ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΓΣΕΕ συνυπέγραψε την απελευθέρωση των απολύσεων

Αποκαλυπτικός ο Γ. Βρούτσης για τις μεθοδεύσεις που συνομολόγησε η πλειοψηφία στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας

Οι μεθοδεύσεις κυβέρνησης - «κοινωνικών εταίρων», δίνουν άλλο ένα όπλο στους εργοδότες σε βάρος των εργατών
Οι μεθοδεύσεις κυβέρνησης - «κοινωνικών εταίρων», δίνουν άλλο ένα όπλο στους εργοδότες σε βάρος των εργατών
Λίγες εβδομάδες μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, στην οποία με τις πλάτες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ δίνονταν το πράσινο φως για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, με παράκαμψη ακόμα και αυτής της τυπικής έγκρισης από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, προχτές ο ίδιος ο Γ. Βρούτσης ομολόγησε το άκρως αντεργατικό περιεχόμενο αυτής της απόφασης. Μιλώντας σε ημερίδα για την ανεργία και την επιχειρηματικότητα, σημείωσε απροκάλυπτα:

«Σε ό,τι αφορά στις ομαδικές απολύσεις και σε συμφωνία με το σύνολο των κοινωνικών εταίρων που επέδειξαν ωριμότητα, θωρακίσαμε τη διαδικασία σύμφωνα με τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Διασφαλίζοντας τόσο τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αναδιαρθρώνονται όσο και την προστασία των εργαζομένων. Σε αυτό το πλαίσιο, η έγκριση ή μη του υπουργού για ομαδικές καθίσταται εκ των πραγμάτων περιττή».

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Γενάρη είχε συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ). Στη συνεδρίαση αυτή, με τη σύμφωνη γνώμη του εκπροσώπου της ΓΣΕΕ το ΑΣΕ - σύμφωνα με σχετική του ανακοίνωση - επανακαθόρισε το περιεχόμενο του φακέλου που πρέπει να υποβάλουν οι επιχειρήσεις, ώστε να διαμορφώνεται «ασφαλή και τεκμηριωμένη γνώμη κατά τη διαδικασία εξέτασης αιτημάτων για ομαδικές απολύσεις».

Στη νέα του μορφή, ο φάκελος θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένος στα όσα προβλέπει η οδηγία 98/59 της ΕΕ για τις ομαδικές απολύσεις. Προκειμένου να δώσει άλλοθι στις επιχειρήσεις να πετάνε μαζικά στο δρόμο εργάτες, χωρίς κανένα εμπόδιο, η ευρωπαϊκή οδηγία ζητάει από τους εργοδότες να διερευνούν μαζί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων «τις δυνατότητες άμβλυνσης των συνεπειών (σ.σ. από τις ομαδικές απολύσεις), δια της προσφυγής σε συνοδευτικά κοινωνικά μέτρα, με σκοπό τη βοήθεια για την επαναπασχόληση ή αναπροσανατολισμό των απολυμένων εργαζομένων».

Σχολιάζοντας τη συνεδρίαση του ΑΣΕ ο «Ρ» σημείωνε: «Πίσω από αυτή τη γραφειοκρατική - φαινομενικά - διαδικασία κρύβεται η δεδηλωμένη θέση της κυβέρνησης να καταργήσει ακόμα και αυτή την υποχρέωση των επιχειρηματικών ομίλων να κάνουν ομαδικές απολύσεις πάνω από τα σημερινά νομοθετημένα όρια, μόνο ύστερα από την τυπική έγκριση του υπουργείου (...)

Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις, στο όνομα κάποιας "αναδιάρθρωσης", να απολύουν ελεύθερα, ακόμα και πάνω από τα σημερινά αριθμητικά όρια. Οσο για τη "συνυπευθυνότητα έναντι του προσωπικού" και τη "διαδικασία αποκατάστασής τους", αυτά είναι μόνο στάχτη στα μάτια των εργαζομένων».

Στις 23 Γενάρη η ΓΣΕΕ σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει τους εργαζομένους και να αποσείσει από πάνω της τις ευθύνες της για τη συμφωνία της στη συνεδρίαση του ΑΣΕ, υποστήριζε σε ανακοίνωσή της: «(...) Κατά τα λοιπά η αρμοδιότητα τελικής έγκρισης παραμένει στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ενώ ίδια παραμένει και η ισχύουσα περί απολύσεων ποσόστωση».

Σήμερα γίνεται καθαρό ότι αυτά ήταν μόνο στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Η απόφαση του ΑΣΕ δεν ήταν καθόλου αθώα και σηματοδοτεί την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, χωρίς καν την έγκριση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας.

Το ΠΑΜΕ για τη διάσκεψη ΣΕΣ - ΓΣΕΕ στην Αθήνα

Σε σχόλιό του, για την πρόσφατη ευρωπαϊκή συνδικαλιστική συνδιάσκεψη της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), που έγινε στην Αθήνα με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Στην εισήγησή της, στην Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Συνδιάσκεψη, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έφερε τούμπα την πραγματικότητα, για να καταδείξει πως αυτό που ευθύνεται σήμερα για τα εκατομμύρια ανέργους, για τη φτώχεια και την εξαθλίωση, είναι το μείγμα της διαχείρισης του καπιταλισμού, κάνοντας παράλληλα και προεκλογική καμπάνια για τις ευρωεκλογές. Αναμασά τα ίδια και τα ίδια για τις αιτίες της κρίσης πως τάχα φταίνε οι τράπεζες, πως τάχα φταίει ο νεοφιλελευθερισμός και ο στραβός δρόμος που πήρε η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι ανελαστικές εργασιακές σχέσεις, το τσάκισμα στη σταθερή εργασία, τα επιδοτούμενα και κακοπληρωμένα προγράμματα για νέους και όχι μόνο, η μη ετοιμότητα του εργατικού κινήματος να βγει με θέσεις και οργάνωση απέναντι στην καπιταλιστική κρίση, έχουν βαθιά αποτυπωμένη τη σφραγίδα της ΓΣΕΕ, των πλειοψηφιών του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Αλλωστε, και προ κρίσης σε συνθήκες χρυσών κουταλιών και "ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους" (από την ομιλία του προέδρου της ΓΣΕΕ) πρωτοστατούσε σε αγώνες των στρογγυλών γραφείων, έπαιρνε θέση πρώτη και καλύτερη στους "κοινωνικούς διαλόγους" υπερασπίζοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Γι' αυτό και στην ιστορία έμειναν οι διεκδικήσεις και οι υπογραφές στις Συμβάσεις για αυξήσεις των 77 λεπτών.

Κοροϊδεύει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ την εργατική τάξη. Να πετάξουμε στα σκουπίδια τα ιδεολογήματα του κεφαλαίου και να αποδυναμώσουμε τις δυνάμεις που τα υπηρετούν και τα επαναφέρουν. Να βάλουμε μπρος για ουσιαστική ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος με ζωντάνεμα της ζωής των σωματείων, με αγώνες που θα θίγουν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Σύσκεψη του ΠΑΜΕ για τις Συμβάσεις

Στάσεις εργασίας χτες στα Πρακτορεία Τύπου

Με θέμα τις ΣΣΕ, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ διοργάνωσε σύσκεψη με τις Ομοσπονδίες Κλωστοϋφαντουργών, Οικοδόμων, Τύπου και Χάρτου, Φαρμάκου, Λογιστών, Τροφίμων Γάλακτος και Ποτών, της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών καθώς και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ σε κλάδους όπως Μέταλλο, Χρηματοπιστωτικό, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, ΕΥΔΑΠ, Ταχυδρομεία κ.ά.

Μετά από τη συζήτηση για την κατάσταση στους κλάδους και την ανάγκη να υπάρχουν ΣΣΕ με δικαιώματα που να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων, διαμορφώθηκε η εκτίμηση ότι υπάρχει η δυνατότητα το επόμενο διάστημα, μετά από συζήτηση και με απόφαση των διοικήσεων των οργανώσεων, να προχωρήσουν οι Οργανώσεις σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, καλούν «όλους τους εργαζομένους να πάρουν την υπόθεση των ΣΣΕ στα χέρια τους. Να παλέψουν για να επιβάλουν το δίκιο τους, με καλή οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς και συσπείρωση στις κλαδικές μας ομοσπονδίες και το ταξικό κίνημα. Καμιά ατομική ή επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις να μη γίνει αποδεκτή».

Χτες, με απόφαση της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας, έγιναν στάσεις εργασίας στα πρακτορεία «Ευρώπη» και «Αργος». Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στις συγκεντρώσεις που έγιναν διαδοχικά στα δύο πρακτορεία και εξουσιοδότησαν το ΔΣ του σωματείου να αποφασίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη. Το σωματείο διεκδικεί την υπογραφή ΣΣΕ που να προβλέπει τουλάχιστον ό,τι και η τελευταία, καθώς και την επιστροφή των περικοπών που επέβαλε η εργοδοσία του πρακτορείου «Ευρώπη» σε μισθούς και επιδόματα.

Στο 25% η (επίσημη) μαύρη εργασία

Θραύση συνεχίζει να κάνει η μαύρη - ανασφάλιστη εργασία παρά τους επίσημους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης. Ακόμα και από τους ελάχιστους ελέγχους που πλέον διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ και του ΣΕΠΕ, εξαιτίας της αποδυνάμωσής τους, προκύπτει ότι ένας στους τέσσερις εργαζομένους δουλεύει ανασφάλιστος. Συγκεκριμένα από τους ελέγχους που έγιναν το Γενάρη του 2014, προκύπτει ότι το 24,76% των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέχθησαν ήταν ανασφάλιστοι. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που είχαν ανασφάλιστο εργαζόμενο, ανέρχεται στο 40,59%! Από τις 1880 επιχειρήσεις, οι 763 απασχολούσαν ανασφάλιστο προσωπικό, δηλαδή οι τέσσερις στις δέκα. Σε σύνολο 5.839 εργαζομένων οι 1.446 δούλευαν ανασφάλιστοι. Απ' αυτούς οι ημεδαποί ήταν 872 εργαζόμενοι (σε ποσοστό των ημεδαπών εργαζομένων 20,12%) και οι αλλοδαποί 574 εργαζόμενοι (σε ποσοστό των αλλοδαπών 38,14%).

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ
Κοινές πρωτοβουλίες για την 8η Μάρτη

Θα κορυφωθούν με συγκέντρωση στις 7 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στα Προπύλαια

Να τιμήσουν την 8η του Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με κοινές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, αποφάσισαν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ, σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη Τετάρτη. Οι δυνάμεις της Κοινωνικής Συμμαχίας, σχεδιάζουν κοινές παρεμβάσεις σε χώρους εργασίας, εργοστάσια, χώρους μαθητείας και κατάρτισης, νοσοκομεία και σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η όλη δραστηριότητα θα κορυφωθεί με τη διοργάνωση κεντρικής συγκέντρωσης την Παρασκευή, 7 Μάρτη στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ