ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Οξύνει το δικομματικό καυγά

Οξύνοντας την ανούσια δικομματική αντιπαράθεση, με στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού, ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε και πάλι να στήσει ένα δικομματικό καυγά, μακριά και πέρα από τα λαϊκά προβλήματα, ζητώντας χτες προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Με τη συγκεκριμένη κίνηση ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να συγκαλύψει την απλόχερη στήριξη που πρόσφερε στην κυβέρνηση για την προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών στην Παιδεία μετά την κατάθεση του νόμου - πλαισίου. Την ίδια στιγμή που αναμένεται να ενταθούν οι λαϊκοί αγώνες για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλησε να εγκλωβίσει τις λαϊκές συνειδήσεις στην παρακολούθηση μιας νέας «κοκορομαχίας» ανάμεσα στους εκπροσώπους του δικομματισμού.

Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη και του Γ. Παπανδρέου είναι να επανέλθει στην επικαιρότητα το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, κάτι που αναμένεται να ζητήσει εκ νέου ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την οικονομία σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Αυτό το δίλημμα έθεσε χτες και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου, υποστηρίζοντας ότι «οι εκλογές είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος για να προσδώσει ο ελληνικός λαός, αβίαστα, την κατεύθυνση των μεγάλων αλλαγών που χρειάζεται η πατρίδα μας».

Με φόντο τη «σικέ» κόντρα, ο Γ. Παπανδρέου φιλοδοξεί να περάσουν στο «ντούκου» οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ανώτατη εκπαίδευση, οι οποίες ταυτίζονται πλήρως με τις κυβερνητικές θέσεις όπως αυτές καταγράφονται στο νόμο - πλαίσιο. Θέσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ ήταν έτοιμο να παρουσιάσει την προηγούμενη βδομάδα, αλλά... σκόνταψαν στις εσωκομματικές τριβές και στην αποπομπή του Κ. Κουλούρη.

Οι αντιπαραθέσεις πάντως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται. Με συνέντευξή του στο «Εθνος» της Κυριακής ο Χρ. Παπουτσής, αναφερόμενος στην αποπομπή του Κ. Κουλούρη μετά τις δηλώσεις του κατά του Θ. Πάγκαλου, έκανε λόγο για «δυο μέτρα και δυο σταθμά» στο ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να απολαμβάνει μια ιδιόμορφη ασυλία». Επίσης, ο ίδιος, διαφοροποιώντας τη θέση του από την τακτική του ΠΑΣΟΚ να πάει υποθέσεις «σκανδάλων» στον εισαγγελέα, ανέφερε πως «στην πολιτική αντιπαράθεση δε χωρούν εισαγγελείς».

Πάντως, χτες, ο Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου, ζήτησε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «να διατυπώνουν κοινές θέσεις από εδώ και πέρα»...

Εξάλλου, ο Π. Ευθυμίου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη που επιτέθηκε στον Γ. Παπανδρέου επειδή αποχώρησε το ΠΑΣΟΚ από τη συνταγματική αναθεώρηση, δήλωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης θα ήταν ο τελευταίος που θα έπρεπε να ασκήσει αυτή την παρατήρηση στο ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα μάλιστα αν θυμηθεί ο ίδιος τη δική του αποχώρηση από τη Συνταγματική Αναθεώρηση το 1986».

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Πρωτοβουλία για συναίνεση

Πρωτοβουλία για την «αποκατάσταση» της συναίνεσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος ανέλαβε ο Κ. Μητσοτάκης, υποδεικνύοντας συγκεκριμένη «φόρμουλα» για την επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Σε χτεσινή γραπτή του δήλωσή του ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ από τη μια υποδεικνύει στην κυβέρνηση «να διευρύνει σημαντικά τις προτάσεις της για τα αναθεωρημένα άρθρα, περιλαμβάνοντας και αυτά που το ΠΑΣΟΚ και η Αριστερά προτείνουν». Ταυτόχρονα, απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ζητά από τον Γ. Παπανδρέου να ξεχάσει τη δήλωσή του ότι «το ΠΑΣΟΚ δε θα μετάσχει στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος ούτε στην προσεχή Βουλή». Αυτή η δήλωση, σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, «μόνο ως παραδοξολογία πρέπει να θεωρηθεί και καλόν είναι να ξεχαστεί το ταχύτερον»(!). «Στο σημερινό κόσμο που μιας μέρας καθυστέρηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων είναι ζημιά, δε ρίχνεις με τόση ευκολία τον τόπο δέκα χρόνια πίσω», υποστήριξε. Ταυτόχρονα, προεξοφλεί με βεβαιότητα ότι «η προσεχής αναθεωρητική Βουλή σε πνεύμα συναίνεσης, σύμφωνα άλλωστε και με την εντολή του λαού που θα την έχει εκλέξει, θα συζητήσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος και θα πάρει αποφάσεις».

Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση των αναθεωρητέων διατάξεων, σπεύδει να διευκρινίσει ότι ο ίδιος υπερασπίζεται τις προτάσεις του Γ. Αλογοσκούφη, με τις οποίες ως γνωστόν «συνταγματοποιείται» η αιώνια λιτότητα με την κατοχύρωση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, την αφαίρεση του δικαιώματος δικαστικής αμφισβήτησης της εφαρμοζόμενης πολιτικής κ.ο.κ. Παράλληλα, ζητά να αντιμετωπιστεί μαζί με το θέμα της βουλευτικής ασυλίας και το ισχύον καθεστώς περί ποινικής ευθύνης των υπουργών.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ετσι έφεραν τους τρομονόμους

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σύμπλευσης των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι η κατάρτιση και υπερψήφιση από μέρους τους των διαβόητων «τρομονόμων». Ο πρώτος (ν. 2928/2001) ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με τις ψήφους και της ΝΔ, φέρνοντας στο εγχώριο νομικό σύστημα αποφάσεις που είχαν παρθεί ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Τάμπερε της Φινλανδίας (16 Οκτώβρη 1999). Αποφάσεις που πάρθηκαν πολύ πριν εμφανιστούν οι διάφοροι «Μπιν Λάντεν», προκειμένου να προστατευτεί η ευρωενωσιακή πλουτοκρατία έναντι της λαϊκής αγανάκτησης.

Σχολιάζοντας στις 13 Μάρτη 2001 ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης και τότε βουλευτής της ΝΔ Θ. Αναγνωστόπουλος τον «τρομονόμο» του ΠΑΣΟΚ, έλεγε: «Αισθανόμαστε δικαιωμένοι διότι είναι περίπου πανομοιότυπο με εκείνο που είχε θεσπίσει η ΝΔ την περίοδο 1992 - 1993 (...) είναι μια σωστή κίνηση, που ανταποκρίνεται σχεδόν πλήρως στις προτάσεις που είχαμε κάνει προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης». Πράγματι, το ΠΑΣΟΚ είχε καταργήσει το 1993 σχετικό νόμο που η ΝΔ είχε επιβάλει το 1992, για να τον επαναφέρει τελικά το 2001, αφαιρώντας απλά τις διατάξεις για τη δημοσίευση προκηρύξεων στις εφημερίδες.

Στην τριετία, που μεσολαβεί μέχρι το «Ολυμπιακό έτος» 2004, τα βαρίδια στη δικομματική τραμπάλα αλλάζουν μεριά και στη διακυβέρνηση έρχεται η ΝΔ. Δύο μόλις μέρες μετά τις ευρωεκλογές του 2004 καταθέτει στην ελληνική Βουλή τον τρομονόμο Νο 2 (ψηφίστηκε ως ν. 3251/2004), το νομοσχέδιο του οποίου πρώτη είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη κυβέρνηση, αυτή του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, στις συζητήσεις που έγιναν στη Βουλή, τον Ιούνη 2004, επί του νομοσχεδίου αυτού, το ΠΑΣΟΚ δήλωσε κατ' αρχήν σύμφωνο.

Δηλαδή, συμφώνησαν ώστε συμβολικές καταλήψεις κτιρίων, οδών, απεργίες στην Κοινή Ωφέλεια και άλλες δραστηριότητες να χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές». Να τιμωρούνται με εξοντωτικές ποινές. Να οδηγούν ακόμη και στη διάλυση των συνδικαλιστικών ή και πολιτικών φορέων που θα θεωρηθούν «υπεύθυνοι» για τις πράξεις αυτές.

Επίσης, συμφώνησαν τότε με το λεγόμενο ευρωένταλμα. Δηλαδή, άνοιξαν το δρόμο για την έκδοση σε άλλες χώρες κατηγορούμενων ακόμη και για πλημμελήματα, αλλά και απλών υπόπτων, Ελλήνων ή αλλοδαπών. Να συλλαμβάνονται πολίτες εναντίον των οποίων δεν έχει ασκηθεί δίωξη στην Ελλάδα και να παραδίδονται σε ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές, γεγονός που ανέτρεψε όλα όσα ίσχυαν μέχρι τότε στην ελληνική έννομη τάξη.

Από κοινού ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, στην εφαρμογή των πιο σκληρών, αντιλαϊκών, αντεργατικών πολιτικών. Από κοινού και στη θωράκιση του εκμεταλλευτικού συστήματος ενάντια στον «εχθρό λαό». Τον οποίο τώρα, υποτιμώντας τη νοημοσύνη και τη μνήμη του, προσπαθούν για άλλη μια φορά να αποπροσανατολίσουν και να χειραγωγήσουν με μικροπολιτικές κοκορομαχίες. Μα δεν τους περνάει, γι' αυτό και κάποια επιτελεία τους έχουν σκυλιάσει...


Θ. Μπ.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Εκτακτη κοινή συνέντευξη

Εκτακτη συνέντευξη Τύπου διοργανώνει σήμερα Τετάρτη, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας. Θέμα: «Η νέα κλιμακούμενη κυβερνητική επίθεση στην ελευθερία των συναθροίσεων και η ανάγκη υπεράσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών». Πραγματοποιείται στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, στις 12 το μεσημέρι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ