ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
Κάνε απλούς συνειρμούς

Του ΣΤΑΘΗ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Του ΣΤΑΘΗ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Τι είπε χτες ο Καραμανλής; «μειοψηφίες δε θέλουν να αλλάξει τίποτα, αλλά, περιθώρια δεν υπάρχουν για ακινησία». Τι διαφορετικό λέει τόσο καιρό ο Παπανδρέου;

Ο,τι κι αν πιστεύεις, αρκεί η ικανότητα να διαβάζεις, για να κάνεις μερικούς απλούς συνειρμούς, με τα δεδομένα που παρουσιάζονται μπροστά σου...

Τι μας λέει η είδηση; Οτι αύριο, την ώρα που εσύ θα βομβαρδίζεσαι με «γκαιμπελισμούς» του στιλ «σκουριασμένες οι ιδέες σου», οι υπουργοί Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα επικυρώνουν μια έκθεση για την «εξισορρόπηση ευελιξίας και ασφάλειας» (να αλλάζεις κάθε μέρα δουλιά έχοντας εξασφαλισμένο ένα «μισθό» «φτωχοκομείου»), όπως και άλλη μια έκθεση: για τη δουλιά ως το θάνατο.

Λέει, ακόμα, η είδηση ότι στις 8 του Μάρτη, τη μέρα που θα διαδηλώνεις για τις συμβάσεις, ήδη στις Βρυξέλλες, οι πρωθυπουργοί θα δεσμεύουν τις χώρες τους με μια σειρά συστάσεις για ακόμα πιο φτηνούς εργάτες.

Ποιοι συμφωνούν; Ολοι τους: Και γαλάζιοι και πράσινοι. Πού συμφωνούν; Στην επιτάχυνση της στρατηγικής της Λισαβόνας, ώστε το ευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό κέντρο να γίνει ικανότερο στον ανταγωνισμό του με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Με ποια εργαλεία; Το λέει από το 2000 η στρατηγική της Λισαβόνας: Και με την Παιδεία ως κυρίαρχο εργαλείο.

Που πάει να πει, πως από τη σκοπιά τους οι αστοί έχουν δίκιο που σου λένε: μην ασχολείσαι με την Παιδεία. Γιατί, αν ασχοληθείς «φίδι που τους έφαγε».

... κι αυτοί βιάζονται... να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αλά «Γκουαντάναμο».

Ετσι, για μια ακόμη φορά επικαλούνται τη «συμφωνία της σιωπηρής πλειοψηφίας»: «οριστικοποιήθηκαν οι συσχετισμοί στην κοινωνία» λέει η κυβερνητική προπαγάνδα και παρουσιάζει καθηγητές και φοιτητές σαν κάτι ζήτουλες που τους πετάς ένα ψίχουλο για να το βουλώσουν.

Πατάνε στο «διαίρει και βασίλευε». Που σημαίνει ότι πρέπει να πάρουν απάντηση με όρους λαϊκού μετώπου, που θα βάζει στη θέση τους διάφορους «Χρυσοχοΐδηδες» αλλά και κάτι άλλους «αριστερούς» που βλέπουν στη θέση των 4 πρυτάνεων τη λύση, δηλαδή, να περάσουν όλα αυτά, αλλά όχι τώρα, όχι με τον κόσμο στο δρόμο, αλλά το καλοκαίρι που είναι μικρότερες οι πιθανότητες να τους πάρουν χαμπάρι.

Ακου τι λέει ο πράσινος: οι φτωχοί πάνε μόνοι τους στις ιδιωτικές σχολές και όχι στα Πανεπιστήμια, δεν τους έστειλε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που από την αρχή του είχε καταγγελθεί ότι θα κάνει αυτό ακριβώς: ταξική εκκαθάριση.

Κι έρχεται ο φονιάς να πει ότι νοιάζεται για το θύμα!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΞΕΧΝΑ ΤΙ ΨΗΦΙΖΕΙΣ, ΞΕΣΗΚΩΣΟΥ!

ΜΕ ΚΟΙΝΟ ΕΧΘΡΟ: «Η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να κάνει ό,τι θα έπρεπε να είχε κάνει από την αρχή: αναζητεί συμμαχίες μέσα στο χώρο της πανεπιστημιακής κοινότητας - εν προκειμένω δίνει στις πρυτανικές αρχές και χώρο αλλά και κονδύλια να συμμαζέψουν τα κομμάτια του πανεπιστημιακού παζλ. Και το σημαντικότερο: τις απελευθερώνει από τους φοιτητοπατέρες» (από το κύριο άρθρο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΜΕ ΑΛΛΟΘΙ ΤΙΣ ΣΙΩΠΕΣ: «Ολο αυτό το ετερόκλητο μπλοκ οχυρώθηκε πίσω από λέξεις που για την ελληνική κοινωνία έχουν χάσει προ πολλού τη σημασία που τους αποδίδετο στο παρελθόν (...) η κοινωνία τους προσπέρασε. Ο ξύλινος λόγος, οι φράσεις - κλισέ, ο ακτιβισμός της φιγούρας και της βαβούρας και οι πορείες - παρελάσεις αλά Σοβιέτ με κόκκινες σημαίες δεν την αφορούν. Από τη στιγμή που οριστικοποιήθηκαν λοιπόν οι συσχετισμοί στην κοινωνία ήταν θέμα χρόνου να επιτύχει η κυβέρνηση συμφωνία με τους δυνατούς κρίκους. Οι πρυτάνεις πήραν την αυτονομία που ήθελαν, οι φοιτητές "παίρνουν" το περίφημο "2ν" ως ανώτατο χρόνο περάτωσης σπουδών, την καθολική συμμετοχή στην ψηφοφορία για πρυτάνεις, τη δυνατότητα επιλογής συγγράμματος, υποτροφίες κ.ά.» (ο Μανώλης Κοττάκης στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΜΕ ΚΑΘΑΡΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: «Ο φόβος του πολιτικού κόστους καθοδηγεί την κυβέρνηση και στο θέμα της λεγόμενης μεταρρύθμισης στην παιδεία (...) ο νόμος πλαίσιο (...) δεν περιλαμβάνει τελικά καμία ουσιαστική αλλαγή στη λειτουργία των ΑΕΙ και των ΤΕΙ ακριβώς γιατί η κυβέρνηση δε θέλει να αντιπαρατεθεί - σε προεκλογικό χρόνο - με την εκπαιδευτική κοινότητα» (το θέμα στο «ΕΘΝΟΣ»).

...ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΗΞΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕ: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες σήμερα είναι πολύ διαφορετικές απ' ό,τι πριν από 30 χρόνια. Αυτό που μας διαφεύγει δυστυχώς είναι ότι ήδη εδώ και αρκετά χρόνια το ελληνικό πανεπιστήμιο γίνεται όλο και πιο ταξικό, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι από τα κατώτερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα αδυνατούν να μπουν σ' αυτό και υποχρεώνονται να προσφύγουν στις ιδιωτικές σχολές» (ο Μ. Χρυσοχοΐδης εξηγεί γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των ιδιωτικών ΑΕΙ / «ΤΑ ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ τα εργασιακά δικαιώματα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ο νόμος για την Παιδεία

ΤΑ ΝΕΑ: Ωρα μηδέν για τα πανεπιστήμια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η ΜΑΡΙΕΤΤΑ κάνει πόλεμο...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα 8 κλειδιά του νόμου για τα ΑΕΙ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Νόμος - πλαίσιο... αλλά με πολλά παράθυρα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ανατροπές σε 8 κλάδους

ΑΥΡΙΑΝΗ: «... ΔΙΩΞΕ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ πριν από τις εκλογές»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο Γ. Παπανδρέου τα παίζει όλα

Η ΧΩΡΑ: Λύσεις στο θέμα των αυθαιρέτων με 262 εντάξεις σε σχέδια πόλης

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ εκπαιδευτικών ανά κλάδο και ειδικότητα για το 2007-08

ΕΘΝΟΣ: ΔΙΠΛΟ ΣΟΚ στην αγορά ακινήτων

Η ΑΥΓΗ: Θερμό κλίμα στο Αιγαίο

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Αποφασίζουν τι θα πάθεις

«Δύο εκθέσεις οι οποίες αναμένεται να απασχολήσουν ιδιαίτερα τους 27 υπέβαλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (...) η πρώτη αφορά την απασχόληση με στόχο "την καλύτερη εξισορρόπηση ευελιξίας και ασφάλειας στην αγορά εργασίας" (...) η δεύτερη θίγει το θέμα της κοινωνικής συνοχής με έμφαση στο συνταξιοδοτικό (...) και οι δύο εκθέσεις, που θα συζητηθούν πρώτα σε επίπεδο υπουργών απασχόλησης (22 Φεβρουαρίου) και στη συνέχεια από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων (8-9 Μαρτίου) περιλαμβάνουν συστάσεις επί των οποίων πρέπει να δεσμευτούν τα κράτη - μέλη» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Περισσότεροι στη δουλιά έως το θάνατο...

«Αύξηση των προσπαθειών για τη διασφάλιση της επάρκειας και της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος ιδίως με την αύξηση της απασχόλησης και την ενθάρρυνση για παράταση του επαγγελματικού βίου ώστε να μεγαλώσει η βάση των κοινωνικών - συνταξιοδοτικών εισφορών» (από την έκθεση για τις συντάξεις / «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

...με θέσεις εργασίας από το μέλλον

«Να κλείσει το Γκουαντανάμο; Ούτε να το σκεφτείτε! Η βάση δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη κατάσταση (...) πριν από δύο χρόνια συνδεόταν μόνο με στρατιωτικά μεταφορικά μέσα (...) σήμερα δύο μικρές αεροπορικές εταιρίες η Lynx Air και η Air Sunshine εξυπηρετούν το "Γκίτμο" (...) οι δύο εταιρίες πραγματοποιούν καθημερινά αρκετά δρομολόγια (...) οι επιβάτες είναι στελέχη των 14 εταιριών που συνεργάζονται με τον στρατό (...) το στρατόπεδο 5 είναι το καμάρι του Γκουαντανάμο (...) πρόκειται για μια φυλακή ουσιαστικά χωρίς φύλακες, οργανωμένη σε τέσσερις πτέρυγες τις οποίες εποπτεύει ένας πύργος στη μέση. Υπολογιστής χειρίζεται τα πάντα, ακόμη και τα ντους (...) η Kellog, Brown & Root (KBR) θυγατρική της Halliburton, η οποία έχει ήδη χτίσει το στρατόπεδο 5, βιάζεται να ολοκληρώσει το στρατόπεδο 6» (το ρεπορτάζ στο «ΒΗΜΑ»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ