ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συνεργασίες και παζάρια για Βrexit και εξωτερική πολιτική

Με την Βρετανίδα και τον Ιταλό ομόλογό της συναντήθηκε η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ

Από τη συνάντηση Αγκ. Μέρκελ - Τ. Μέι
Από τη συνάντηση Αγκ. Μέρκελ - Τ. Μέι
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΩΜΗ.--

Εμφαση στην εξωτερική πολιτική και τη συνεργασία για την «άμυνα και την ασφάλεια» Γερμανίας - Μεγάλης Βρετανίας δόθηκε κατά τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελάριου, Αγκελα Μέρκελ, και της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, την Παρασκευή στο Βερολίνο.

Οπως είπε η Αγκ. Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου, «ενόψει των παγκόσμιων προκλήσεων, μιλήσαμε για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν», ενώ η Τ. Μέι πρόσθεσε: «Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συμφωνία και όλοι όσοι δεσμεύτηκαν τον τελευταίο χρόνο πρέπει να την τηρήσουν». Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει αναθεώρηση της συμφωνίας παζαρεύοντας καλύτερους όρους για τα αμερικανικά μονοπώλια στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, η Μέι σημείωσε πως «κατανοούμε τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή, για την οποία προφανώς ευθύνεται το Ιράν». Παράλληλα, «πρέπει να υποστηρίξουμε το Ισραήλ και να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτά τα διαφορετικά ζητήματα», συμπλήρωσε.

Για τη Συρία, «εκφράσαμε την ανησυχία μας ότι η Τουρκία αφενός έχει ένα θεμιτό συμφέρον ασφάλειας, αλλά, αφετέρου, πρέπει να αποφευχθεί καθετί που προκαλεί εντάσεις μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ», είπε η Αγκ. Μέρκελ.

Οι δυο ηγέτιδες συζήτησαν «πώς μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο» για την Ουκρανία, με την Τ. Μέι να υπογραμμίζει πως «η εταιρική μας σχέση είναι ιδιαίτερα σημαντική για να αναδείξουμε τα κοινά μας συμφέροντα σε ολόκληρο τον κόσμο» και ανάμεσα σε άλλα (Βόρεια Κορέα, «τρομοκρατία») «να ανακόψουμε τη ρωσική επιθετικότητα». Η ίδια ξεκαθάρισε πως - ανεξάρτητα από το Brexit - «είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην ασφάλεια της Ευρώπης», όπου «δομές μας πρέπει να συμβαδίζουν με τις διεθνείς προκλήσεις» και «συνεργαζόμαστε πολύ στενά στην εξωτερική πολιτική».

Αναφορικά με τη διαδικασία του Brexit, η Αγκ. Μέρκελ είπε πως πέρα από τις κοινές διαπραγματεύσεις των μελών της ΕΕ, «οι διμερείς συνομιλίες είναι πολύ σημαντικές σε αυτό το στάδιο» και εξέφρασε «περιέργεια» για το «πώς φαντάζεται η Βρετανία αυτήν την εταιρική σχέση». «Φυσικά εξαρτιόμαστε ο ένας από τον άλλο, βασιζόμαστε ο ένας στον άλλο», τόνισε η Μέι και ξεκαθάρισε πως «θέλουμε μια φιλόδοξη, θαρραλέα συνεργασία στον εμπορικό και οικονομικό τομέα. Σίγουρα θέλουμε να έχουμε ειδική ελευθερία στις ευρωπαϊκές αγορές και το ίδιο να εγγυηθούμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας».

Νωρίτερα, η Αγκ. Μέρκελ είχε συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι, και η μεταξύ τους συζήτηση επικεντρώθηκε στις «κοινές ευρωπαϊκές προσπάθειες». Οπως είπε η Μέρκελ, «επικεντρωθήκαμε στις μεγάλες προκλήσεις για την ΕΕ» και συγκεκριμένα στη μετανάστευση, στην κοινή άμυνα και ασφάλεια, στην έρευνα και καινοτομία, στην ψηφιοποίηση, ενώ ο Π. Τζεντιλόνι πρόσθεσε τις επενδύσεις και την πολιτική για την αγορά εργασίας. Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη «στενή συνεργασία» της ΕΕ με τα πέντε κράτη της ζώνης του Σαχέλ (Μάλι, Μαυριτανία, Νίγηρας, Τσαντ, Μπουρκίνα Φάσο), χαρακτηρίζοντάς την μια «αποστολή γεωπολιτικής κλίμακας».

Την ίδια μέρα, η καγκελάριος συναντήθηκε με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ματέους Μοραβιέτσκι, ενώ τη Δευτέρα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαβιέ Μπετέλ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ξεκίνησε χτες το εσωκομματικό δημοψήφισμα των Σοσιαλδημοκρατών

Στις 4 Μάρτη θα ανακοινωθεί αν τα μέλη του κόμματος εγκρίνουν τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού με CDU/CSU

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Συμφωνείτε να επικυρώσουν οι Σοσιαλδημοκράτες την κυβερνητική συμφωνία με τους Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές στην οποία κατέληξαν το Φλεβάρη;». Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν από χτες (με επιστολική ψήφο) τα περίπου 460.000 μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), στο πλαίσιο του εσωκομματικού δημοψηφίσματος που θα κρίνει αν θα συνεχιστεί ή όχι ο μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως τις 2 Μάρτη και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 4 Μάρτη.

Κι ενώ η ψηφοφορία είναι σε εξέλιξη, εντείνεται η εσωκομματική κόντρα όσων συμφωνούν και όσων διαφωνούν με έναν τρίτο μεγάλο συνασπισμό. Στην καμπάνια υπέρ του «όχι» πρωτοστατούν οι νεολαίοι του SPD (JUSOS), ενώ η ηγεσία του κόμματος «οργώνει» τη χώρα προκειμένου να πειστούν τα μέλη να ψηφίσουν «ναι». Η κομματική βάση στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία (το μεγαλύτερο γερμανικό κρατίδιο, που αντιπροσωπεύει το 1/4 των κομματικών μελών του SPD) εξέδωσε λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας διαδικτυακή ανακοίνωση «αντίστασης κατά του μεγάλου συνασπισμού», την οποία μέχρι χτες είχαν υπογράψει εκατοντάδες μέλη, αλλά και στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών. Η Αντρέα Νάλες, που έχει προταθεί από την ηγεσία ως η επόμενη πρόεδρος του SPD (αυτό θα το αποφασίσει συνέδριο του κόμματος στις 22 Απρίλη), βρέθηκε στο κρατίδιο και μίλησε σε συσκέψεις, σημειώνοντας πως «αξίζει να αγωνιστούμε για την επιτυχία».

Από την άλλη, όσοι υποστηρίζουν το «όχι» προτάσσουν την ανάγκη για «ανανέωση» του SPD, μετά και την εκλογική πτώση του τον περασμένο Σεπτέμβρη, προκειμένου να παραμείνει το κόμμα μια εναλλακτική επιλογή του αστικού πολιτικού συστήματος. Χαρακτηριστική είναι δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Insa» για λογαριασμό της «Bild», που εμφανίζει το SPD για πρώτη φορά τρίτο κόμμα με 15,5% και την ακροδεξιά - ευρωσκεπτικιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) στη δεύτερη θέση με 16%. Παράλληλα, η CDU/CSU παραμένει αλώβητη με 32%. Οι Πράσινοι συγκεντρώνουν 13%, το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Η Αριστερά» 11%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) 9% της πρόθεσης ψήφου.

Στο μεταξύ, το προεδρείο της CDU υπερψήφισε χτες την πρόταση της προέδρου Αγκελα Μέρκελ να οριστεί νέα γενική γραμματέας του κόμματος η δημοφιλής πρωθυπουργός του κρατιδίου του Ζάαρ και έμπιστη συνεργάτιδα της Μέρκελ, Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ. Η πρόταση θα τεθεί προς ψήφιση στο έκτακτο κομματικό συνέδριο στις 26 Φλεβάρη. Γερμανικά ΜΜΕ και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως με αυτήν την κίνηση η καγκελάριος ανταποκρίνεται στο αίτημα να δρομολογήσει τη διαδοχή της και σημειώνουν ότι και η Μέρκελ κατείχε το αξίωμα της γγ της CDU πριν αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συνέχιση ενδοαστικής αντιπαράθεσης για το Βrexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εκστρατεία για την αποτροπή των κυβερνητικών σχεδίων αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) και διατήρηση της χώρας στην ΕΕ ξεκίνησε και επίσημα το νεοϊδρυθέν βρετανικό πολιτικό κόμμα «Renew Britain» («Ανανεώστε τη Βρετανία»), που θεωρείται απότοκο των ενδοαστικών αντιθέσεων οι οποίες εντείνονται μπροστά σε διλήμματα και ζητήματα που ανοίγει για τα βρετανικά μονοπώλια και την αστική τάξη της χώρας η προοπτική αποχώρησης.

Το νέο κόμμα, που ιδρύθηκε πέρσι το καλοκαίρι με πρότυπο το κόμμα «Εμπρός» του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι θα αξιοποιήσει μεταξύ άλλων και Βρετανούς ευρωβουλευτές που στηρίζουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Ο επικεφαλής της εκστρατείας του κόμματος «Renew Britain», Τζέιμς Τόρανς, πρόσθεσε ότι θα ασκηθούν πιέσεις στους Βρετανούς ευρωβουλευτές «για να συλλογιστούν το εθνικό συμφέρον» με σκοπό να εξασφαλίσουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ όταν θα έρθει η ώρα της ψηφοφορίας. «Θα είμαστε σκληροί και στο Brexit και στα αίτιά του», κατέληξε.

Το εν λόγω κόμμα, με βασικά στελέχη τον πρώην αξιωματούχο του Φόρεϊν Οφις, Κρις Κόγκλαν, έναν λογιστή και μια πρώην δημοσιογράφο με θητεία σε ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ κ.α., σκοπεύει μάλιστα να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Μάη αλλά και σε βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές διεξαχθούν. Βεβαίως, πίσω από το «Renew Britain», που δεν έχει κρύψει τις «ανεπίσημες επαφές» με το κόμμα του Ε. Μακρόν, βρίσκονται σημαντικοί εκφραστές της αστικής τάξης στη Βρετανία, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο επικεφαλής της τράπεζας Goldman Sachs στη Βρετανία, Λόιντ Μπλακφέιν, και ο ουγγρικής καταγωγής καπιταλιστής Τζορτζ Σόρος, ο οποίος το 1992 είχε αυγατίσει την περιουσία του στοιχηματίζοντας εναντίον της βρετανικής στερλίνας σε διεθνή χρηματιστήρια.

Δεν θα γίνουμε «Μαντ Μαξ»

Νωρίτερα, ο Βρετανός αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, στη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε χτες, ενώπιον επιχειρηματιών, στη Βιέννη, με κεντρικό θέμα το Brexit, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του, όταν αποχωρήσει από την ΕΕ, δεν θα βυθιστεί σε αναρχία τύπου (της χολιγουντιανής ταινίας φαντασίας) «Μαντ Μαξ». Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μία «παγκόσμια» Βρετανία με ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών, μολονότι αυτές δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις φθηνές τιμές της Κίνας. Πρότεινε σύστημα «αμοιβαίας αναγνώρισης» ανάμεσα στη χώρα του και τις άλλες χώρες της ΕΕ προς όφελος μονοπωλίων αμφοτέρων των πλευρών επικαλούμενος την «προστασία» των καταναλωτών και τη «χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Στο μεταξύ, ο αρχηγός των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση), Τζέρεμι Κόρμπιν, μιλώντας την Τρίτη σε συνέδριο βιοτεχνών ισχυρίστηκε ότι όταν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση, τότε το τραπεζικό κεφάλαιο στη Βρετανία θα γίνει τάχα «ο υπηρέτης της βιομηχανίας και όχι το αφεντικό όλων». Επανέλαβε ακόμη ότι εάν κερδίσει τις επόμενες εκλογές θα «αναπρογραμματίσει» την οικονομία της Βρετανίας και θα προσέφερε στις επιχειρήσεις «σαφήνεια σχετικά με το Brexit», υποστηρίζοντας την παραμονή της χώρας στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ