ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Επιτροπή Αγώνα και άμεσο πρόγραμμα δράσης

Αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 14 Μάρτη στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Συναγερμός στα συνδικάτα. Εξορμήσεις παντού και κάλεσμα για παλλαϊκή καταδίκη των αντιασφαλιστικών σχεδιασμών

Επιτροπή αγώνα για την υπεράσπιση του κοινωνικό - ασφαλιστικού συστήματος συγκρότησαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων μαζικών φορέων στη Λάρισα, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για κοινό συντονισμό της αγωνιστικής δράσης ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης. Η Επιτροπή Αγώνα συγκροτήθηκε σε σύσκεψη εκπροσώπων φορέων που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και αποτελείται προς το παρόν από 21 μέλη, τους παρακάτω: Τ. Τσιόγκα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και βουλευτή του ΚΚΕ, Χ. Αρχοντή, γενικό γραμματέα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Αθ. Μητσιό, πρόεδρο του Σωματείου Γιατρών ΙΚΑ, Δ. Γιαννούκα, πρόεδρο του Συλλόγου Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, Κ. Περήφανο, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Γιατρών ΙΚΑ, Αθ. Βάιο, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων, Γ. Μπακλαβά, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ, Γ. Σακοράφα, μέλος του Δ.Σ. της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Ευτυχία Λουτριώτη, μέλος του Δ.Σ. του Συνδικάτου Ενδυσης, Γ. Παπαδόπουλο, πρόεδρο Συλλόγου Μαθητών ΟΑΕΔ, Β. Σταμουλάκη, πρόεδρο του Σωματείου Υπαλλήλων Εμποροϋπαλλήλων, Π. Λιόλιο, αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Μ. Βαγενά, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας - μέλος Δευτεροβάθμιας Επιτροπής ΙΚΑ, Βάντα Σιαφάκα, πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών, Ι. Δαούλα, αντιπρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων - μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Σπ. Δεμίρη, μέλος του Δ.Σ. του Συνδικάτου Μετάλλου, Κ. Πράττο, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας, Ι. Λαδά, υπάλληλο ΔΕΗ, Αθ. Μάγγα, μέλος του ΔΣ Συλλόγων Υπαλλήλων στους ΟΤΑ, Π. Πούλιο, πρόεδρο του Συλλόγου Συνταξιούχων ΤΑΤ, Ελευθερία Χρυσού, πρόεδρο του Σωματείου Μουσικών - Τραγουδίστρια.

Στη χτεσινή σύσκεψη, αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου, στις 14 Μάρτη, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, κατά της κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης που επιχειρεί η κυβέρνηση. Υιοθετήθηκε επίσης η πρόταση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας για τους άμεσους στόχους δράσης της Επιτροπής Αγώνα που, μεταξύ των άλλων, είναι:

  • Η σύνταξη υπομνήματος και η συγκέντρωση υπογραφών προς την κυβέρνηση, τη βουλή και τα κόμματα.
  • Η έκδοση και η κυκλοφορία ενημερωτικού φυλλαδίου προς τους εργαζόμενους.
  • Να απαιτήσει η Επιτροπή Αγώνα συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, προκειμένου να του τονίσει την απόφαση της εργατικής τάξης ν' αντισταθεί ανυποχώρητα.
  • Να γίνουν συσκέψεις για την οργάνωση της πάλης σε όλους τους κλάδους, να γίνουν περιοδείες σε χώρους δουλιάς και συνοικίες. Στόχος να είναι η συγκρότηση ανάλογων Επιτροπών Αγώνα στους κλάδους και στις επιχειρήσεις.
  • Αμεσα η Επιτροπή Αγώνα και οι δυνάμεις στο συνδικαλιστικό και γενικότερα στο μαζικό κίνημα να συμβάλουν στην ένταση των παρεμβάσεων των συνδικάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων μαζικών φορέων για τα οξυμένα προβλήματα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης. Να προετοιμάσουν και να οργανώσουν κινητοποιήσεις για τα ζητήματα αυτά σε μια σειρά χώρους, όπου π.χ. είναι άσχημες οι συνθήκες δουλιάς, όπου γίνονται εργατικά ατυχήματα, στα ιατρεία του ΙΚΑ, κ.ά.
  • Να τεθεί θέμα σε όλα τα συνδικάτα και να επιδιωχτεί να πάρουν αποφάσεις με βάση τη θέση της καταδίκης των μέτρων και της αντίθεσης στον κοινωνικό διάλογο και να καταλήξουν σε πρόγραμμα δράσης και κινητοποιήσεων.
  • Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, οι Επιτροπές Αγώνα και οι συσπειρώσεις ν' αναπτύξουν μεγάλη καμπάνια μέσα στους χώρους δουλιάς και στις γειτονιές. Να υπάρξει προσανατολισμός για μια μαχητική απάντηση με συλλαλητήρια στις 14 Μάρτη, που να πάρουν μέρος όσο το δυνατό περισσότερες δυνάμεις από εργαζόμενους, επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, αγρότες.
  • Να υπάρξει ετοιμότητα ώστε να δοθούν μαζικές απαντήσεις στις προσπάθειες να προβάλει δημόσια η κυβέρνηση τα μέτρα με εκδηλώσεις - φιέστες ή να προχωρήσει ο κοινωνικός διάλογος.
  • Η Εργατική Πρωτομαγιά του 2001 να έχει βασικό αντικείμενο την αντίθεση στα μέτρα για την Κοινωνική Ασφάλιση. Να προηγηθούν πολύμορφες δραστηριότητες.
  • Να μην υπάρξει επανάπαυση. Να συνεχιστεί το πρόγραμμα αγωνιστικών δραστηριοτήτων και το επόμενο διάστημα.
  • Να παίρνουν οι πρωτοβουλίες παλλαϊκά χαρακτηριστικά.
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Δεν ξεγελιούνται οι νησιώτες

Τις προτάσεις των εφοπλιστών παρουσίασε χτες σε εκπροσώπους των νησιών ο υπουργός Ναυτιλίας

Οι βαρύγδουπες εκφράσεις του τύπου «με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος», που χρησιμοποίησε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής, για να «σερβίρει» τα εκτρωματικά μέτρα του νομοσχεδίου για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας, στους δημάρχους και μαζικούς φορείς των νησιών, κατά την πρώτη ευρεία σύσκεψη, δεν κατάφεραν να «πείσουν». Αντίθετα, «φούντωσε» η ανησυχία τους, καθώς αντιλήφθηκαν, όπως ειπώθηκε από τους ίδιους, ότι «ειδικά τα μικρά νησιά απειλούνται με θάνατο»! Στη σύσκεψη, η οποία έγινε στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ παραβρέθηκαν δήμαρχοι από τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου και περιοχών της παράκτιας Ελλάδας.

Ο υπουργός παρουσίασε στους φορείς τους κεντρικούς άξονες του νομοσχεδίου, το οποίο σήμερα θα συζητηθεί και στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής. Πρόκειται για ένα κείμενο κομμένο στα μέτρα των εφοπλιστών. Στηρίζεται στις...8 εξωφρενικές ελευθερίες που είχε αξιώσει η Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας και προωθείται για να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με το διαλυτικό Κοινοτικό κανονισμό 3577/92 για την άρση του καμποτάζ. Το νομοσχέδιο προβλέπει απελευθέρωση των εισιτηρίων, των γραμμών με ό,τι αυτό σημαίνει για τα απομακρυσμένα νησιά, τινάζει στον αέρα τις θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών και υποβαθμίζει παραπέρα την υπόθεση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, όταν την υπόθεση αυτή την πλήρωσαν με τη ζωή τους οι 81 επιβάτες του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ».

Τα μέτρα για την ακτοπλοΐϊα οι δήμαρχοι τα υποδέχτηκαν ως εξής:

Τάσος Αλιφέρης δήμαρχος Τήλου: «Τα μέτρα αυτά δεν αφορούν τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά όπως είναι η Τήλος. Δε λύνουν το πρόβλημα της συγκοινωνιακής σύνδεσης. Ωστόσο θα τα μελετήσουμε και θα δούμε».

Ματθαίος Μιλιανός δήμαρχος Πάτμου: «Το νησί μας μέχρι τώρα έχει ικανοποιητική συγκοινωνία διότι έχει τουριστική κίνηση περίπου 200.000 ανθρώπων και είναι νησί θα λέγαμε "κορμού". Αν τηρηθούν τα σημερινά δρομολόγια εμείς δε θα έχουμε πρόβλημα, όμως ο σχεδιασμός του υπουργείου για ακτινωτά δρομολόγια είναι "θάνατος" για τα μικρά νησιά, δηλαδή αυτά που δεν παρουσιάζουν οικονομικό ενδιαφέρον».

Πανορμίτης Κονταράτος δήμαρχος Αστυπάλαιας: «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τον τρόπο που σχεδιάζει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Δηλαδή πρέπει, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς να επιδοτηθούν γενναία οι ιδιώτες ή οι εταιρίες λαϊκής βάσης ή ο οποιοσδήποτε, για να είναι οι προσεγγίσεις στα νησιά, όπως η Αστυπάλαια, συχνότερες. Νομίζουμε ότι πρέπει να ζητηθούν ειδικά μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τα ελληνικά νησιά. Θα περιμένουμε το τελικό νομοσχέδιο για να καταθέσουμε τις δικές μας ανησυχίες. Είναι δύσκολη η κατάσταση ειδικά για τα νησιά που παραμένουν επί χρόνια στα αζήτητα».

Στέλιος Σταμούλος δήμαρχος Ευδήλου Ικαρίας: «Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες μας, ότι δηλαδή τα όσα προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι ό,τι πιο χειρότερο για την ακτοπλοΐα. Απαιτείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι μαζικοί φορείς των νησιών, οι ναυτεργάτες, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Πρέπει να μας βρουν μπροστά τους. Εμείς ήδη ετοιμάζουμε σειρά κινητοποιήσεων για την ακτοπλοΐα και για το ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» καθώς για τους Καριώτες η υπόθεση αυτή δεν έχει κλείσει».

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Σύσκεψη για Επιτροπή Αγώνα

Σύσκεψη για την ίδρυση επιτροπής αγώνα για το ασφαλιστικό, την Πέμπτη 22 του Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, καλεί η Επιτροπή Πρωτοβουλίας των φορέων της πόλης. Η ίδρυση Επιτροπής Αγώνα για τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων κρίνεται αναγκαία για τον καλύτερο συντονισμό των κινητοποιήσεων και του αγώνα ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Η Συντονιστική Επιτροπή Λιγνιτικού Κέντρου Πτολεμαΐδας -Αμυνταίου & ΑΗΣ ΔΕΗ, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα των φορέων για τη σύσκεψη συνεδρίασε και αφού εκτίμησε τη σοβαρή απειλή που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι από τα επερχόμενα μέτρα, αποφάσισε τη συμμετοχή στη σύσκεψη. Στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή ΛΚΠ-Α & ΑΗΣ ΔΕΗ δηλώνει: «Είμαστε αποφασισμένοι να πρωτοστατήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα και την αντίσταση της εργατικής τάξης στην επιχείρηση κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης».

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους και άνεργους στον αγώνα ενάντια στην ανεργία και στο μέτρο της «ευέλικτης αγοράς εργασίας με την ώρα». Ο αγώνας για ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας για όλους και συντάξεις που να διασφαλίζουν μια αξιοπρεπή ζωή στους απόμαχους της δουλιάς, είναι υπόθεση όλων, τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ