ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ
«Στόχοι μας οι περιοχές όπου θα αναπτυχθούν αμερικανικοί πύραυλοι»

Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αναπτύξουν πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη, η Ρωσία θα απαντήσει με «αντίστοιχα και ασύμμετρα μέτρα»

Από τη χτεσινή ετήσια ομιλία Πούτιν για την κατάσταση του έθνους

Copyright 2019 The Associated

Από τη χτεσινή ετήσια ομιλία Πούτιν για την κατάσταση του έθνους
ΜΟΣΧΑ.--

Με προειδοποιήσεις για δραματική επιδείνωση της «διεθνούς ασφάλειας» μετά την κατάργηση της Συνθήκης INF, με ευθείες απειλές και επισημάνσεις για στρατιωτική υπεροχή της Ρωσίας, στη χτεσινή ετήσια ομιλία του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, μπροστά στα δυο κοινοβουλευτικά σώματα της χώρας, αποτυπώθηκε η ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - Ρωσίας σε ένα ρευστό παγκόσμιο σκηνικό, όπου τα ανταγωνιστικά συμφέροντα προωθούνται με όλο και μεγαλύτερη ένταση.

Αναφερόμενος στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF, ο Ρώσος Πρόεδρος επανέλαβε ότι η Ρωσία «θα αναγκαστεί» να λάβει «αντίστοιχα και ασύμμετρα μέτρα», αν οι ΗΠΑ αναπτύξουν πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (με δυνατότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές) στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι «η Ρωσία δεν σκοπεύει να αναπτύξει πρώτη τους εν λόγω πυραύλους (προς) στην Ευρώπη». Αν οι ΗΠΑ έχουν τέτοια σχέδια «θα επιδεινωθεί δραματικά η διεθνής ασφάλεια» και θα δημιουργηθούν «σοβαρές απειλές για τη Ρωσία, αφού σε 10 - 12 λεπτά ένας τέτοιος πύραυλος θα βρίσκεται στη Μόσχα», είπε. Συμπλήρωσε ότι τέτοιου τύπου όπλα θα κατευθύνονταν κατά περιοχών «από τις οποίες θα αντιμετωπίζουμε άμεση απειλή, αλλά και προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων για τη χρήση αυτών των πυραυλικών συστημάτων».

Εξάλλου, αντέστρεψε τις κατηγορίες για παραβίαση της Συνθήκης, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ την παραβίασαν «αναπτύσσοντας εκτοξευτές Mk-41 στην Ευρώπη (Πολωνία, Ρουμανία), με ικανότητα να χρησιμοποιούν τέτοιους πυραύλους».

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις «ρωσικές δηλώσεις που απειλούν να στοχοποιήσουν συμμάχους μας» εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «TASS» και σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υπερασπιστεί όλα τα μέλη του απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή.

Παράλληλα, ο Πούτιν «διαφήμισε» τη ρωσική στρατιωτική υπεροχή (προ)καλώντας τις ΗΠΑ «απλά να υπολογίσουν το εύρος και την ταχύτητα των οπλικών μας συστημάτων (...) προτού λάβουν αποφάσεις απειλητικές για μας».

Στο φόντο των ανακατατάξεων στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και της αμφισβήτησης της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ, ο Βλ. Πούτιν ισχυρίστηκε ότι ενώ η Ρωσία «δεν επιζητεί τη σύγκρουση με μια παγκόσμια δύναμη όπως οι ΗΠΑ», η αμερικανική κυβέρνηση «συνεχίζει την καταστροφική της πολιτική» λόγω των ραγδαίων παγκόσμιων αλλαγών.

Παραδέχτηκε ότι «πράγματι, έχουν γίνει σοβαρές αλλαγές στον κόσμο από το 1987 (...) πολλές χώρες αναπτύσσουν αυτά τα όπλα (π.χ. Κίνα), ενώ η Ρωσία και οι ΗΠΑ αυτοπεριορίζονται», είπε ο Πούτιν. Να σημειωθεί ότι η Κίνα αρνείται ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις για να συμπεριληφθεί στη Συνθήκη INF.

Ακόμη ο Ρώσος Πρόεδρος κάλεσε την ΕΕ και τις ηγετικές χώρες της Ευρώπης να προχωρήσουν στην «αποκατάσταση ομαλών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία», υπογραμμίζοντας τα σημαντικά οφέλη για τους επιχειρηματικούς ομίλους των δυο πλευρών.

Κατά τ' άλλα ο Βλ. Πούτιν κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να προσαρμόσει όλη τη νομοθεσία στη «νέα τεχνολογική πραγματικότητα», διαμορφώνοντας ελκυστικές συνθήκες για επενδύσεις σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η επεξεργασία μεγάλων δεδομένων, το ίντερνετ των πραγμάτων, η ρομποτική, ενώ δήλωσε ότι για να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση και να ηττηθεί η φτώχεια, απαιτείται ρυθμός ανάπτυξης πάνω από 3% του ΑΕΠ το 2021.

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ ΗΠΑ - Β. ΚΟΡΕΑΣ
«Θετικές εξελίξεις» προσδοκά ο Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Θεωρώ ότι πολλά πράγματα θα προκύψουν», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στη νέα συνάντηση που θα έχει με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, στο Ανόι του Βιετνάμ, στις 27 και 28 του Φλεβάρη.

Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι ζητούμενο είναι η πλήρης αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, αλλά την ίδια στιγμή είπε: «Οσο δεν υπάρχουν νέες δοκιμές, δεν βιάζομαι, αν γίνει (νέα πυραυλική) δοκιμή, αυτό είναι άλλο... Ελπίζω ότι θα συμβούν πολύ θετικά πράγματα».

Να σημειωθεί ότι ενόψει των προετοιμασιών της νέας Συνόδου Κορυφής, ο υπουργός Εξωτερικών του Βιετνάμ Φαμ Μπινχ Μινχ βρέθηκε πρόσφατα στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγιάνγκ. Καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για τη συνάντηση, Αμερικανοί αναλυτές σημειώνουν σε διάφορα ΜΜΕ ότι η διοργάνωσή της στο Βιετνάμ αποσκοπά στο «να δείξει η Ουάσιγκτον στη Βόρεια Κορέα σε τι θα μπορούσε να μοιάσει αρκεί να αποπυρηνικοποιηθεί και να σταματήσει να δρα ως ένα έθνος που προκαλεί προβλήματα... Να προβληθεί το Βιετνάμ ως εκείνο το πρότυπο ενός μεταρρυθμισμένου σοσιαλιστικού κράτους που αποτελεί μέρος της Κοινότητας των Εθνών και μέρος της παγκόσμιας οικονομίας που ευημερεί». Ορισμένα αμερικανικά ΜΜΕ επιδοκίμαζαν τη θετική επιρροή που σήμερα ασκεί το Βιετνάμ στη Βόρεια Κορέα, χαρακτηρίζοντάς το μεταξύ άλλων «έναν από τους σημαντικότερους διπλωματικούς και οικονομικούς εταίρους των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ασία».

Είναι χαρακτηριστική και μία έκθεση που εξέδωσε τον Γενάρη ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «Fitch», όπου αναλύοντας τα εργαλεία με τα οποία το Βιετνάμ κατάφερε να διανύσει αυτή την (πετυχημένη κατά την άποψη του «Fitch» και πολλών ακόμα) πορεία, ξεχωρίζει «τη γεωπολιτική ευελιξία και την ικανότητα οικοδόμησης (νέων) σχέσεων», δύο προσόντα που «είναι πιθανό να θαυμάσει» η Πιονγιάνγκ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, η έκθεση διαπίστωσε ότι το Ανόι διατηρεί στενούς δεσμούς με την Ουάσιγκτον παρά τις έντονες ιδεολογικές διαφορές και δεκαετίες αντιπαλότητας, ενώ κατόρθωσε να καλλιεργήσει δεσμούς και με χώρες όπως οι Ιαπωνία, Ρωσία, Ινδία.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Νέες ενστάσεις για τα «F-35»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για νέα, προσωρινή αναστολή της παράδοσης των πολεμικών αεροσκαφών «F-35» (που έχει παραγγείλει η Τουρκία από την αμερικανική «Lockheed Martin»), μετά από νέα γνωμοδότηση του Κογκρέσου που επικαλείται ξανά τα τουρκικά σχέδια αγοράς ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων «S-400».

Η σχετική γνωμοδότηση του Κογκρέσου επανέρχεται συχνά πυκνά, με διάφορες αφορμές (αυτήν τη φορά αφορμή είναι το σχέδιο προϋπολογισμού για τη νέα χρονιά) και επαναφέροντας πολλούς προβληματισμούς του αμερικανικού κεφαλαίου για τους όρους συνεργασίας με την Τουρκία. Στη βάση αυτή, άλλωστε, το αν τελικά θα εκτελεστεί η παραγγελία των «F-35» συναρτάται με νέα έκθεση που Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Πεντάγωνο πρέπει να υποβάλουν στην κυβέρνηση, συνεκτιμώντας και τις σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας, τη συμφωνία για τους «S-400» κ.τ.λ. Σημειωτέον, πάντως, ότι ήδη 35 «F-35» έχουν παραδοθεί στην Τουρκία, ενώ στην παραγωγή των αεροπλάνων συμμετέχουν και τουρκικές εταιρείες.

Από τη μεριά της, η Τουρκία διαμηνύει ότι η αγορά των «S-400» θα υλοποιηθεί κανονικά, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται και για τα «F-35» και ότι «είναι λογικό» όσο συναντά την «απροθυμία» των συμμάχων της για σχετικές αγορές, τόσο περισσότερο θα στρέφεται προς άλλες πλευρές.

Χτες, ο υφυπουργός Αμυνας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε ότι οι ρωσικοί «S-400» θα είναι έτοιμοι (προς παράδοση) έως τον Οκτώβρη.

ΙΝΔΙΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Ενίσχυση «αντιτρομοκρατικής» και οικονομικής συνεργασίας

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

«Η τρομοκρατία αποτελεί κοινή πηγή ανησυχίας» για τη Σαουδική Αραβία και την Ινδία, δήλωσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας και διάδοχος στο θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του πρώτου στην Ινδία. Ανακοίνωσε δε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ινδία «και με την ανταλλαγή πληροφοριών». Από τη μεριά του, ο Μόντι τόνισε πως η διμερής συνεργασία στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» θα δυναμώσει και μέσα από το συντονισμό στους τομείς «της ναυτικής και της ηλεκτρονικής ασφάλειας».

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας σε Υποδομές, Τουρισμό, Τηλεπικοινωνίες κ.α., ενώ ξεχώρισε η απόφαση κοινής τους δράσης στο πλαίσιο της «Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας», μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε το 2015 η Ινδία μαζί με τη Γαλλία, στο πλαίσιο της διεθνούς στροφής προς πιο «φιλικές για το περιβάλλον» μορφές Ενέργειας, αναδεικνύοντας νέους τομείς όπου μπορούν να διοχετευτούν υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια. Ο Σαλμάν υποστήριξε ότι υπάρχουν περιθώρια για σαουδαραβικές επενδύσεις ύψους 100 δισ. δολαρίων, ξεχωρίζοντας κλάδους όπως η Ενέργεια, αλλά και ότι οι δύο πλευρές θα αναπτύξουν στρατηγική για «αμοιβαία οφέλη».

Σύμφωνα με το «Associated Press», η Ινδία θεωρεί τη Σαουδική Αραβία «κρίσιμο άξονα» για την ενεργειακή της ασφάλεια. Προμηθεύεται από αυτήν το 17% του ακατέργαστου πετρελαίου που χρησιμοποιεί αλλά και το 1/3 του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Να σημειωθεί ότι ο Σαλμάν έφτασε στην Ινδία αφού πρώτα επισκέφτηκε το Πακιστάν, ενώ σήμερα ξεκινά διήμερες επαφές στην Κίνα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προχωρούν οι ετοιμασίες για τις τοπικές εκλογές

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ξεκίνησε την Τρίτη η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις τοπικές εκλογές που θα γίνουν στην Τουρκία στις 31 Μάρτη, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στις 3 Μάρτη.

Το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό ΑΚΡ θα συνεχίσει τη συνεργασία του με το εθνικιστικό ΜΗΡ, μέσα από το σχήμα «Λαϊκή Συμμαχία», καθώς θα «κατέβουν» με κοινούς υποψήφιους στις 51 από τις συνολικά 81 επαρχίες της χώρας. Στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, η Αγκυρα, το ΜΗΡ επίσης θα στηρίξει το ΑΚΡ. Από την άλλη μεριά, το σοσιαλδημοκρατικό CHP θα συνεχίσει τη συνεργασία του με το νεοφιλελεύθερο ΙΥΙ μέσα από τη λεγόμενη «Εθνική Συμμαχία» και θα κατεβάσουν κοινές λίστες σε τουλάχιστον 56 επαρχίες. Το επίσης σοσιαλδημοκρατικό, φιλοκουρδικό HDP δεν έχει διασαφηνίσει τι θα κάνει σε μεγάλο μέρος των επαρχιών, ορισμένες επιλογές του αξιολογούνται ως κινήσεις στήριξης (ή «ανοχής») υποψηφιοτήτων του CHP, όπως ας πούμε η ανακοίνωση που έκανε ότι δεν θα «κατέβει» αυτόνομα σε μητροπόλεις όπως οι Αγκυρα, Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη.

Στην τελευταία δημοσκόπηση (εταιρεία «OPTIMAR»), το ΑΚΡ εμφανιζόταν να συγκεντρώνει 45,5%, το CHP 28,6%, το MHP 7,6%, το HDP 7,6%, το ΙΥΙ 7,7%. Στην προηγούμενη (εταιρεία ORC), τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 40,3%, 29,7%, 19,5%, 6,3% και 2,9%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ