Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Εργάνης», τον Νοέμβρη του 2021 έγιναν 281.919 απολύσεις και μόλις 202.790 προσλήψεις, εμφανίζοντας αρνητικό ισοζύγιο κατά 79.129 θέσεις εργασίας, ενώ σε αυτόν τον αριθμό πρέπει να προστεθούν και 549 θέσεις που χάθηκαν και καταχωρήθηκαν με χειρόγραφο τρόπο. Πρόκειται για το χειρότερο αποτέλεσμα για τον μήνα Νοέμβρη εδώ και μια 20ετία και σε κάθε περίπτωση από το 2013, όταν άρχισε να λειτουργεί το σύστημα «Εργάνη». Απώλειες που ξεπερνούν και τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, με το χειρότερο αρνητικό ρεκόρ να καταγράφεται τον Νοέμβρη του 2011, όταν χάθηκαν 55.855 θέσεις μισθωτής εργασίας.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι από τις 281.919 απολύσεις οι 147.774, δηλαδή περισσότερες από τις μισές, προήλθαν από λήξη συμβάσεων, δείχνοντας ότι αυτή η μορφή «ευελιξίας» έχει γίνει μόνιμη γάγγραινα για τους μισθωτούς και αποτελεί ένα συνεχές διαβατήριο προς την ανεργία, έναν ακόμα τρόπο ώστε η εργοδοσία να αξιοποιεί το εργατικό δυναμικό για όσο διάστημα θέλει και να το ξεφορτώνεται μετά, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση, αφού απαλλάσσεται από οποιαδήποτε αποζημίωση. Αντίστοιχα υψηλός εμφανίζεται και ο αριθμός των «οικειοθελών αποχωρήσεων», που τον Νοέμβρη έφτασαν τις 92.390, κάτι που σαφώς υποκρύπτει απολύσεις, καθώς σε συνθήκες πανδημίας και μεγάλης ανεργίας είναι τουλάχιστον ύποπτο να εμφανίζονται δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί να αποχωρούν «οικειοθελώς» από την εργασία τους.
Τον ίδιο μήνα, από τις προσλήψεις που έγιναν μόνο το 50,66% ήταν με πλήρη απασχόληση, αν και μέρος αυτών των συμβάσεων είναι ορισμένου χρόνου, ενώ το 40,89% ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και το 8,45% εκ περιτροπής εργασίας. Σε αυτές πρέπει να προστεθούν άλλες 4.452 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης οι οποίες μετατράπηκαν σε μερικής και σε εκ περιτροπής εργασίας.
Τα αρνητικά αυτά αποτελέσματα στην απασχόληση, καθώς και η τρομερή επέκταση των «ευέλικτων» και προσωρινών μορφών απασχόλησης, που έχουν σήμα κατατεθέν και τα μεροκάματα πείνας, παρατηρούνται την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τους «υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» του ΑΕΠ μέσα στο 2021, δείχνοντας στην πράξη ότι η ανάπτυξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας έχει ως προϋπόθεση το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων και των μισθών.
Είναι επίσης ενδεικτικό ότι το 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης του 2021 οι απολύσεις ξεπέρασαν τα 2 εκατ., φτάνοντας τις 2.066.741 απώλειες θέσεων εργασίας. Ενας αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο σύνολο των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα. Απ' αυτές τις απολύσεις οι 1.168.342 προέρχονται από καταγγελία συμβάσεων και λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, στοιχείο που επιβεβαιώνει και την ευχέρεια με την οποία οι επιχειρήσεις προβαίνουν σε αυτές, αλλά και το πώς η «ευελιξία» και η προσωρινότητα των θέσεων εργασίας έχουν γίνει πλέον συστατικά στοιχεία της αγοράς εργασίας.
Και παρότι η κυβέρνηση επιχαίρει πως το ίδιο διάστημα έγιναν 2.202.421 προσλήψεις και μέχρι στιγμής παρουσιάζεται στο τρέχον έτος «θετικό ισοζύγιο» 135.680 θέσεων εργασίας, το σίγουρο είναι ότι το ίδιο διάστημα σε κάθε 100 προσλήψεις αντιστοιχούσαν και 94 απολύσεις!
Οσον αφορά τον Νοέμβρη, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν και την καθοριστική επίδραση που έχει στην αγορά εργασίας ο κλάδος του Τουρισμού, καθώς από τα καταλύματα και τις υπηρεσίες Εστίασης χάθηκαν οι περισσότερες θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, χάθηκαν 52.692 θέσεις εργασίας στα καταλύματα και 24.591 από την Εστίαση. Ακολουθούν με -2.848 θέσεις εργασίας οι δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης, με -2.613 το λιανικό εμπόριο και με -2.568 οι δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων και γραφείων οργανωμένων ταξιδιών.
Με θετικό ισοζύγιο εμφανίζονται η Εκπαίδευση (+8.434 θέσεις εργασίας), η Βιομηχανία Τροφίμων (+1.343) και οι ταχυδρομικές - ταχυμεταφορικές δραστηριότητες (+871).
Την άσχημη κατάσταση για την εργατική τάξη αποτυπώνουν και τα στατιστικά στοιχεία των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με αυτά, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 1.091.618 άτομα, αυξημένος κατά 10,51% σε σχέση με τον Οκτώβρη, που οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν σε 987.763 άτομα. Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι παρουσιάζουν μεν μείωση από τα 1.153.434 άτομα, όμως δεν κρύβεται το στοιχείο της σταθεροποίησής τους σε πάνω από 1 εκατομμύριο, είτε σε κρίση είτε σε ανάκαμψη.
Μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων - 1.081.622 εγγεγραμμένοι - αναζητούν εργασία, ενώ απ' αυτούς οι 584.634 (54,05%) είναι μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 12 μήνες). Τον ίδιο μήνα, από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων έλαβαν επίδομα ανεργίας μόλις 127.544 άτομα (ποσοστό 11,68%), ενώ οι υπόλοιποι έμειναν χωρίς την παραμικρή στήριξη.
Απεργία σε ξενοδοχείο ενάντια στις αλλεπάλληλες απολύσεις
Χτες οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Melia Athens» προχώρησαν σε 24ωρη απεργία και κινητοποίηση ενάντια στις αλλεπάλληλες απολύσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η εργοδοσία, ενώ το προσωπικό παραμένει ενταγμένο στο «Συν-Εργασία». Η απεργία προκηρύχθηκε, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Με νέα συνέλευση χτες αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων για την επιστροφή όλων των συναδέλφων τους στη δουλειά, με στάση εργασίας από 8 π.μ. μέχρι 12 μ. την Παρασκευή 24 Δεκέμβρη. Επίσης, σήμερα Τρίτη αντιπροσωπεία του Συνδικάτου θα κάνει παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Τη δυνατότητα για ...συνδυασμό του προγράμματος «Συν-εργασία» με απολύσεις και μείωση προσωπικού από τις επιχειρήσεις επιβεβαίωσε άλλωστε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας, με τον οποίο συναντήθηκε αντιπροσωπεία των εργαζομένων. Ετσι, ενώ η κυβέρνηση έχει στα σκαριά την επέκταση του προγράμματος μέχρι τέλη Μάρτη, ικανοποιώντας μία ακόμα αξίωση των ξενοδόχων, οι τελευταίοι συνεχίζουν να επιδοτούνται για να προχωρούν σε πογκρόμ σε βάρος των θέσεων εργασίας.
Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο, φώναξαν «Για τους ξενοδόχους κέρδη και χλιδή, και για τους εργάτες μίζερη ζωή» και απαίτησαν να παρθούν πίσω οι απολύσεις. Τους καλοκαιρινούς μήνες το ξενοδοχείο ήταν γεμάτο, υπενθυμίζουν, ωστόσο η ένταξή τους στο «Συν-Εργασία» δεν σταμάτησε, με αποτέλεσμα να ξεπατώνονται στη δουλειά. Ενώ η επιχείρηση επωφελείται από την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, μειώνει το ωράριο και τους μισθούς, έχει κάνει το ωράριο και τη ζωή τους λάστιχο, τώρα στέλνει τον έναν μετά τον άλλον στην ανεργία. Μάλιστα, στο στόχαστρο των απολύσεων έχουν βρεθεί εργαζόμενοι που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.
Στη συνάντηση με αντιπροσωπεία ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας προανήγγειλε τη συνέχιση των απολύσεων, προκαλώντας την οργή των εργαζομένων. Είπε δε στους απεργούς που διεκδικούν την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους ότι σήμερα θα γίνει μία ακόμα απόλυση, επιβεβαιώνοντας τα σχέδια της εταιρείας να «ξεμπερδεύει» με τα δικαιώματά τους.
Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν μια σειρά παρατυπίες όσον αφορά το πρόγραμμα εργασίας που δηλώνει η επιχείρηση και το πρόγραμμα με το οποίο δουλεύουν στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, απολυμένοι διαπίστωσαν ότι ενώ δουλεύουν για μήνες με μειωμένο ωράριο και ψαλιδισμένο μισθό, η εργοδοσία το τελευταίο διάστημα δεν τους δήλωσε στο «Συν-Εργασία», ενώ τις προηγούμενες μέρες τούς παρέδωσε το χαρτί της απόλυσής τους.
«Ολα αυτά η εργοδοσία τα κάνει με τις πλάτες της κυβερνήσεις και του υπουργείου», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Γιώργος Στεφανάκης. Κάλεσε τους εργαζόμενους σε συνέχιση των κινητοποιήσεων μαζί με τους συναδέλφους τους στα υπόλοιπα ξενοδοχεία, κόντρα στο «ντόμινο» των απολύσεων και της επίθεσης στα δικαιώματά τους.
Οχι μόνο τους πετά στον δρόμο, αλλά με τον ισχυρισμό ότι πτωχεύει και ότι δεν έχει λεφτά να τους πληρώσει τους ...συστήνει να βρουν δικηγόρο, για να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις απόλυσης, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα τις πάρουν ποτέ! Ο λόγος για τη μεταφορική εταιρεία «Κασσουδάκης», που χτες το πρωί ενημέρωσε τους περίπου 250 εργαζομένους της για τα παραπάνω στις εγκαταστάσεις της στη Μάνδρα.
Στο πλάι των εργαζομένων βρέθηκαν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής και το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας, τα οποία σε κοινή ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την απόφαση της εργοδοσίας, που «χωρίς καμία ενημέρωση και μέσα σε μια νύχτα αποφάσισε να πετάξει στο δρόμο πάνω από 250 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα».
Επισημαίνουν ότι «όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Κασσουδάκης έβγαλε τεράστια κέρδη από τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζομένων στο τιμόνι, στις αποθήκες και τα γραφεία, που φυσικά δεν τα μοιράστηκε με τους εργαζόμενους, αλλά τους ξεζούμιζε ακόμα περισσότερο. Ολα αυτά τα χρόνια η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε τους εργαζόμενους στο έπακρο με εντατικοποίηση, υπερωρίες, μειώσεις μισθών και με κάθε τρόπο που δίνουν όλες οι κυβερνήσεις με τους νόμους που φέρνουν».
Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν συλλογικά όσα τους χρωστάει η εργοδοσία, «να μην υπογράψουν τίποτα χωρίς να εξασφαλίσουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ από αυτά που δικαιούνται. Να μην δεχτούν κούφιες υποσχέσεις από την εταιρεία χωρίς να εξασφαλίζουν τα δεδουλευμένα τους».
Επίσης απαιτούν πληρωμή μέχρι και της τελευταίας μέρας των αδειών, καταβολή όλων των υπερωριών, του Δώρου Χριστουγέννων και πλήρη αποζημίωση για όλους.