ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ «ΟΦΕΙΛΕΣ» ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Εκβιάζουν με κατασχέσεις τα λαϊκά νοικοκυριά
  • Κεντρικός στόχος τα 2,3 εκατ. των φορολογουμένων με εμφανιζόμενες «οφειλές» από 300 μέχρι 3.000 ευρώ
  • Λαϊκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση και αποτροπή των κατασχέσεων

Νέα μέτρα άγριας φορο-εξαχρείωσης βάζει στην καθημερινότητα των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών η συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) προκειμένου να βάλει στο χέρι τα ασήκωτα χαράτσια, τους φόρους και τα πρόστιμα, που με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου στοιβάζονται στα εμφανιζόμενα «ληξιπρόθεσμα χρέη» της Εφορίας.

Οι απειλές και οι εκβιασμοί για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, τυχόν άλλων μικροεισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων καταφθάνουν με τα «ειδοποιητήρια» που μαζικά αποστέλλει το υπουργείο Οικονομικών στα ανήμπορα, τα τσακισμένα από την πολιτική του κεφαλαίου λαϊκά νοικοκυριά. Στο επόμενο διάστημα το «μαρκάρισμα» θα πάρει ασφυκτικές και μαζικές διαστάσεις, αφορά πάνω από 2 εκατομμύρια εμφανιζόμενους μικροοφειλέτες της Εφορίας, με ποσά που ξεκινούν μόλις από τα 300 ευρώ! Απειλούν και εκβιάζουν με μέτρα «αναγκαστικής είσπραξης», με «ποινικές και αστικές συνέπειες», με άλλες προβλεπόμενες διατάξεις του νομικού οπλοστασίου που έχει στη διάθεσή του το κράτος των καπιταλιστών. Προκειμένου να μην προχωρήσουν σε «ενέργειες» καλούν τους «οφειλέτες» να τακτοποιήσουν τα χρέη μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες.

Η βαρβαρότητα του κεφαλαίου προκύπτει ανάγλυφα σε πρόσφατη έκθεση των ΕΕ και ΔΝΤ: Πρώτη προτεραιότητα είναι η ενεργοποίηση μηχανισμών, όπως οι ίδιοι τονίζουν, «ιδιαίτερα για τα 2,3 εκατομμύρια των φορολογουμένων που χρωστούν μικρές οφειλές κάτω από 3.000 ευρώ» και οι οποίες στο σύνολό τους φτάνουν σε 1,1 δισ. ευρώ.

Το «κάτω οι φόροι και τα μέτρα που πνίγουν τη λαϊκή οικογένεια», καμιά κατάσχεση στα λαϊκά νοικοκυριά, είναι η δική μας αντίστοιχη απάντηση στη βαρβαρότητα του κεφαλαίου, στην πολιτική της συγκυβέρνησης. Στην ανάπτυξη του ταξικού πόλου συσπείρωσης, του λαϊκού μετώπου θα κριθεί και το ζωτικό ζήτημα της καταλήστευσης του λαϊκού εισοδήματος, η παρεμπόδιση και ανατροπή των μέτρων που καταστρέφουν το λαό. Το ταξικό κίνημα και μπορεί και πρέπει να απαντήσει με επιθετικούς στόχους πάλης, να διαμορφώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την οργανωμένη μαζική λαϊκή απειθαρχία και ανυπακοή. Θα πρέπει να υπάρχει κίνημα να υπερασπιστούμε τα σπίτια μας από τις κατασχέσεις, είτε από τα νύχια του κράτους των καπιταλιστών είτε και από τα αρπακτικά του τραπεζικού κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση απαγόρευσης, διά νόμου, κάθε πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με σημερινά αντικειμενικά κριτήρια αξίας μέχρι 300.000 ευρώ και μέχρι 150 τ.μ. για τη λαϊκή τετραμελή οικογένεια.

Στην πρόσφατη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο (σήμερα νόμος) το ΚΚΕ κατέθεσε σημαντική τροπολογία για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, καλώντας το λαό να την αξιοποιήσει στην πάλη του ενάντια στην πολιτική που τον καταδικάζει στη φτώχεια για να σωθούν τα μονοπώλια. Το ΚΚΕ απαιτεί την αναδρομική κατάργηση της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης», του «τέλους επιτηδεύματος», του «έκτακτου ειδικού τέλους για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες», την κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Για το λαό είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα η ανάπτυξη άμεσης ετοιμότητας για την αντιμετώπιση και αποτροπή των κατασχέσεων σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών. Μετερίζια της αντεπίθεσης να γίνουν οι Λαϊκές Επιτροπές, το κάθε εργοστάσιο, οι χώροι δουλειάς, τα ταξικά συνδικάτα, οι γειτονιές, παντού όπου χτυπά η καρδιά του εργάτη, του αυτοαπασχολούμενου, της φτωχής αγροτιάς.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Κοροϊδεύουν τη φτωχή αγροτιά

Σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα συνεχίζει να αναλώνεται η τρικομματική κυβέρνηση, προκειμένου να συγκαλύψει την άρνησή της να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των φτωχών μικρομεσαίων αγροτών. Χτες, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά τίποτα θετικό δε φάνηκε να προκύπτει προς όφελος της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Αυτό φάνηκε και από τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Χαρακόπουλου, ο οποίος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, είπε: «Παρουσιάσαμε στον πρωθυπουργό την πορεία υλοποίησης των μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα και λάβαμε οδηγίες για την ταχύτερη επίλυση των ανοιχτών εκκρεμοτήτων που έχουμε».

Αν η κυβέρνηση είναι να διαδίδει ότι θα επισπευσθούν οι προγραμματισμένες πληρωμές της επιστροφής του ειδικού φόρου πετρελαίου και της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι, κάτι το οποίο η ίδια έχει ξανανακοινώσει προ ημερών ότι θα γινόταν μέχρι το τέλος Φλεβάρη, δεν έρχεται τίποτα καινούργιο και ωφέλιμο να προσθέσει. Και κυρίως τα όσα ανακοινώνει και κάνει η τρικομματική κυβέρνηση, καμία σχέση δεν έχουν με τα αιτήματα που θέτει η μαχόμενη αγροτιά. Οι αγωνιζόμενοι αγρότες στα 35 μπλόκα ζητούν άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους και συνάντηση σε αυτή την κατεύθυνση με τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Αλλά η κυβέρνηση ψάχνει, όπως φαίνεται, για άλλους πιο βολικούς συνομιλητές...

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στρώνει το έδαφος για νέα αντιλαϊκά μέτρα

Την προετοιμασία του εδάφους για τη λήψη νέων μέτρων, αποτελούν οι χτεσινές δηλώσεις στη Βουλή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος ανέφερε ότι φέτος προβλέπεται πως τα τακτικά έσοδα θα είναι περίπου 3 δισ. λιγότερα από πέρσι. Χτες, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών, όπου και εξετάστηκε η πορεία των κρατικών εσόδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού το α' 15ήμερο του Φλεβάρη, ήταν μειωμένα, σε σχέση με το στόχο, κατά 180 εκατ. ευρώ, ενώ τον προηγούμενο Γενάρη είχαν εμφανίσει υστέρηση περί τα 240 δισ. ευρώ.

Ο Γ. Σταϊκούρας απέδωσε τις εκτιμήσεις για τα μικρότερα έσοδα το 2013, στον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα των μέτρων του προγράμματος δημοσιονομικής λιτότητας, αλλά και στην περιορισμένη φορολογική ικανότητα της ελληνικής κοινωνίας... Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι φόροι εισοδήματος θα είναι κατά 15,6% μειωμένοι σε σχέση με πέρσι, ενώ θα υπάρξει μείωση του φόρου συναλλαγών κατά 8,8% και κατά 9% στον ΦΠΑ, ενώ εκτίμησε ότι «με αυτά τα δεδομένα και με την απόκλιση που είχαμε τον πρώτο μήνα, είναι πάρα πολύ δύσκολο να πει κάποιος από τον πρώτο μήνα πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».

«Αμφιβολία», η οποία στρώνει το έδαφος για τη λήψη και νέων σκληρών μέτρων, τόσο φορολογικών, όσο και νέων περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες, δεδομένου ότι στο 3ο μνημόνιο η συγκυβέρνηση έχει αποδεχτεί και υπογράψει ότι σε περίπτωση που σημειωθούν αποκλίσεις στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού, θα λειτουργεί αυτόματη ρήτρα διορθωτικών μέτρων...

Ηδη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών «ξύνει τα νύχια της» και προετοιμάζεται για νέα επιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Στην κατεύθυνση αυτή, αποστέλλουν ενημερωτικά σημειώματα σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που χρωστούν στο δημόσιο ποσά από 3.000 ευρώ, αρχικά για να τους «υπενθυμίσει» την οφειλή τους και στη συνέχεια να τους εξωθήσει στα γκισέ της εφορίας. Το θέμα είναι ότι οι άνθρωποι έχουν φτάσει στα όριά τους και δεν έχουν να πληρώσουν. Από την άλλη, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, συνεχίζει την αλλοπρόσαλλη πολιτική στο θέμα των «διευκολύνσεων» με τις δόσεις. Τη μία βδομάδα διαρρέουν ότι προσανατολίζονται να αυξήσουν τον αριθμό των δόσεων, ακόμα και σε 60, ώστε να μπορούν οι οφειλέτες να ξεπληρώσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους σε μικρά ποσά, ακόμα και 25 ευρώ ανά δόση. Χτες, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης άλλαξε το τροπάριο και με δηλώσεις του στη Βουλή ανέφερε ότι «το υπουργείο Οικονομικών δε συμμερίζεται την ανάγκη καθιέρωσης μεγαλύτερου αριθμού δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών στο Δημόσιο», για να προσθέσει, στη συνέχεια, ότι οι προϊστάμενοι των εφοριών θα πρέπει να επιδιώξουν την είσπραξη όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο, αναγκαστικά, ποινικά και λοιπά μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
Επιστρέφει το Κατάρ για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού

Την επιστροφή του Κατάρ στη διαγωνιστική διαδικασία για την έκταση στο Ελληνικό, επιβεβαίωσαν χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λίγες εβδομάδες μετά την απόσυρση της εταιρείας που το εκπροσωπεί, κάτι το οποίο συνδέουν και με την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού συνοδεία δεκάδων μεγαλοεπιχειρηματιών όπου διαφήμισαν τη φτηνή εργατική δύναμη και την προς πώληση δημόσια περιουσία. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης ανακοίνωσε χτες μετά τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τον πρωθυπουργό ότι το Κατάρ υπέγραψε τη «σύμβαση εμπιστευτικότητας» με το ΤΑΙΠΕΔ και μένει να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός ανάμεσα στους υποψήφιους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Ακόμη, ο Ν. Μηταράκης αναφορικά με το ενδιαφέρον του Εμίρη του Κατάρ να αγοράσει το ιδιωτικό νησάκι Οξιά στο Ιόνιο, που είχε γίνει γνωστό πέρσι, ανακοίνωσε ότι «προχωράμε κανονικά στην ολοκλήρωση της αδειοδότησης για τη μεταβίβαση της νήσου».

Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης επανέλαβε την κυβερνητική προσήλωση στην προώθηση όλων εκείνων των μέτρων και πολιτικών που απαιτεί το κεφάλαιο για την «Ελλάδα, χώρα πραγματικά φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις», ανακοινώνοντας ότι άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή ο «επενδυτικός νόμος», και επαναλαμβάνοντας τη σύσταση μιας κεντρικής αδειοδοτικής αρχής για την ταχύτερη προώθηση των επενδύσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ