ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Προτείνει κλαδική Σύμβαση χωρίς ωράριο και ρεπό για τους χιλιάδες εποχικούς!

Η επίθεση στο 5ήμερο - 8ωρο αφορά το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου

Σε μαζική και αποφασιστική αγωνιστική απάντηση καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου οι ταξικές δυνάμεις

Eurokinissi

Σε μαζική και αποφασιστική αγωνιστική απάντηση καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου οι ταξικές δυνάμεις
Στην κατάργηση του σταθερού ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας για τους εποχικούς ξενοδοχοϋπαλλήλους, δηλαδή στους χιλιάδες εργαζόμενους στα ξενοδοχεία των τουριστικών περιοχών, ετοιμάζεται να βάλει τη «βούλα» της η πλειοψηφία της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού - Υπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΠΟΕΕ - ΥΤΕ).

Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), που βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με τους ξενοδόχους από τον περασμένο Δεκέμβρη, για το περιεχόμενο των οποίων κρατά στο σκοτάδι τους εργαζόμενους, προτείνει το «ξεζούμισμα» των εργαζομένων καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, ακόμα και όλες τις ημέρες της βδομάδας, «αντισταθμίζοντας» τις παραπάνω μέρες και ώρες δουλειάς με ρεπό... το Νοέμβρη!

Σε ενημερωτικό της σημείωμα προς τα σωματεία, η Ομοσπονδία παρουσιάζει την πρόταση που κατέθεσε στους εργοδότες. Σύμφωνα με αυτήν, στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά επιτρέπεται «η απασχόληση σε ημέρες εβδομαδιαίας ανάπαυσης ή καθ' υπέρβαση του νομίμου ωραρίου» κατά τους μήνες της τουριστικής σεζόν, ενώ «προς αντιστάθμιση των ωρών ή των ημερών εργασίας καθ' υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, θα χορηγούνται οι ανάλογες ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) σε άλλη χρονική περίοδο και το αργότερο έως το μήνα Νοέμβριο». Ξεκινώντας από τις εποχικές επιχειρήσεις στις τουριστικές περιοχές, όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων του κλάδου, η επίθεση στο 5ήμερο - 8ωρο θα γενικευτεί στο σύνολο του κλάδου.

Να σημάνει συναγερμός σε όλο τον κλάδο

Να σημάνει συναγερμός στους χώρους δουλειάς καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ.

Οπως εξηγεί, η πρόταση της Ομοσπονδίας ισοδυναμεί με δουλειά μέχρι λιποθυμίας, χωρίς ωράριο και ρεπό, με μείωση της τάξης του 30% στους μισθούς και μεγάλη φθορά της υγείας των εργαζομένων.

«Στην επιδίωξή τους να μας πάνε για δουλειά μέχρι θανάτου και μάλιστα απλήρωτη, να απαντήσουμε μαζικά, αποφασιστικά, παίρνοντας την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής μας στα χέρια μας!», αναφέρει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Ζητά να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια της Διοίκησης, προκειμένου «να συζητηθεί η εγκληματική πρόταση που φέρει την υπογραφή του προέδρου και γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας». Καλεί τα σωματεία σε όλη τη χώρα να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, να πάρουν αποφάσεις καταδίκης κάθε σκέψης για κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου δουλειάς και της εβδομαδιαίας ανάπαυσης, να απαιτήσουν αυξήσεις με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων.

«Πρόκειται για την πιο αντιδραστική πράξη μιας πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία που είναι εδώ και χρόνια ο "λαγός" για όλα τα αντεργατικά σχέδια που εξυφαίνει το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του, η ΕΕ. Ξηλώνει σε κάθε υπογραφή της ένα - ένα ό,τι κατακτήθηκε στα 40 προηγούμενα χρόνια», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία.

Σχολιάζει ακόμα πως η πρόταση της Ομοσπονδίας για αύξηση 2% στους μισθούς μέσα από την ίδια Συλλογική Σύμβαση «είναι το πιο κάλπικο επιχείρημα, αφού η μείωση από την κατάργηση του 5ημέρου και του 8ώρου θα ξεπεράσει το 30% και θα σημάνει χιλιάδες απολύσεις!».

Κάτω τα χέρια από το 5ήμερο!

«Δεν χαρίζουμε κανένα δικαίωμα! Διεκδικούμε την κάλυψη των απωλειών μας όλα αυτά τα χρόνια σε μισθούς και δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από το πενθήμερο!», τονίζει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία τους.

«Με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, των εξτρά, των εργαζόμενων στα "δουλεμπορικά", των εποχικών, των μεταναστών, μπορούμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς μέσα στα συνδικαλιστικά όργανα, στην Ομοσπονδία», υπογραμμίζει και καλεί σε πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις.

«Ο,τι γινόταν μέχρι σήμερα από τις περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες και στο νησί της Κω, δουλειά κάθε μέρα και πάνω από 8 ώρες, πλέον με την προδοτική στάση της πλειοψηφίας θα ισχύει και με τη βούλα», καταγγέλλει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω, επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό η Ομοσπονδία «λύνει τα χέρια» των μεγαλοξενοδόχων «να ξεζουμίζουν νόμιμα τους εργαζόμενους για όσο, όπως και όποτε αυτοί θέλουν». Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους «να γραφτούν στο σωματείο τους, για να διεκδικήσουμε υπογραφή Σύμβασης που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας και όχι να μας γυρίζουν αιώνα πίσω».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «LIDL»
Οχι στη Σύμβαση ενίσχυσης της «ευελιξίας» στην εκμετάλλευση

Τη νέα Σύμβαση με την οποία η εργοδοσία επιδιώκει να αξιοποιεί τους εργαζόμενους όπου και όπως θέλει απορρίπτει το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «LIDL ΕΛΛΑΣ» Αττικής.

Η Σύμβαση, την οποία η επιχείρηση φέρνει σε πρώτη φάση στα καταστήματα Ελευσίνας και Μεγάρων, περιέχει προβλέψεις όπως η δυνατότητα μετάθεσης σε οποιαδήποτε εγκατάσταση της εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, σε ίδιο ή διαφορετικό αντικείμενο, μόνιμα ή προσωρινά, χωρίς αυτό να θεωρείται βλαπτική μεταβολή.

Το Σωματείο παρευρέθηκε στη συνάντηση όπου η εργοδοσία παρουσίασε τη Σύμβαση στους εργαζόμενους από τα καταστήματα Ελευσίνας και Μεγάρων. Παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι από το επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων ΒΙΠΕ Πατρών, τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο συνοψίζει το περιεχόμενο της συνάντησης ως εξής: «Τι μας είπε η εργοδοσία; Οτι η πορεία της εταιρείας είναι ανοδική και έχει κατακτήσει πολύ καλύτερη θέση στον ανταγωνισμό της με τις άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ τα τελευταία χρόνια. Οτι οι ανάγκες για προσαρμογή στον ανταγωνισμό πανευρωπαϊκά απαιτούν Συμβάσεις που να "κουμπώνουν" καλύτερα στα νέα δεδομένα και με βάση το νομικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Οτι το περιεχόμενο των Συμβάσεων που είναι σε ισχύ είναι "πεπαλαιωμένο" και πρέπει να "εκσυγχρονιστεί" για να εξυπηρετεί τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της εργοδοσίας». Οπως σχολιάζει, «αυτό που ουσιαστικά μας λέει η εργοδοσία είναι ότι για να εξυπηρετηθούν η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητά της, οι εργαζόμενοι πρέπει να γίνουμε πολυεργαλεία, να είμαστε διαθέσιμοι οπουδήποτε κάθε φορά μάς χρειάζεται, να βάλουμε στην άκρη τις ανάγκες μας, μπροστά στις ανάγκες της επιχείρησης να αναπτύσσεται διαρκώς. Ανάπτυξη που πέτυχε όλα αυτά τα χρόνια από τη δική μας εξαντλητική δουλειά. Για την εργοδοσία, τα δικαιώματα που συνολικά οι εργαζόμενοι έχουν κατακτήσει με σκληρούς αγώνες είναι "πεπαλαιωμένα", δηλαδή εμπόδιο στα σχέδιά της».

«Η απάντησή μας είναι ξεκάθαρη: Απορρίπτουμε συνολικά αυτήν τη Σύμβαση», τονίζει το Σωματείο. Καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν φρένο στην επίθεση της εργοδοσίας, να παλέψουν για Συλλογικές Συμβάσεις με επίκεντρο τις δικές τους ανάγκες, να προτάξουν αιτήματα για «μόνιμη και σταθερή δουλειά, 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου με σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, χωρίς κανένα διαχωρισμό σε παλιούς και νέους εργαζόμενους, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, μέτρα προστασίας της μητρότητας».

Στοιχεία για την ανεργία

Σε 1.092.325 καταγράφηκαν οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι το Γενάρη, αριθμός αυξημένος κατά 21.663 άτομα σε σύγκριση με το Δεκέμβρη του 2017 και κατά 2.336 άτομα σε σύγκριση με το Γενάρη του 2017. Οι επιδοτούμενοι άνεργοι υπολογίζονται σε 171.131 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί μόλις στο 15,66% του συνόλου των ανέργων.

Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων που καταγράφονται ως αναζητούντες εργασία (903.303 άτομα), το 55,23% ήταν μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για 12 ή περισσότερους μήνες. Το 37,97% ήταν άνδρες και το 62,03% γυναίκες.

ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΣΘ

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΣΘ πραγματοποίησαν, την Παρασκευή, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της πρώην «Καρυπίδης» και άλλοι εργαζόμενοι στο εμπόριο, μετά από κάλεσμα της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Απαίτησαν άμεση αύξηση των δρομολογίων ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες, μείωση του εισιτηρίου στο μισό, δωρεάν μετακίνηση των εργαζομένων και των μαθητών από και προς τη δουλειά και τα σχολεία τους, δωρεάν μετακίνηση για απλήρωτους ή εργαζόμενους σε επίσχεση.

Κατήγγειλαν ότι η κυβερνητική επιχείρηση για «εξυγίανση» και «κρατικοποίηση» του ΟΑΣΘ σκάει στις πλάτες των εργαζομένων, ιδιαίτερα όσων ζουν στις δυτικές και τις απομακρυσμένες συνοικίες, με τον απαρχαιωμένο στόλο λεωφορείων, τη μείωση δρομολογίων κ.ά. και απαίτησαν δημόσιες συγκοινωνίες που να είναι σχεδιασμένες για τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Στ. Παππά, ο οποίος απλώς παραδέχθηκε ότι το συγκοινωνιακό έργο είναι προβληματικό, ενώ σχετικά με το αίτημα για δωρεάν μετακίνηση για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση περιορίστηκε να πει ότι θα μεταφέρει το αίτημα στα αρμόδια υπουργεία.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Απλήρωτοι και σε αβεβαιότητα οι εργαζόμενοι στην ανακύκλωση

Την απλήρωτη εργασία και τις συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων στην επιχείρηση ανακύκλωσης «Green Media», στο ΚΔΑΥ Ζακύνθου, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο του νησιού.

Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες, δουλεύουν χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας (μάσκες άνθρακα, γάντια, μπότες κ.λπ.) και χωρίς να έχουν εμβολιαστεί όλοι. Στα παραπάνω προστέθηκε και η αβεβαιότητα για τις θέσεις εργασίας τους, καθώς χτες «ειδοποιήθηκαν» από την επιχείρηση να μην πάνε για δουλειά μέχρι νεωτέρας.

«Γρήγορα φαίνονται και στη Ζάκυνθο τα αποτελέσματα των επιχειρηματικών συμφερόντων στα σκουπίδια. Από τη μία, τεράστια αύξηση του ανακυκλώσιμου υλικού, από την άλλη απλήρωτη εργασία και μη τήρηση των κανόνων υγιεινής για τους εργαζόμενους», υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου. Υπενθυμίζει πως σε καταγγελία που έκανε στο ΚΕΠΕΚ στην Πάτρα, η διοίκηση «απάντησε ότι δεν έχει τα απαιτούμενα κονδύλια για αποστολή κλιμακίου για έλεγχο στη Ζάκυνθο και ότι αυτό μπορεί να γίνει κάποια στιγμή μέσα Μάρτη».

Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων και την τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας και υγιεινής, ενώ ξεκαθαρίζει πως θα βρεθεί στο πλευρό των εργαζομένων σε περίπτωση που βρεθούν «στον αέρα» από τους σχεδιασμούς του σημερινού και κάθε επίδοξου εργολάβου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ