ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ερευνες και ασκήσεις για το «ψητό» του κεφαλαίου

Συνεχίζονται ερευνητικές κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, εστιάζοντας στον κλάδο της Ενέργειας και αποτυπώνοντας σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς κεφαλαίων για τον έλεγχο σε πλουτοπαραγωγικές πηγές και διαύλους.

Σύμφωνα με την τουρκική Navtex (αγγελία προς ναυτιλλομένους) 236/17, το ερευνητικό σκάφος «DOKUZ EYLUL-3» θα διεξάγει έρευνες σε δυο οριοθετημένες περιοχές στον κόλπο της Σμύρνης μέχρι τις 17/3. Αντίστοιχα, και όπως ορίζεται από την τουρκική Navtex 068/17, το ωκεανογραφικό σκάφος «BELUGA» θα διεξάγει αντίστοιχες έρευνες στα βορειοανατολικά της Κύπρου μέχρι τις 28/2.

Ολα αυτά με ένα ...πασπάλισμα κι από μπαρούτι, εφόσον με άλλη τουρκική Navtex, την 46/17, γίνεται ενημέρωση ότι στην ίδια περιοχή που θα ξανοιχτεί για έρευνες το «BELUGA», το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό δεσμεύει μέχρι τις 7/4 και περιοχή για ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Αντίστοιχη άσκηση με πραγματικά πυρά προγραμματίζει το τουρκικό ΠΝ και για αύριο, 22/2, με τη Navtex 217/17, στη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Από ελληνικής πλευράς, την Κυριακή, ο Α/ΓΕΣ Αλ. Στεφανής επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης της 96 ΑΔΤΕ (Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής), με έδρα τη Χίο, και συγκεκριμένα το στρατηγείο του σχηματισμού, καθώς και τα φυλάκια Αγίας Ελένης, Οινουσσών και Παναγιάς, νησίδα που αποτελεί επίκεντρο, τελευταία, τουρκικών προκλήσεων με υπερπτήσεις και άλλες κινήσεις από πλευράς Αγκυρας. Επισήμως, ο Α/ΓΕΣ «διαπίστωσε το άριστο επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, το εξαιρετικό ηθικό, την αισιοδοξία και τη λεβεντιά, που διακατέχει το σύνολο του προσωπικού».

Τέλος, «η συνεχιζόμενη εκ μέρους της Τουρκίας αμφισβήτηση του καθεστώτος και οι πρακτικές έντασης στο Αιγαίο» ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε χτες ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, τ. Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μ. Κωσταράκο, σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, με τον πρώτο να ενημερώνει τον δεύτερο «για τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία που προκαλούν στην Ελλάδα οι ενέργειες της Τουρκίας».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρόθυμη στα σχέδια του ΝΑΤΟ με επικίνδυνες προτάσεις

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή η 53η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, στη Διάσκεψη μετείχε ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος. Ο Π. Καμμένος ήταν επίσημος προσκεκλημένος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε ο πρώην υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Κοέν, με την παρουσία υπουργών Αμυνας χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, συζήτηση όπου τονίστηκε η ανάγκη «αναπροσαρμογής» της λυκοσυμμαχίας προς αντιμετώπιση των «νέων μορφών κινδύνων» που αντιμετωπίζουν οι χώρες - μέλη.

Παραπέρα, έλαβε μέρος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την «Ευρωπαϊκή Αμυνα και τις διατλαντικές σχέσεις». Στην τοποθέτησή του επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την «ανάγκη να ελεγχθεί ο θαλάσσιος χώρος της νοτιοανατολικής Ευρώπης, απ' όπου διακινούνται παράνομα πετρέλαιο, όπλα και ναρκωτικά εκ μέρους των τρομοκρατικών οργανώσεων». Αξονας όπου, με τα όποια προσχήματα, επιδιώκει ακόμα πιο ενεργό στρατιωτικό - επιχειρησιακό ρόλο η ντόπια αστική τάξη, αναζητώντας γεωστρατηγική της αναβάθμιση, στην κόντρα με άλλα κεφάλαια της περιοχής, εμπλέκοντας το λαό ακόμα βαθύτερα σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Επίσης, επανέλαβε ότι «για την καλύτερη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας θα πρέπει να εφαρμοστεί το σύστημα βιομετρικών μετρήσεων», με άλλα λόγια να προχωρήσει ακόμα ταχύτερα το βιομετρικό φακέλωμα και η ανταλλαγή τέτοιων πληροφοριών μεταξύ ΝΑΤΟ, ΕΕ και των κρατών - μελών τους. Αλλωστε, υπογράμμισε και την «ανάγκη συνεργασίας των υπηρεσιών πληροφοριών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε θέματα τρομοκρατίας».

Επίθεση στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση με μολότοφ εναντίον των κεντρικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου πραγματοποίησε την Κυριακή ομάδα μερικών δεκάδων ατόμων που έφεραν αποκριάτικη αμφίεση.

Για δολοφονική επίθεση κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι τέθηκαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές από τραμπούκους και ανθρώπους του υποκόσμου που «δεν έχουν καμία σχέση ούτε με το λαϊκό κίνημα ούτε με οποιαδήποτε ιδεολογία». Σε δήλωσή του, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, μίλησε επίσης για υπόκοσμο που ενισχύει και στηρίζει τη «διαπλοκή».

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «North» έκανε λόγο για τραμπούκους και για «στοιχεία» από ακροαριστερά και από ακροδεξιά κατεύθυνση που αποσταθεροποιούν τη χώρα και αυτή είναι η μόνη επιδίωξή τους, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και κύκλοι σε πολιτικούς χώρους οι οποίοι έχουν κοινά σημεία σε ό,τι αφορά την αποσταθεροποίηση της χώρας.

«Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτόν τον τόπο και υπάρχουν ξέρετε και κοινά συμφέροντα. Υπάρχουν κοινά συμφέροντα, όπως είπα διαπλοκής, που μπορεί να βάζουν αυτούς τους αφελείς ή πονηρούς. Υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι θέλουν την αποσταθεροποίηση της χώρας και δεν το κρύβουν», επανέλαβε σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Alpha».

Καταδικάζει την επίθεση το ΚΚΕ

Σε σχόλιό του, για την επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοιες ενέργειες, όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του λαού ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά επιπλέον αξιοποιούνται για την υπονόμευσή τους».

ΥΠΕΞ
Για μπίζνες στο Κόσσοβο

Διεύρυνση των μπίζνες με το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσσόβου επιδιώκει η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο ημερίδας περί των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων που οργανώνει το Εμπορικό Επιμελητήριο Πρίστινας, προγραμματίζεται και επιχειρηματική αποστολή εκεί υπό τον γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Τσίπρα, στις 7/3. Επισήμως, στόχος της αποστολής είναι «η ενίσχυση της ελληνικής εξωστρέφειας στο Κόσσοβο και εν γένει η διεύρυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων». Ως προτεινόμενοι κλάδοι που παρουσιάζουν «ενδιαφέρον», προκρίνονται από πλευράς ΥΠΕΞ οι κλάδοι Τροφίμων και αγροδιατροφικών προϊόντων και υπηρεσιών, των δομικών υλικών - κατασκευών, της Ενέργειας και των ΑΠΕ, της Πληροφορικής και σύγχρονων τεχνολογιών, των φαρμακευτικών προϊόντων και του τομέα Υγείας, της επεξεργασίας ξύλου και μετάλλου και των Εταιρειών Συμβούλων.

Προκαταρκτική για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

Με εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα διαβιβάστηκε από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου στον οικονομικό εισαγγελέα Π. Αθανασίου το τελικό πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλή που διερεύνησε τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης από Τράπεζες.

Συγκεκριμένα, διαβίβασε στον αντεισαγγελέα Εφετών Π. Αθανασίου το τελικό πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ, με εντολή τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, για να διακριβωθεί η τέλεση ή μη αυτεπάγγελτα διωκομένων αδικημάτων. Σε καταφατική περίπτωση, αναφέρει, αν δηλαδή προκύψει η τέλεση αξιόποινων πράξεων - αδικημάτων, να ενεργήσει τα δέοντα (άσκηση ποινικών διώξεων).

Στην παραγγελία της, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προς τον συνάδελφό της, σημειώνει ότι αν κρίνει ότι είναι αναγκαίο να ανασύρει από το αρχείο το παλαιό πόρισμα του 2013.

Αυτό το πόρισμα αρχειοθετήθηκε τον Απρίλη του 2013 ύστερα από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και αφού προηγουμένως στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και των Τραπεζών που είχαν χορηγήσει τα δάνεια, κατέθεσαν ως μάρτυρες στους εισαγγελείς.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Ενίσχυση κύκλου εργασιών τον Δεκέμβρη

Αύξηση κατά 13,5% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία τον Δεκέμβρη του 2016, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκέμβρη του προηγούμενου έτους, έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2015 προς το 2014. Ο Γενικός Δείκτης τον Δεκέμβρη του 2016 σε σύγκριση με τον Νοέμβρη του ίδιου έτους παρουσίασε αύξηση κατά 15,2%. Πάντως, ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου σε σύγκριση με το δωδεκάμηνο του προηγούμενου έτους παρουσίασε μείωση κατά 5,1%, έναντι μείωσης 10,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων. Από την ανάλυση των μεταβολών Δείκτη κατά την ετήσια σύγκριση (Δεκέμβρης 2016 - Δεκέμβρης 2015) η αύξηση του 13,8% προήλθε από την αύξηση του σχετικού Δείκτη μεταποιητικών βιομηχανιών, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να εντοπίζεται σε επιμέρους δείκτες κλωστοϋφαντουργικών υλών, παραγώγων πετρελαίου, βασικών μετάλλων και άνθρακα κ.ά.

ΕΕΔΔΑ
Εκδήλωση για τη δράση του ΝΑΤΟ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνει εκδήλωση, με θέμα «Ο ιμπεριαλισμός στο σύγχρονο κόσμο και η δράση του ΝΑΤΟ», την Πέμπτη 23 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της (Ηπείρου 5, 5ος όροφος), απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α. και μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ