ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Αλέκα Παπαρήγα στο Βελιγράδι

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφτεί το Βελιγράδι στις 23 και 24 Μάρτη 2009, μετά από πρόσκληση του «Φόρουμ Βελιγραδίου για τον κόσμο των ίσων». Η αντιπροσωπεία θα πάρει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη που οργανώνουν το «Φόρουμ Βελιγραδίου» και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, με αφορμή τα 10 χρόνια από τον εγκληματικό βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει στη διάσκεψη, στην οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή αντιπρόσωποι από αντιιμπεριαλιστικά κινήματα και φορείς 45 χωρών. Κατά την παραμονή της στο Βελιγράδι, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Σερβικής Βουλής, το Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, το Κόμμα των Σέρβων Κομμουνιστών, τον Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, ενώ θα επισκεφτεί τον τάφο του πρώην ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Η ΕΕΔΥΕ στη Διεθνή Διάσκεψη του Βελιγραδίου

Διεθνή Διάσκεψη οργανώνουν στο Βελιγράδι, για τα 10 χρόνια από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, το «Φόρουμ Βελιγραδίου για τον κόσμο των ίσων» και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), τη Δευτέρα 23 και την Τρίτη 24 Μάρτη 2009. Η συνάντηση αυτή συμπίπτει και με τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, της πολεμικής μηχανής των ιμπεριαλιστών, που απειλεί τους λαούς και την ειρήνη σε όλο τον κόσμο, ενώ την ίδια ώρα προετοιμάζεται η πανηγυρική Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο.

Η ΕΕΔΥΕ και το αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα της Ελλάδας, που μαζικά αντιστάθηκε στις φονικές επιδρομές του ΝΑΤΟ και στη διέλευση των στρατευμάτων του από την Ελλάδα το 1999, θα συμμετέχει μαζικά με 100 αγωνιστές της ειρήνης από Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα και καταδίκης της βάρβαρης επίθεσης, καθώς και στη Διεθνή Διάσκεψη, που θα διεξαχθούν στο Βελιγράδι. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα είναι η Βέρα Νικολαΐδου, Γενική Γραμματέας, μαζί με μέλη της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ. Θα συμμετέχει επίσης εκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, αντιναύαρχος ε.α., εκπρόσωποι από το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ και την ΕΕΔΔΑ.

Στη Διεθνή Διάσκεψη θα πάρουν μέρος αντιιμπεριαλιστικά κινήματα και φορείς από 45 χώρες, ανάμεσά τους και η πρόεδρος του ΠΣΕ Σοκόρο Γκόμες, ο γενικός γραμματέας του Θανάσης Παφίλης και ο εκτελεστικός γραμματέας Ηρακλής Τσαβδαρίδης. Στο Βελιγράδι, επίσης, θα διεξαχθεί αύριο Κυριακή 22 Μάρτη η περιφερειακή Σύνοδος των μελών του ΠΣΕ από την Ευρώπη, ενώ στις 24 Μάρτη το βράδυ θα πραγματοποιηθεί λαϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας και καταγγελίας του ΝΑΤΟ για τα εγκλήματά του το 1999 στην πλατεία Δημοκρατίας του Βελιγραδίου.

Η ΕΕΔΥΕ, επίσης, εντείνει την προετοιμασία, για να οργανώσει τη μαχητική παρουσία της στην αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο στις 3 και 4 Απρίλη 2009, με το μπλοκ και το πλαίσιο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Κινητοποιήσεις σήμερα σε Θεσσαλονίκη - Λιτόχωρο

Από παλαιότερη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από παλαιότερη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Την απαίτησή του να φύγει το στρατηγείο των φονιάδων από τη Θεσσαλονίκη, να φύγει το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια διαδηλώνει σήμερα ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης, τιμώντας τα αθώα θύματα των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων και τους αγώνες των λαών. Δίνει αγωνιστικό ραντεβού στη συγκέντρωση που οργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), στις 11 το πρωί έξω από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, στο Γ' Σώμα Στρατού. Και από εκεί με μεγάλη πορεία θα κατευθυνθεί έξω από την κεντρική πύλη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, που από το 1999 μετατράπηκε σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών για το μακέλεμα του γιουγκοσλάβικου λαού. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο Ντραγκομίρ Βουσίτσεβιτς, πρώην πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας στην Αθήνα.

Η ΕΔΥΕΘ καλεί τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης, αποφασιστικά να αντιδράσει για να αποτρέψει την εφαρμογή της συμφωνίας που επικύρωσαν πρόσφατα στη Βουλή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και προβλέπει την αποθήκευση όπλων μαζικής καταστροφής (πυρηνικά, βιολογικά, χημικά) στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο που βρίσκεται εγκαταστημένο στο κέντρο της πόλης.

Στο Λιτόχωρο

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία του Λιτοχώρου Πιερίας, είναι το αγωνιστικό ραντεβού, των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, του εργαζόμενου λαού της περιοχής που παλεύει να ανατρέψει τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ για την περιοχή.

Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ διοργανώνει αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και απαιτεί να σταματήσει η περιοχή να αποτελεί πεδίο άσκησης των δολοφόνων του ΝΑΤΟ, προγεφύρωμα των ιμπεριαλιστών για τις δολοφονικές εξορμήσεις τους.

Αυτές τις μέρες και μέχρι τις 4 Απρίλη διεξάγεται στο στρατόπεδο «Μπαλανίκα» του Λιτοχώρου, η τελική φάση της άσκησης «ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ» που πραγματοποιεί το πολυεθνικό Στρατηγείο ΝΑΤΟ (NDC-GR), που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Περίπου 1.200 στρατιώτες από 12 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ εκπαιδεύονται για να εκτελούν αποτελεσματικά «ταχείες επεμβάσεις» σε βάρος άλλων χωρών και λαών.

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί το λαό να δυναμώσει τον αγώνα του για να σταματήσει η περιοχή να αποτελεί ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, να απομακρυνθούν τα πεδία βολής από το Λιτόχωρο Πιερίας, να φύγει το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Δυναμική αντιιμπεριαλιστική πορεία

«Στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί» ήταν το ηχηρό αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα που έδωσαν από τα Γιάννενα εργαζόμενοι, νεολαία και γυναίκες που συμμετείχαν, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, στη φιλειρηνική - αντιιμπεριαλιστική πορεία που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τη μαύρη επέτειο της ίδρυσης του ΝΑΤΟ και 10 χρόνων από το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Αφετηρία της πορείας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης, του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ και του Συλλόγου Γυναικών ήταν το μνημείο της τριών εκτελεσθέντων αγωνιστών Τσιάρα - Φίλιου - Τάτση. «Οι θηριωδίες των στρατών κατοχής δεν έχουν τελειώσει» είπε ανοίγοντας την εκδήλωση ο Φάνης Αγγελόπουλος, εκ μέρους του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ αναφερόμενος στα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, και Παλαιστίνη και άλλους λαούς. Ενώ ο Σοφοκλής Δρόσος, εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης, κάλεσε σε ενίσχυση του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου.

Σε άλλες πόλεις

-- Συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα «60 χρόνια ΝΑΤΟ - Εχθρός των λαών και της ειρήνης - Να διαλυθεί», διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου Κρήτης τη Δευτέρα 23 του Μάρτη και ώρα 5.30 μ.μ. στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου (Οδός Ανδρόγεω 2, ισόγειο). Ομιλητής θα είναι ο Νίκος Παπαναστάσης, μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ. Στην εκδήλωση θα συζητηθεί η προετοιμασία της παγκρήτιας κινητοποίησης στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας την Κυριακή 29 του Μάρτη, που έχουν αποφασίσει από κοινού οι Επιτροπές Ειρήνης και των τεσσάρων νομών της Κρήτης.

-- Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «60 χρόνια ΝΑΤΟ και ο ρόλος του στρατηγείου Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα» θα πραγματοποιήσει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων αύριο Κυριακή 22 του Μάρτη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., μέλος της ΚΕΘΑ.

-- Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση, στο πλαίσιο της καμπάνιας ενάντια στο ΝΑΤΟ, με αφορμή τα 60 χρόνια του, διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, τη Δευτέρα 30 του Μάρτη, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Θα μιλήσει ο Γ. Ντουνιαδάκης, ναύαρχος ε.α.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ