ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΕΜΠ
Με μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ξεκίνησαν τη νέα 48ωρη απεργία

Στο επίκεντρο η πάλη τους ενάντια στις μειώσεις μισθών και η διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς

Στο πλευρό των καθαριστριών βρέθηκαν αντιπροσωπείες σωματείων και φοιτητές του Πολυτεχνείου

Eurokinissi

Στο πλευρό των καθαριστριών βρέθηκαν αντιπροσωπείες σωματείων και φοιτητές του Πολυτεχνείου
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι καθαρίστριες που εργάζονται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείου, μέσω της εργολαβικής εταιρείας «ISS», στο πλαίσιο της δεύτερης 48ωρης απεργίας τους, χτες και σήμερα. Στο πλευρό των καθαριστριών βρέθηκαν αντιπροσωπείες του κλαδικού Συνδικάτου Καθαριστών - Καθαριστριών Νομού Αττικής, του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΤΕΠ του ΕΜΠ, συνδικαλιστών της ΔΑΣ στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του ΠΑΜΕ, καθώς και φοιτητές από σχολές του Πολυτεχνείου.

Διεκδικούν να μη μειωθούν οι αποδοχές τους από την εταιρεία «ISS», καθώς, όπως καταγγέλλουν, οι προωθούμενες μειώσεις των μισθών κυμαίνονται από 60 έως 90 ευρώ, σε πενιχρούς μηνιαίους μισθούς 400 έως 500 ευρώ, μέσω της κατάργησης του επιδόματος γάμου και των τριετιών.

Υπενθυμίζεται ότι οι 67 καθαρίστριες είχαν ήδη πραγματοποιήσει 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Φλεβάρη, με καθολική συμμετοχή και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της εργολαβικής εταιρείας τη δεύτερη μέρα, με τη στήριξη και συμμετοχή άλλων εργαζομένων και φοιτητών από όλες τις σχολές του Πολυτεχνείου. Κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας των καθαριστριών με εκπροσώπους της εταιρείας, ενημερώθηκαν πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση για επαναφορά των κομμένων μισθών και δικαιωμάτων. Καταγγέλλουν επίσης ότι υπήρξε απειλή πως αν συνεχίσουν τον αγώνα τους η εταιρεία θα αποχωρήσει από την καθαριότητα του Πολυτεχνείου.

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Στη συνέχεια, οι καθαρίστριες προχώρησαν σε Γενική Συνέλευση, παρουσία του κλαδικού σωματείου τους, όπου αποφασίστηκαν η 48ωρη απεργία, η κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, καθώς και η συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο στις 18.30 στην Ομόνοια.

Καμιά ουσιαστική απάντηση στα δίκαια αιτήματά τους

Στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησής τους στο υπουργείο Εργασίας, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον γγ του υπουργείου, Α. Νεφελούδη, ο οποίος, κρατώντας στάση χαρακτηριστική της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους, πρότεινε είτε τον συμβιβασμό των καθαριστριών με την εταιρεία είτε τη σύναψη διετών ατομικών συμβάσεων εργασίας με τα αντίστοιχα υπουργεία με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή με ακριβώς τους ίδιους όρους που προτείνει και η εταιρεία... Μετά το πέρας αυτών των συμβάσεων, μάλιστα, τις καθαρίστριες τις περιμένει η ανεργία, καθώς αυτά τα προγράμματα των διετών ατομικών συμβάσεων εξυπηρετούν την ανακύκλωσή της. Οι καθαρίστριες έθεσαν επίσης το ζήτημα της εντατικοποίησης της εργασίας, ενώ στο αίτημά τους για προσλήψεις, με μόνιμη και σταθερή δουλειά και χωρίς καμία μείωση στους μισθούς τους, ο γγ του υπουργείου απάντησε πως αυτό δεν είναι εφικτό, καθώς δεν το επιτρέπουν οι δεσμεύσεις και οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, και αφού αποφασίστηκε να γίνει τριμερής συνάντηση τις επόμενες μέρες, οι καθαρίστριες του ΕΜΠ προχώρησαν σε συνάντηση με τον πρύτανη του Πολυτεχνείου, ο οποίος εξέφρασε τη γενικόλογη στήριξή του, χωρίς να δεσμευτεί για το οτιδήποτε.

Σήμερα, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιήσουν νέα Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν την παραπέρα πορεία του αγώνα τους, στο επίκεντρο του οποίου μπαίνουν τα εξής αιτήματα: Καμία μείωση μισθού, επαναφορά των κομμένων τριετιών και επιδομάτων, πρόσληψη νέων εργαζομένων για την καθαριότητα του Πολυτεχνείου, πλήρες ωράριο για όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τους απλήρωτους συμβασιούχους

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών έκανε χτες το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, απαιτώντας άμεση πληρωμή όλων των συμβασιούχων εργαζομένων. Παράλληλα, το Συνδικάτο διεκδικεί: Να μη γίνει καμιά απόλυση, παράταση όλων των συμβάσεων μέχρι τις 31-12-2017 και μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου. Στην παράσταση συμμετείχε και η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων Λυκόβρυσης - Πεύκης.

Υπενθυμίζουμε ότι ύστερα από αγώνες των εργαζομένων στους δήμους η κυβέρνηση παρέτεινε τις συμβάσεις έως το τέλος του 2017, χωρίς όμως, αν και το γνώριζε, να αντιμετωπίσει εγκαίρως το πρόβλημα με τη μη έκδοση ενταλμάτων πληρωμής τους το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ετσι, με ευθύνη της κυβέρνησης, χιλιάδες συμβασιούχοι συμπληρώνουν σε λίγες μέρες τρεις μήνες απλήρωτοι.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε συνάντηση του Συνδικάτου με τον γγ του υπουργείου, Κ. Πουλάκη, ο οποίος δήλωσε ότι εντός της βδομάδας θα ψηφιστεί η σχετική τροπολογία που λύνει το πρόβλημα. Ωστόσο, στην επισήμανση ότι ακόμα και σήμερα να ψηφιστεί η τροπολογία οι συμβασιούχοι θα πληρωθούν μετά από ένα μήνα, όπως αναφέρει το Συνδικάτο σε σχετική ανακοίνωση, «η απάντηση του γενικού γραμματέα ήταν: "Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για τρεις μήνες, τι θα πάθουν αν μείνουν και μια βδομάδα επιπλέον;"»...

«Ομως πολύ καλά γνωρίζουμε ότι δεν θα είναι μια βδομάδα αλλά πολύ παραπάνω», απαντά το Συνδικάτο.

Ακόμα, σχετικά με την παράταση όλων των συμβάσεων, ο γγ του υπουργείου δήλωσε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης «εκφράστηκε στην πρώτη τροπολογία, σήμερα εναπόκειται στην πολιτική της κάθε δημοτικής αρχής», ενώ για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων «παρέπεμψε στις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών την προηγούμενη βδομάδα στη Βουλή», οι οποίες ωστόσο είναι σε αντίθεση με το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Το Συνδικάτο, επισημαίνοντας πως στόχος της κυβέρνησης και των δημοτικών αρχών είναι το χτύπημα των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων, καλεί σε οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα, στη δημιουργία επιτροπών συμβασιούχων σε κάθε δήμο, «γιατί ουσιαστικά όλα είναι υπό αίρεση, η μισθοδοσία, το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά κ.λπ.».

Προειδοποιητική στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) και συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Ηλιούπολης, στις 9 π.μ., πραγματοποιεί σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο, προβάλλοντας και αυτό το ζήτημα των συμβασιούχων που παραμένουν απλήρωτοι με ευθύνη της κυβέρνησης. Η στάση εργασίας θα γινόταν και για απλήρωτους εργαζόμενους σε ΝΠΔΔ με ευθύνη στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων, για τους οποίους η δημοτική αρχή ανακοίνωσε ότι θα πληρωθούν μόλις το Σωματείο κήρυξε τη στάση εργασίας.


ΚΚΕ
Τροπολογίες για εργαζόμενους στην Τοπική Διοίκηση

Δύο νέες τροπολογίες κατέθεσε χτες το ΚΚΕ στη Βουλή, με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Αφορούν στη διασφάλιση των δικαιωμάτων εργαζομένων με αναπηρία, αλλά και συμβασιούχων, που εργάζονται στους ΟΤΑ. Οι τροπολογίες κατατέθηκαν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο συζητείται στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

Η πρώτη προβλέπει τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των ατόμων με αναπηρία που έχουν προσληφθεί σε δήμους και σε Δημοτικές Επιχειρήσεις των ΟΤΑ μέσω Προγραμμάτων Επιδότησης Νέων Θέσεων Εργασίας Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων του ΟΑΕΔ. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, το 2004, «προκειμένου να προστατευτεί η εργασία των ατόμων με αναπηρία που προσλαμβάνονται μέσω αυτών των Προγραμμάτων», θεσπίστηκε η διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 3227, η οποία καθορίζει ότι «εάν ο εργοδότης επιθυμεί να κρατήσει στην εργασία τον εργαζόμενο μετά τη λήξη του επιδοτούμενου προγράμματος», «τότε ο εν λόγω εργαζόμενος εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του ν. 2643/98». Επιπλέον, το 2006 θεσπίστηκε η διάταξη του άρθρου 16 του ν. 3491, με την οποία δινόταν το δικαίωμα στα Δημοτικά Συμβούλια «να αποφασίσουν για τη μετάταξη των εργαζομένων με αναπηρία σε προσωποπαγείς θέσεις στο Δήμο».

Παρά τις ρυθμίσεις, ωστόσο, όπως και το γεγονός ότι η διάταξη του νόμου 3227 φέρει τη θετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία έχει αποδεχτεί το υπουργείο Εσωτερικών, οι Επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αρνούνταν να εγκρίνουν τα χρηματικά εντάλματα για τη μισθοδοσία αυτών των εργαζομένων.

Με αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη την ανεργία που πλήττει «με ιδιαίτερη σφοδρότητα τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους», το άρθρο της τροπολογίας που κατέθεσε το ΚΚΕ προβλέπει τη ρητή εφαρμογή των παραπάνω νομοθετικών ρυθμίσεων.

Η δεύτερη τροπολογία, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, συντάχθηκε με αφορμή τη στάση των Δήμων Κασσάνδρας, Κορίνθου, Αιγίου και Ανατολικής Μάνης, καθώς και ενός Συνδέσμου ΟΤΑ (ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας), οι οποίοι με διάφορες προφάσεις δεν εφάρμοσαν τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν.4429/2016 που προβλέπουν την παράταση έως το τέλος του 2017 των συμβασιούχων εργαζομένων στους ΟΤΑ. Το σχετικό άρθρο της τροπολογίας του ΚΚΕ προβλέπει ότι «αποφάσεις και πράξεις ΟΤΑ α' βαθμού και Συνδέσμων ΟΤΑ α' βαθμού οι οποίες εκδόθηκαν κατά παράβαση της διάταξης του άρθρου 16 του ν.4429/2016 και με τις οποίες διαπιστώθηκε καταγγελία σύμβασης εργασίας, είναι αυτοδικαίως άκυρες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ