ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Νέα κινητοποίηση την Πέμπτη 23 Φλεβάρη έξω από τα Δικαστήρια

Αυξάνονται οι αποφάσεις στήριξης από συνδικάτα, Δημοτικά Συμβούλια, φορείς στον Κώστα Πελετίδη

Από την κινητοποίηση στις 13 Φλεβάρη
Από την κινητοποίηση στις 13 Φλεβάρη
Με νέα κινητοποίηση την Πέμπτη 23 Φλεβάρη, οπότε και συνεχίζεται η δίκη του δημάρχου Πατρέων, Κ. Πελετίδη, με τη Χρυσή Αυγή, απαντούν εργαζόμενοι και φορείς στην πολιτική αυτή δίωξη, απαιτώντας να σταματήσει και προς την κατεύθυνση αυτή να αναλάβουν πρωτοβουλίες η κυβέρνηση και οι αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες. Μαζική αναμένεται να είναι κι αυτή τη φορά η παρουσία εργαζομένων, απλού κόσμου έξω από τα Δικαστήρια της πόλης, προκειμένου να υπερασπιστούν και στη δίκη, όπως έχουν κάνει όλο αυτό το διάστημα, τον δήμαρχο έναντι της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης.

Θυμίζουμε ότι το Συνδικάτο ΟΤΑ Νομού Αχαΐας καλεί τους εργαζόμενους του δήμου σε στάση εργασίας και σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια Πάτρας. Στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια έχουν κηρύξει ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Δήμου, καλώντας τους εργαζόμενους «να δώσουν ξανά βροντερό "παρών" έξω από τα Δικαστήρια». Επίσης, το Σωματείο Εργαζομένων Καθαριότητας και το Σωματείο Φυλάκων Σχολικών Κτιρίων και Λοιπών Εργατοϋπαλλήλων του Δήμου Πατρέων. Στη συγκέντρωση καλεί και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος ΟΓΕ), ο οποίος σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι ο δήμαρχος Πατρέων «οδηγήθηκε στα δικαστήρια, με την ανοχή και με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό να φτάνουν στο δήμο νέες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, σωματείων και φορέων, αλλά και υπογραφές πολιτών, που δηλώνουν τη στήριξή τους στον Κ. Πελετίδη, απαιτώντας να σταματήσει η δίωξή του.

Μεταξύ αυτών, τη στήριξή τους δηλώνουν: Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας. Τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Τρικκαίων (Τρίκαλα), Καισαριανής, Θεσσαλονίκης, Θέρμης Θεσσαλονίκης, Λαρισαίων, Πλατανιά Χανίων Κρήτης. Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων «Καραμανδανείου» Νοσοκομείου Παίδων Πατρών, Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου, Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αχαΐας «Καλλίπολις», Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου.

Ακόμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης καταδικάζει ομόφωνα την παραπομπή σε δίκη του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη. Με ψήφισμά του, απαιτεί να σταματήσει η δίωξη του δημάρχου Πατρέων, καθώς και να αναληφθούν προς αυτήν την κατεύθυνση πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση και τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Ψήφισμα συμπαράστασης εξέδωσε και η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Θυμίζουμε ότι η δίκη συνεχίζεται την Πέμπτη 23 Φλεβάρη, με την απολογία του δημάρχου Πατρέων, τις αγορεύσεις των συνηγόρων και την έκδοση της απόφασης. Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, στις 13 του μήνα, αποδομήθηκε πλήρως η κατηγορία για παράβαση καθήκοντος, με την οποία διώκεται ο δήμαρχος, ύστερα από μήνυση του υπόδικου, πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Μ. Αρβανίτη. Και μέσα από τις καταθέσεις των μαρτύρων αναδείχθηκε ο πολιτικός χαρακτήρας της απόφασης που έλαβε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και ξεκαθάριζε ότι δεν διευκολύνει τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Θέση που κατάθεσαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο συνδικάτα, φορείς, σωματεία στην τότε κινητοποίηση και θα επαναλάβουν στις 23 Φλεβάρη, δηλώνοντας ότι δεν δέχονται τη ναζιστική ιδεολογία και την εγκληματική της δράση.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Η ασφάλεια του κεφαλαίου βλάπτει τους λαούς

Αλλη μια συνάντηση εκπροσώπων του κεφαλαίου, η 53η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ολοκληρώθηκε την Κυριακή φέρνοντας στο προσκήνιο τις αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αλλά και την από κοινού υπεράσπιση των συμφερόντων των μονοπωλιακών τους ομίλων που τρώγονται μεταξύ τους για το μοίρασμα αγορών και πόρων, σε βάρος των λαών που βιώνουν τις δήθεν απελευθερωτικές τους επεμβάσεις. Μεγάλες απειλές για την ασφάλεια του κόσμου και τη λεγόμενη «δυτική δημοκρατία» χαρακτηρίστηκαν η «ισλαμιστική τρομοκρατία», τα «αυταρχικά καθεστώτα και ο λαϊκισμός». Πάντως, οι ανησυχίες που αναδείχτηκαν, και μάλιστα εν μέσω δυσκολιών για δυναμική ανάπτυξη, ήταν για την πολιτική της νέας αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Τραμπ (σε σχέση με τα μέτρα προστατευτισμού που θα πλήξουν το διεθνές εμπόριο, αλλά και σε σχέση με το ΝΑΤΟ) και την επισφαλή συνοχή της ΕΕ που σχετίζεται με το Βrexit. Εχει αξία, λοιπόν, να δούμε τη στάση των βασικών πρωταγωνιστών σε αυτήν τη συνάντηση.

***

Καταρχάς οι «οικοδεσπότες» Γερμανοί, τόσο με την υπουργό Αμυνας, Ούρσουλα Λάιεν, όσο και με την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, σημείωσαν ότι το ΝΑΤΟ είναι πυλώνας της ασφάλειας και των διατλαντικών δεσμών και είπαν ότι η χώρα τους αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες για τον στόχο του 2% του ΑΕΠ σε μια δεκαετία, όπως αποφάσισε η λυκοσυμμαχία στη σύνοδο της Ουαλίας το 2014. Επίσης, σημείωσαν ότι η Γερμανία κάνει πολλά στην ανάπτυξη ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Λιθουανία και την Πολωνία και άλλες περιοχές, αλλά ταυτόχρονα ζήτησαν από την αμερικανική ηγεσία να μην προβαίνει σε «μονομερείς ενέργειες» ειδικά αναφορικά με τη Ρωσία. Την ίδια ώρα, η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας, που συστήθηκε μετά την αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ και η λειτουργία του έχει παγώσει. Ανέφερε ακόμα ότι και μετά το Brexit θα συνεχιστούν οι καλές σχέσεις με τη Βρετανία. Ταυτόχρονα, εκθείασε την καλή συνεργασία με τη Γαλλία, αλλά σημείωσε ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η ασφάλεια της Ευρώπης απαιτούν τη στήριξη από τις ΗΠΑ.

***

Τα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος Μ. Πενς και ο υπουργός Αμυνας, Τζ. Μάτις, υπογράμμισαν τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις που προκάλεσε η φράση του Τραμπ ότι αυτό είναι ένας «απαρχαιωμένος οργανισμός», μίλησαν για πυλώνα ασφάλειας και ακατάλυτους δεσμούς Αμερικής και Ευρώπης. Θύμισαν την κοινή πάλη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο «κατά του κομμουνισμού που εξαπλωνόταν» και τις κοινές αξίες «της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της αυτοδιάθεσης των εθνών και της ειρήνης», που δήθεν υπερασπίζονται. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προσδιόρισε ως σύγχρονες απειλές την ισλαμική τρομοκρατία, το ρόλο του Ιράν και της ΛΔ Κορέας, ενώ σημείωσε ότι «παρόλο που θεωρούμε τη Ρωσία υπεύθυνη για την κατάσταση στην Ουκρανία η διοίκηση Τραμπ θα επιδιώξει να βρει κοινό έδαφος μαζί της». Επίσης, με έμφαση επανέλαβε ότι «οι ΗΠΑ θα γίνουν δυνατότερες από ποτέ, θα εξακολουθήσουν να είναι η πρώτη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο για να μπορούν να εξασφαλίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο», ενώ την ίδια ώρα τόνισε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές για να αντιμετωπίσει τις νέες απειλές και ότι όλοι οι εταίροι στη λυκοσυμμαχία πρέπει να συνεισφέρουν στα εξοπλιστικά προγράμματα και να μην είναι μόνο οι ΗΠΑ και 4 ακόμα χώρες - μέλη (σ.σ. η Ελλάδα είναι σε αυτές) που πιάνουν το στόχο του 2% του ΑΕΠ. Ενδιαφέρον είχε και η παρέμβαση της Φ. Μογκερίνι, ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, που σημείωσε τον συντονισμό με το ΝΑΤΟ αλλά ταυτόχρονα έδωσε έμφαση στην ισχυροποίηση των μηχανισμών της ίδιας της ΕΕ.

***

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σημείωσε ότι «η λεγόμενη νέα τάξη, που στηρίχτηκε σε μια δυτικοκεντρική λογική και ανάπτυξη, έχει αποτύχει». Εμφάνισε τη χώρα του δύναμη ειρήνης και συνεργασίας που επιθυμεί έναν «αρμονικό πολυπολικό κόσμο, αμοιβαίας συνεργασίας και συλλογικών λύσεων», δημιουργώντας σκόπιμα συνειρμούς για τα εκατομμύρια νεκρών Σοβιετικών, που θυσιάστηκαν στον πόλεμο ενάντια στο φασισμό, θυμίζοντας επίσης τις διακηρύξεις στήριξης της τσαρικής Ρωσίας στον αγώνα των ΗΠΑ για ανεξαρτησία από τη Μ. Βρετανία το 18ο αιώνα (αμερικανική Επανάσταση). Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ σημείωσε ότι φαίνεται σαν να θέλει να επιστρέψουν οι σχέσεις με τη Ρωσία στον «ψυχρό πόλεμο», ενώ κάλεσε τους «δυτικούς εταίρους» να αποβάλουν τη «ρωσοφοβία», να προτάξουν τα κοινά συμφέροντα σε πολλούς τομείς με σεβασμό στις προτεραιότητες του καθενός και να ενδυναμώσουν τη συνεργασία, τόσο ΝΑΤΟ - Ρωσίας όσο και ΕΕ - Ρωσίας σε ζητήματα «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» και «ασφάλειας στον κυβερνοχώρο». Αναφορικά με τις κατηγορίες για εμπλοκή της ρωσικής κυβέρνησης σε κυβερνοεπιθέσεις και παρεμβάσεις στις εκλογικές διαδικασίες άλλων χωρών (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία), τόνισε ότι διατυπώνονται χωρίς να δίνεται κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Σχετικά με τις ΗΠΑ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η Ρωσία θέλει «σχέσεις πραγματισμού και αμοιβαίου σεβασμού», κάτι που, όπως είπε, μπορεί να φέρει και την «ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, εφόσον η ουκρανική κυβέρνηση κάνει περισσότερα για την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ». Επί της ουσίας, η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλίων, προβάλλει την ανάγκη ενός συμβιβασμού για το συγκερασμό συμφερόντων με άλλα καπιταλιστικά κράτη. Αυτό όμως μόνο προσωρινά μπορεί να επιτευχθεί, μέχρι να προκύψει νέα αντιπαράθεση. Στην ίδια λογική εμφανίστηκε και ο ΥΠΕΞ της Κίνας, Γουάνγκ Γι, που μίλησε για έναν πολυπολικό κόσμο, συνεργασιών αμοιβαίου οφέλους, όπου όλα θα μπορούν να επιλύονται με ειρηνικά διπλωματικά μέσα και θα παίρνονται υπόψη τα συμφέροντα όλων. Εννοώντας βεβαίως τα συμφέροντα όλων των μονοπωλίων και όχι των λαών...

Στην πραγματικότητα, η υποκρισία που ξεχείλιζε και στη Διάσκεψη του Μονάχου και οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους μονοπωλίων που νοιάζονται για τα δικά τους συμφέροντα επιβεβαιώνουν ότι οι αντιθέσεις οξύνονται παρά τις προσπάθειες συμβιβασμών και το «κοινό μέτωπο» όλων των αστικών τάξεων απέναντι στους λαούς και την εργατική τάξη των κρατών τους.


Δ. Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ