ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
Απεργιακά «μπλόκα» εργατών - αγροτών σε όλη τη χώρα

Μήνυμα αγωνιστικής αισιοδοξίας και κλιμάκωσης της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική έστειλαν τα κοινά «μπλόκα» που έστησαν χτες, σε όλη τη χώρα, χιλιάδες εργάτες απεργοί και φτωχοί αγρότες, αλλά και αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και γυναίκες από τα λαϊκά στρώματα. Μαζικές σε όγκο και μαχητικές σε παλμό, οι απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες που το ΠΑΜΕ οργάνωσε σε πάνω από 70 πόλεις όλης της χώρας, ανέδειξαν την ανάγκη να δυναμώσει η οργάνωση και κοινή πάλη του λαού ενάντια στα μονοπώλια και το πολιτικό τους προσωπικό. Φτωχοί αγρότες με τους συλλόγους και τα τρακτέρ τους διαδήλωσαν σε πολλά αστικά κέντρα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι εργάτες ολοκλήρωναν τις απεργιακές διαδηλώσεις και συγκροτημένα μετέβαιναν στα πλησιέστερα αγροτικά μπλόκα. Ξεχωριστή ήταν η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο μπλόκο της Νίκαιας, όπου συγκροτημένα έφτασαν διαδηλωτές από όλη τη Θεσσαλία, αλλά και την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, ενώ αντίστοιχα στιγμιότυπα εκτυλίχθηκαν σε πολλές πόλεις (βλέπε ρεπορτάζ σελ. 10-11).

Ολόπλευρα «φωτίστηκε» το καθήκον να οργανωθεί άμεσα η κλιμάκωση της πάλης. Να οργανωθούν οι επόμενες ταξικές αναμετρήσεις, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενάντια στα χαράτσια, για μέτρα προστασίας των ανέργων, κόντρα στην καταστολή. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ήδη το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία να αναλάβουν δράση για την κλιμάκωση της πάλης, ειδικά για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αλλά και την κοινή δράση με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Αλλωστε οι ταξικές δυνάμεις έχουν στείλει επιστολή στη ΓΣΕΕ για να καθοριστούν άμεσα πρακτικά μέτρα για τη διεκδίκηση ΕΓΣΣΕ και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία.

ΑΘΗΝΑ
Μεγάλη εργατική κινητοποίηση

ΣΤΑΔΙΟΥ
ΣΤΑΔΙΟΥ
Στην Αθήνα έγινε μια μεγάλη εργατική συγκέντρωση στην Ομόνοια και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή.

Δίπλα στους απεργούς, τους αυτοαπασχολούμενους, τους σπουδαστές, άνεργους και συνταξιούχους με τις σημαίες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, στάθηκε και αντιπροσωπεία αγροτών από τα μπλόκα, που κατέφθασαν στην Αθήνα με τρακτέρ. Μια πρωτοβουλία που φαίνεται ότι ενόχλησε την κυβέρνηση, που έστειλε την Αστυνομία να επιχειρήσει με γερανούς να απομακρύνει τα τρακτέρ, αλλά μπροστά στην αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

Από τα μεγάφωνα μεταφέρθηκαν μηνύματα αλληλεγγύης από συνδικάτα διαφόρων χωρών (βλ. σελίδα 8).

Πρώτος στο βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης ανεβαίνει ο Χουακίν Ρομέρο, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα ανθρακορυχεία, την πετρελαιοβιομηχανία και τη χημική βιομηχανία της Κολομβίας, μεταφέροντας στους απεργούς μηνύματα αλληλεγγύης από τον πολύπαθο λαό της. Με το σύνθημα «Να σπάσουμε τις αλυσίδες αυτού του καταπιεστικού συστήματος» χαιρετίζει τον απεργιακό αγώνα, δείχνει τον κοινό εχθρό όλων των λαών: Το κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό. Και το συγκεντρωμένο πλήθος ανταποδίδει: «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών - κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών!».

ΟΜΟΝΟΙΑ
ΟΜΟΝΟΙΑ
Το λόγο στη συνέχεια παίρνει ο αγρότης Αρης Πολυγένης, από το μπλόκο της Νίκαιας και ταμίας του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, δηλώνοντας: «Βρισκόμαστε στο ίδιο αγωνιστικό μετερίζι. Μένουμε αταλάντευτοι στο στόχο μας. Θα βάλουμε τα δυνατά μας για να τον πετύχουμε, με όποια μορφή πάλης χρειαστεί».

«Το μπόι του οργανωμένου λαού είναι το μόνο που μπορεί να ορθώσει εμπόδια στην αντιλαϊκή καταιγίδα», σημειώνει στο χαιρετισμό του ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, από τη Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου. Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ έκανε ο Γιώργος Πέρρος.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Ακολούθησε μια μεγάλη εργατική πορεία. Στην κεφαλή της μπαίνει το πανό του ΠΑΜΕ με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις». Ενα ένα τα μπλοκ των συνδικάτων ανεβαίνει τη Σταδίου φωνάζοντας συνθήματα: «Μη ματώνεις άλλο για την πλουτοκρατία, αγώνας τώρα για άλλη κοινωνία», «Εργάτη στη δουλειά μη σκύβεις το κεφάλι, με ταξική ενότητα οργάνωσε την πάλη».

Οταν η κεφαλή της πορείας βρίσκεται μπροστά από την είσοδο του Εθνικού Κήπου στην Αμαλίας, έχοντας ήδη καταλάβει όλο το χώρο μπροστά από τη Βουλή, οι τελευταίοι διαδηλωτές μόλις «ξεκολλάνε» από την Ομόνοια. Συντεταγμένα με συνθήματα και παλμό η πορεία θα κατευθυνθεί στους στύλους του Ολυμπίου Διός, ολοκληρώνοντας άλλη μια μεγάλη πανεργατική κινητοποίηση στην Αθήνα.

ΣΤΑΔΙΟΥ
ΣΤΑΔΙΟΥ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Μηνύματα αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο

Την αλληλεγγύη τους στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο για τη συνεπή αγωνιστική ταξική του στάση και με ευκαιρία τη χτεσινή γενική απεργία εξέφρασαν: Το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, η Διεθνής Ομοσπονδία Μετάλλου της ΠΣΟ, η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία, από το Λένινγκραντ το Σωματείο του εργοστασίου ΕΛΕΚΤΡΟΣΙΛΑ και το Συνδικάτο στο αεροδρόμιο Πούλκοβο, από την Ισπανία το Συντονιστικό Συνδικάτων Καταλονίας, η Ενωση Συνδικάτων Ανδαλουσίας και Γρανάδας, η Ιντερσυντικάλ Αραγονίας, οι Ομοσπονδίες Συνδικάτων Γαλικίας και από τη Χώρα των Βάσκων, το Σωματείο Εργαζομένων στο Μετρό Στοκχόλμης, το Συντονιστικό Σωματείων Μεξικού, το Συντονιστικό Ταξικών Συνδικάτων Βραζιλίας, το Ανεξάρτητο Συνδικάτο Οδηγών Φορτηγών ΠΓΔΜ, η Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Πορτογαλίας.

Επίσης, χτες, η Ομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων της Νότιας Αφρικής πραγματοποίησε εκδήλωση αλληλεγγύης στο ΠΑΜΕ στην ελληνική πρεσβεία.

Μηνύματα από 31 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα

Στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ κατέφτασαν μηνύματα αλληλεγγύης προς τους αγώνες των εργαζομένων στην Ελλάδα, τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και προς το Κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ, από τα παρακάτω 31 Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα: Κομμουνιστικό Κόμμα Αζερμπαϊτζάν, Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας, Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό, Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας, Κόμμα Εργατών Βελγίου, Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας, Ενωση Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας, Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας, Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Κάτω Χωρών, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Λευκορωσίας, Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο Λιθουανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού, Κόμμα Εργατών Μπαγκλαντές, Δημοκρατικό Προοδευτικό Βήμα Μπαχρέιν, Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν, Περουβιανό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, Κόμμα των Κομμουνιστών της Σερβίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Συρίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τατζικιστάν, Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Φιλιππίνων (1930).

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο εργαζόμενος λαός να ανακαλύψει τη δύναμή του

Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε:

«Ο εργαζόμενος λαός, που υποφέρει, μια απόφαση πρέπει να πάρει: Να ανακαλύψει τη δύναμή του και μαχητικά να τραβήξει προς τα μπρος, προς τη ρήξη και την ανατροπή, ως το τέλος. Διαφορετικά θα βρεθεί με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ