ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΝΤΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Παρέμβαση για τις δημοτικές δομές φροντίδας των παιδιών

Κοινή επιστολή με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το θέμα της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής

Σε κοινή δήλωση προχώρησαν οι πέντε κομμουνιστές δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το θέμα των δημοτικών δομών φροντίδας και αγωγής παιδιών. Οι δήμαρχοι Πατρέων Κώστας Πελετίδης, Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος, Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος και Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος επισημαίνουν:

«Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, οι ισχνές δομές για τη φροντίδα και την αγωγή του παιδιού στους δήμους βρίσκονται σε ένα νέο κύκλο αναστάτωσης.

Κυβέρνηση, ΚΕΔΕ, ΠΟΕ - ΟΤΑ έχουν μετατρέψει με την τακτική τους αυτές τις δομές σε πεδίο αποπροσανατολισμού. Αφού σήμερα όπως και τα προηγούμενα χρόνια με την πολιτική τους δεν αντιμετωπίζουν τις ανάγκες του παιδιού και των νέων γονιών, που στις μέρες μας ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ακόμα και εξαθλίωσης. Ταυτόχρονα, με τις ενέργειές τους δεν στηρίζουν την ουσιαστική διεύρυνση αυτών των δομών ως ώριμη ανάγκη του καιρού μας.

Με αφορμή το χρόνιο και επιστημονικά θεμελιωμένο αίτημα της υποχρεωτικότητας της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, με ευθύνη του κράτους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ νομοθετεί - όπως είχαν επιχειρήσει και παλιότερα - τάχα την εφαρμογή της!

Την ίδια στιγμή, οι κτιριακές δομές είναι πολύ πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες, οι προσλήψεις προσωπικού απαγορευμένο είδος, η διευρυμένη λειτουργία των νηπιαγωγείων χωρίς υποστηρικτικές δομές π.χ. ξεκούρασης και σίτισης άπιαστο όνειρο και αποτρεπτικό για γονείς και παιδιά. Αυτό που γίνεται φανερό είναι ότι η κυβέρνηση παίζει με τις ανάγκες παιδιών, οικογενειών και χιλιάδων παιδαγωγών.

Από την άλλη μεριά, η πλειοψηφία στην ΠΟΕ - ΟΤΑ, που δήθεν προασπίζει την παιδαγωγική υπόσταση των παιδικών σταθμών και τα δικαιώματα των βρεφονηπιοκόμων, κεντράρει δυστυχώς στο ποιος θα υποδέχεται τα προνήπια. Ετσι αντιλαμβάνεται το εύρος του παιδαγωγικού έργου άραγε; Μέχρι σήμερα ούτε κουβέντα για τη μονιμοποίηση επιτέλους των εκατοντάδων συμβασιούχων παιδαγωγών και άλλων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, που η παρουσία τους κάθε χρόνο είναι στον αέρα και μαζί τους η λειτουργία των παιδικών σταθμών σε μόνιμη αμφισβήτηση. Ούτε κουβέντα για τη χρηματοδότησή τους, που σήμερα συναρτάται από το απαράδεκτο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που αντί να διευρύνει τις δημοτικές και δημόσιες δομές, αγκαλιάζει τους επιχειρηματίες στο χώρο της φροντίδας του παιδιού.

Στην αντάρα του συντεχνιασμού από κοντά η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ, που ζυμώνει το αντιδραστικό αίτημα για πέρασμα των νηπιαγωγείων στους δήμους! Δηλαδή, από υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή με ευθύνη του κράτους να συναρτάται η Προσχολική Αγωγή με την τσέπη του νοικοκυριού. Οπως και σήμερα το ζούμε στους δήμους με τους παιδικούς σταθμούς, με τις λειψές δομές και τις ανύπαρκτες θέσεις που ψάχνει και δεν βρίσκει ο γονιός, με τους συμβασιούχους εργαζόμενους παιδαγωγούς και βοηθητικό προσωπικό που κάθε χρόνο ζούμε με την αγωνία εάν θα τους έχουμε.

Είναι η ελάχιστη ευθύνη απέναντι σε γονιούς, παιδιά και εργαζόμενους, να τελειώνουμε πια με αυτόν τον αποπροσανατολισμό. Τούτος ο τόπος και ο λαός του έχει την απαίτηση και τις δυνατότητες για μια ολοκληρωμένη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών του. Είμαστε στον 21ο αιώνα, έχουμε χιλιάδες σπουδαγμένα παιδιά για να στελεχώσουν τις δομές, χιλιάδες νεαρά ζευγάρια που ζουν με την αγωνία για τη φροντίδα των παιδιών τους.

Από την πείρα και την ευθύνη μας στους δήμους λέμε ότι πρέπει επιτέλους να γίνει πραγματικότητα η ολοκληρωμένη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών. Αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης.

Γι' αυτό απαιτούμε άμεση και γενναία χρηματοδότηση από το κράτος, διεύρυνση των δομών, εδώ και τώρα, δημόσιες επενδύσεις για σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, διευρυμένη λειτουργία των δομών που θα στηρίζει, κατά προτεραιότητα με υποστηρικτικές δομές σίτισης και ξεκούρασης, τις ανάγκες του παιδιού, των εργαζόμενων γονέων. Μαζικές προσλήψεις παιδαγωγών και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού.

Στη βάση των παραπάνω αιτημάτων δεν βρίσκει έδαφος ο αποπροσανατολισμός κυβέρνησης, ΚΕΔΕ, ΠΟΕ - ΟΤΑ, αλλά αγωνιστική διέξοδο η αγωνία του γονιού, των χιλιάδων άνεργων παιδαγωγών, η ανάγκη του παιδιού για φροντίδα και αγωγή.

Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλλουμε ως δημοτικές αρχές, εδώ θέλουμε να συναντηθούμε με όλους όσους έχουν την πεποίθηση ότι υπάρχει άλλος δρόμος για το λαό και τον τόπο».

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Καταγγέλλει επαναπροωθήσεις ανθρώπων που έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο άσυλο

Προσωπικές μαρτυρίες που κάνουν λόγο για συλλήψεις και άσκηση βίας

Σταθερές και με αυξανόμενο ρυθμό είναι οι αναφορές και οι καταγγελίες για συστηματικές επαναπροωθήσεις στον Εβρο από εξυπηρετούμενους του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ). Σύμφωνα με αυτές, άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, αιτούντες αλλά και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, αφού περάσουν τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα συλλαμβάνονται στη χώρα μας, κρατούνται και οδηγούνται με αστυνομική συνοδεία στα σύνορα, όπου και επαναπροωθούνται στην Τουρκία. Τα παραπάνω αναφέρονται σε σχετικό δελτίο Τύπου του ΕΣΠ.

Οπως αναφέρεται σε αυτό: «Πολυμελείς οικογένειες, εγκυμονούσες, θύματα βασανιστηρίων αλλά και ανήλικοι είναι μερικά από τα θύματα των επαναπροωθήσεων, που μιλούν μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες και τις τραγικές αναμνήσεις τους από κάποια επιχείρηση επαναπροώθησης στον Εβρο. Κοινός παρονομαστής των μαρτυριών τους, η αυθαίρετη σύλληψή τους σε αστυνομικά κρατητήρια, υπό άθλιες μάλιστα συνθήκες υγιεινής, η χρήση βίας και η εν συνεχεία μεταφορά τους, στοιβαγμένοι σε βανάκια, στη μία όχθη του ποταμού, απ' όπου με βάρκες με υπεράριθμους επιβάτες μεταφέρονται στην άλλη όχθη του ποταμού, θέτοντας εκ νέου τη ζωή τους σε κίνδυνο, κατά παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η αναφερόμενη αυτή πρακτική επαναπροωθήσεων, όπως αναδεικνύεται μέσα από μαρτυρίες που βρίσκονται στη διάθεση του ΕΣΠ, παραβιάζει βασικές διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, δηλαδή το σεβασμό στο δικαίωμα μη επαναπροώθησης, όπως αυτό κατοχυρώνεται μεταξύ άλλων από τη Σύμβαση της Γενεύης (1951), το σεβασμό στο δικαίωμα πρόσβασης στο άσυλο, το οποίο ρητά προβλέπεται μεταξύ άλλων από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, και την απόλυτη απαγόρευση της έκθεσης σε κίνδυνο βασανιστηρίων, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης οποιουδήποτε προσώπου βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια, ανεξάρτητα από το καθεστώς παραμονής του, σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ.

Χαρακτηριστικά ο A.A., πολίτης Συρίας, κάτοχος επικουρικής προστασίας στη Γερμανία, εξυπηρετούμενος της νομικής υπηρεσίας του ΕΣΠ, ταξίδεψε νόμιμα στην Ελλάδα προκειμένου να υποδεχτεί τη σύζυγό του, η οποία κατέφθασε με τα τέκνα τους στη χώρα, προκειμένου να αιτηθεί τη μεταφορά της στη Γερμανία, μέσω του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ». Στις 22 Αυγούστου 2017 επιβιβάστηκε σε ΚΤΕΛ με προορισμό την Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του: «Στη διαδρομή, ένα περιπολικό σταμάτησε το λεωφορείο· ανέβηκαν κάποιοι αστυνομικοί και ζήτησαν από εμένα και άλλους τρεις πολίτες Συρίας, τους οποίους δεν γνώριζα, να κατεβούμε. Εγώ γνωρίζω μόνο λίγα Γερμανικά και όχι Αγγλικά ή Ελληνικά, και προσπαθούσα να εξηγήσω στους αστυνομικούς ότι έχω άσυλο και άδεια παραμονής στη Γερμανία, έδειξα την άδεια παραμονής και άλλα έγγραφα που είχα μαζί μου, αλλά κάθε φορά που μιλούσα οι αστυνομικοί με χαστούκιζαν, ενώ μου πήραν τα χαρτιά που τους έδειξα, όπως και τα χαρτιά των άλλων, που δεν είδα εγώ τι ήταν. Μας οδήγησαν σε ένα αστυνομικό τμήμα και ήταν βίαιοι μαζί μας κάθε φορά που μιλούσαμε. Μας άφησαν χωρίς νερό και φαγητό μέχρι το βράδυ, μετά μας έβαλαν κουκούλες στο κεφάλι και μας οδήγησαν στο ποτάμι, όπου μας έβαλαν σε μια βάρκα και μας έστειλαν στην Τουρκία. Μετά προσπάθησα να μπω άλλες 9-10 φορές αλλά δεν τα κατάφερνα, γιατί κάθε φορά με έπιαναν και με έστελναν πίσω».

Ζητούν πολιτικό άσυλο 17 Τούρκοι

Συνολικά 17 Τούρκοι εντοπίστηκαν προχτές Δευτέρα σε αμμώδη παραλία στην περιοχή Πούντα Οινουσσών, οι οποίοι, αφού περισυνελέγησαν ασφαλείς, μεταφέρθηκαν στη Χίο και συγκεκριμένα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης που λειτουργεί στη ΒΙΑΛ. Πρόκειται για 17 δημοσίους υπαλλήλους και δικαστικούς από την Τουρκία, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι βρίσκονται σε δίωξη στη χώρα τους για τα πολιτικά τους φρονήματα και σκοπεύουν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Πρόκειται για τέσσερις γυναίκες, εφτά άνδρες και έξι παιδιά από διάφορες περιοχές της Σμύρνης.

Διεκδικεί αποζημίωση για ψυχική οδύνη

Αποζημίωση για ψυχική οδύνη για το χαμό του γιου του και της γυναίκας του αξιώνει ο Υπάτιος Πατμάνογλου, για το τροχαίο δυστύχημα που προκλήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν ο Γ. Βακάκης, γιος του ιδιοκτήτη των «Jumbo», είχε καρφωθεί με τεράστια ταχύτητα στο σταθμευμένο αυτοκίνητο της οικογένειάς του, προκαλώντας το θάνατο της συζύγου και του παιδιού του στην Εθνική οδό.

Η αγωγή συζητήθηκε χτες στο Πρωτοδικείο, με τον ίδιο να διεκδικεί αποζημίωση περίπου 2 εκατ. ευρώ και 1,3 εκατ. ευρώ οι υπόλοιποι συγγενείς. Η οικογένεια Βακάκη δεν παρέστη στο δικαστήριο, ενώ η ασφαλιστική εταιρεία παρέστη διά της δικηγόρου. Μάλιστα, η δικηγόρος της ασφαλιστικής συνομολόγησε την υπαιτιότητα και υποστήριξε ότι έγινε συμβιβαστική πρόταση στην οικογένεια, ύψους περίπου 2,4 εκατ. ευρώ, πρόταση που η οικογένεια δεν αποδέχτηκε, αξιώνοντας συνολικά ποσά ύψους 3,3 εκατ. ευρώ. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Κινητοποίηση εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς

Απεργία πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι σε παιδικούς σταθμούς σε δήμους που δεν τους είχαν κλείσει οι ίδιες οι δημοτικές αρχές. Η κινητοποίηση έγινε για τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο και αφορά την υποχρεωτική δίχρονη Προσχολική Αγωγή. Στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Κλαυθμώνος συμμετείχε με δικό του μπλοκ και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ενώ η ΔΑΣ ΟΤΑ σε ανακοίνωσή της πρόβαλε συνοπτικά το παρακάτω πλαίσιο αιτημάτων:

Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων (...). Αποκλειστικά κρατικούς δημόσιους δωρεάν παιδικούς σταθμούς. Ενιαίο πρόγραμμα αγωγής και φροντίδας του παιδιού με βάση τις ανάγκες της κάθε ηλικίας, ώστε να αναπτύσσεται σωματικά, νοητικά και να κοινωνικοποιείται ομαλά το παιδί. Ενιαίες Παιδαγωγικές Σχολές. Δίχρονη καθολική και υποχρεωτική, δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή, με ευθύνη του κράτους. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τις συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και διατροφής των παιδιών στους σταθμούς. Δημιουργία νέων παιδικών σταθμών, τόσων που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών, με δημόσιο χαρακτήρα και μόνιμες σχέσεις εργασίας κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ