάτων ήταν αθώοι πολίτες, νεογέννητα μωρά, μαθητές, φοιτητές, ασθενείς σε νοσοκομεία και ηλικιωμένοι. Εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν βαριά. Η οικονομική, πολιτιστική, υλικοτεχνική υποδομή, οι εκπαιδευτικές και υγειονομικές εγκαταστάσεις υπέστησαν σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος καταστροφής να ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Η χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου και βομβών διασποράς είχαν σοβαρό αντίκτυπο στο περιβάλλον με μακρόχρονες δυσμενείς επιπτώσεις, όχι μόνο για τη Σερβία, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων».

Από την πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία
Από την πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία
Τόνισε ότι «γι' αυτόν το λόγο η επίθεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ενάντια στη Σερβία, το 1999, αποτέλεσε ένα άγριο έγκλημα ενάντια στην ειρήνη και την ανθρωπότητα. Ο πόλεμος αυτός έγινε εξαιτίας της ιδιοτέλειας της κορυφαίας ιμπεριαλιστικής δύναμης, των ΗΠΑ, γιατί η Γιουγκοσλαβία και η Σερβία έθιγαν τα συμφέροντά τους».

Συνεχίζουμε την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Κεντρική ομιλήτρια της συγκέντρωσης ήταν η Β. Νικολαΐδου, γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, η οποία υπογράμμισε:

«Με τη συγκέντρωσή μας, δηλώνουμε ότι δεν υποχωρούμε. Συνεχίζουμε να παλεύουμε ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο και με τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις μας επιβεβαιώνουμε έμπρακτα την αποφασιστικότητα του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να γίνει το όραμα αυτό πραγματικότητα. Δηλώνουμε την ετοιμότητά μας να στηρίξουμε ή να συμμετάσχουμε σε κάθε πρωτοβουλία που θα υπηρετεί αυτήν την προοπτική. Καλούμε το λαό, τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα στρατευμένα παιδιά, να μην παρασυρθούν από τα τεχνάσματα της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας, που επιδιώκει να κάνει το ΝΑΤΟ αναγκαίο και απαραίτητο, ώστε να συνεχίζει να υπάρχει και να τρομοκρατεί τους λαούς».

Αναφέρθηκε στα «10 χρόνια που πέρασαν από τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ, αλλά και τα 6 χρόνια από την έναρξη του "βρώμικου" πολέμου, που εξαπέλυσαν οι Αμερικανο-Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές ενάντια στο λαό του Ιράκ. Εγκλήματα που συνυπέγραψαν όλες οι φιλοΝΑΤΟικές κυβερνήσεις στην ΕΕ, είτε σοσιαλδημοκρατικής, είτε νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης».

Συμπλήρωσε ότι «10 χρόνια μετά έρχονται στη μνήμη μας τα εγκλήματα από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, αλλά και στην Παλαιστίνη, που αντιμετωπίζει τη βάρβαρη ισραηλινή πολεμική μηχανή». Υπενθύμισε ότι «σε όλα τα ΝΑΤΟικά "κατορθώματα", δυστυχώς, συμμετείχε και συνεχίζει να συμμετέχει ενεργά και με πολλαπλούς τρόπους και η Ελλάδα»!

Επισήμανε, ακόμη, «τους κινδύνους που εγκυμονούνται στις συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης για νέους πολέμους, νέες επεμβάσεις και εντάσεις μεταξύ χωρών και λαών. Είναι γνωστό ότι για να ξεπεράσουν την κρίση οι καπιταλιστές επιχειρούν τη μαζική καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων. Κλείνουν εργοστάσια. Σπρώχνουν μαζικά στην ανεργία εκατομμύρια εργαζόμενους. Επιδιώκουν το ξαναμοίρασμα των αγορών προς όφελος του ισχυρότερου».

Φραγμός στα εγκληματικά σχέδια του ΝΑΤΟ

«Στο μαύρο μέτωπο», συνέχισε, «που υψώνεται σήμερα από τις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και τις δυνάμεις που τις υπηρετούν και που απεργάζονται και προωθούν την υποδούλωση των λαών, η απάντηση είναι ένα μεγάλο φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό λαϊκό μέτωπο. Ο λαός μπορεί, με τους αγώνες του, να νικήσει και να βάλει φραγμό στα εγκληματικά σχέδια του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων».

Τέλος, υπογράμμισε: «Οι ιμπεριαλιστές δεν είναι παντοδύναμοι, όσο ισχυροί κι αν είναι. Το μαρτυράνε αυτό η καπιταλιστική κρίση, η αντίσταση των λαών σε Ιράκ - Αφγανιστάν, τα βήματα των λαών της Νότιας Αμερικής, το ηρωικό παράδειγμα της σοσιαλιστικής Κούβας. Με το σύνθημα "Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί" να "προϋπαντήσουμε" τα 60χρονα του ΝΑΤΟ. Μπορούμε να αναπτύξουμε δράση, ώστε να σφραγιστεί στη λαϊκή συνείδηση αυτό που είναι πραγματικά το ΝΑΤΟ: Απειλή και κίνδυνος, εχθρός για τους λαούς και την ειρήνη».

Τη συγκέντρωση «άνοιξε», με χαιρετισμό εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο Κ. Μυτιληνιού, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας. Αναφέρθηκε στη δράση των ταξικών συνδικάτων ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, που το επόμενο διάστημα θα ενταθεί, γιατί αυτό απαιτούν οι συνθήκες. «Η δράση ενάντια στις απολύσεις, στη μείωση μισθών με αιτήματα και στόχους ενάντια στα μονοπώλια είναι δράση ενάντια στον ιμπεριαλισμό», επισήμανε. Κατέληξε, τονίζοντας ότι «η ενίσχυση και το δυνάμωμα των γραμμών του ΠΑΜΕ σημάνει και ενίσχυση της αντιιμπεριαλιστικής δράσης». Στη συγκέντρωση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ Αλ. Παπαρήγα.

Αμέσως μετά το τέλος των ομιλιών, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, διά μέσου των οδών Πανεπιστημίου και Β. Σοφίας. Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας, οι διαδηλωτές δε σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπως «Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί, είναι το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί». Οι νέοι και οι νέες με τη μαζική τους συμμετοχή έδωσαν τον «τόνο» στη χτεσινή διαδήλωση, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στόχος πάλης του λαού η αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε δήλωσή της στη συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ με αφορμή τα 60χρονα του ΝΑΤΟ, τα 10 χρόνια από τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και τα 6 χρόνια από τον πόλεμο κατά του Ιράκ, τόνισε τα παρακάτω:

«Η δημοκρατία στην Ελλάδα και ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι ασυμβίβαστα με τη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ βαρύνεται κυριολεκτικά με εγκλήματα στην Ελλάδα και σε όλη την ανθρωπότητα. Από αυτή την άποψη το λιγότερο που μπορεί κανείς να πει σήμερα είναι η αυτοδιάλυση του ΝΑΤΟ. Και επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει αυτόματα, η ανάγκη αποδέσμευσης της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι στόχος πάλης του λαού. Διαφορετικά, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα όσο οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι είναι στην ημερήσια διάταξη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ