ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Με δυνατό ΚΚΕ για ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα

Από τη συγκέντρωση στην Πετρούπολη
Από τη συγκέντρωση στην Πετρούπολη
Πολύ μικρό αποδείχθηκε το γυμναστήριο του 2ου δημοτικού σχολείου της Πετρούπολης για να χωρέσει το πλήθος κόσμου που πήρε μέρος στη συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Θ. Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, ανάμεσα σε άλλα σημείωσε: «Βεβαίως και θέλουμε η Πετρούπολη να μείνει στα χέρια των κομμουνιστών. Ομως λέμε στο λαό ότι και μέσα στους δήμους και μέσα στις Περιφέρειες πρώτα απ' όλα θα λειτουργήσουμε σαν λαϊκή εργατική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Θα προσπαθήσουμε δηλαδή κυρίως να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό μαζικό λαϊκό κίνημα διεκδίκησης και ανατροπής». Ο Θ. Παφίλης επίσης σημείωσε ότι: «το πρόγραμμά μας λέει ότι θα αγωνιστούμε για να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση στους δήμους και τις Περιφέρειες, να μην συρρικνωθούν οι κοινωνικές δομές και να διευρυνθούν ακόμα περισσότερο, να αποτρέψουμε ιδιωτικοποιήσεις χώρων και "φιλέτων" που σήμερα δίνονται αφειδώς στο μεγάλο κεφάλαιο, να δοθούν κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα και για αντισεισμική προστασία που ανακουφίζουν το λαό και που δημιουργούν θέσεις εργασίας και που σήμερα είναι στα αζήτητα».

Στάθηκε στη διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως σε ό,τι αφορά την ΕΕ, το χρέος, το μνημόνιο αλλά και το ποιον πραγματικά νοιάζεται, όχι φυσικά το λαό αλλά το μεγάλο κεφάλαιο. Απαντώντας σε όσους αναρωτιούνται αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι νέο ή άφθαρτο, αν έχει ή δεν έχει δοκιμαστεί είπε: «Δεν έχει δοκιμαστεί στους δήμους που ήταν μαζί με το ΠΑΣΟΚ; Δεν έχει δοκιμαστεί στο συνδικαλιστικό κίνημα όταν συνεργάζεται με τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚΕ όπου υπάρχει πλειοψηφία του ΠΑΜΕ; Μέσα στον κρατικό μηχανισμό ήταν. Εσκασε τώρα αυτό το σκάνδαλο των ΜΚΟ, που εμείς το αποκαλύψαμε. Τα στελέχη τους ήταν πρωταγωνιστές στις ΜΚΟ και σήμερα παριστάνουν τους αθώους. Δεν είναι λοιπόν δοκιμασμένο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ;».


Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις που βγαίνουν το τελευταίο διάστημα είπε πως θέλουν να καλλιεργήσουν ηττοπάθεια στον κόσμο. «Στο Ν. Σοφιανό δίνουν 6% και 6,2% στη "Λαϊκή Συσπείρωση" στην Περιφέρεια Αττικής. Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ γιατί στις προηγούμενες εκλογές είχαν δώσει 2,5% και πήραμε 15%. Λοιπόν τώρα να τους διαψεύσουμε και με βάση αυτό που μας δίνουν μπορούμε να πάμε πολύ ψηλότερα».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πετρούπολης Θωμάς Κοτσαμπάς, ευχαρίστησε τον κόσμο που τον εμπιστεύτηκε και που μπορεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» να τους κοιτά στα μάτια γιατί δεν τους είπε ψέμματα. Ευχαρίστησε την ομάδα που εργάστηκε μαζί του για το συμφέρον των δημοτών και των κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν από την καπιταλιστική κρίση. Υπενθύμισε πως ο δήμος πλήρωνε ακόμα και το ρεύμα δημοτών που δεν είχαν να πληρώσουν, πως είναι ο πρώτος δήμος όπου δεν κόπηκε το ρεύμα σε όσους δεν είχαν πληρώσει το χαράτσι, πως καταργήθηκαν τα τροφεία και πως συνολικά δόθηκε το χέρι σε αυτούς που ήθελαν να σηκωθούν. Ωστόσο δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την «παραφιλολογία» ορισμένων σχετικά με τη μη διεκδίκηση εκ νέου του δήμου που ισχυρίζονται πως «με έφαγαν οι μηχανισμοί. Κανείς δεν με έφαγε, είμαι εδώ μπροστά σας. Στην πράξη θα αποδείξουμε πως είμαστε εδώ μαζί με τον Βαγγέλη (σ.σ. τον υποψήφιο δήμαρχο Πετρούπολης), όλη η ομάδα, όλο το ψηφοδέλτιο βεβαίως με κάποιες αλλαγές, με την προσθήκη νέων ανθρώπων και θα δώσουμε τη μάχη γιατί η Πετρούπολη ήταν και θα παραμείνει κόκκινη».

Τέλος, ο Βαγγέλης Σίμος, υποψήφιος δήμαρχος Πετρούπολης κάλεσε όλους τους δημότες να δώσουν τη μάχη με αυταπάρνηση «με αυτοθυσία, με επιμονή και υπομονή, να παραταχθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα και να διαδώσουμε τις θέσεις μας σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολείο της Πετρούπολης. Να έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοικτά. Είναι γνωστές οι προβοκάτσιες και η λασπολογία που χρησιμοποιούν οι αντίπαλοί μας γιατί μόνο έτσι μπορούν να χτυπήσουν και να μειώσουν το κύρος μας στο λαό. Διάφορα παπαγαλάκια, διάφοροι τοπικοί παραγοντίσκοι έχουν αρχίσει να διαδίδουν εδώ στην Πετρούπολη διάφορες φήμες και να βάλλουν εναντίον του Κόμματος, της Διοίκησης και στελεχών του Κόμματος. Αν νομίζουν ότι μπορούν να μας αμαυρώσουν στο λαό της πόλης θα τους πούμε ότι γελιούνται. Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα, κακιά σκουριά ούτε έπιασε, ούτε πιάνει, ούτε θα πιάσει ποτέ».


ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
«Οι εργαζόμενοι να εκφράσουν την αντίδρασή τους στηρίζοντας το ΚΚΕ»

Στις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων στην οδό Σωκράτους περιόδευσε χθες το πρωί ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος.

Οι εργαζόμενοι και οι πολίτες που προσέρχονται στις υπηρεσίες για να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις καθώς το προσωπικό είναι λίγο. Επιπλέον η Διεύθυνση εκτός από τις άδειες του Δήμου Αθήνας έχει να χειριστεί και άδειες άλλων πέντε δήμων (Βύρωνα, Καισαριανής, Δάφνης, Ηλιούπολης και Υμηττού) που δεν έχουν δικές τους πολεοδομίες. Παραπέρα, η εικόνα που υπάρχει είναι ότι ναι μεν λόγω οικονομικής κρίσης δεν εκδίδονται νέες άδειες οικοδομής, αλλά υπάρχει φόρτος εργασίας που αφορά άδειες για άλλες εργασίες.

Εξάλλου αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι με ευθύνη και της παρούσας δημοτικής αρχής δεν έχει προχωρήσει καμία από τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις χώρων αναγκαίων που θα μπορούσαν να αναδειχτούν σε χώρους πρασίνου, άθλησης και αναψυχής για το λαό. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι χειρίζονται καθένας τους δεκάδες περιπτώσεις απαλλοτρίωσης που τελικά μένουν στα χαρτιά καθώς δεν είναι στην προτεραιότητα δημάρχων και κυβερνήσεων. Επιπρόσθετα, και για όσες απαλλοτριώσεις έγιναν προ δεκαετίες, ιδιοκτήτες χώρων που απαλλοτριώθηκαν δεν έχουν πληρωθεί ακόμα την αποζημίωσή τους.

Σχολιάζοντας την κατάσταση ο Νίκος Σοφιανός έκανε την εξής δήλωση:

«Συζητήσαμε πάνω από δυο ώρες με τους εργαζομένους στην Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων. Η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για απολύσεις με την ενδοδημοτική κινητικότητα υπήρχε σε όλους τους εργαζομένους.

Με μειωμένο προσωπικό και με ένα τεράστιο όγκο δουλειάς, με μειωμένους μισθούς, οι εργαζόμενοι εξυπηρετούν όλους τους Δήμους του κεντρικού τομέα και όχι μόνο το Δήμο Αθήνας. Είναι η εικόνα της συρρίκνωσης υπηρεσιών και λειτουργιών με άμεσο αποτέλεσμα την επιδείνωση της καθημερινότητας χιλιάδων εργαζομένων.

Αυτά τα χρόνια δεν έγινε καμιά εκτέλεση απαλλοτρίωσης στο δήμο της Αθήνας. Κανένα γκρέμισμα, αντίθετα επιχείρησαν να αλλάξουν τους συντελεστές δόμησης σε δυο "φιλέτα" του Δήμου, στον Προμπονά και στην Ακαδημία Πλάτωνος για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων κατασκευής εμπορικών κέντρων. Αυτές οι διαδικασίες έχουν προς το παρόν σταματήσει κάτω και από την παρέμβαση τη δική μας.

Καλέσαμε τους εργαζομένους του δήμου να εκφράσουν πολιτικά, με στήριξη του ΚΚΕ, την αγωνία τον προβληματισμό, την αντίδραση στη χειροτέρευση της ζωής τους».

Στα Πετράλωνα

Μιλώντας σε συγκέντρωση στα Πετράλωνα ο Ν. Σοφιανός σχολίασε την εκλογική μάχη στην Αθήνα τονίζοντας ότι έχει ευρύτερη πολιτική σημασία γιατί διαμορφώνει δυναμική. Οπως είπε «θυμίζουμε ότι η εμπιστοσύνη που έδωσε ο λαός και στο δήμο και στην περιφέρεια στο ΚΚΕ τιμήθηκε. Αυτή η εμπιστοσύνη μετατράπηκε σε καθημερινή προσπάθεια πίεσης και διεκδίκησης για να πάρει ανάσες ο λαός (...) σε αυτά τα χρόνια της κρίσης με Κακλαμάνη και Καμίνη, η Αθήνα έχασε πάνω από πενήντα σχολικές μονάδες, οχτώ παιδικούς σταθμούς, δύο δημοτικά ιατρεία, όλα τα ιατρεία του ΙΚΑ, πέντε νοσοκομεία. Αυτή η πραγματικότητα είναι η υλοποίηση της πολιτικής από δημάρχους και περιφερειάρχες. Η προσπάθεια να προβληθούν οι ακομμάτιστοι, οι αντάρτες, οι άφθαρτοι είναι για να συσκοτίσουν ότι δήμαρχοι και περιφερειάρχες είναι στο κάδρο της αντιλαϊκής πολιτικής. Υλοποιείται μια πολιτική που υπαγορεύει την ιδιωτικοποίηση μιας σειράς υπηρεσιών με εργολαβίες και όσο αφορά κοινωνικές υπηρεσίες να γενικεύεται το πανηγύρι με τις ΜΚΟ. Δεκαοκτώ ΜΚΟ συνεργάζονται με το δήμο της Αθήνας. Δεν υπάρχει κοινωνικός τομέας που να μην εμπλέκεται ΜΚΟ. Κομμάτι-κομμάτι μια σειρά στοιχεία συνθέτουν ένα παζλ που συρρικνώνει το δημόσιο τομέα για να είναι ανταγωνιστικός με λίγους μόνιμους εργαζομένους και μεγάλη μάζα που θα εναλλάσσεται. Ο δήμος της Αθήνας έχασε 5.000 εργαζομένους. Εμείς υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα στη δουλειά για όλους».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ανέφερε ότι «θα δώσουμε τη μάχη αποφασιστικά. Εχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: χιλιάδες ανθρώπους, κομμουνιστές, κνίτες, κνίτισσες, φίλους, κόσμο που δε συμφωνεί σε όλα μαζί μας αλλά βλέπει το ΚΚΕ ως αποκούμπι. Με αυτό το δυναμικό θα κάνουμε πέρα και παράθυρα και δημοσκόπους και γυρολόγους και θα βγει ισχυρό μήνυμα για ΚΚΕ ισχυρό παντού!».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org