ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ζωντανές λαϊκές δυνάμεις να πάρουν την απόφαση που θα κάνει τη διαφορά

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Μωραΐτης, αναφέρθηκε στον κάλπικο διαχωρισμό ανάμεσα στα «τοπικά» και τα γενικά προβλήματα του λαού και της χώρας, σημειώνοντας ότι «στην ΕΕ σχεδιάζονται ενιαία τα αντιλαϊκά μέτρα προς το συμφέρον του κεφαλαίου και υλοποιούνται από την Κεντρική και Τοπική Διοίκηση, με ευθύνη όλων των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων».

Εφερε παράλληλα μια σειρά από παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, όπως το πώς κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμοι, πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τις Οδηγίες της ΕΕ για την Ενέργεια, έχουν γαζώσει τις κορυφογραμμές με ανεμογεννήτριες και μονάδες βιορευστών σε όλο το νομό, φουσκώνουν τα κέρδη των ομίλων, την ίδια ώρα που φουντώνει η ενεργειακή φτώχεια για τις λαϊκές οικογένειες. Το πώς την ώρα που ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας πανηγυρίζει ότι η Περιφέρεια είναι στις πρώτες θέσεις στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, στο νομό τα οδικά δίκτυα είναι σε πλήρη εγκατάλειψη, οι ελλείψεις στην πολιτική προστασία τραγικές, τα πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίζονται με τις πρώτες έντονες βροχοπτώσεις. Και βέβαια τον τομέα της αγροτικής οικονομίας, όπου τα αδιέξοδα της ΚΑΠ, που εφαρμόζουν με ευλάβεια διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, το μεγάλο κόστος παραγωγής, τα πανάκριβα μέσα και εφόδια, η φοροληστεία και τα χαράτσια, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο επιβίωσης σε φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους.

«Στον αντίποδα της αντιλαϊκής πολιτικής βρέθηκαν και βρίσκονται το ΚΚΕ και η "Λαϊκή Συσπείρωση". Ηταν η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση», σημείωσε ο βουλευτής του Κόμματος, απευθύνοντας το κάλεσμα: «Αυτοί που αισθάνονται αριστεροί, όλες οι ζωντανές λαϊκές δυνάμεις (...) να ξεπεράσουν τις παγίδες των ψεύτικων προσδοκιών και της αναμονής, να αχρηστεύσουν την παγίδα του "μικρότερου κακού" που γίνεται συνεχώς και πιο μεγάλο κάθε φορά. Να πάρουν την απόφαση που θα κάνει τη διαφορά, να μπουν στον αγώνα και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, για να ισχυροποιηθεί παντού. Αυτό θα δώσει δύναμη στην υπόθεση της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, στην υπόθεση της Κοινωνικής Συμμαχίας».

Οι στρατιωτικοί και το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας να στηρίξουν το ΚΚΕ

Ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., μέλος της Επιτροπής για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε τόσο στη μετατροπή όλης της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε απέραντη ΝΑΤΟική βάση, όσο και στη στοίχιση της ΝΔ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων σε αυτά τα προτάγματα. Και απευθυνόμενος στους στρατιωτικούς εν ενεργεία, στους στρατευμένους, στους απόστρατους, στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, σημείωσε ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχεται από λαϊκές, εργατικές και αγροτικές οικογένειες, καλώντας τους να ενημερωθούν και να προβληματιστούν «με τη θέση μας ότι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια δεν μπορούν να υπάρξουν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Να μη νομιμοποιήσετε στη συνείδησή σας τη συμμετοχή των ΕΔ σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εκτός συνόρων. Να απειθαρχήσετε αν ποτέ διαταχθείτε να ταχθείτε απέναντι στον ελληνικό λαό, τους εργαζόμενους, τα αδέρφια σας, τους φίλους σας, όπως έγινε και στη διάρκεια της χούντας. Να έρθετε κοντά μας, να συζητήσουμε, να γνωριστούμε».

Κάλεσε σε στήριξη του ΚΚΕ, λέγοντας ότι «είναι η μόνη δύναμη που εκφράζει τον γνήσιο λαϊκό πατριωτισμό. Είναι η μόνη καθαρή πατριωτική επιλογή στον αγώνα και τις εκλογές.

Καλούμε το προσωπικό των ΕΔ και των ΣΑ, επίσης, να αντιταχθεί και να απομονώσει τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, στηρίζοντας και στις εκλογές το ΚΚΕ. Με ισχυρό ΚΚΕ μπορεί ο λαός να γκρεμίσει τη ναζιστική Χρυσή Αυγή από την τρίτη κοινοβουλευτική θέση.

Στην Αιτωλοακαρνανία των ηρωικών παραδόσεων και αγώνων συνεχίζουμε.

Με ισχυρό ΚΚΕ παντού, ανοίγουμε τον δρόμο για μια νικηφόρα πορεία.

Για μια Ελλάδα της προκοπής, χωρίς βάσεις, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο μας».

Συμπόρευση με το ΚΚΕ στον αγώνα για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα

Ο Π. Μπεσίνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, σημείωσε μεταξύ άλλων πως κανένας από τους «επίδοξους σωτήρες» δεν εξηγεί γιατί δυστυχούν οι κάτοικοι της περιοχής, «γιατί τα χωράφια μένουν χέρσα, και όταν καλλιεργούνται, οι αγρότες που τα καλλιεργούν με κόπο και οι οικογένειές τους πεινάνε (...) γιατί η μεταποίηση, που μέχρι και πριν μερικά χρόνια απασχολούσε χιλιάδες εργαζόμενους στα καπνεργοστάσια, στον ιματισμό, στα κεραμιδαριά και αλλού, τώρα πλέον έχει αφανιστεί».

Ανέδειξε ότι αυτά και πολλά ακόμη, που βασανίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, «είναι και o κοινός τόπος όπου θα σφυρηλατηθεί η συμπόρευση με το ΚΚΕ, θα πάρει σάρκα και οστά και θα κάνει τελικά την πραγματική διαφορά».

Αναφερόμενος στην πείρα από τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης, σημείωσε πως τα προβλήματα και τα συμφέροντα των φτωχών αυτοαπασχολούμενων «είναι κοινά σήμερα με αυτά των ιδιωτικών υπαλλήλων, των μικρών αγροτών, των δημοσίων υπαλλήλων, των εργατών, των επαγγελματιών, των μικρών ΕΒΕ. Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων έχει αποδείξει ότι στα κοινά προβλήματα απαιτούνται κοινοί αγώνες».

Πρόσθεσε πως «αυτή ακριβώς η συμπόρευση στους κοινούς συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες μπορεί να είναι και μια ουσιαστική και ρεαλιστική βάση για την πολιτική συμπόρευση των πολιτών και των φορέων με τις πολιτικές δυνάμεις που στέκονται απέναντι και αντιμάχονται όλους αυτούς που έχουν την αποκλειστική ευθύνη της έσχατης φτωχοποίησης και της απάνθρωπης βαρβαρότητας που βιώνουμε».

Κάλεσε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, θεωρώντας «την πρωτοβουλία αυτή θετική, ρεαλιστική και ικανή - στο βαθμό που θα βρει τη μέγιστη ανταπόκριση - να φέρει τα πάνω κάτω στις πολιτικές εξελίξεις, προς όφελος του τόπου και του λαού».

Το παλιό δεν καταργείται με την αναπαλαίωση αλλά από το νέο

Στη δική του παρέμβαση, ο Γ. Σολτάτος, συνταξιούχος λογιστής, πρώην νομαρχιακός και περιφερειακός σύμβουλος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη θετική εμπειρία που απέκτησε εδώ και πολλά χρόνια από τη συνεργασία του με το Κόμμα, σε δημοτικές εκλογές, σε κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες, στη μετέπειτα πορεία του ως μέλος και εκπρόσωπος των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ αρχικά και του ΔΗΚΚΙ αργότερα.

Σημείωσε πως «στη σημερινή συγκυρία, ο ρόλος που πρέπει να παίξει το ΚΚΕ είναι πολύ μεγάλος και σε αυτό έπεσε ο κλήρος να προσπαθήσει να κρατήσει όρθιο τον λαό μας. Δυστυχώς οι σειρήνες του προοδευτισμού και της αριστερής δήθεν κατεύθυνσης εγκλώβισαν σημαντικό τμήμα του λαού και σταδιακά μετέτρεψαν αρκετούς πολίτες σε "μοιρολάτρες"».

Πρόσθεσε πως ενόψει των τριών εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται και που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τα επόμενα χρόνια, «θα πρέπει κάθε προοδευτικός πολίτης της χώρας να αφήσει πίσω του κάθε ενδοιασμό, έστω και αν διαφωνεί σε επιμέρους ζητήματα, να στρατευθεί με το ΚΚΕ και να το στηρίξει από πόρτα σε πόρτα, από γειτονιά σε γειτονιά, από χωριό σε χωριό και από πόλη σε πόλη. (...)

Οι στιγμές πλέον είναι κρίσιμες. Η πλήρης ταύτιση του δήθεν νέου με το παλιό και μάλιστα το χειρότερο παλιό αποκαλύπτει με τον χειρότερο τρόπο τον ρόλο των δήθεν αριστερών στο ξεπούλημα των ονείρων κάθε προοδευτικού πολίτη. (...)

Ας τους δείξουμε λοιπόν ότι το παλιό δεν καταργείται με την αναπαλαίωση, αλλά από το νέο που δημιουργείται από αγώνες, συνέπεια και συνέχεια».

Κάθε έντιμος αριστερός αγωνιστής να κάνει θαρρετά το βήμα

Στον τομέα της Υγείας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Β. Κωστάρας, ιατρός ακτινολόγος - επιμελητής Α' ΕΣΥ και αντιπρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αιτωλοακαρνανίας, σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις της πολιτικής που υπηρετεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι τραγικές, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης. Ανέδειξε ότι με όλες τις κυβερνήσεις προχωρά η ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Σημείωσε ότι «όσοι συμμετείχαμε στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, πιστέψαμε ότι μια αριστερή κυβέρνηση, ακόμη και στον καπιταλισμό, θα μπορούσε να βάλει φρένο στα μνημόνια των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και στην επίθεση του κεφαλαίου.

Το δημοψήφισμα του 2015, το "όχι" που έγινε "ναι" και έφερε ένα τρίτο μνημόνιο, εξαπατώντας και σπέρνοντας την απογοήτευση, με οδήγησε στην αποχώρησή μου από τον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με άλλους, συμμετέχοντας τότε στη δημιουργία της ΛΑΕ. Αμεσα συνειδητοποίησα το αδιέξοδο της πολιτικής πρότασης και των δύο κομμάτων για την υπεράσπιση του λαού. Από τότε άρχισα να παρακολουθώ πιο στενά τη δράση του ΚΚΕ και την πολιτική του πρόταση.

Η ζοφερή αυτή πραγματικότητα είναι επιβεβλημένο να αναστραφεί με ενωτικούς αγώνες των εργαζομένων, με ενίσχυση του ΚΚΕ που αποδείχτηκε ο πιο συνεπής, σταθερός υπερασπιστής των δικαιωμάτων του λαού πρωτοστατώντας στο ταξικό εργατικό κίνημα και στους αγώνες.

Με αυτές τις σκέψεις μου καλώ κάθε έντιμο αριστερό, δημοκράτη αγωνιστή να κάνει θαρρετά το βήμα και να στηρίξει την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες που έρχονται ώστε να βρουν αντίκρισμα τα λόγια του Νίκου Μπελογιάννη: "Αγωνιζόμαστε για να προφτάσουμε την αυγή και το αύριο, για να δημιουργήσουμε νέους χρόνους κι εποχές, στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων"».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ