ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
Δίαυλοι

Ενα ενδεικτικό παράδειγμα για το τι σημαίνει να παίζεις ρόλο «διαύλου» για τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή, όπως υπερήφανα δηλώνει η κυβέρνηση, δίνει δημοσίευμα στον κυριακάτικο Τύπο σύμφωνα με το οποίο δρομολογούνται σχέδια απόσχισης του βόρειου (σερβικού) τμήματος του Κοσσόβου και προσάρτησής του στη Σερβία, με αντάλλαγμα την ένταξη στο Κόσσοβο της περιοχής του Μπουγιάνοβιτς (περιοχή της νότιας Σερβίας), όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο. Οι εφημερίδες του Κοσσόβου ισχυρίζονται ότι για το αλισβερίσι αυτό ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας δεν είναι απλά ενήμερος, αλλά ενημέρωσε σχετικά και τις ΗΠΑ, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, ενώ παίζει ρόλο «διαμεσολαβητή» ανάμεσα σε Σερβία και Αλβανία. Ανεξάρτητα απ' το αν έτσι ακριβώς έχουν τα γεγονότα, ή αν μιλάμε για ορισμένα απ' τα εναλλακτικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, με αφορμή και αυτό το ζήτημα ξεγυμνώνονται τα επιχειρήματα των κυβερνητικών επιτελείων ότι η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων αποτελεί τάχα εγγύηση σταθερότητας και ότι οι «ρόλοι» που αναλαμβάνει η κυβέρνηση την καθιστούν «πυλώνα ασφάλειας» στην περιοχή. Κάθε άλλο: Τα σχέδια αυτά πυροδοτούν σενάρια για την εκ νέου αλλαγή συνόρων, το φούντωμα των εθνικισμών και αλυτρωτισμών, «διευθετήσεις» και «συμβιβασμούς» που περικλείουν το σπέρμα για τις επόμενες αντιπαραθέσεις. Σε αυτά τα βρώμικα σχέδια κάνει το «δίαυλο» η κυβέρνηση, για να αναβαθμίσει τη θέση της αστικής τάξης της Ελλάδας, αναλαμβάνοντας τεράστιες ευθύνες στους κινδύνους που μεγαλώνουν για τους λαούς της περιοχής.

Χωρίς αναστολές

Σε συνέχεια των παραπάνω, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, μιλώντας στην Πρίστινα, στην επέτειο για τα δέκα χρόνια από την απόσχιση του Κοσσόβου, ανακοίνωσε ότι «η Αλβανία και το Κόσσοβο θα έχουν κοινή εξωτερική πολιτική» και αναρωτήθηκε: «Γιατί να μην έχουν και έναν Πρόεδρο, ως σύμβολο της εθνικής ενότητας και της κοινής πολιτικής στην εθνική ασφάλεια;». Ο ίδιος παρατήρησε ότι για την ώρα μια τέτοια εξέλιξη είναι αδύνατη, αλλά «κάθε όνειρο είναι πραγματοποιήσιμο», αφού «το Κόσσοβο και η Αλβανία, αν και τυπικά είναι δύο ξεχωριστές διοικητικές οντότητες, αποτελούν μέρος της ίδιας ιστορικής αφήγησης, ενός κοινού εθνικού συναισθήματος και εγγενούς πολιτικού συμφέροντος». Είναι φανερό ότι τα σχέδια αυτά έχουν αναφορά στη «Μεγάλη Αλβανία» και προβάλλονται από την κυβέρνηση μιας χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ και υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ. Που σημαίνει ότι καμιά αναστολή δεν έχουν να «ζυμώνουν» τα εθνικιστικά τους «οράματα», που βάζουν φωτιά στα Βαλκάνια και αποτελούν την «πρώτη ύλη» για μια μελλοντική (νέα) αλλαγή των συνόρων. Αν τα παραπάνω συνδυαστούν και με τον ενεργό ρόλο της Τουρκίας στα Βαλκάνια, μέσω του μουσουλμανικού στοιχείου, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο κενά περιεχομένου είναι τα διαγγέλματα της ελληνικής κυβέρνησης για τον ...«ειρηνοποιό» και «σταθεροποιητικό» ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή.

Επιβεβαίωση

Μείωση του φόρου μεταβίβασης, απαλλαγή από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση του ειδικού φόρου ακινήτων, κατάργηση του τέλους ακίνητης περιουσίας. Είναι μερικές μόνο από τις επιπλέον «διευκολύνσεις» τις οποίες ζητάνε οι τραπεζικοί όμιλοι για τα χαρτοφυλάκιά τους, που αναμένεται να φουσκώσουν το επόμενο διάστημα από την εξαγορά ακινήτων που θα βγουν «στο σφυρί» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Δεν έχουμε βέβαια καμία αμφιβολία ότι όλα αυτά με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα βρουν το δρόμο τους και θα γίνουν νόμοι του κράτους. Αλλωστε, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση και θωράκιση της διαδικασίας. Την ίδια στιγμή, τα λαϊκά νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με τη γενίκευση των πλειστηριασμών (10.000 έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα γίνουν μέσα στη χρονιά), τους επιπλέον εκβιασμούς να δώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν μήπως καταφέρουν και σώσουν το κεραμίδι τους, αλλά και τους δεκάδες φόρους που αφορούν τα σπίτια τους. Αλλο ένα πεδίο όπου αποτυπώνεται σε όλο του το «μεγαλείο» το «ταξικό πρόσημο» της κυβερνητικής πολιτικής κι άλλη μια περίπτωση που αποδεικνύει ότι ούτε υπήρξε, ούτε πρόκειται να υπάρξει πολιτική που να υπηρετεί ταυτόχρονα τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και αυτές του λαού.

Υπόθαλψη

«Το 2002, στις νομαρχιακές εκλογές για την Αττική, όπου είχα πάρει 14%, είχα μαζί μου στελέχη που σήμερα αποτελούν την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, όπως ο κ. Παναγιώταρος (...) η Χρυσή Αυγή δε συμμετέχει σε κομβικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - κακώς - και δεν λαμβάνεται υπόψη στο Κοινοβούλιο, σε αντίθεση με τον ΛΑΟΣ, που ήταν πρωταγωνιστής στα πολιτικά δρώμενα, όσο εκπροσωπείτο στη Βουλή (...) Θυμηθείτε ότι ο Ν. Μίχος στον ΛΑΟΣ θα αφήσει εποχή στο Κοινοβούλιο. Η πολιτική είναι σαν το ποδόσφαιρο. Υπάρχουν παίχτες που χαντακώνονται σε μια ομάδα, ενώ με άλλη πετάνε (...) Με τον Ψωμιάδη κρίμα που δεν συνεργαστήκαμε νωρίτερα. Στις επόμενες εκλογές θα δώσουμε κοινή μάχη». Αυτά είναι μερικά απ' όσα είπε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, μεταφέροντας συνοπτικά την κινητικότητα στο χώρο «δεξιά της ΝΔ», όπου ο ίδιος δηλώνει ότι θέλει να πρωταγωνιστήσει, διεκδικώντας χώρο και ψηφοφόρους από τη Χρυσή Αυγή. Γι' αυτό, άλλωστε, σημειώνει με νόημα ότι από το κόμμα του ξεκίνησαν σημερινά στελέχη της Χρυσής Αυγής και σ' αυτό κατέληξαν κάποιοι από τους αποπεμφθέντες. Σημειωτέον ότι με τον ΛΑΟΣ δεν είχαν κανένα πρόβλημα να συγκυβερνήσουν τα κόμματα που αυτοτοποθετούνται στο λεγόμενο «συνταγματικό τόξο», η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όπως ομοίως κάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Κατά τ' άλλα, με κάθε ευκαιρία εξαπολύουν μύδρους εναντίον της «ακροδεξιάς», που το σύστημα υποθάλπει και με τη δική τους καθοριστική συμβολή...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1915 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτείται από πρωθυπουργός, κατόπιν διαφωνίας του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο για την επιλογή ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, σηματοδοτώντας την αρχή του λεγόμενου «Εθνικού Διχασμού».

1946 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι με την ισχύουσα κατάσταση το ΚΚΕ δεν θα πάρει μέρος στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στις 31 Μάρτη.

1947 Η Βρετανία γνωστοποιεί επισήμως στις ΗΠΑ πως αδυνατεί πλέον να στηρίζει οικονομικά τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Την επόμενη μέρα, ο διευθυντής του Γραφείου Εγγύς Ανατολής και Αφρικανικών Υποθέσεων του State Department, Λ. Χέντερσον, εκτίμησε πως «εάν οι Βρετανοί απέσυραν τους στρατιώτες τους από την Ελλάδα, και εμείς δεν παρέμβουμε, οι Ελληνες κομμουνιστές αντάρτες (...) θα αποκτούσαν σίγουρα τον έλεγχο της Ελλάδας. Εάν συνέβαινε αυτό (...) η Ανατολική Μεσόγειος και η Εγγύς Ανατολή θα χανόταν στους κομμουνιστές».

1956 Ενώ είναι σε εξέλιξη οι εργασίες του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ, αρχίζει το έργο της η Διεθνής Επιτροπή των 6 ΚΚ, η οποία ανέλαβε να παρέμβει στο ΚΚΕ. Η παρέμβαση αυτή είχε ζητηθεί από ορισμένα στελέχη που διαφωνούσαν με τις αποφάσεις του Κόμματος και κατηγορούσαν τον ΓΓ Νίκο Ζαχαριάδη και το ΠΓ για σεχταριστική πολιτική, ανώμαλη εσωκομματική λειτουργία, διαφωνία και απείθεια προς το ΚΚΣΕ κ.ά. Την ίδια μέρα, η Επιτροπή των 6 ΚΚ (Σοβιετικής Ενωσης, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Πολωνίας και Τσεχοσλοβακίας) πραγματοποιεί την πρώτη συζήτηση με τον Ν. Ζαχαριάδη.

1965 Δολοφονείται στη Νέα Υόρκη ο ηγέτης των Μαύρων Πανθήρων Μάλκολμ Χ (πραγματικό όνομα: Μάλκολμ Λιτλ), ο οποίος υπήρξε μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του αγώνα για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

1966 Καταδικάζεται σε θάνατο από στρατοδικείο και στη συνέχεια εκτελείται ο Νιόνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδονησίας. Η εκτέλεσή του έγινε στο πλαίσιο μιας ανελέητης αντικομμουνιστικής σφαγής, που ξεκίνησε με το πραξικόπημα της 30/9/1965 και διεξήχθη με τις ευλογίες της CIA. Εκατοντάδες χιλιάδες μέλη και στελέχη του ΚΚ Ινδονησίας (που έως τότε ήταν το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο με 3 εκατομμύρια μέλη και μεγάλη επιρροή στο λαό) σφαγιάστηκαν ή κλείστηκαν στη φυλακή και σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

1972 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, αξιοποιώντας τις αντιθέσεις ΛΔ Κίνας και ΕΣΣΔ, επισκέπτεται επίσημα την πρώτη. Το ρήγμα στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, που είχε προκαλέσει η ρήξη του ΚΚ Κίνας με το ΚΚΣΕ έπειτα από το 20ό Συνέδριο του τελευταίου (1956), δεν άφησε αδιάφορο το ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, που έσπευσε να το εκμεταλλευτεί.

1973 Πραγματοποιούνται στο κτίριο της Νομικής φοιτητικές συνελεύσεις. Μέχρι το μεσημέρι, έχουν συγκεντρωθεί στη Νομική γύρω στους 4.000 φοιτητές. Οι συγκεντρωμένοι φοιτητές φωνάζουν από την ταράτσα συνθήματα και πετούν αυτοσχέδια τρικ και χειρόγραφες προκηρύξεις. Στην κατάληψη σημαντική υπήρξε η συμβολή της ΚΝΕ και της Αντι-ΕΦΕΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ