ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πρωτοβουλίες αγώνα με αιχμή τις Συλλογικές Συμβάσεις

Με κινητοποιήσεις, απεργίες και στάσεις εργασίας, συσκέψεις και συνελεύσεις, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα δίνουν συνέχεια στη δραστηριότητά τους ενάντια σε νέα και παλιά αντιλαϊκά μέτρα, ενάντια στην κλιμακούμενη επίθεση κυβέρνησης - κουαρτέτου - κεφαλαίου.

Μετά από τις πρόσφατες πανελλαδικές απεργίες, σχεδιάζουν και υλοποιούν πρωτοβουλίες με τις οποίες φέρνουν στο επίκεντρο τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, με αιχμή την πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις σε μισθούς και βελτίωση των όρων εργασίας.

Σε κινητοποιήσεις αύριο οι εργαζόμενοι στον «Νηρέα»

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Νηρέας» σε Θεσπρωτία και Εύβοια, με αποφάσεις των σωματείων τους. Διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, ενώ παλεύουν επίσης για την επαναπρόσληψη απολυμένου συναδέλφου τους από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στη Θεσπρωτία.

Το Σωματείο Εργαζομένων Ομίλου «Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες» Θεσπρωτίας, με απόφαση Γενικής Συνέλευσης, έχει προκηρύξει απεργία. Την κινητοποίηση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας.

Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρά την ίδια μέρα το Σωματείο Εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες του Ομίλου «Νηρέας» Εύβοιας.

Πανοικοδομική απεργία στις 14 Μάρτη

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας έχει προκηρύξει πανελλαδική πανοικοδομική απεργία για τις 14 Μάρτη, καλώντας τους εργαζόμενους και τους ανέργους του κλάδου να πάρουν μαζικά μέρος, διεκδικώντας υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς, μέτρα προστασίας των ανέργων και αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες, αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

Προετοιμάζοντας την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης του κλάδου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 4/3, στις 10 π.μ. στα γραφεία του (πλ. Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος), με θέμα την καλύτερη οργάνωση της μάχης για τις ΣΣΕ, που ήδη έχει ξεκινήσει σε κάποια εργοτάξια, και στόχος του είναι το επόμενο διάστημα να γενικευτεί.

Χτες, το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου στην Ασφάλιση. Στη συνάντηση που είχε με τον υποδιευθυντή του τοπικού καταστήματος του ΙΚΑ, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου υπογράμμισε το τεράστιο πρόβλημα που έχουν πολλοί οικοδόμοι, που έμειναν άνεργοι για μεγάλο χρονικό διάστημα και αδυνατούν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα ένσημα για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης, ενώ επισήμανε τις ευθύνες τις κυβέρνησης, η οποία ψάχνει τρόπους να καθυστερήσει την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, μη επιτρέποντας έτσι σε εκατοντάδες οικοδόμους να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Απόφαση για απεργία από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Απόφαση για προκήρυξη παμπειραϊκής απεργίας στα μέσα Μάρτη έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά την περασμένη Πέμπτη.

Το Εργατικό Κέντρο συζήτησε για τη θέση των εργαζομένων και εκτίμησε ότι αυτή συνεχώς χειροτερεύει, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί αύριο Πέμπτη τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων που ανήκουν στη δύναμή του σε οργανωτική σύσκεψη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του.

Σχέδιο δράσης και συνελεύσεων

Δραστηριότητα με στόχο να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για κλαδική κινητοποίηση και απεργία μέσα στο Μάρτη, με αιχμή τη διεκδίκηση ΣΣΕ, σχεδιάζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής. Το ΣΕΤΗΠ ολοκληρώνει προσχέδιο κλαδικής Σύμβασης με βάση το οποίο θα προχωρήσει, το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη, σε συναντήσεις με όλα τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου. Παράλληλα, καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 7/3, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί σε συνεδρίαση του Συντονιστικού των σωματείων του κλάδου στις 5/3, στις 2 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Olympic Royal». Την ίδια μέρα, τα σωματεία θα προχωρήσουν σε μαζική παρέμβαση, στις 4.30 μ.μ., στην Ενωση Ξενοδόχων. Παράλληλα, το κλαδικό Συνδικάτο προγραμματίζει σύσκεψη της Σωματειακής Επιτροπής στις επιχειρήσεις «Goody's» και «Everest», στις 28/2, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του. Εχει ακόμα αποφασίσει το διήμερο 2 και 3 Μάρτη να είναι διήμερο εξορμήσεων και συσκέψεων σε επισιτιστικά καταστήματα και ξενοδοχεία για τις ΣΣΕ.

Επιπλέον, στην Αττική, Γενικές Συνελεύσεις προγραμματίζουν το Σωματείο Ξενοδοχείου «Metropolitan» στις 21/2, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων στις 25/2, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως), το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής στις 26/2, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος), και το Παράρτημα Πειραιά της Ενωσης Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής στις 7/3.

Στην Αχαΐα έχουν προγραμματιστεί Γενικές Συνελεύσεις του Σωματείου Τροφίμων - Ποτών Αχαΐας στις 4/3 και του Σωματείου Οικοδόμων Πάτρας στις 7/3.

Στη Ζάκυνθο θα κάνουν Γενικές Συνελεύσεις τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων στις 28/2 και Ιδιωτικών Υπαλλήλων στις 3/3.

ΔΙΚΗ 35 ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση - απάντηση στις συνδικαλιστικές διώξεις

Η δίκη αναβλήθηκε για τις 2 Οκτώβρη

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα δικαστήρια της Ευελπίδων
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα δικαστήρια της Ευελπίδων
Για τις 2/10/2018 αναβλήθηκε, λόγω της παρέλευσης ωραρίου, η χτεσινή δίκη 35 στελεχών του ΠΑΜΕ που διώκονται για κινητοποίηση που οργανώθηκε το Γενάρη του 2013 στο υπουργείο Εργασίας.

Το πρωί, συνδικάτα της Αττικής πραγματοποίησαν μαζική διαμαρτυρία στα δικαστήρια της Ευελπίδων, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης ανοίχτηκε πανό του ΠΑΜΕ που ανέγραφε: «Απόσυρση τώρα όλων των κατηγοριών εναντίον των 35 στελεχών του ΠΑΜΕ. Οχι στην ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε επίσης ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Η κινητοποίηση, για την οποία δικάζονται για δεύτερη φορά στα δικαστήρια τα στελέχη του ΠΑΜΕ, πρόεδροι και μέλη διοικήσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων, είχε γίνει στις 30/1/2013 στο υπουργείο Εργασίας, επί κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, από Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, που προχώρησαν σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του τότε υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, για τις προκλητικές δηλώσεις του ότι το ασφαλιστικό σύστημα «στηρίχτηκε σε ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις».

Οι 35 συνδικαλιστές συνελήφθησαν τη μέρα εκείνη γιατί δήθεν προκάλεσαν φθορές στη διάρκεια της κινητοποίησης. Στη δίκη που έγινε, στα τέλη του 2013, αθωώθηκαν, με αμετάκλητη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε στις 20/12/2013, για την κατηγορία της «διατάραξης οικιακής ειρήνης δημόσιας υπηρεσίας». Αυτήν τη φορά οι συνδικαλιστές δικάζονται, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την κατηγορία των «απρόκλητων φθορών», που παρέμενε σε εκκρεμότητα. Ομως, και αυτή η κατηγορία έχει ουσιαστικά καταρρεύσει. Κατά την ακροαματική διαδικασία της πρώτης δίκης, οι μάρτυρες κατηγορίας, ο γραμματέας και υπάλληλοι του υπουργείου, στην ερώτηση που τους έγινε σχετικά με τις ζημιές που υποτίθεται ότι είχαν προκαλέσει οι συνδικαλιστές στο γραφείο του υπουργού, δεν επιβεβαίωσαν τις κατηγορίες.

Διεθνής καταδίκη της δίωξης

Συνδικαλιστικές οργανώσεις από άλλες χώρες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς το ΠΑΜΕ, καταδικάζοντας τη δίωξη των 35 στελεχών του.

Σχετικά μηνύματα έχουν στείλει οι: Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ - WFTU), Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της ΠΣΟ (EUROF WFTU), Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας (UDCGT13 - Γαλλία), Πανπακιστανική Ομοσπονδία Συνδικάτων (APFUTU), Συνδικαλιστική Οργάνωση OSCMS (Τσεχία), Συνδικαλιστική Οργάνωση GFTU (Κορέα), Συνδικαλιστική Οργάνωση USB (Ιταλία).

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στη «Cyta»

Στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της επιχείρησης πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στη «Cyta Hellas», μαζί με το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ).

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας και να μη γίνει καμιά αλλαγή εργασιακών συνθηκών και απολαβών προς το χειρότερο, στο πλαίσιο της πρόσφατης εξαγοράς της επιχείρησης από τη «Vodafone». Ακόμα, απαιτούν εξίσωση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων προς τα πάνω και κατοχύρωσή τους με την υπογραφή επιχειρησιακών και κλαδικής Σύμβασης.

Κάτω από την επιμονή των εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους της διοίκησης, ωστόσο δεν δόθηκε καμία απάντηση στα ζητήματα που τους απασχολούν.

Η χτεσινή κινητοποίηση αποφασίστηκε από Γενική Συνέλευση των εργαζομένων την περασμένη Πέμπτη. Σε αυτήν αποφασίστηκαν ακόμα οι εξής πρωτοβουλίες: Κοινή σύσκεψη των εργαζομένων σε «Cyta» και «Vodafone», μαζί με το ΣΕΤΗΠ, το ΠΑΣΕ «Vodafone» και το Σωματείο Εργαζομένων «360 connect», την Τετάρτη 28/2, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΑ. Στήριξη στην πρόταση των εργατικών σωματείων για τις ΣΣΕ. Συμμετοχή σε απεργία στα μέσα Μάρτη με αιχμή τις Συμβάσεις. Συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν συλλογική διαπραγμάτευση μαζί με το ΣΕΤΗΠ και τα σωματεία της «Vodafone» και «360 connect», για τη διασφάλιση των θέσεων, των όρων και των συνθηκών εργασίας όλων των εργαζομένων, με γραπτή δέσμευση από τις διοικήσεις πως δεν θα προχωρήσουν σε καμία απόλυση ή βλαπτική μεταβολή. Παράλληλα, η απόφαση της συνέλευσης αναφέρεται στη διεκδίκηση υπογραφής επιχειρησιακής ΣΣΕ, που να διασφαλίζει τους όρους, τις συνθήκες και τις θέσεις εργασίας, αλλά και στην ανάγκη για αγώνα μαζί με το ΣΕΤΗΠ για την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Καταγγέλλουν την άρνηση χορήγησης άδειας εισόδου στον γγ της ΠΣΟ

Την άρνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να χορηγήσει άδεια εισόδου στη χώρα στον γενικό γραμματέα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), Γιώργο Μαυρίκο, καταγγέλλουν Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα. Ο γγ της ΠΣΟ είχε προγραμματίσει επίσκεψη στις ΗΠΑ το Μάρτη, για να παραστεί σε εκδήλωση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ως μόνιμος εκπρόσωπος της ΠΣΟ, και για να συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής στην ετήσια συνάντηση συνδικαλιστικών οργανώσεων μελών και φίλων της ΠΣΟ που θα γίνει τον ίδιο μήνα στο Λος Αντζελες.

«Η στάση αυτή του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στόχο έχει να εμποδίσει την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την ισχυροποίηση του αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στις ΗΠΑ. Η ΠΣΟ είναι μια μαζική, ταξική, διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση με 92 εκατομμύρια μέλη σε 126 χώρες του κόσμου. Απαιτούμε να χορηγηθεί η νόμιμη βίζα στον γενικό γραμματέα της ΠΣΟ και να σταματήσουν οι διακρίσεις σε βάρος των στελεχών του διεθνούς ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος», αναφέρουν στην ανακοίνωση που συνυπογράφουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Αναλυτικά, τη μη χορήγηση στον Γ. Μαυρίκο άδειας εισόδου στις ΗΠΑ καταγγέλλουν:

Οι Ομοσπονδίες Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Λογιστών, Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΤΜ, Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ).

Τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου, Λευκάδας - Βόνιτσας, Νάουσας, Σάμου, Φωκίδας, Πειραιά και το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΕΔΥΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ