ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Οι καταλήψεις βγαίνουνε στο δρόμο»

Ολοήμερη κινητοποίηση χτες στην Εγνατία

Motion Team

«Δε χαρίζουμε το μέλλον μας. Μαζικοποιούμε τις γενικές συνελεύσεις, την πολύμορφη δράση μας. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μέχρι τη νίκη». Αυτό ήταν το αγωνιστικό μήνυμα που απηύθυνε το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης από το βήμα των πολύμορφων εκδηλώσεων, που διοργάνωσε χτες μπροστά από τα πανεπιστήμια στην Εγνατία Οδό.

Με σύνθημα: «Οι καταλήψεις βγαίνουνε στο δρόμο», οι φοιτητές έκαναν ολοήμερο φεστιβάλ πολύμορφων πολιτικών - πολιτιστικών δραστηριοτήτων (συναυλίες με ντόπιους επαγγελματίες κι ερασιτέχνες καλλιτέχνες, παιχνίδια, ζωγραφική, δρώμενα, αθλήματα κ.λπ.) καλώντας το λαό της Θεσσαλονίκης να συμπαρασταθεί στον αγώνα για δημόσια δωρεάν Παιδεία, κόντρα στην προσπάθεια εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης από την κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και την ΕΕ.

Εκθέσεις με στιγμιότυπα από τη μέχρι τώρα πορεία του αγώνα, πλήθος από γελοιογραφίες μαζί με σαρκαστικά σχόλια «περί μειοψηφιών» κοσμούσαν το χώρο.

  • Ολοταχώς για τις 22 Φλεβάρη, οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις, με στόχο τη μαζική συμμετοχή των συλλόγων στο πανελλαδικό συλλαλητήριο αύριο στην Αθήνα. Προκήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας στις 22/2, από τις 11.30 π.μ. έως το τέλος του ωραρίου, έχει ανακοινώσει η ΕΔΟΘ.
  • Αύριο, Πέμπτη, την ίδια μέρα που οι φοιτητές θα διαδηλώνουν στο πανελλαδικό τους συλλαλητήριο στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης έμπρακτα θα ενώσουν και πάλι τη φωνή τους μαζί τους, μέσα από το συλλαλητήριο που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ και η επιτροπή φορέων ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΜΕΡΑ

«ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τα βρήκανε και πάλι, καλύτερα να βγουν αυτοί στο καρναβάλι».

Με αυτό το πανό, φοιτητές της ΠΚΣ στην Πάτρα προσπέρασαν τον βασιλιά Καρνάβαλο και τέθηκαν επικεφαλής της καθιερωμένης βραδινής παρέλασης του Σαββάτου, για να διαδηλώσουν ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16. Ο συμβολισμός αυτής της κίνησης είναι προφανής: Από τη στιγμή που έπεσαν οι πραγματικές μάσκες της ταύτισης με το άρθρο 16, είναι καιρός οι «συμπαίκτες» του δικομματισμού να φορέσουν αυτές των Αποκριών.

Το δρώμενο, που ακολούθησε κι έκλεψε την παράσταση - με πρωταγωνιστές φοιτητές που είχαν μασκαρευτεί με τα πολιτικά πρόσωπα της επικαιρότητας - καθ' όλη τη διάρκεια της παρέλασης, στηλίτευε το κλίμα συναίνεσης που διαμορφώνουν από κοινού η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και τη διακριτική στήριξη του ΣΥΝ. Πάντα υπό την αυστηρή παρουσία του ΣΕΒ, που όχι μόνο δέσποζε, αλλά και ...υποδείκνυε.

«Θα είμαστε στους δρόμους μέχρι να ανατρέψουμε τους νόμους»

Με μια άμεση δυναμική κινητοποίηση αντέδρασαν χτες το μεσημέρι στην κατάθεση του νόμου - πλαισίου φοιτητές και σπουδαστές από τις σχολές της Αθήνας. Εξω από το υπουργείο Παιδείας έστειλαν σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση, φωνάζοντας: «Ο νόμος - πλαίσιο να μην κατατεθεί, δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή». Παράλληλα, έδωσαν υπόσχεση πως ο αγώνας θα συνεχιστεί, με τη μαζικοποίηση των γενικών συνελεύσεων και με το νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, αύριο Πέμπτη.

Την ώρα που η υπουργός Παιδείας παρουσίαζε σε εκπροσώπους του Τύπου το νέο νόμο - πλαίσιο, φοιτητές και σπουδαστές συγκεντρώθηκαν, αρχικά, στο Σύνταγμα και, στη συνέχεια, με πορεία έφτασαν μέχρι τη διασταύρωση των οδών Μητροπόλεως και Βουλής, όπου συνάντησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Τα συνθήματά τους έδιναν το στίγμα: «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, έξω οι εταιρείες απ' τις σχολές», «Αυτό το υπουργείο δεν είναι της Παιδείας, είναι της ΟΝΕ και της ολιγαρχίας» και «Οταν τα βρίσκουν πράσινοι και μπλε, η μόνη αντιπολίτευση είσαι εσύ λαέ».

Με τα χέρια ψηλά και χτυπώντας παλαμάκια, φοιτητές και σπουδαστές τραγουδούσαν: «Κωστάκη, Γιωργάκη, Μαριέττα, δε θα περάσουνε ποτέ τα νέα μέτρα. Οι φοιτητές δε σκύβουν το κεφάλι, με το λαό αντίσταση και πάλη. Ολοι εμείς θα είμαστε στους δρόμους, μέχρι να ανατρέψουμε τους νόμους»!

Ερωτήματα & Απαντήσεις

Δεν είναι καλύτερα να υπάρχουν εδώ ιδιωτικά πανεπιστήμια από το να αναγκάζονται να φεύγουν τα παιδιά στο εξωτερικό για να σπουδάσουν;

Αυτό είναι ένα από τα πάγια επιχειρήματα της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να στηρίξει τη θέση της υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, που σήμερα παρασύρει και πολύ κόσμο εκτός της ΝΔ που σκέφτεται καλοπροαίρετα κατά της φοιτητικής μετανάστευσης. Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για ένα επιχείρημα άκρως παραπλανητικό. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ακόμα και σ' αυτές που υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, το φαινόμενο της μετανάστευσης στο εξωτερικό για σπουδές δεν εξαλείφεται. Κι αυτό γιατί η πλειοψηφία της κατηγορίας των μεταναστών φοιτητών, έχει φύγει στο εξωτερικό επιλέγοντας συγκεκριμένες ειδικότητες και πανεπιστήμια με κύρος. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια πολύ σπάνια περιβάλλονται με τέτοιο κύρος, ενώ από πλευράς ειδικοτήτων τα ιδιωτικά περιορίζονται σε αυτές που δεν προϋποθέτουν μεγάλο κόστος και που ζητιούνται από την αγορά (π.χ. οικονομικές σπουδές).

Συνήθως, προβάλλεται μαζί το επιχείρημα ότι τα χρήματα που ξοδεύουν οι μετανάστες φοιτητές στο εξωτερικό θα μένουν στην Ελλάδα κι έτσι θα είναι καλύτερα για τον τόπο. Πρόκειται για μια προκλητική παραπλάνηση: Ακόμα κι αν μένουν στην Ελλάδα τα χρήματα, θα πηγαίνουν στις τσέπες των μεγαλοσχολαρχών, των τραπεζών και των εργοδοτών που θα ξεζουμίζουν τις οικογένειες των φοιτητών, οι οποίες θα αναγκάζονται σε διπλές και τριπλές δουλιές για να τα βγάλουν πέρα. Κανένας εργάτης δεν πρόκειται να πλουτίσει, αν φύγουν για το εξωτερικό 2.000 ή 5.000 φοιτητές λιγότεροι!

Ακόμα και για τις ίδιες τις οικογένειες που επιλέγουν σήμερα να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές στο εξωτερικό, η δαπάνη τους δε θα ήταν μικρότερη αν τα παιδιά τους έμεναν να σπουδάσουν στην Ελλάδα σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το κόστος σπουδών ακόμα και στα δημόσια σήμερα ελληνικά πανεπιστήμια μπορεί να φτάσει έως και τα 50.000 - 55.000 ευρώ (για τέσσερα με πέντε χρόνια σπουδών) αν αναγκαστεί το παιδί να μετακομίσει σε άλλη πόλη εντός Ελλάδας για να σπουδάσει. Επίσης, αν ρίξουμε μια ματιά στα σημερινά δίδακτρα και γενικότερα στο κόστος σπουδών (εξέταστρα, βιβλία, εξοπλισμό) σε ένα ιδιωτικό ΙΕΚ ή Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, που συχνά ξεπερνούν τα 6.000 και τα 7.000 ευρώ, αντιλαμβανόμαστε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι ακόμα πιο ακριβά (αφού υποτίθεται ότι θα πουλούν και πιο αναβαθμισμένα πτυχία)...

Η μόνη πραγματική λύση για όλα τα παραπάνω προβλήματα, δεν είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά η εξασφάλιση ότι στα δημόσια ιδρύματα οι σπουδές θα είναι πραγματικά δωρεάν, ότι οι λαϊκές οικογένειες δε θα αναγκάζονται να βάζουν από την τσέπη τους ούτε μια δραχμή για σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, βιβλία, σεμινάρια ή οτιδήποτε άλλο προϋποθέτουν οι σπουδές των παιδιών τους. Παράλληλα, απαιτείται η δημιουργία συστήματος δημόσιων και δωρεάν επαγγελματικών σχολών μετά το λύκειο, που να παρέχουν υψηλού επιπέδου επαγγελματική εκπαίδευση, γιατί ένα ποσοστό της φοιτητικής μετανάστευσης δημιουργείται και λόγω μη επιτυχίας στις εξετάσεις εισαγωγής και μη ύπαρξης άλλης αξιόπιστης λύσης στην Ελλάδα πέρα από την ανώτατη εκπαίδευση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ