ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
Μόνο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στα «ντιμπέιτ»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την αναμενόμενη άρνηση του κυβερνώντος κόμματος, και σε επίπεδο Διακομματικής Επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών, συνάντησαν τα υπόλοιπα κόμματα στο αίτημά τους να μετέχουν όλοι οι αρχηγοί στις τηλεοπτικές πολιτικές αντιπαραθέσεις (τα λεγόμενα «ντιμπέιτ») που ετοιμάζονται ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Με το ψευδές επιχείρημα ότι η προεκλογική διαδικασία προβολής των θέσεων των κομμάτων «γίνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της με όρους... απόλυτης ισότητας», η κυβέρνηση επέμεινε στον εξοστρακισμό των μικρότερων κομμάτων από τον τηλεοπτικό χρόνο.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του εκπροσώπου του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκου, μετά το πέρας της χτεσινής συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής, πως «με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ μονοπωλείται ακόμα περισσότερος τηλεοπτικός χρόνος από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ». Ηδη, πρέπει να τονίσουμε, με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους όρους προβολής των κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καρπώνονται το 80% του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου, και το υπόλοιπο 20% μοιράζεται αναλογικά στα μικρότερα κόμματα. Είναι προφανής η υποκρισία του κυβερνώντος κόμματος όταν μιλάει για «όρους απόλυτης ισότητας».

Σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς υπουργούς Εσωτερικών και Τύπου, Ν. Αλιβιζάτο και Γ. Ρωμαίο, το θέμα των πολιτικών αντιπαραθέσεων και ποιοι μετέχουν σε αυτές, είναι πολιτικό και αφορά τα ίδια τα κόμματα, ενώ δεν έχει νομική ή συνταγματική διάσταση.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης καταφέρθηκε εναντίον του πολιτικού επιχειρήματος του ΠΑΣΟΚ πως σε μια ενδεχόμενη αναμέτρηση ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ουσιαστικά θα είναι τέσσερις εναντίον ενός, λέγοντας πως δεν ισχύει και το θέμα είναι να προβάλλουν τα κόμματα τις απόψεις τους.

Κατά τα άλλα, στη χτεσινή της συνεδρίαση η Διακομματική Επιτροπή ασχολήθηκε με διαδικαστικά ζητήματα ενόψει των εκλογών, αλλά και με το θέμα που ενέκυψε σε ορισμένες εφημερίδες για ενδεχόμενη νοθεία στις εκλογές. Ολοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων ομονόησαν ότι δεν εγείρουν θέμα νοθείας, ωστόσο είναι σε ετοιμότητα τα επιτελεία τους για τη σωστή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Επίσης ζητήθηκε να υπάρξει άμεση μετάδοση των αποτελεσμάτων στα κόμματα, μέσα από τα κεντρικά τερματικά του υπουργείου Εσωτερικών και στις Νομαρχίες, οι οποίες παραλαμβάνουν με τηλεγραφήματα τα αποτελέσματα, να υπάρχει εκπρόσωπος των κομμάτων.

Τέλος, με ομόφωνη απόφαση της Διακομματικής, την ημέρα των εκλογών και μέχρι το κλείσιμο της κάλπης δε θα επιτρέπονται πολιτικές συζητήσεις ανάμεσα στους υποψήφιους. Επίσης αποφασίστηκε πως δεν είναι δυνατή η ψηφοφορία με οποιοδήποτε άλλο έγγραφο (όπως άδεια οδήγησης, βιβλιάριο ασθενείας, κλπ. που ίσχυε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές), εκτός από την αστυνομική ταυτότητα και το διαβατήριο.

Στοιχεία για τις εκλογές στη Θεσσαλονίκη

Ενημερωτικά στοιχεία σχετικά με τις εκλογές της 7ης Μαρτίου παρουσίασε χτες ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης.

Γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του νομού Θεσσαλονίκης είναι στην Α΄ Εκλογική Περιφέρεια 488.999 και στη Β΄ Εκλογική Περιφέρεια 243.422. Επίσης, ψηφίζουν 17.134 ετεροδημότες και 3.089 στρατιωτικοί, αστυνομικοί.

Στην Α΄ Εκλογική Περιφέρεια εκλέγονται 16 βουλευτές και στη Β΄ Περιφέρεια 7 βουλευτές. Στο ψηφοδέλτιο σημειώνονται μέχρι τρεις σταυροί προτίμησης στην Α΄ Περιφέρεια και μέχρι δύο στη Β΄.

Η κατάτμηση των εκλογικών καταλόγων των ετεροδημοτών έγινε από το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και σύμφωνα με την κατάτμηση αυτή συστάθηκαν τα 51 Εκλογικά Τμήματα Ετεροδημοτών του Νομού Θεσσαλονίκης, από τα οποία τα 42 είναι αμιγή και τα 9 είναι μεικτά.

Στα αμιγή ψηφίζουν ετεροδημότες εκλογείς μιας βασικής εκλογικής περιφέρειας, ενώ στα μεικτά εκλογικά τμήματα ψηφίζουν εκλογείς από πολλές βασικές εκλογικές περιφέρειες. Για τα αμιγή εκλογικά τμήματα καθορίστηκε ως κατάστημα ψηφοφορίας η πρώην «Σχολή Ευκλείδη», Αλεξάνδρου Παπαναστασίου 13 και για τα μεικτά το 24ο Γυμνάσιο - Λύκειο, Αλεξάνδρου Παπαναστασίου 23.

Οι ετεροδημότες κάτοικοι Νομού Θεσσαλονίκης, που υπέβαλαν δήλωση ετεροδημότη από τους Νομούς Βοιωτίας, Ζακύνθου και Σάμου δε θα ψηφίσουν στα τμήματα ετεροδημοτών που συστήθηκαν στο Νομό μας γιατί δε συμπληρώθηκε ο αριθμός των 40 εκλογέων σε όλη την Εφετειακή Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις εκλογές γίνεται στα παρακάτω τηλέφωνα:1536, 2310-409796, 2310-409797, 2310-409798 και 2310-409800.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Σάββατο στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 19.30 στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο» η Αννα Μπαλλή συζητά με τους καλεσμένους της για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ και τις θέσεις των κομμάτων.
Ανοιχτή η Εισαγγελία το τριήμερο

Ανοιχτή θα παραμείνει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για όλο το τριήμερο της αργίας (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα) από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων και προκειμένου να παραλαμβάνει τις αιτήσεις συμμετοχής των πολιτικών κομμάτων και μεμονωμένων υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα παραλαμβάνει αιτήσεις μέχρι την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου και ώρα 12 το μεσημέρι. Στο μεταξύ ο αριθμός των κομμάτων και των μεμονωμένων υποψηφίων έφτασε τους 21 μέχρι χτες το μεσημέρι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ