ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΔΝ
Πανευρωπαϊκή δράση ενάντια στο ΝΑΤΟ

Σειρά αντιΝΑΤΟικών κινητοποιήσεων διοργανώνουν και στηρίζουν οργανώσεις-μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), στο πλαίσιο της κήρυξης του Μάρτη ως μήνα πανευρωπαϊκής δράσης ενάντια στο ΝΑΤΟ από το Τμήμα Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής της ΠΟΔΝ.

Ηδη κυκλοφόρησε σε 19 χώρες η κοινή ανακοίνωση κομμουνιστικών και αριστερών νεολαιών για τις επιπτώσεις από το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Πέρα από μια σειρά δραστηριότητες και διαδηλώσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε αρκετές χώρες, είναι προγραμματισμένες οι εξής κινητοποιήσεις τις ερχόμενες μέρες, τις οποίες οργανώνουν ή στηρίζουν οι οργανώσεις-μέλη της ΠΟΔΝ: Βελιγράδι 24 του Μάρτη, Κοπεγχάγη 24 του Μάρτη, Λισαβόνα 30 του Μάρτη, Μαδρίτη 1 του Απρίλη. Στα πλαίσια της καμπάνιας συγκεντρώνονται επίσης σκίτσα, αφίσες και υλικά από όλες τις χώρες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οργασμός προετοιμασίας για τις αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις

Τις διοργανώνει το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο στις 23, 24 και 25 του Μάρτη

Από παλαιότερη αντιπολεμική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Από παλαιότερη αντιπολεμική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
«Οταν οι λαοί θέλουν, μπορούν να σπάσουν τις αλυσίδες». Αυτό το μήνυμα απευθύνει το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις φετινές αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη από τις 23 έως τις 25 Μάρτη και οι οποίες θα κορυφωθούν με το μεγάλο συλλαλητήριο καταδίκης την Κυριακή 25 Μάρτη, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από το Λευκό Πύργο.

Μπροστά στο διαρκές ιμπεριαλιστικό έγκλημα που εξελίσσεται στη Βαλκανική, για τα συμφέροντα των λαών ως μόνος δρόμος προβάλλει η πολύπλευρη αντίσταση και η συντονισμένη πάλη.

Σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο που λειτουργεί με έδρα τη Θεσσαλονίκη. «Με τις τριήμερες εκδηλώσεις, ουσιαστικά προχωράμε στο δεύτερο βήμα συντονισμού της ΑντιΝΑΤΟικής δράσης κομμάτων και κινημάτων των Βαλκανίων», αναφέρει ο Γ. Χαβατζάς, εκπρόσωπος του Κέντρου. Και θυμίζει ότι το πρώτο βήμα έγινε τον περασμένο Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Και ως αποτέλεσμα είχε τη δημιουργία του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου με τη συμμετοχή και ενεργό δράση δεκάδων κινημάτων και κομμάτων των βαλκανικών χωρών που αντιλαμβάνονται ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα.

«Η συνάντηση που φιλοξενεί το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό κέντρο στις 23 και 24 Μάρτη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον που στην πράξη εκδηλώνεται με αυξημένες συμμετοχές από τις βαλκανικές χώρες. Στη διήμερη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας θα συμμετέχουν και οργανώσεις που δε συμμετείχαν στην ιδρυτική συνάντηση του Νοέμβρη.

Εξαιτίας και της επιδείνωσης της κατάστασης στην ΠΓΔΜ, με την απρόβλεπτη δράση των Αλβανών αυτονομιστών, έχουμε καλέσει και άλλα κόμματα από τη γειτονική μας χώρα, ώστε στο πλαίσιο της διημερίδας και ειδικότερα το Σάββατο να πραγματοποιηθεί μια ειδική σύνοδος, όπου θα συζητήσουμε και θα μας ενημερώσουν για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ», κατέληξε ο Γ. Χαβατζάς.

Στη διήμερη συνάντηση θα πάρουν μέρος και παράγοντες της επιστημονικής, κοινωνικής, και πολιτικής ζωής του τόπου. Ενας εξ αυτών ο Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Σπύρος Ραψομανίκης, θα καταθέσει τους δικούς τους προβληματισμούς για την κατάσταση στα Βαλκάνια όπως διαμορφώθηκε μετά τους βομβαρδισμούς και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής και της χώρας.

Με δήλωσή του στο «Ρ» ο Σ. Ραψομανίκης, υπενθύμισε πως το εργαστήριό τους ήταν το μόνο που κατά τη διάρκεια του πολέμου μετρούσε τη ρύπανση στη χώρα μας. Και με βάση τα στοιχεία των ερευνών προκύπτει πως η ρύπανση από τοξικές και οργανικές ουσίες δεν περιορίστηκε στη Γιουγκοσλαβία, αλλά έφτασε και στη χώρα μας. Τέλος, σημειώνει την ανάγκη άμεσα, να ξεκινήσει η προσπάθεια αποκατάστασης του περιβάλλοντος και των υποδομών στις περιοχές που επλήγησαν στη Γιουγκοσλαβία, με ευθύνη όσων συμμετείχαν στην καταστροφή.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο των τριήμερων ΑντιΝΑΤΟικών εκδηλώσεων προγραμματίζονται και πολιτιστικές εκδηλώσεις: Θεατρική παράσταση στις 8 το βράδυ της Παρασκευής στο Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Πρόκειται για μια «θεατρική διαδρομή από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των βαλκανικών λαών», που θα παρουσιάσουν το ΑντιΝΑΤΟικό Βαλκανικό Κέντρο και οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας.

Επίσης το διήμερο 23 - 24 Μάρτη (Παρασκευή και Σάββατο) στο κτίριο Α` της αποθήκης Β` του Λιμανιού θα λειτουργεί αντιπολεμική έκθεση φωτογραφίας με εικόνες από τους βομβαρδισμούς και τις αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις, έκθεση ζωγραφικής μαθητών από τη Ρουμανία και έκθεση γελοιογραφίας.

Οι λαοί στο προσκήνιο

Με ανακοίνωσή του του Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο θυμίζει:

«Το Μάρτη του 1999 το ΝΑΤΟ, με τη σύμφωνη γνώμη των ηγετών της ΕΕ έσπειρε το θάνατο στη Γιουγκοσλαβία με το πρόσχημα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δυο χρόνια μετά αποκαλύφθηκαν πλήρως οι στόχοι της ωμής επέμβασης που δεν ήταν άλλοι από:

Τη στέρηση του δικαιώματος ενός λαού να καθορίσει μόνος του το δρόμο που θα ακολουθούσε. Τη συνειδητή περιβαλλοντική υποθήκη και την οικονομική καταστροφή της χώρας.

Σκοπός, να δρομολογηθούν με τη μεσολάβηση των ίδιων των ουρανόσταλτων δολοφόνων:

  • Η εδραίωση της στρατιωτικής παρουσίας τους στην περιοχή. Η πολιτική χειραγώγηση των λαών της. Το άνοιγμα του δρόμου για αλλαγές συνόρων. Η απομύζηση των οικονομικών πόρων και η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων.

Σχέδια που εντάσσονται στις βλέψεις του ιμπεριαλισμού από την Αδριατική ως την Κασπία για έλεγχο και ξαναμοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών και αγορών».

Απέναντι σ' αυτό το διαρκές έγκλημα, σημειώνει το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟκό Κέντρο, οι λαοί καλούνται να απαιτήσουν αγωνιστικά να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Να απαγορευτεί η χρήση των πυρηνικών όπλων. Να αποκατασταθεί περιβαλλοντικά η περιοχή με ευθύνη των καταστροφέων. Να υπάρξει σεβασμός των συνόρων. Οι μειονότητες να αποτελέσουν γέφυρα φιλίας μεταξύ των λαών».

ΒΟΥΛΗ
Απορρίφθηκαν αιτήσεις για άρση ασυλίας

Με τις αιτήσεις για άρση ασυλίας 9 βουλευτών απασχολήθηκε χτες η Ολομέλεια της Βουλής, χωρίς να κάνει καμιά αποδεκτή. Ανάμεσα στις αιτήσεις που συζητήθηκαν ήταν και αυτές εναντίον του μουσουλμάνου βουλευτή Γκαλήπ Γκαλήπ, για δηλώσεις που έκανε στο μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ στην Τουρκία, καθώς και η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που κατέθεσε ο Ε. Γιαννόπουλος εναντίον της Λιάνας Κανέλλη για δημοσίευμα του περιοδικού «Νέμεσις» σχετικά με την αντιπαράθεσή του με τον Β. Κεδίκογλου για την αντιστασιακή του ιδιότητα.

Αναφορικά με την άρση ασυλίας του βουλευτή Γκαλήπ Γκαλήπ ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, σημείωσε ότι «εδώ πρόκειται για πολιτική ενέργεια, ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί ή όχι. Μπορεί να καταδικάζεται πολιτικά κάποιος αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να προχωρούμε στην ποινικοποίηση τέτοιων υποθέσεων». Παράλληλα, για τη μήνυση του Ε. Γιαννόπουλου εναντίον της Λ. Κανέλλη σημείωσε πως «είναι σαφές ότι πρόκειται για αντιδικία με πολιτικά στοιχεία. Είναι από τις κατ' εξοχήν περιπτώσεις που δεν μπορεί να αρθεί η ασυλία».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής βουλευτής Γ. Παπαγεωργίου τάχθηκε κατά της άρσης της ασυλίας της Λιάνας Κανέλλη, λέγοντας αναφορικά με το αντικείμενο της μήνυσης Γιαννόπουλου ότι «πρόκειται για επιμέρους διαφορά» που «έχει χαρακτηριστικά πολιτικής διαφοράς». Σχετικά με την άρση ασυλίας του Γκαλήπ Γκαλήπ σημείωσε ότι μετά τον ισχυρισμό του βουλευτή ότι παραποιήθηκαν οι δηλώσεις του, δε συντρέχει λόγος για άρση.

Κατά της άρσης της ασυλίας του Γκαλήπ Γκαλήπ τάχθηκε η εισηγήτρια της ΝΔ, Ε. Παπακώστα, ενώ ο δεύτερος εισηγητής της ΝΔ, Απόστολος Ανδρεουλάκος, ήταν αντίθετος με την αίτηση άρσης για τη Λιάνα Κανέλλη λέγοντας ότι «σε τίποτε δεν πρόκειται να ωφελήσει τον εγκαλούντα συνάδελφο αλλά θα ζημιώσει και το κύρος του Σώματος». Κατά των αιτήσεων άρσης ασυλίας τάχθηκε και ο εισηγητής του Συνασπισμού, Φ. Κουβέλης. Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής Γκαλήπ Γκαλήπ υποστήριξε ότι «υπήρξε παραποίηση και λανθασμένη μετάφραση» στο επίμαχο κείμενο όπως δημοσιεύτηκε στον Τύπο.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση απορρίφθηκαν επίσης οι αιτήσεις για άρση ασυλίας της βουλευτή του ΣΥΝ Μαρίας Δαμανάκη, των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Πυθαγόρα Βαρδίκου, Κ. Τσίμα και Κ. Τασούλα και των βουλευτών της ΝΔ Ι. Παπαθανασίου, Ε. Παπαγεωργοπούλου και Αρ. Τσιπλάκου.

Περιοδεία στον ΟΑΣΑ και την «Ολυμπιακή»

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα περιοδεύσει σήμερα Τετάρτη, στις 8 π.μ., στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ στο Ελληνικό και στις 10 π.μ. στην Τεχνική Διεύθυνση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας». Στα πλαίσια της επίσκεψης η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις εργαζομένων.

Σε Θεσσαλονίκη - Κιλκίς η Αλ. Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα περιοδεύσει στη Θεσσαλονίκη και στο Κιλκίς αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή. Το πρόγραμμα της περιοδείας περιλαμβάνει:

Αύριο Πέμπτη:

- Στις 12.00 το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, με θέμα: «Η κατάσταση στα Βαλκάνια και άλλες πολιτικές εξελίξεις», στην αίθουσα τηλεκπαίδευσης στον 1ο όροφο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

- Στις 19.00 θα μιλήσει στην πόλη του Κιλκίς.

Την Παρασκευή, 23/3:

- Στις 10.00 θα χαιρετίσει τις εργασίες του ΑντιΝΑΤΟικού Βαλκανικού Κέντρου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ