ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΕ
Ανησυχούν για την «κοινωνική συνοχή»

Δεδομένα τα μέτρα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από «πολλαπλασιαστές» και μείγμα διαχείρισης, ομολογεί ο Μ. Ντράγκι

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της παίρνουν μέτρα που πτωχεύουν τους λαούς για να σωθούν τα μονοπώλια από την κρίση
Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της παίρνουν μέτρα που πτωχεύουν τους λαούς για να σωθούν τα μονοπώλια από την κρίση
Την ανησυχία της για τη διατήρηση της «κοινωνικής συνοχής», προκειμένου να προληφθούν γενικευμένες λαϊκές αντιδράσεις στα βάρβαρα μέτρα, υπογραμμίζει με κάθε τρόπο η ΕΕ. Σ' αυτή την κατεύθυνση η Κομισιόν κάλεσε, χτες, Τετάρτη, τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ να ενισχύσουν τις «κοινωνικές επενδύσεις», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής τα περιθώρια ελιγμών είναι «μικρά».

Ο επίτροπος Απασχόλησης, Λάσλο Αντορ, είπε σε συνέντευξη ότι σε χώρες όπως η Ελλάδα, «θα πρέπει να αναζητείται η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, εθνικών και ευρωπαϊκών, μέσα στα όρια που θέτουν η πολιτική προσαρμογή και η πολιτική λιτότητας».

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, ο οίκος αξιολόγησης «Standard & Poor's» βλέπει «ουσιαστικό και αυξανόμενο κίνδυνο» χρεοκοπίας της οικονομίας της, ειδικά εάν δε λάβει βοήθεια από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. «Βλέπουμε τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες να υποβαθμίσουμε εκ νέου την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου το 2013, εάν για παράδειγμα δεν έλθει η επίσημη οικονομική βοήθεια από τον ESM και/ή το ΔΝΤ», αναφέρεται σε σχετική έκθεση.

«Θα μπορούσαμε επίσης να υποβαθμίσουμε την αξιολόγηση, εάν εκτιμήσουμε ότι οι (κυπριακές) αρχές δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις που θα προβλέπει ένα επίσημο πρόγραμμα βοήθειας», προσθέτει ο οίκος, εντείνοντας τους εκβιασμούς στο λαό να αποδεχτεί τη σφαγή του.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παραδοχή του ΔΝΤ για λανθασμένες προβλέψεις, είπε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει η αξιολόγηση των πραγμάτων την οποία κάναμε για την κατάσταση της Ελλάδας», επαληθεύοντας ότι τα μνημόνια περιέχουν προαποφασισμένα μέτρα, ανεξάρτητα από πολλαπλασιαστές και μείγμα διαχείρισης. «Η κυβέρνηση θα πρέπει πλήρως να συμμορφωθεί με το πρόγραμμα», πρόσθεσε ο Ντράγκι.

Το Ευρωκοινοβούλιο, τέλος, αποφάσισε, χτες, να επικυρώσει τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ελέγχει τους εθνικούς προϋπολογισμούς των χωρών της Ευρωζώνης. Με την εφαρμογή της απόφασης, τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να υποβάλλουν τα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 15 Οκτώβρη κάθε έτους, πριν εγκριθούν από τα εθνικά Κοινοβούλια.

Η Επιτροπή θα τα αξιολογεί και θα ζητεί τροποποιήσεις, εάν κρίνει ότι ο προϋπολογισμός ενός κράτους - μέλους δε σέβεται τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Επίσης, προβλέπεται η αυξημένη επιτήρηση των χωρών που τελούν υπό καθεστώς μνημονιακού προγράμματος δανεισμού, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΛΑΝΤ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Νέα πεδία δράσης για τα γαλλικά μονοπώλια

Η συμμετοχή σε ιδιωτικοποιήσεις και σε συμπράξεις με ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους στην ατζέντα των επαφών με την κυβέρνηση

Οι θερμές χειραψίες Σαμαρά - Ολάντ υποδηλώνουν την κοινή τους πρόθεση να τσακίσουν τους λαούς σε Ελλάδα και Γαλλία, για να σωθούν τα μονοπώλια από τη βαθιά κρίση

Eurokinissi

Οι θερμές χειραψίες Σαμαρά - Ολάντ υποδηλώνουν την κοινή τους πρόθεση να τσακίσουν τους λαούς σε Ελλάδα και Γαλλία, για να σωθούν τα μονοπώλια από τη βαθιά κρίση
Πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση, για να προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων με την τρόικα άγριων μέτρων και «μεταρρυθμίσεων», που εξαθλιώνουν το λαό, πρόσφερε ο Φρ. Ολάντ, ζητώντας από την πλευρά του μεγαλύτερο μερίδιο για τα γαλλικά μονοπώλια στο πλιάτσικο που γίνεται σε φυσικό και ορυκτό πλούτο και τις δημόσιες υποδομές.

Ο σοσιαλδημοκράτης Γάλλος Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης επίσκεψής του στην Αθήνα την Τρίτη, φόρεσε το προσωπείο του «φίλου» του ελληνικού λαού, αλλά την ίδια στιγμή τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών και εταίρων, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι είναι αναγκαία προϋπόθεση για την προσέλκυση «επενδύσεων» και την «ανάπτυξη» της οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δώσει ώθηση στο ζήτημα της έρευνας και συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, για τα οποία έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους γαλλικοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας (Total).

Στην κατεύθυνση αυτή, από τη μια αποδέχτηκε το σχέδιο για απόκτηση δύο γαλλικών φρεγατών με τη μέθοδο της μακροχρόνιας ενοικίασης (leasing), που το εμφάνισε μάλιστα ως δική της «ιδέα», ενώ ταυτόχρονα ανακήρυξε τα ενεργειακά αποθέματα στο Αιγαίο ως «πλουτοπαραγωγικές πηγές» ολόκληρης της ΕΕ, επιδιώκοντας προφανώς να βάλει πιο βαθιά στο παιχνίδι τα ισχυρότερα κράτη - μέλη της ΕΕ, στα οποία αναθέτει ρόλο «εγγυητή» για τη μελλοντική συνεκμετάλλευσή τους.

Εδωσε έτσι το σύνθημα για μεγαλύτερο πλιάτσικο στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες και για ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Πρώτο πιάτο οι υδρογονάνθρακες

Οπως τόνισε Α. Σαμαράς στις συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο, τέθηκε το θέμα «για τα ενεργειακά αποθέματα που υπάρχουν στην περιοχή και που θα αποδειχθεί ότι, όπως και στην κυπριακή ΑΟΖ, υπάρχουν και στην ελληνική ΑΟΖ και που είναι στρατηγικής, θα έλεγα, σημασίας για τον εφοδιασμό της Ευρώπης και θα συμβάλουν αποφασιστικά στο να αποκτήσει η Ευρώπη τις δικές της πλουτοπαραγωγικές πηγές».

Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε με νόημα ότι «τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας, που βρίσκονται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές ευρύτερα της Ευρώπης». Στρατηγική επιδίωξη της εγχώριας πλουτοκρατίας, όπως τόνισε, είναι «η Ελλάδα να μπορέσει με αυτές τις πηγές να εφοδιάζει και να γίνει κόμβος υδρογονανθράκων για ολόκληρη την Ευρώπη».

Με αυτόν το γνώμονα, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα χειριστεί και το ζήτημα της ανακήρυξης της ΑΟΖ. «Θα το κάνουμε με τις σωστές κινήσεις που απαιτούνται, θέλουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα φιλικά και ειρηνικά», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο δικαίωμα που έχει η Ελλάδα από το Δίκαιο της Θάλασσας για ανακήρυξη της ΑΟΖ.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος δεν έκρυψε το ενδιαφέρον των γαλλικών μονοπωλιακών ομίλων για συμμετοχή στις έρευνες και τη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων στο Αιγαίο. «Είναι μία ευκαιρία για την Ελλάδα και για την Ευρώπη η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, κάτι που μπορεί καταρχήν να βρεθεί και κατόπιν, να ακολουθήσει η εκμετάλλευσή τους και πιστεύω ότι εδώ θα επικρατήσει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν μπορεί, βεβαίως, η Γαλλία να συνεκμεταλλευτεί με την Ελλάδα αυτά τα κοιτάσματα θα το κάνει», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Εσπρωξε» τις φρεγάτες

Αν και ο Γάλλος Πρόεδρος έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν ήρθα στην Ελλάδα για να πουλήσω εξοπλισμούς», η πραγματικότητα είναι ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών συζητήθηκε εκτενώς η αγορά εξοπλιστικού υλικού. Λανσαρίστηκε, μάλιστα, ως «πρωτοβουλία» της ελληνικής κυβέρνησης, που ανεπίσημα συνδέει την αγορά αυτή με την «ασφάλεια» των ερευνών και της εξόρυξης των κοιτασμάτων στο Αιγαίο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε χτες ότι η κυβέρνηση συμφώνησε για την ενοικίαση δύο φρεγατών και τεσσάρων αεροσκαφών παρακολούθησης από τη Γαλλία. «Εμείς ζητήσαμε, επειδή έχουμε αμυντικές ανάγκες και παρά τις οικονομικές δυσκολίες, δεν παραμελούμε την αμυντική θωράκιση της χώρας και αναζητούμε λύσεις, αυτό που προτείναμε στους Γάλλους είναι να μας ενοικιάσουν δύο φρεγάτες και τέσσερα αεροσκάφη παρακολούθησης», δήλωσε ο Σ. Κεδίκογλου, δικαιολογώντας την απόφαση αυτή «γιατί πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι στο Αιγαίο θα είναι ήρεμα τα νερά».

Παραδέχτηκε, επίσης, ότι η αγορά αυτή συνδέεται με τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, λέγοντας ότι έτσι «οι έρευνες θα γίνουν αποτελεσματικότερα, γρηγορότερα, όταν υπάρχει μία ήρεμη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο». Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο ποιο είναι το συνολικό κόστος του εξοπλιστικού αυτού πακέτου, που θα φορτωθεί εξολοκλήρου στον ελληνικό λαό. Τα εξοπλιστικά, πάντως, θα συζητηθούν και στην επίσκεψη που θα κάνει ο Γάλλος υπουργός Αμυνας στη χώρα μας στις 28 Φλεβάρη.

Καραδοκούν στις ιδιωτικοποιήσεις

Στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν βέβαια η ενίσχυση του μεριδίου των γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων στο πρόγραμμα των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων και ευρύτερα στο πλιάτσικο που γίνεται με τις «επενδύσεις».

«Συζητήσαμε για ευκαιρίες γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα σε μια σειρά από τομείς: Την ενέργεια, τις κατασκευές, μεταφορές, άμυνα, διαχείριση υδάτινων πόρων και τη δυνατότητα ενεργού ανάμειξης γαλλικών εταιρειών στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων», ανέφερε ο Ελληνας πρωθυπουργός, προσδιορίζοντας τα φιλέτα για τα οποία ενδιαφέρεται το γαλλικό κεφάλαιο.

«Από τη στιγμή, λοιπόν, που θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί, οι γαλλικές επιχειρήσεις θα είναι παρούσες, διότι έχουμε υπηρεσίες ποιοτικές, τις οποίες θέλουμε να προσφέρουμε στη διάθεση των Ελλήνων σε πολλούς τομείς, όπως το νερό, η ηλεκτρική ενέργεια, οι σιδηρόδρομοι και πολλοί άλλοι τομείς που με μεγάλη διαφάνεια οι γαλλικές επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες προκήρυξης διαγωνισμού», επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο Φρ. Ολάντ.

Ο ίδιος, μιλώντας αργότερα ενώπιον Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών σε κεντρικό ξενοδοχείο προέτρεψε τις επιχειρήσεις «να επενδύσουν με την στήριξη των κυβερνήσεων».

Αβροφροσύνες για τη σφαγή στο Μάλι

Ταυτόχρονα, ο Αντ. Σαμαράς εξέφρασε την υποστήριξή του στην ιμπεριαλιστική επέμβαση της γαλλικής κυβέρνησης στο Μάλι, δηλώνοντας προκλητικά ότι «με την κίνηση που έκανε η Γαλλία στο Μάλι έδωσε δείγμα σαφές της δυνατότητας που υπάρχει για περισσότερη σταθερότητα στην περιοχή».

Στο ίδιο ύφος, συμπλήρωσε ότι η πολιτική της Γαλλίας στο Μάλι «δείχνει αποφασιστικότητα και ευθύνη και από την πλευρά της αλλά και για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης». Ο Γάλλος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Ελληνα πρωθυπουργό, γιατί «η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που μας στήριξε πολιτικά στην επιχείρησή μας στο Μάλι».

ΠΑΣΟΚ
Προσυνεδριακά παρατράγουδα

Κλιμακώνεται η εσωκομματική αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ, ενόψει του συνεδρίου, που θα γίνει στα τέλη Φλεβάρη, με αιχμή τις διαδικασίες για την εκλογή αντιπροσώπων. Στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, υπήρξε χτες έντονος διαπληκτισμός μεταξύ στελεχών του κόμματος από τη μια και του προέδρου της Επιτροπής Τήρησης Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) Γ. Σουλαδάκη, όπως και του μέλους της επιτροπής Π. Κουκουλόπουλου.

Του επεισοδίου είχε προηγηθεί προχτές η δημοσιοποίηση δυο κειμένων από την «Αριστερή Πρωτοβουλία» (πρόσκειται στον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο) και τη λεγόμενη «Ομάδα των 10» (πρόσκειται στον Μιχάλη Καρχιμάκη), τα οποία ασκούσαν κριτική στις προσυνεδριακές διαδικασίες και σε μέρος των προσυνεδριακών κειμένων.

Εξάλλου χτες το ΠΑΣΟΚ απεύθυνε πρόσκληση για συνάντηση και διάλογο στις 26 Φλεβάρη προς το Συντονιστικό Οργανο των «έξι κινήσεων που βρίσκονται στο χώρο της Κεντροαριστεράς» και έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του χώρου. Οι έξι κινήσεις είναι: «Κοινωνικός Σύνδεσμος», «Πρωτοβουλία Β.», «Πολιτεία 2012», «Π80», «Μπροστά», «Νέοι Μεταρρυθμιστές».

Οι πολυεθνικές ορμάνε στα φιλέτα

Οι βασικοί τομείς και οι επιχειρήσεις για τις οποίες ενδιαφέρονται οι γαλλικοί όμιλοι

Μεγαλύτερα μερίδια από τα φιλέτα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στα μεγάλα έργα διεκδικούν τα γαλλικά μονοπώλια, που επιχείρησαν να ενισχύσουν τη θέση τους με την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου. Ενδεικτικά:

Ενέργεια: Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός της «Total» έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων (φυσικό αέριο και πετρέλαιο), που αναμένεται να προκηρυχθούν για τη Νότια Κρήτη. Παράλληλα, γαλλικοί όμιλοι εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν στην εκποίηση του 17% της ΔΕΗ, με την εταιρεία EDF να θεωρείται πιο πιθανό να διεκδικήσει ρόλο «στρατηγικού επενδυτή» στην επιχείρηση και τη γερμανική εταιρεία RWE να κινείται μελλοντικά προς την απόκτηση της «μικρής ΔΕΗ». Ανοιχτό είναι επίσης το ενδεχόμενο για συμμετοχή της ιταλικής «Edison», που ελέγχεται από τη γαλλική EDF, στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ.

Υδάτινοι πόροι: Για τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ενδιαφέρονται οι γαλλικοί όμιλοι «Veolia» και «Suez», που κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά διαχείρισης υδάτων, με τη δεύτερη να έχει ήδη «βάλει πόδι» στην ΕΥΑΘ, στην οποία κατέχει περί το 5%.

Οδικοί άξονες: Ο γαλλικός όμιλος «Vinci», επικεφαλής της κοινοπραξίας «Γέφυρα» που διαχειρίζεται τη ζεύξη Ρίου - Αντίρριου, είναι επικεφαλής και του ομίλου «Ολύμπια Οδός», που έχει αναλάβει το τμήμα Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, ενώ συμμετέχει και στην κοινοπραξία κατασκευής και διαχείρισης του τμήματος Μαλιακός - Κλειδί.

Σιδηρόδρομοι: Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων (SNCF) ενδιαφέρεται κυρίως για το κομμάτι των εμπορευματικών μεταφορών, ενώ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος φαίνεται επίσης να είναι υπό εξέταση. Ιδιαίτερα εποφθαλμιούν την ακίνητη περιουσία του σιδηρόδρομου, καθώς και τα εμπορευματικά κέντρα σε Θριάσιο και Θεσσαλονίκη. Οι εταιρείες «Alstom» και «Bombardier» φέρεται να είναι μεταξύ των ενδιαφερομένων για την επικείμενη αποκρατικοποίηση της «Rosco», της εταιρείας που αναλαμβάνει τις συντηρήσεις του τροχαίου υλικού.

Αεροδρόμια: Ο γαλλικός κατασκευαστικός όμιλος «Vinci» έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον τόσο για τις αποκρατικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων όσο και για το αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», από το οποίο είχε εκφράσει στο παρελθόν την πρόθεσή της να αποχωρήσει η εταιρεία «Χόχτιφ». Η γαλλική εταιρεία έχει ενδιαφερθεί και αναμένεται η συμμετοχή της στον επικείμενο διαγωνισμό για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, στην ομιλία που έκανε ενώπιον των Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών, αναφέρθηκε ονομαστικά (!) στις παραπάνω επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι ήδη 120 γαλλικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έχουν δημιουργήσει 33.000 θέσεις απασχόλησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να έρθει ανάπτυξη;

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει προτάσεις για την «κινητοποίηση επενδυτικών πόρων» που θα δρομολογήσουν ανάπτυξη. Ποιες είναι αυτές;

Σκέψεις σχετικά με την «κινητοποίηση επενδυτικών πόρων», που θα μπορούσαν να «μεταστρέψουν» την ελληνική καπιταλιστική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, διατυπώνει ο βουλευτής και ένας εκ των αρμοδίων για την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης, σε πρόσφατο άρθρο του στην «Αυγή». Οι προτάσεις του συνοψίζονται στην εξής θέση στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ: Κίνητρα κάθε είδους στα μονοπώλια, για να επενδύσουν στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, προτείνει:

-- Παραμονή στην ΕΕ και το ευρώ. Δηλαδή, αποδοχή της αντιλαϊκής στρατηγικής και των κατευθύνσεων της ΕΕ, στη βάση των οποίων διαμορφώνεται η πολιτική των εθνικών κυβερνήσεων, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα μονοπώλια με το λαό στην πείνα.

-- Σταθεροποίηση του προϋπολογισμού στο 41% - 43% του ΑΕΠ, με αναστολή των περαιτέρω περικοπών στις συνολικές δημόσιες δαπάνες. Δηλαδή, διατήρηση των δαπανών στα επίπεδα που διαμόρφωσε ο σφαγιασμός τους. Αυτό είναι το «καλό» σενάριο, με δεδομένο ότι στο πλαίσιο του Δημοσιονομικού Συμφώνου η απόκλιση απ' τους στόχους που αφορούν σε έλλειμμα και χρέος ενεργοποιεί αυτόματα μηχανισμό λήψης πρόσθετων μέτρων.

-- Σταθεροποίηση των μισθών. Δηλαδή, πάγωμα στα σημερινά εξευτελιστικά επίπεδα. Επίσης, το «καλό σενάριο», με δεδομένο το διακηρυγμένο στόχο της ΕΕ για μισθούς στα επίπεδα ανταγωνιστικών προς αυτήν χωρών όπως η Κίνα.

-- Μία αναθεωρημένη δανειακή σύμβαση, η οποία θα προβλέπει και νέο «κούρεμα» του χρέους. Αρα αναπόφευκτα νέα μέτρα σε βάρος του λαού, για να περισσεύουν χρήματα από τα κρατικά ταμεία, που τώρα διοχετεύονται στην εξυπηρέτηση του χρέους και τα στερούνται ντόπια και ξένα μονοπώλια.

-- Κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα που λειτουργεί επιτυχώς σήμερα, πρέπει να στηριχθεί. Πώς όμως «λειτουργούν επιτυχώς» οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις; Με μισθούς πείνας και ισοπεδωμένα εργασιακά δικαιώματα, με προνόμια και επιδοτήσεις με ουρά. Για όλους αυτούς, τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ κατατάσσει στους υγιείς επιχειρηματίες, καλλιεργώντας αυταπάτες για «καλό» και «κακό» κεφάλαιο, ο Γ. Σταθάκης υπόσχεται «άρση των θεσμικών εμποδίων». Δηλαδή, περισσότερο έδαφος για να κάνουν μπίζνες στα συντρίμμια των λαϊκών κατακτήσεων.

-- Νέες αναπτυξιακές δυνατότητες μέσα από συντεταγμένες παρεμβάσεις στους παραγωγικούς τομείς, στη γεωργία και τη μεταποίηση. Εντός, όμως, του πλαισίου της ΕΕ, η φτωχή αγροτιά διώκεται απ' τα χωράφια της, η γη συγκεντρώνεται στα χέρια των καπιταλιστών για μεγάλες εκμεταλλεύσεις. Αρα κι εδώ οι παρεμβάσεις που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αφορούν την παραπέρα καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής και την ανάπτυξη κλάδων της μεταποίησης που έχουν άμεσο και εγγυημένο κέρδος για τους ιδιώτες επενδυτές.

-- Νέος κύκλος μεγάλων έργων υποδομής π.χ. αναβάθμιση δικτύων ενέργειας, μεταφορών και επικοινωνιών, διακρατικές συμφωνίες για την επίτευξη συνεργασιών μεγάλης κλίμακας, έργα και επενδύσεις ενδιάμεσης κλίμακας, ικανά να κινητοποιήσουν ένα νέο κύμα ιδιωτικών επενδύσεων και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Εργα, δηλαδή, με χρήμα απ' τον κρατικό κορβανά που τον γεμίζει ο λαός, τα οποία τα λυμαίνονται ντόπια και ξένα μονοπώλια, προκειμένου να αυγαταίνουν τα κέρδη τους.

-- Σημαντική ανάπτυξη της «κοινωνικής οικονομίας» ως τρίτου πεδίου συνεταιριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Εδώ ουσιαστικά ομολογείται η διαιώνιση της φτώχειας και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού η «κοινωνική οικονομία» δεν είναι παρά ένα πολυεργαλείο της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, μέσω του οποίου επιδιώκεται η συμφιλίωση του λαού με τη φτώχεια για την άμβλυνση της λαϊκής οργής, αλλά και η διευκόλυνση άλωσης απ' τα μονοπώλια τομέων απ' τους οποίους το κράτος αποσύρεται, όπως η Πρόνοια. Εξάλλου, μόλις χτες (βλέπε και διπλανό θέμα) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέδειξε στα κράτη - μέλη της ΕΕ ταχύτατα δράσεις ανάπτυξής της, προκειμένου να «κατευναστούν τα πλήθη» και να επιτευχθεί η «κοινωνική συνοχή» και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Εθεσε μάλιστα το θέμα ως προϋπόθεση επίτευξης των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», που περιλαμβάνει μέτρα - κόλαφο για τους λαούς.

ΚΚΕ
Εχθροί του λαού οι φίλοι της πλουτοκρατίας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για την επίσκεψη και τις δηλώσεις Ολάντ - Σαμαρά το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η συνεκμετάλλευση των δημόσιων υποδομών, του φυσικού και ορυκτού πλούτου από το γαλλικό και ελληνικό κεφάλαιο, είναι το αντιστάθμισμα που αξίωσε ο Φρ. Ολάντ για τη στήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση και την ελληνική πλουτοκρατία. Προκλητικότατα ο Πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός παριστάνουν ότι νοιάζονται για το δράμα των ανέργων και των λαών, τη στιγμή που είναι συνυπεύθυνοι για την πολιτική της ΕΕ, που τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και ειδικά των νέων.

Μέγιστη είναι και η υποκρισία τους για την ιμπεριαλιστική πολεμική επιδρομή που έχει εξαπολύσει η Γαλλία στο Μάλι της Αφρικής, για την οποία ο Ολάντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης. Είχαν το θράσος να την εμφανίζουν ως "προσπάθεια σταθεροποίησης".

Οι συνεταίροι της ελληνικής πλουτοκρατίας και οι φίλοι της κυβέρνησης και των κομμάτων της αποδεικνύονται για μια ακόμη φορά εχθροί και επικίνδυνοι για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τα συμφέροντα του λαού. Τα κόμματα που έλεγαν ότι ο Ολάντ φέρνει νέο, φιλολαϊκό αέρα στην ΕΕ, πρέπει τώρα να απολογηθούν στο λαό για τα ψέματά τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ