ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Θερμός Απρίλης ενόψει

Απλώνει η δράση των Επιτροπών Αγώνα, προς συντονισμό και κινητοποιήσεις

Ατσαλωμένες από την πρόσφατη μάχη στο 30ό Συνέδριο της ΓΣΕΕ και στον απόηχο των 46 συλλαλητηρίων της προηγούμενης βδομάδας, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις μπαίνουν και πάλι μπροστά στον αγώνα για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης. Με τις Επιτροπές Αγώνα στις πόλεις, με τη δημιουργία νέων επιτροπών, με περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις, καθώς η κυβέρνηση επιμένει στα σχέδιά της που αποβλέπουν στο χτύπημα του πυρήνα του ασφαλιστικού συστήματος.

Τα επικοινωνιακά «παιχνίδια» της κυβέρνησης, περί μαλακών μέτρων και περιορισμού της επίθεσης μόνο σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, μια σκοπιμότητα εξυπηρετούν: Τον αποπροσανατολισμό, τη διάσπαση, το τεμάχισμα των αντιδράσεων και την υπονόμευση της μετωπικής αντίστασης εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων, επαγγελματοβιοτεχνών και αγροτών. Η ημερίδα που διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας στις 29 Μάρτη για το ασφαλιστικό και η συμμετοχή σ' αυτή εκπροσώπου του βρετανικού οίκου, του συμβούλου του πρωθυπουργού Π. Τήνιου και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιβεβαιώνουν την κατεύθυνση της επίθεσης και την ολική της στόχευση. Ολα δείχνουν ότι μπροστά μας βρίσκεται ένας θερμός Απρίλης.

Χτες κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά πάρθηκαν μια σειρά μέτρα, ώστε τις πρώτες ημέρες του Απρίλη να υπάρξει μια πρώτη αγωνιστική κινητοποίηση. Οι εργαζόμενοι του Πειραιά, του πρώτου λιμανιού της χώρας, δείχνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης.

Στη σύσκεψη αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση κυρίως στην κατεύθυνση της ακόμα καλύτερης ενημέρωσης των εργαζομένων και του συντονισμού της δράσης για την απόκρουση αυτής της πολιτικής. Οι δεκάδες συνδικαλιστές πρωτοβάθμιων σωματείων που πήραν μέρος στη σύσκεψη εξουσιοδότησαν την επιτροπή να αποφασίσει τις ημερομηνίες για τα νέα αγωνιστικά τους «χτυπήματα», με στόχους το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Επίσης αποφάσισαν να επιδιώξουν πανελλαδικό συντονισμό με τις επιτροπές που στήθηκαν σε κάθε γωνιά της χώρας για τη διοργάνωση πανελλαδικής κινητοποίησης στο αμέσως επόμενο διάστημα.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΤΟΕ
Η πλειοψηφία παίζει στο κυβερνητικό παιχνίδι

Η κυβέρνηση έριξε το δόλωμα και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ σαν έτοιμη από καιρό το άρπαξε για να ενισχύσει τον παραπέρα αποπροσανατολισμό των τραπεζοϋπαλλήλων σχετικά με τις κυβερνητικές επιδιώξεις στο ασφαλιστικό. Ετσι, χτες στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας η πλειοψηφία της διοίκησης επέλεξε να προβάλει την άποψη ότι το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων θα λυθεί ξεχωριστά. Παίζοντας το παιχνίδι της κυβερνητικής προπαγάνδας, επιχειρεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι η κυβέρνηση δε θα προχωρήσει σε αντιασφαλιστικές αλλαγές σε όλους τους κλάδους μαζί, γιατί, δήθεν θέλει να ξεκόψει τους τραπεζοϋπαλλήλους από συντονισμένο αγώνα των εργαζομένων. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση επιχειρεί να σπρώξει την ΟΤΟΕ σε ξεχωριστές κινητοποιήσεις για να παρουσιάσει στη συνέχεια τους τραπεζοϋπαλλήλους σαν «ρετιρέ» που παλεύουν για τα προνόμιά τους. Στο πλαίσιο αυτό η πλειοψηφία αποφάσισε να συντονιστεί μόνο με τυχόν αποφάσεις στις ΔΕΚΟ και τη ΓΣΕΕ και να συμμετέχει στο «κοινωνικό διάλογο» - απάτη. Η συζήτηση για απεργιακές κινητοποιήσεις παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση.

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ, συνεχίζει να θέτει ως αίτημα για το ασφαλιστικό του κλάδου την ένταξη όλων των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ και κοινό επικουρικό Ταμείο με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Αίτημα, που είχε καταθέσει αρχικά η κυβέρνηση αλλά το απέσυρε ενόψει των γενικότερων αλλαγών που ετοιμάζει στην κοινωνική ασφάλιση αλλά και των αντιδράσεων των τραπεζιτών για το κόστος που θα έχει γι' αυτές.

Τη συνολική τους πρόταση κατέθεσαν οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ Τραπεζών, οι οποίοι τόνισαν ότι είναι αναγκαίος ο αγωνιστικός συντονισμός όλων των εργαζομένων ενάντια στην κυβερνητική επίθεση για την κοινωνική ασφάλιση και ζήτησαν να απαιτηθεί η απόρριψη του νομοσχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση και η μη συμμετοχή της ΓΣΕΕ στον «κοινωνικό διάλογο» - απάτη.

Παράλληλα, στο ΓΣ συζητήθηκαν και οι προκλητικές αξιώσεις των τραπεζιτών στην τελευταία συνάντηση για την κλαδική σύμβαση εργασίας - η επόμενη συνάντηση θα γίνει τη Δευτέρα - για απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών (καθημερινή λειτουργία 8πμ - 8μμ και Σάββατο 9πμ - 2μμ) και η ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων. Η «απάντηση» της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ στις προκλητικές εργοδοτικές αξιώσεις θα περιοριστεί σε διάβημα στο υπουργείο Εργασίας, ζητώντας την τήρηση νόμων και συμβάσεων για το ωράριο λειτουργίας των τραπεζών, ενώ θα προετοιμάσει προσφυγή σε ασφαλιστικά μέτρα για τις διοικήσεις των τραπεζών που παρανομούν...

Μιλώντας στο ΓΣ ο Α. Αντύπας, μέλος της ΕΣΑΚ Τραπεζών, σημείωσε ότι η τακτική της κυβέρνησης είναι να κομματιάσει το θέμα του ασφαλιστικού και να διασπάσει τους εργαζόμενους και επανέλαβε τη θέση της παράταξης ότι δε θα υπάρξουν περιθώρια για επιμέρους λύσεις. «Το θέμα είναι πώς θα δημιουργηθεί κοινό μέτωπο όλων των εργαζομένων για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης» σημείωσε. Αναφερόμενος δε, στο θέμα της συλλογικής σύμβασης κάλεσε την ΟΤΟΕ να μη δεχτεί να συζητήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις προκλητικές αξιώσεις των τραπεζιτών. Κατήγγειλε ακόμα ότι η ίδια η ΟΤΟΕ άνοιξε την όρεξη των εργοδοτών, καθώς τα τελευταία χρόνια δε διεκδικεί αλλά διαπραγματεύεται με αιτήματα στη λογική των τραπεζιτών.

ΚΚΕ
Συζητήσεις και περιοδείες

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ για την παρουσίαση των θέσεων του Κόμματος για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Σήμερα

Στο Χαλάνδρι, στις 7 μ.μ., στο Κέντρο Νεότητας (Δαναΐδων), με ομιλητή τον Δ. Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο Καματερό, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του 2ου Δημοτικού Σχολείου (Γρηγόρη Λαμπράκη και Θεσσαλονίκης), με ομιλήτρια την Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Ν. Φιλαδέλφεια, στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Χαλκηδόνας, στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Α. Κανταρτζή, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.

Στο Ηράκλειο Αττικής, στο Πολυδύναμο Κέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου», στις 6.30 μ.μ., με ομιλητή τον Β. Τιρτιράκη, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ.

Οι κομματικές οργανώσεις των ΕΒΕ, περιοδεία στο Εμπορικό Κέντρο της Αθήνας, 10 π.μ.

Στη Μεσσηνία, αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας, στις 7 μ.μ. Ομιλητής ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ΚΟΒ ΟΤΑ Βόλου του ΚΚΕ, διοργανώνει σύσκεψη σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΝΕ Μαγνησίας του Κόμματος.

Σήμερα, στις 7 μ.μ., θα γίνει στα γραφεία της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, σύσκεψη Τραπεζοϋπαλλήλων Βόλου

Πέμπτη 22 του Μάρτη

Στο Δυτικό Αεροδρόμιο, η Μαρία Λαμπρινού, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην «Ολυμπιακή», στις 10 π.μ.

Οι κομματικές οργανώσεις των ΕΒΕ, περιοδεία στις περιοχές Ψυρρή - Βαρβάκειο Αγορά και Ερμού στις 10 π.μ., με τον Γ. Σταυρόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις 6.30 μ.μ., η Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα Λάρισας του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, με ομιλητή τον Γιώργο Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Παρασκευή 23 του Μάρτη

Οι κομματικές οργανώσεις των ΕΒΕ, περιοδεία στα μηχανουργεία της περιοχής Ακαδημίας Πλάτωνα, 7.30 π.μ., με τον Γ. Σκιαδιώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις 7 μ.μ., η Αχτιδική Επιτροπή Ελασσόνας του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση στην αίθουσα του δημαρχείου Ελασσόνας, με ομιλητή τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος.

Σάββατο 24 του Μάρτη

Στη Λέσβο, στο Κυδάδειο κτίριο της Μύρινας οργανώνεται εκδήλωση - συζήτηση, στις 7.30 μ.μ., με ομιλητή τον Α. Κοσμόπουλο, γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ.

Ο ειδικός

Στην ημερίδα του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό την Πέμπτη 29 του Μάρτη, εισηγητής θα είναι και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Πλάτων Τήνιος. Γνωστός από το παρελθόν, ως εμπειρογνώμονας των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και συντάκτης μαζί με τον κύριο Σπράο της πρώτης έκθεσης για την «ασφαλιστική μεταρρύθμιση». Αν πάρουμε υπόψη μας ότι ο εν λόγο «ειδικός» είναι ένθερμος θιασώτης του «Χιλιάνικου μοντέλου» καταλαβαίνουμε πόσο «μαλακά» και «περιορισμένα» θα είναι τα νέα μέτρα.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΒΕ
Εκδήλωση με τον Σ. Στριφτάρη

Εκδήλωση για την Κοινωνική Ασφάλιση διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων της ΚΟΑ του ΚΚΕ, την Δευτέρα 26 ΤΟΥ Μάρτη και ώρα 7.30 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, με ομιλητή το Σπ. Στριφτάρη, βουλευτή και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωσή τους οι κομματικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι οι κατακτήσεις του λαού «θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας και της ασυδοσίας των πολυεθνικών», όμως «οι σύγχρονες ανάγκες του λαού απαιτούν ένα Δημόσιο Καθολικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης» που θα παρέχεται δωρεάν σε όλους».

Εκδηλώσεις συνδικάτων

Τρεις εκδηλώσεις με θέμα το ασφαλιστικό οργανώνονται σήμερα από συνδικαλιστικούς φορείς:

Ο Σύλλογος Δασκάλων νησιών Αργοσαρωνικού στην αίθουσα εκδηλώσεων του Α` Δημοτικού Σχολείου Αίγινας και ώρα 6 μ.μ.

Η Α-Γ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής διοργανώνει συζήτηση στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χολαργού (Περικλέους 55).

Σύσκεψη φορέων πραγματοποιείται στο Εργατικό Κέντρο Λέσβου, στις 6 το απόγευμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ