ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Εντονες «ζυμώσεις» πριν τα παζάρια της Γενεύης

Ενώ χτες στη Χομς της Συρίας σκοτώθηκαν τέσσερις Ρώσοι στρατιωτικοί «σύμβουλοι» από έκρηξη βόμβας

Ο Τζ. Μάτις, υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, βρέθηκε χτες στη Βαγδάτη

Copyright 2017 The Associated

Ο Τζ. Μάτις, υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, βρέθηκε χτες στη Βαγδάτη
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντείνονται οι ζυμώσεις και οι διαβουλεύσεις μεταξύ Σύρων και ξένων αξιωματούχων, ενόψει της προγραμματισμένης για την ερχόμενη Πέμπτη έναρξης νέου γύρου ενδοσυριακών έμμεσων διαπραγματεύσεων στη Γενεύη της Ελβετίας, 10 μήνες μετά τον προηγούμενο κύκλο ατελέσφορης διαπραγμάτευσης. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, άσκησε χτες πιέσεις για τη διεύρυνση των αντιπροσωπειών που θα εκπροσωπήσουν διάφορες οργανώσεις (ένοπλες και μη) της συριακής αντιπολίτευσης στη Γενεύη, λέγοντας πως θα πρέπει να δοθούν προσκλήσεις σε όλες τις ομάδες. Και σε αυτές που συμμετείχαν στις πρόσφατες ενδοσυριακές διαβουλεύσεις στην Αστάνα του Καζακστάν, και σε αυτές που συμμετείχαν παλιότερα σε συναντήσεις της συριακής αντιπολίτευσης στο Κάιρο, στη Μόσχα ή στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Το ίδιο διάστημα, δεν σταματούν ούτε οι συγκρούσεις ούτε τα θύματα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, με πιο πρόσφατη τη χτεσινή περίπτωση τεσσάρων Ρώσων «στρατιωτικών εκπαιδευτών» που σκοτώθηκαν και άλλων δύο που τραυματίστηκαν όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν πάτησε νάρκη σε δρόμο της πόλης Χομς. Το ίδιο 24ωρο, από επίθεση αντικαθεστωτικών σε προάστιο της Δαμασκού σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά.

Στη Μοσούλη του Βορείου Ιράκ, ιρακινά στρατεύματα με τη συμμετοχή Αμερικανών κομάντος ανέκτησαν το Σαββατοκύριακο τον έλεγχο πάνω από το 50% των δυτικών προαστίων της πόλης. Χτες, δυνάμεις του ιρακινού στρατού επικέντρωσαν τις επιχειρήσεις στις προσπάθειες ανάκτησης του ελέγχου του νότιου τμήματος της πόλης.

Στη Βαγδάτη, χτες, μετέβη αιφνιδίως ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, επιχειρώντας να εκτιμήσει από πρώτο χέρι την κατάσταση στα πεδία συγκρούσεων. Αφού συναντήθηκε με Ιρακινούς και Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται στο Ιράκ «για να κλέψουν το πετρέλαιο». Παράλληλα, όμως, βγήκαν στο φως νέες πληροφορίες πως ανάμεσα στα σχέδια που εξετάζει να υποβάλει στον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο υπουργός Μάτις, είναι η αύξηση των αμερικανικών συμβατικών χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ ή και στη Συρία, η «πιο ελεύθερη» δράση των αμερικανικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στις δύο χώρες με πρόσχημα την «καταπολέμηση» των τζιχαντιστών, η αύξηση των επιχειρήσεων για τη συλλογή πληροφοριών ή του εξοπλισμού των Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG παρά την έντονη αντίθεση της Τουρκίας κ.λπ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, πάντως χτες δήλωσε ότι ο τρόπος επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στη βόρεια συριακή πόλη Αλ Μπαμπ θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μία επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης Ράκα, εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αγκυρας - Ουάσιγκτον. Απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφων πώς θα αντιδράσει η Αγκυρα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιλέξουν να συνεργαστούν με τους Κούρδους των δυνάμεων YPG για την ανακατάληψη της Ράκα, λέγοντας πως οι Αμερικανοί δεν του έδωσαν αυτή την εντύπωση και πως επί του παρόντος είναι σε φάση «εκτίμησης και αξιολόγησης της κατάστασης».

Νωρίτερα, έντονη ενόχληση προκάλεσε στο Ιράν η δήλωση που έκανε προχτές στο Μόναχο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως η Τεχεράνη «επιθυμεί να μετατρέψει τη Συρία και το Ιράκ σε σιιτικά κράτη»! Το Ιράν κλήτευσε, χτες βράδυ, τον Τούρκο πρέσβη στην Τεχεράνη, εκφράζοντας έντονες διαμαρτυρίες και απαιτώντας εξηγήσεις.

Τέλος, η αρχηγός του γαλλικού αντιδραστικού κόμματος «Εθνικού Μετώπου», Μαρίν Λεπέν, από τη Βηρυτό όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, συναντώντας μέρος της ηγεσίας της χώρας, δήλωσε πως ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, είναι για το κόμμα της «η μόνη αξιόπιστη λύση» απέναντι στο «Ισλαμικό Κράτος».

ΗΠΑ
Λύθηκε η «παρεξήγηση» με τη Σουηδία

Ενώ ο Τραμπ διόρισε νέο σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας τον αντιστράτηγο Χ. Ρ. Μακμάστερ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την ενόχληση των σουηδικών αρχών προκάλεσε το Σάββατο η αναφορά του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στη Φλόριντα, περί «συμβάντος» το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στη Σουηδία σε σχέση με μετανάστες. Η σουηδική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον απαίτησε εξηγήσεις δεδομένου ότι δεν σημειώθηκε τρομοκρατική ή άλλη επίθεση στη χώρα, αναγκάζοντας τον Αμερικανό Πρόεδρο να προβεί σε διορθωτική «ανάρτηση» στο «Τουίτερ». Ο Πρόεδρος τελικά διευκρίνισε πως αναφερόταν σε «κάτι» που είδε σε πρόγραμμα του δικτύου «Fox News» αναφορικά με τον αυξημένο αριθμό μεταναστών στη Σουηδία και τα «προβλήματα» που αντιμετωπίζουν οι εκεί αρχές...

Η επιπολαιότητα των δηλώσεων του Προέδρου δεν προκάλεσε αυτή τη φορά διπλωματικό επεισόδιο.

Ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε χτες βράδυ πως επέλεξε τον 54χρονο αντιστράτηγο Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ στη θέση του νέου συμβούλου Ασφαλείας στο Λευκό Οίκο έπειτα από διαδοχικές συναντήσεις που είχε το Σαββατοκύριακο με στρατηγούς ε.α. αναζητώντας τον κατάλληλο υποψήφιο για τη θέση του νέου συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας μετά την πρόσφατη αναγκαστική παραίτηση του Μάικλ Φλιν. Επιπλέον, ετοίμαζε το νέο αντιμεταναστευτικό προεδρικό διάταγμα, που θεωρείται ζήτημα των επόμενων ωρών ή ημερών ώστε να ξεπεράσει τις δικαστικές αποφάσεις που «πάγωσαν» το προηγούμενο, που αφορούσε την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής.

Τα σχέδια του Προέδρου προκάλεσαν το Σαββατοκύριακο μαζικές κινητοποιήσεις υπέρ των μεταναστών σε μεγάλες πόλεις όλης της χώρας. Προκάλεσαν επίσης στη Βοστόνη τη διαδήλωση πολλών εκατοντάδων επιστημόνων που ανησυχούν για την πιθανότητα περικοπών σε νέα ερευνητικά προγράμματα ή υπηρεσίες και έργα που αφορούν την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και την προστασία του περιβάλλοντος.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μπαράζ βομβαρδισμών και νέα πρόταση ... εκεχειρίας

Συνεχείς ήταν οι βομβαρδισμοί και αυτό το Σαββατοκύριακο από την πλευρά των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατού και εθνικιστικών ταγμάτων) κατά των θέσεων που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές στην Ανατολική Ουκρανία, στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (όρος που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού πρόκειται για αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη Ρωσία). Οπως αναφέρουν οι πολιτοφύλακες έως χτες είχαν πέσει πάνω από 880 βλήματα διαφορετικών διαμετρημάτων, ενώ χτυπήθηκε και εγκατάσταση ύδρευσης στο Ντονέτσκ, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η παροχή νερού σε σημαντικό τμήμα του.

Από χτες, υποτίθεται θα ξεκινούσε νέα εφαρμογή της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015 με απόσυρση βαρέων όπλων, ζήτημα που επικύρωσε και το λεγόμενο «σχήμα της Νορμανδίας», οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Ουκρανίας, που συναντήθηκαν στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο το περασμένο Σάββατο. Η συμφωνία του Μινσκ, θυμίζουμε, ήταν ένας προσωρινός συμβιβασμός με 13 σημεία, που ερμηνεύεται από την κάθε πλευρά διαφορετικά και ιδιαίτερα η κυβέρνηση Κιέβου κωλυσιεργεί ειδικά σε ό,τι αφορά την πολιτική διευθέτηση και συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπεται να αποδώσει ένα σχετικό βαθμό αυτονομίας στις δύο περιοχές που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές.

Για το θέμα της Ουκρανίας, συζήτησαν στο Μόναχο επίσης ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, με τον τελευταίο να δηλώνει την πλήρη στήριξη της κυβέρνησής του στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ καθώς και την «ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και αυτοδιάθεση της Ουκρανίας», τόνισε ότι «δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία» και πρόσθεσε ότι επίσης «πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις για να γίνει η Ουκρανία ένα ασφαλές και ευημερές κράτος στην Ευρώπη».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, με διάταγμα του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναγνωρίστηκαν τα διαβατήρια που έχουν εκδώσει οι αυτοαποκαλούμενες ΛΔ Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, κάτι που αναγνωρίστηκε από τους ηγέτες των πολιτοφυλάκων, ενώ από την πλευρά της Ουκρανίας χαρακτηρίστηκε «παραβίαση της συμφωνίας του Μινσκ». Ωστόσο, σχετικές δηλώσεις του Αλεξάντερ Ζακχαρτσένκο, ότι αν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί από την πλευρά της Ουκρανίας οι πολιτοφύλακες θα επιχειρήσουν να απελευθερώσουν και τις υπόλοιπες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ δεν βρήκαν τη συμφωνία της ρωσικής κυβέρνησης, που επιμένει στην τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ.

Πέθανε ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ

Οπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του, χτες, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, εντελώς ξαφνικά και ενώ εργαζόταν στο γραφείο του πέθανε ο πρέσβης της χώρας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, σε ηλικία 64 χρόνων. Σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες. Τόσο ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, όσο και ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και πολλοί αξιωματούχοι από άλλες χώρες εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στους οικείους του. Ο Τσούρκιν ήταν διπλωμάτης καριέρας. Από τον Απρίλη του 2006 ήταν στη θέση του πρέσβη στον ΟΗΕ, ενώ είχε θητεύσει ως πρέσβης στο Βέλγιο, στον Καναδά και εκπρόσωπος στο ΝΑΤΟ.

Την αναγνώριση ισραηλινού «εβραϊκού κράτους» προέβλεπε σχέδιο Κέρι

Σάλο προκάλεσε διεθνώς κυριακάτικο ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Χα'αρέτζ» που ανέφερε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συμμετείχε τον περασμένο Φλεβάρη σε μυστική σύνοδο κορυφής για το Παλαιστινιακό στην Ακαμπα της Ιορδανίας και απέρριψε «ειρηνευτικό» σχέδιο του Αμερικανού τότε υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, που θα επέτρεπε την αναγνώριση του Ισραήλ σαν «εβραϊκού κράτους» και την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, επειδή ενέδωσε στις πιέσεις του μικρότερου ακροδεξιού κόμματος που στηρίζει την κυβέρνησή του. Η ίδια πηγή (που δεν διαψεύστηκε) ανέφερε πως στη μυστική σύνοδο του περασμένου Φλεβάρη συμμετείχαν ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, και ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα Β'.

Το σχέδιο πέντε σημείων του Κέρι προέβλεπε ακόμη αναστολή όλων των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη και μία θετική αναφορά στην αραβική «ειρηνευτική πρωτοβουλία» του 2002 που θα πρόσφερε στο Ισραήλ συμφωνίες ειρήνης με δεκάδες αραβικές και μουσουλμανικές χώρες σε περίπτωση αποχώρησης από τα εδάφη που κατέλαβε με τον πόλεμο του 1967.

Η ισραηλινή εφημερίδα επικαλούμενη πρώην και νυν Ισραηλινούς «αξιωματούχους» υποστήριξε ακόμη ότι το σχέδιο Κέρι για το Παλαιστινιακό γνώριζαν και οι ηγέτες άλλων χωρών συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της ΕΕ και της Σαουδικής Αραβίας.

Οι πληροφορίες αυτές δημοσιοποιήθηκαν, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πραγματοποιεί από τη Δευτέρα επίσημη επίσκεψη σε Σιγκαπούρη και Αυστραλία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ