ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αμφίβολη η μεθαυριανή συνάντηση

Επαφές Τσαβούσογλου χτες και σήμερα στα Κατεχόμενα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Παραμένει η ρευστότητα γύρω από τις συνομιλίες για το νέο σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου, καθώς το ψευδοκράτος επιμένει να ζητά από την κυπριακή κυβέρνηση «διόρθωση» της απόφασης με την οποία το δημοψήφισμα του 1950 για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα θα περιλαμβάνεται στις σχολικές επετείους.

Χτες, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε την ελπίδα ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, να παραβρεθεί στην προγραμματισμένη για μεθαύριο συνάντησή του με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, έτσι ώστε «να επικεντρωθούμε στα ουσιαστικά και στις διαφωνίες που έχουμε ενώπιόν μας και να δούμε πώς δημιουργούνται προοπτικές να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «στο τραπέζι των συζητήσεων όλοι θα κριθούμε και δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την ετοιμότητα του Προέδρου για επίλυση του Κυπριακού».

Στα Κατεχόμενα - σύμφωνα με ελληνοκυπριακά ρεπορτάζ - ο «εκπρόσωπος» του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζού, επανέλαβε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για να αποσυρθεί η επίμαχη απόφαση της Βουλής, ενώ πρόσθεσε πως ο χρόνος εργάζεται ενάντια στη διαδικασία, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έδειξε αρκετή αποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή της Κύπρου» ο ίδιος ο Ακιντζί αναφέρει ότι εάν δεν υπάρξει σημαντική εξέλιξη στις συνομιλίες, θα προκύψει νέα εστία έντασης ενόψει και των νέων ερευνών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς να ξεκαθαρίζει εάν θα συνεχιστεί η Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη.

Σε άλλη του συνέντευξη, στο τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού», ο Ακιντζί διαμαρτύρεται ξανά επειδή οι Ελληνοκύπριοι «ακόμα δυσκολεύονται να φτάσουν στο σημείο να αποδεχτούν με συγκεκριμένες ενδείξεις την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων. Εάν συνεχίσουν να δυσκολεύονται με αυτό τον τρόπο άλλωστε δεν μπορεί να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να είναι πιο καθησυχαστική. Πρέπει να εξηγήσει σε όλο τον κόσμο και στη δική της κοινότητα...».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναμενόταν να φτάσει στα Κατεχόμενα, όπου σήμερα θα έχει σειρά επαφών για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι συνομιλίες.

Προηγήθηκε, το Σαββατοκύριακο, η επιστολή που έστειλε στον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, η «πρόεδρος» της Βουλής του ψευδοκράτους, Σιμπέλ Σιμπέρ, ζητώντας άμεσα από τον Οργανισμό ενέργειες ώστε «η ελληνοκυπριακή ηγεσία να αποστασιοποιηθεί από το ιστορικό αυτό λάθος» (σ.σ. την πρόσφατη απόφαση της κυπριακής Βουλής) που - όπως αναφέρεται - είναι σε αντίθεση με την κοινή διακήρυξη της 11ης Φλεβάρη 2014. Επαναλαμβάνει τις κατηγορίες περί βούλησης «ελληνοποίησης» του Νησιού και συμπληρώνει ότι «αυτή η συμπεριφορά δικαιολογεί την εμμονή της τουρκοκυπριακής πλευράς σε θέματα πολιτικής ισότητας, αποτελεσματικής συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ζητήματα που αφορούν το πρωτογενές δίκαιο και τη συνέχιση της Συνθήκης Εγγυήσεων και της Συνθήκης Συμμαχίας».

Να καταγραφεί, τέλος, ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό απασχόλησαν και σειρά επαφών που είχε στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε: Με τον γγ του ΟΗΕ, με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά και τον ΥΠΕΞ και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπιναλί Γιλντιρίμ, αντίστοιχα, όπως και τον Βρετανό υφυπουργό αρμόδιο για την Ευρώπη, σερ Αλαν Ντάνκαν.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Συνδέει το δημοψήφισμα με την «αναγέννηση» της Τουρκίας

Στο ΜΗΡ συνεχίζονται οι διαφωνίες νυν βουλευτών με το «ναι»

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν
ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέδεσε το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της 16ης Απρίλη με την «επιτυχία του αγώνα μας στην περιοχή» και «την επίτευξη των στόχων μας για το 2023» (σ.σ. χρονιά συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας). Μιλώντας στα εγκαίνια νέων έργων στην περιοχή Γκαζιαντέπ, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «η 16η Απρίλη θα σημάνει μια αναγέννηση. Ελπίζω σε μια νέα ανάσταση και ένα σημάδι αναζωογόνησης», ενώ στο φόντο και των συχνών βομβιστικών επιθέσεων στη χώρα (που η κυβέρνηση αποδίδει σε «τρομοκράτες») συμπλήρωσε: «Η Τουρκία χρειάζεται ισχυρή διακυβέρνηση, ενώ διασχίζει αυτή την εύθραυστη για την ίδια περίοδο».

Η προεκλογική περίοδος επίσημα αναμένεται να ξεκινήσει σε μερικές μέρες. Αναλύσεις υποστηρίζουν ότι και για το «στρατόπεδο» του «ναι», δηλαδή το κυβερνών ΑΚΡ και την ηγεσία του εθνικιστικού ΜΗΡ, δεν θα λείψουν οι δυσκολίες. Για παράδειγμα, αναμένεται πίεση στους ψηφοφόρους του ΜΗΡ, με δεδομένη και την «κινητικότητα» πρώην στελεχών του που ασκούν εδώ και καιρό έντονη κριτική στον Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Μάλιστα, το Σάββατο, σημαντικά πρώην στελέχη του ΜΗΡ όπως η Μεράλ Αξενέρ (πρώην υπουργός Εσωτερικών επί του πρωθυπουργού ισλαμιστή Νετσμεντίν Ερμπακάν) πραγματοποίησαν συγκέντρωση εν είδει «συνεδρίου» (σύμφωνα και με τη «Χουριέτ»), σηματοδοτώντας την έναρξη καμπάνιας με τίτλο «οι Τούρκοι εθνικιστές λένε "όχι"».

Στη συνάντηση, μάλιστα, συμμετείχαν και νυν βουλευτές του ΜΗΡ που στηρίζουν το «όχι» και είναι ήδη αντιμέτωποι με πειθαρχικές διώξεις από εσωκομματικά όργανα, όπως ο Γιουσούφ Χαλάτσογλου, που υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Ούτε η σταθερότητα θα διασφαλιστεί ούτε η τρομοκρατία θα τερματιστεί, ούτε και η αναταραχή στη δημόσια διοίκηση θα σταματήσει (με την επικράτηση του «ναι»)... αληθινή αιτία της αστάθειας είναι όσοι κυβερνούν τα τελευταία 14 χρόνια».

Στο μεταξύ, χτες, ξεκίνησε η δίκη για την απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν, στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη. Η δίκη γίνεται στη δυτική Τουρκία (περιοχή Μούγλα), ενώ μεταξύ των 47 κατηγορουμένων υπάρχουν και τρεις που δικάζονται ερήμην και ακόμα καταζητούνται.

Τέλος, μόνο την τελευταία βδομάδα έγιναν 1.604 νέες συλλήψεις στο πλαίσιο ερευνών για την «εξάρθρωση» «τρομοκρατικών οργανώσεων», σε όλη τη χώρα.

  • Σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ», ο Ερντογάν συνάντησε χτες στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα τον Αμερικανό γερουσιαστή Τζον Μακέιν, σε μια συνάντηση «κλειστή για τα ΜΜΕ», διάρκειας μιάμισης ώρας.
ΑΛΒΑΝΙΑ
Ξεκίνησαν διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ράμα

ΤΙΡΑΝΑ.--

Σκηνικό έντονης ενδοαστικής αντιπαράθεσης επικρατεί στα Τίρανα τέσσερις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, στις 18 Ιούνη. Το αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα ηγείται, από το Σάββατο, καθημερινών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και διαδηλώσεων απέναντι από το πρωθυπουργικό μέγαρο απαιτώντας την άμεση παραίτηση του «Σοσιαλιστή» πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, και τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης τεχνοκρατών ώστε να διασφαλιστεί η διεξαγωγή δίκαιων και ελεύθερων εκλογών.

Μάλιστα, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, ανήγγειλε εφεξής το μποϊκοτάρισμα των συνεδριάσεων της Βουλής και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει μετατρέψει την Αλβανία σε «τεράστια φυτεία κάνναβης» και ότι προσπαθεί να εξαγοράσει μαζικά συνειδήσεις και ψήφους ενόψει των εκλογών χρησιμοποιώντας «μαύρο» χρήμα από την παραγωγή και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Οι υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος έστησαν μεγάλη σκηνή απέναντι από το πρωθυπουργικό μέγαρο και διαβεβαίωσαν ότι θα την εγκαταλείψουν μόνο όταν παραιτηθεί ο Ράμα. Κάλεσαν μάλιστα και το μικρό κόμμα Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ολοκλήρωση (LSI) που συμμετέχει στην κυβέρνηση να άρει την υποστήριξη και να προκαλέσει την κατάρρευσή της.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τα αιτήματα της αντιπολίτευσης «γελοία και παράλογα». Μέσω λογαριασμού του στο «Facebook», ο Ράμα απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για παραγωγή και λαθρεμπόριο ναρκωτικών υπό την προστασία των αρχών ισχυριζόμενος ότι «δεν υπάρχουν πραγματικές αποδείξεις, ούτε καμία ανησυχία από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ότι κινδυνεύουν οι εκλογές». Κατηγόρησε μάλιστα την αντιπολίτευση ότι βάζει εμπόδια στην προώθηση δικαστικών μεταρρυθμίσεων και ότι με τις διαδηλώσεις προσπαθεί να κρατήσει στη θέση τους «ευνοούμενους δικαστές». Η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις Θάτσι στην Ισπανία να αναγνωρίσει το προτεκτοράτο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Πιέσεις στην Ισπανία για αναγνώριση του προτεκτοράτου ΕΕ - ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο άσκησε χτες, μέσω συνέντευξης στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, ο Κοσσοβάρος πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι, με το επιχείρημα ότι η Ισπανία «δεν είναι η Σερβία του Μιλόσεβιτς, ούτε το Κοσσυφοπέδιο Καταλονία ή η χώρα των Βάσκων».

«Η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου δεν θα πρέπει να δημιουργεί επιπρόσθετες εθνικιστικές εντάσεις στην Ισπανία, γιατί δεν είναι παράλληλες οι περιπτώσεις», ισχυρίστηκε ο πρώην αρχηγός των Αλβανών αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ και νυν πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι Κοσσυφοπέδιο και Ισπανία μοιράζονται «κοινές αξίες». Σε επόμενο σημείο κατηγόρησε τη Σερβία για «γενοκτονία» στο προτεκτοράτο.

Αφορμή για τη συνέντευξη Θάτσι στο πρακτορείο EFE ήταν οι δηλώσεις που έκανε την περασμένη Τρίτη ο Ισπανός πρέσβης στη Σερβία, Μιγκέλ Φουέρτες, ότι η χώρα του «δεν έχει αναγνωρίσει, ούτε σκοπεύει να αναγνωρίσει στο μέλλον το Κοσσυφοπέδιο». Οι δηλώσεις του Ισπανού πρέσβη έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον Μάρκο Ντζούριτς, επικεφαλής του Γραφείου της Σερβικής Κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Τότε ο Φουέρτες χαρακτήρισε τις ισπανο-σερβικές σχέσεις «εξαιρετικές», σημειώνοντας ότι η Σερβία «μπορεί να βασίζεται» στη χώρα του «κάθε φορά που χρειάζεται έναν φίλο». Ο Ντζούριτς, από τη μεριά του, εξήρε επίσης τις διμερείς σχέσεις και τη στάση της Ισπανίας στο Κοσσυφοπέδιο, τονίζοντας ότι η Μαδρίτη «υποστηρίζει τις παγκόσμιες αρχές του διεθνούς δικαίου όσον αφορά στην υπεράσπιση της σερβικής εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ