ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποφασιστικά στην πάλη

Στην ένταση της πάλης για την αποφασιστική περιφρούρηση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων και ελευθεριών, καλεί όλους τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τους μαζικούς φορείς η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ.

Η ΚΟΝ του ΚΚΕ καταδικάζει την τρομοκρατική - πολιτική δίωξη και την επιβολή περιοριστικών μέτρων ενάντια στον συνδικαλιστή Γιάννη Μανουσογιαννάκη, πρόεδρο της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

«Η δίωξη, επισημαίνεται, στηρίζεται σε μήνυση με χαλκευμένες κατηγορίες που κατέθεσε ο γνωστός στους ναυτεργάτες "δουλέμπορος" Ι. Κωνσταντινίδης, πρώην λιμενικός, που αποτάχτηκε από το Λιμενικό Σώμα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας, όχι μόνο δεν επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του Κωνσταντινίδη και τις διαψεύδει κατηγορηματικά, αλλά δηλώνει ενόρκως στον ανακριτή ότι ο Κωνσταντινίδης του υποσχέθηκε να του βρει δουλιά, αν καταθέσει»!

H ΚΟΝ καταγγέλλει ότι «η "τυφλή" Δικαιοσύνη, αντί να ασκήσει δίωξη όπως όφειλε ενάντια στον Κωνσταντινίδη, επέβαλε περιοριστικούς όρους στον Γ. Μανουσογιαννάκη! Είναι φανερό - συνεχίζει - ότι η δίωξη αυτή στρέφεται ενάντια στο συνδικαλιστικό κίνημα, στις ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα του ελληνικού λαού και στόχο έχει να επιβάλει στους εργαζόμενους και σε όποιον αντιστέκεται το κράτους του "τρόμου - νόμου" για να περάσει τα νέα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα ανατροπής του ασφαλιστικού συστήματος, των εργασιακών σχέσεων, απαγόρευσης των διαδηλώσεων κατάργησης του καμποτάζ, το διώξιμο χιλιάδων ναυτεργατών από τα καράβια».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Να είναι, όμως, σίγουροι οι εμπνευστές αυτών των σχεδίων ότι δεν πρόκειται να περάσουν. Οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός με την πάλη του θα τους χαλάσει τα σχέδια».


ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αγωνιστική απάντηση στην τρομοκρατική δίωξη συνδικαλιστή

Αύριο, Πέμπτη, στις 11.00 το πρωί, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά πραγματοποιεί συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της πόλης

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης
Ο Γ. Μανουσογιαννάκης
Η εργατική τάξη είναι εδώ για να «τρομοκρατεί» αυτούς που προσπαθούν να της αφαιρέσουν ό,τι με αίμα και ιδρώτα κατέκτησε, για να προστατέψει τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες της. Η προχτεσινή τρομοκρατική - πολιτική δίωξη του προέδρου του ναυτεργατικού σωματείου «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» Γ. Μανουσογιαννάκη, επειδή υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των ναυτεργατών, έχει προκαλέσει μαζικό ξεσηκωμό. Αυτή η μεθόδευση θα απαντηθεί στο δρόμο καθώς οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν τον περιορισμό, την καταστολή, το δέσιμο χειροπόδαρα του λαϊκού κινήματος που επιδιώκει η κυβέρνηση. Ετσι, αύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί, με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων του Πειραιά θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της πόλης.

Η προσπάθεια του Γ. Μανουσογιαννάκη να προστατέψει από τα πλοκάμια του «δουλεμπορικού» κυκλώματος στον Πειραιά ναυτεργάτες, είχε ως αποτέλεσμα να του επιβληθεί 500.000 δραχμές πρόστιμο, απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα και παρουσία του στο Αστυνομικό Τμήμα κάθε Πέμπτη! Αυτό όταν ακόμα και ο μοναδικός μάρτυρας του μηνυτή Ι. Κωνσταντινίδης, ναυτικός πράκτορας, απόστρατος του Λιμενικού Σώματος, τον διαψεύδει κατηγορηματικά!

Σήμερα στις 10 το πρωί ο Γ. Μανουσογιαννάκης μαζί με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του Πειραιά θα υποβάλει αίτηση στο δικαστήριο για την άρση των περιοριστικών όρων που του έχουν επιβληθεί, εν τω μεταξύ την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι λήγει η προθεσμία για την υποβολή του χρηματικού προστίμου.

Απάντηση, ο συντονισμός της πάλης

Φουσκώνει το «κύμα» αντιδράσεων ενάντια στην πολιτική δίωξη μέσω της οποίας η κυβέρνηση επιδιώκει την τρομοκράτηση του λαϊκού κινήματος.

Στη φίμωση κάθε συνδικαλιστή που αγωνίζεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων, αποβλέπει η απόφαση για την επιβολή περιοριστικών όρων στον Γ. Μανουσογιαννάκη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ. «Επίσης - επισημαίνεται - κινείται στα πλαίσια του τρομονόμου και της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων. Δεν είναι έξω από το νικηφόρο αγώνα των ναυτεργατών που υποχρέωσαν τους εφοπλιστές να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους. Η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης φέρνουν ακέραια την ευθύνη και πρέπει να παρέμβουν ώστε να ανακληθεί αμέσως η απόφαση».

Η συνέχιση της πάλης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που μόνο δεινά έχει για τους εργαζόμενους και το λαϊκό κίνημα, είναι η καλύτερη απάντηση στις τρομοκρατικές μεθοδεύσεις, τονίζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Καλεί τους εργαζόμενους σε διαρκή ταξικό αγώνα ενάντια σε όλους τους αντεργατικούς και αντιδημοκρατικούς νόμους και ειδικότερα για τον τρομονόμο που στόχο έχει να περιορίσει τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα που για αυτά η εργατική τάξη έχει δώσει πολύ αίμα και έχουν θυσιαστεί τα καλύτερα παιδιά της.

Την άμεση άρση των περιοριστικών όρων που επιβλήθηκαν στον Γ. Μανουσογιαννάκη απαιτεί με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου.

Θα μείνουν με τα οράματά τους καθώς η εργατική τάξη δε θα επιτρέψει τέτοιες μεθοδεύσεις, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατών Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Πειραιά και Νήσων. Επισημαίνει ότι η προώθηση στη Βουλή τόσο του λεγόμενου «τρομονόμου» όσο και των νομοσχεδίων για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων και το ρατσιστικό νομοσχέδιο για τους μετανάστες, στοχεύουν στο να δημιουργήσουν μια κοινωνία του χαφιεδισμού. Ολα για την αντιμετώπιση του εχθρού λαού και των λαϊκών διεκδικήσεων.

Δε θα περάσει η κυβερνητική - κρατική τρομοκρατία, δηλώνει με ανακοίνωσή του και το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Υποδηματοποιίας και Δέρματος Θεσσαλονίκης.

Την απαράδεκτη τρομοκρατική δίωξη σε βάρος του συνδικαλιστή Γ. Μανουσογιαννάκη καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων Νομού Καρδίτσας, στην οποία επισημαίνει ότι η κυβέρνηση με τις μεθόδους της επιχειρεί να γυρίσει την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου στις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του. Οσον αφορά στα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στο συνδικαλιστή, υπογραμμίζει πως αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των εργαζομένων και στην καθυπόταξη του συνδικαλιστικού κινήματος και προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι το συνδικαλιστικό κίνημα, όλος ο λαός, θα υπερασπιστούν τις κατακτήσεις τους και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Ανακοινώσεις καταδίκης εξέδωσαν επίσης ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων και Τεχνιτών Ιματισμού Αγρινίου.


Καταγγέλλουν το νομοθετικό «έκτρωμα»

- Η Νομαρχιακή Επιτροπή της ΠΕΑΕΑ Θεσσαλονίκηςκαι της υπαίθρου καταγγέλλει την κυβέρνηση που «με τις πλάτες της Νέας Δημοκρατίας έφερε στη Βουλή για ψήφιση το έκτρωμα "τρομονόμο" με το πρόσχημα της πάταξης της τρομοκρατίας». Οι αντιστασιακοί της Θεσσαλονίκης και της Υπαίθρου είναι ανάστατοι και κάνουν έκκληση στο δημοκρατικό κόσμο να σηκώσουν φωνή διαμαρτυρίας και να αγωνιστούν για να αποσυρθεί ο νόμος από τη Βουλή. Επίσης καλούν όλα τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις που γίνονται ενάντια στον «τρομονόμο» και να επιδώσουν υπομνήματα σ' όλες τις τοπικές αρχές.

- Την έντονη διαμαρτυρία τους για τον προωθούμενο «τρομονόμο» εκφράζουν τα μέλη του Παραρτήματος Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ, με ομόφωνο ψήφισμα της χρονιάτικης απολογιστικής τους συνέλευσης.

Το Παράρτημα καταγγέλλει την κυβέρνηση που προσπαθεί να «επιβάλει καθεστώς τρομοκρατίας με περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών». Ζητά να μην στέλνονται στα δικαστήρια εργαζόμενοι, αγρότες, μαθητές κ.ά. επειδή διαδηλώνουν για τα προβλήματα και αιτήματά τους. Ζητά ακόμη από την κυβέρνηση να μην βρίσκεται σε συστοιχία με τους παγκόσμιους τρομοκράτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που τρομοκρατούν και βομβαρδίζουν λαούς και χώρες που αντιστέκονται στις πιέσεις τους.

Τέλος, εκφράζεται η διάθεση να αποτραπεί με αγώνα η θέσπιση του νομοσχεδίου, στο οποίο ούτως ή άλλως δηλώνεται πρόθεση «απειθαρχίας».

- «Επικίνδυνους δρόμους για τα ατομικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες» καταγγέλλει πως ανοίγει ο «τρομονόμος» και η Επιτροπή Ειρήνης Εξαρχείων - Νεάπολης. Σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως αυτός καμία σχέση δεν έχει με την «τρομοκρατία και την πάταξη της εγκληματικότητας, μιας και οι υπάρχοντες νόμοι είναι αρκετοί. Αποκλειστικός του στόχος είναι το λαϊκό κίνημα και το φιλειρηνικό κίνημα, που δε σκύβουν το κεφάλι στην άρχουσα τάξη».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ