ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μπαράζ επιθέσεων «απομυθοποιεί» το «σχέδιο ασφαλείας»

Η «ασφάλεια» στο Ιράκ δεν «περπατάει» για τους ιμπεριαλιστές

Associated Press

Η «ασφάλεια» στο Ιράκ δεν «περπατάει» για τους ιμπεριαλιστές
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σειρά πολύνεκρων επιθέσεων συγκλονίζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα την πρωτεύουσα και τα περίχωρά της, αποδεικνύοντας «κενούς» τους πανηγυρισμούς για την αποτελεσματικότητα του «σχεδίου ασφαλείας» της κυβέρνησης Μάλικι και της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, που πραγματοποίησε ολιγόωρη επίσκεψη, το Σάββατο, στο Ιράκ, ακριβώς γι' αυτό το λόγο. Την ίδια ώρα, η καταγγελία μίας νεαρής σουνίτισσας ότι βιάστηκε από 3 σιίτες αξιωματικούς της αστυνομίας κατά τη διάρκεια σύλληψής της και η σπουδή του πρωθυπουργού να κατηγορήσει «σκοτεινά κέντρα για σκευωρίες» και να συνταχθεί με τους αξιωματικούς, απειλεί να κλιμακώσει περαιτέρω τα πνεύματα.

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 35 τραυματίστηκαν σε 3 επιθέσεις αυτοκτονίας που σημειώθηκαν, χτες, σε διαφορετικές συνοικίες της Βαγδάτης, με στόχο πολίτες και μία νεκρώσιμη ακολουθία. Και οι τρεις συνοικίες κατοικούνται κυρίως από σιίτες. Την ίδια ώρα, στο Τάτζι, 20 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, βυτιοφόρο (πιθανότατα παγιδευμένο) που μετέφερε αέριο χλώριο ανατινάχτηκε σκοτώνοντας 5 ανθρώπους και τραυματίζοντας ή δηλητηριάζοντας περισσότερους από 150.

Εξίσου αιματηρά ήταν και τα προηγούμενα 24ωρα. Από την Κυριακή το πρωί, στη Βαγδάτη και στα περίχωρά της σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι, ενώ από το Σάββατο το πρωί σκοτώθηκαν 9 Αμερικανοί στρατιώτες. Η σοβαρότερη επίθεση κατά κατοχικών σημειώθηκε, την Κυριακή, στην Ταρμίγια, όταν παγιδευμένο φορτηγό εξερράγη δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες, σκοτώνοντας 2 και τραυματίζοντας 7. Αλλες επιθέσεις σε Φαλούτζα και Ραμάντι είχαν ως στόχο κυρίως πολίτες και την ευθύνη ανέλαβε οργάνωση που υποστηρίζει ότι σχετίζεται με την «Αλ Κάιντα».

Διπλωματικά «εμπόδια»

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με ομολόγους του από τις γειτονικές χώρες, αλλά και από Αίγυπτο και Μπαχρέιν έχει ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών καταβάλλοντας προσπάθεια να πραγματοποιηθεί, όπως είχε αναγγελθεί, σύνοδος «ασφαλείας» στη Βαγδάτη, στα μέσα του μήνα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν υπάρχει «ανάλογη ανταπόκριση», επειδή πιθανώς θα φανεί ότι υποστηρίζεται, άνευ όρων, η σιιτική κυβέρνηση έναντι των σουνιτών.

Τέλος, χτες, δόθηκε στη δημοσιότητα νέα έκθεση του ΟΗΕ, με βάση στοιχεία της Ιρακινής Κεντρικής Οργάνωσης Στατιστικής και Πληροφορικής Τεχνολογίας, όπου αποδεικνύεται ότι 1 στους 3 Ιρακινούς ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, με το 5% να βιώνει ακραίες συνθήκες. Η έκθεση αναφέρει ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σοβαρότατα από την έναρξη της κατοχής και επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες για την πλήρη, όπως λέει, αποδιοργάνωση των βασικών υποδομών και του εκπαιδευτικού συστήματος στις κατοχικές δυνάμεις.

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ - ΗΠΑ
Ετοιμα σχέδια επίθεσης έχουν οι ΗΠΑ

Συνάντηση Λαριτζάνι - Μπαραντάι στη Βιέννη, ενώ λήγει η προθεσμία για αναστολή της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου και αναμένεται επιβολή κυρώσεων

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το αμερικανικό στρατιωτικό επιτελείο έχει, ήδη, εκπονήσει λεπτομερές σχέδιο αεροπορικών επιδρομών κατά πυρηνικών, αλλά και απλών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ιράν. Αυτό διατείνεται το BBC, επικαλούμενο υψηλά ιστάμενους Αμερικανούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, μάλιστα, έχουν επιλεγεί στόχοι του στρατού ξηράς, του ναυτικού και της αεροπορίας, όπως και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις σε Νατάνζ, Ισφαχάν, Μπουσχέρ.

Κατά τις ίδιες πηγές, αφορμή για την εξαπόλυση μιας τέτοιας επίθεσης θα ήταν η επιβεβαίωση ότι η Τεχεράνη κατασκευάζει πυρηνικά όπλα. Μια άλλη καλή αφορμή θα δινόταν αν λάμβανε χώρα μια αρκετά πολύνεκρη επίθεση κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, πίσω από την οποία θα αποδεικνυόταν ότι κρύβεται η ιρανική ηγεσία.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η Ουάσιγκτον επιμένει ότι δε σχεδιάζει καμία στρατιωτική επίθεση κατά της Τεχεράνης, ενώ πολλοί πρώην αξιωματικοί επισημαίνουν τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί ένα τέτοιο εγχείρημα. Πάντως, στον Κόλπο έφθασε και δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, η παρουσία του οποίου, για πολλούς, έχει καθαρά προειδοποιητικό και πιεστικό χαρακτήρα.

Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο για το πρόγραμμα

Πολύωρη συνάντηση είχαν, χτες, στη Βιέννη ο Ιρανός διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, Αλί Λαριτζάνι, και ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μουχάμαντ αλ Μπαραντάι. Σήμερα, εκπνέει το 60ήμερο περιθώριο που έχει δοθεί στο Ιράν να διακόψει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου προκειμένου να μην επιβληθούν οι, σε βάρος του, κυρώσεις που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Μπαραντάι αναμένεται να παρουσιάσει την έκθεση, όπου θα αναφέρεται η μη διακοπή της διαδικασίας, την Παρασκευή.

Ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ, με προηγούμενες δηλώσεις του, επέμεινε ότι οι κυρώσεις και η αντιπαράθεση «δε λύνουν το πρόβλημα. Το Ιράν έχει ανάγκη από διαβεβαιώσεις ότι δεν απειλείται η ασφάλειά του και αυτό θα έπρεπε να κάνει η Δύση». Επιπλέον, ο αλ Μπαραντάι τόνισε ότι, με βάση τα στοιχεία, το Ιράν θα μπορεί να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο μετά από μια 5ετία και να έχει εμπλουτισμό βιομηχανικής κλίμακας μετά από τουλάχιστον ένα 6μηνο.

Ο Λαριτζάνι, από την άλλη, επανέλαβε ότι η χώρα του επιθυμεί τις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν αποδέχεται όρους όπως η αναστολή του εμπλουτισμού.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανευ αποτελέσματος η τριμερής συνάντηση

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΑΜΜΑΝ.--

Με μια γενικόλογη διακήρυξη, που ανέγνωσε μόνη της η Κοντολίζα Ράις, και χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, τη Δευτέρα, στην Ιερουσαλήμ. Σε αυτήν αναφερόταν απλώς ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση «παραμένουν προσηλωμένοι στο στόχο της ειρηνικής συνύπαρξης 2 κρατών και συμφωνούν ότι είναι αδύνατο να ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος μέσα στη βία και στον τρόμο». Επίσης, τονίζεται ότι οι Αμπάς και Ολμέρτ αποδέχονται τις υπάρχουσες συμφωνίες και υποχρεώσεις.

Η ίδια η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «δύσκολη και σκληρή» τη συζήτηση που έγινε. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος των διαβουλεύσεων είχε σχέση με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας μεταξύ «Χαμάς» και «Φατάχ», καθώς ΗΠΑ και Ισραήλ πιέζουν την παλαιστινιακή πλευρά να δηλώσει ρητώς ότι αποδέχεται τους 3 όρους που έχει θέσει το Ισραήλ και έχει υιοθετήσει το Κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, ΟΗΕ): Αναγνώριση του Ισραήλ, αναγνώριση των προηγούμενων συμφωνιών, αποκήρυξη της βίας. Και αυτό ως προϋπόθεση της όποιας περαιτέρω συζήτησης.

Ενα 24ωρο μετά τη συνάντηση της Ιερουσαλήμ, η ισραηλινή κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι «δε θα συζητήσει τίποτε σημαντικό πέρα από καθημερινές διευθετήσεις με τον Αμπάς, αν η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση δε δεχτεί τους όρους του Κουαρτέτου». Οι ισραηλινές διαρροές, πάντως, ότι Ολμέρτ και Ράις συμφώνησαν να μποϊκοτάρουν τη νέα κυβέρνηση, διαψεύστηκαν από αμερικανικής πλευράς. Σχολιάζοντας τις ισραηλινές δηλώσεις, ο Πρόεδρος Αμπάς επισήμανε ότι η συμφωνία της Μέκκας «έγινε για την παλαιστινιακή ενότητα και τα εθνικά μας συμφέροντα, και προφανώς το Ισραήλ έχει παρεξηγήσει ορισμένα πράγματα».

Χτες, η Κοντολίζα Ράις βρέθηκε στο Αμμάν, όπου εκτός από τον Ιορδανό βασιλιά, είχε νέα ξεχωριστή συνάντηση με τον Μαχμούντ Αμπάς αλλά και με τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας, Αιγύπτου και Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων, τους οποίους κάλεσε η ίδια για «να τους συμβουλευτεί» για τα επόμενα βήματα. Σήμερα, η Ράις μεταβαίνει στο Βερολίνο όπου θα γίνει συνάντηση του Κουαρτέτου ενώ ο Αμπάς αρχίζει περιοδεία σε Γερμανία - Βρετανία - Γαλλία.

Κατά τ' άλλα, έληξε μετά από μία ώρα η απαγωγή 3 Αμερικανίδων στη Νάμπλους, που έγινε από έναν απελπισμένο άνεργο, ενώ η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι μετά από ώρες συναγερμού εντόπισε έναν επίδοξο καμικάζι στο Τελ Αβίβ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ