ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Να αποσυρθεί ο απαράδεκτος εσωτερικός κανονισμός στα «Jumbo»!

Κινητοποιήσεις στα καταστήματα και κάλεσμα διεκδίκησης για τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων

Από την κινητοποίηση στα Πευκάκια
Από την κινητοποίηση στα Πευκάκια
Σε κινητοποιήσεις για την απόσυρση του εσωτερικού κανονισμού εργασίας από την εταιρεία «Jumbo» και τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων των εργαζομένων στην επιχείρηση προχωρά ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Μετά την καταγγελία του για τον εσωτερικό κανονισμό, που με τις προβλέψεις του «δένει» χειροπόδαρα τους εργαζόμενους, ο Σύλλογος απευθύνει κάλεσμα διεκδίκησης στους χιλιάδες εργαζόμενους των «Jumbo», που όπως και το σύνολο των εμποροϋπαλλήλων δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης, κάθε μέρα, και τις Κυριακές, στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου.

Αύριο Τετάρτη ο Σύλλογος καλεί σε νέα κινητοποίηση, στις 9 π.μ. έξω από τα κεντρικά της εταιρείας (Κύπρου 9 και Υδρας, Μοσχάτο). «Δεν παραιτούμαστε, σπάμε τον φόβο - Απαιτούμε να πάρουν πίσω τον κανονισμό εργασίας», τονίζει στο κάλεσμά του. Το περασμένο Σάββατο διαμαρτυρία έγινε και στο κατάστημα της εταιρείας στα Πευκάκια, ενώ παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας να θέσει εμπόδια στην παρέμβαση, τα μέλη του Συλλόγου έκαναν μαζική εξόρμηση, συζητώντας με εργαζόμενους και πελάτες.

«Γνωρίζουμε για τις αδήλωτες ώρες δουλειάς, τον εκβιασμό να "παραιτηθούμε με bonus" ώστε να υπογράψουμε νέα Σύμβαση, για το βουνό επιπλήξεων, τον συνεχή εκβιασμό, τις απολύσεις εργαζομένων με κατοχυρωμένα δικαιώματα. Για τις εκατοντάδες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τη μερική απασχόληση», σημειώνει το σωματείο. Οπως εξηγεί, η εργοδοσία δουλεύει με σχέδιο: «Αφού μας εξουθενώνει, μας "προτρέπει" να παραιτηθούμε! Ετσι καταφέρνει το 35% των 4.000 εργαζομένων να ανακυκλώνεται κάθε χρόνο, ώστε να αυξάνει τα κέρδη της».

Στο φόντο αυτό έρχεται να προστεθεί ο εσωτερικός κανονισμός, που δίνει περισσότερα όπλα στην εργοδοσία να επιτίθεται στα δικαιώματα των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων προβλέπει τη δυνατότητα της εταιρείας να μετακινεί εργαζόμενους στα καταστήματα σε όλη τη χώρα, να ορίζει τη διάρκεια της εργασίας ημερησίως και εβδομαδιαίως, να μην υπολογίζει στο ωράριο το διάλειμμα και τον χρόνο προετοιμασίας (αλλαγή ενδυμασίας κ.λπ.), να χορηγεί τις ημέρες άδειας σύμφωνα με τις ανάγκες της, να φακελώνει εργαζόμενους, καταναλωτές και προμηθευτές, να επιβάλλει πρόστιμο που στερεί ακόμα και το 1/4 του μισθού σε «παραβάτες» εργαζόμενους.

Παράλληλα ο Σύλλογος επισημαίνει την ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, που «ενέκρινε τον κανονισμό, καθώς τον βρήκε "σύμφωνο με τους νόμους"». Οπως υπενθυμίζει, πρόκειται για τους νόμους «που ψηφίστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις, με αποκορύφωμα τον νόμο Χατζηδάκη, που καταργεί το 8ωρο για να εξυπηρετήσει την "ανάπτυξη" των ομίλων όπως τα "Jumbo", που είχε πάνω από 400 εκατ. κέρδη τα 3 τελευταία χρόνια από τη δική μας δουλειά».

«Δεν θα σας κάνουμε την χάρη! Δεν παραιτούμαστε από όσα έχουμε ανάγκη», καταλήγει ο Σύλλογος και καλεί τους εργαζόμενους στα «Jumbo» να παλέψουν μαζί με το σωματείο τους για να αποσυρθεί ο κανονισμός εργασίας, να απαιτήσουν αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς.

Στη Θεσσαλονίκη

Μαζικές εξορμήσεις σε όλα τα καταστήματα «Jumbo» πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, από την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, που σήμερα Τρίτη καλεί στις 6.30 μ.μ. σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα «Jumbo» στην περιοχή ΙΚΕΑ.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και χριστουγεννιάτικες γιορτές

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και στήριξης στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά από σωματεία και μαζικούς φορείς σε όλη τη χώρα, κάνοντας πράξη το σύνθημα «Κανένας μόνος - Ολοι για έναν και ένας για όλους». Πιο συγκεκριμένα:

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής απαιτεί να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκό νοικοκυριό, διεκδικεί ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό. Καλεί όποιον βρέθηκε εκτεθειμένος στο σκοτάδι από διακοπή ρεύματος να επικοινωνήσει στο τηλ. 6974.010.107.

Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού συγκεντρώνουν τρόφιμα (ξηρά τροφή, ζυμαρικά κ.ά.), καθημερινά έως την Παρασκευή 24 Δεκέμβρη, στα γραφεία του 10 - 12 το πρωί και 6.30 - 7.30 το απόγευμα.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, μαζί με σωματεία και φορείς, έχει συγκροτήσει επιτροπές ενάντια σε διακοπές ρεύματος - νερού, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών και για την οργάνωση της αλληλεγγύης προς ανέργους, εργαζόμενους, συνταξιούχους, νέους, αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες (πληροφορίες στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου, Βαλαωρίτου και Δαβάκη, τηλέφωνο 2251.028.861).

Το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου» συνεχίζει τη συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης (γάλατα εβαπορέ, ζάχαρη, αλεύρι, ρύζι, τοματοπολτός, όσπρια, λάδι, μακαρόνια, μπισκότα) αλλά και παιδικών παιχνιδιών, καθημερινά (5 μ.μ. έως 6.30 μ.μ.), προκειμένου να διατεθούν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη μπροστά στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια έως τις 24 Δεκέμβρη, στα γραφεία της και σε Νέα Ιωνία, Περιστέρι, Πειραιά.

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνει συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα μακράς διάρκειας, παιδικές τροφές, είδη καθαριότητας, είδη ατομικής υγιεινής, παιδικά παιχνίδια). Η συγκέντρωση θα γίνεται: Στη Θεσσαλονίκη Δευτέρα και Παρασκευή 6 μ.μ. - 8 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου στον 3ο όροφο του ΕΚΘ. Στο Κιλκίς, Πέμπτη 6 μ.μ. - 8 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ στο Εργατικό Κέντρο.

Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος της ΟΓΕ) συγκεντρώνει καθημερινά (6 μ.μ. - 8 μ.μ.) έως την Παρασκευή 24/12 τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια, γραφική ύλη και παιδικά βιβλία, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στο κέντρο της πόλης.

Γιορτές για τα παιδιά

Δωρεάν παραστάσεις Καραγκιόζη για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Πατρέων, με τη συνδρομή των Πατρινών καραγκιοζοπαιχτών Κώστα Μακρή, Χρήστου Καλπουζάνη, Κωνσταντίνου Λαλιώτη και Μπάμπη Μακρή. Ολες οι παραστάσεις θα ξεκινούν στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο και θα παιχτούν από την Τρίτη 21 έως την Παρασκευή 24 Δεκέμβρη.

Εκδήλωση για τα παιδιά των εργαζομένων και του λαού της πόλης θα πραγματοποιήσουν από κοινού, αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ. η Ομάδα Γυναικών Πύργου (μέλος της ΟΓΕ) και τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Οικοδόμων Ηλείας.

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΒΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Απαίτησαν μέτρα επιβίωσής τους και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας

Αμεσα μέτρα στήριξης, για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, απαίτησαν βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες της Δυτικής Φθιώτιδας, με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στη Μακρακώμη.

Δίνοντας συνέχεια σε αντίστοιχες αγωνιστικές πρωτοβουλίες που είχαν πάρει το προηγούμενο διάστημα διεκδικώντας ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέτρα πρόληψης και στήριξης από τις επιπτώσεις της πανδημίας, βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες της Δυτικής Φθιώτιδας συγκεντρώθηκαν την περασμένη Τετάρτη αρχικά στην είσοδο της Μακρακώμης και με πορεία, στην οποία συμμετείχαν τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της πόλης.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη συγκέντρωση στην πλατεία της Μακρακώμης, ο Χρήστος Πάσουλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου, τόνισε ότι η κατάσταση που βιώνει ο λαός είναι δραματική. Στάθηκε στο υψηλό κόστος παραγωγής, που τσακίζει τους αγρότες, στην έλλειψη έργων υποδομής και στη χαμηλή τιμή των προϊόντων, καθώς και στην τιμή του ρεύματος, στην ακρίβεια, στην τραγική κατάσταση στην Υγεία, που τσακίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Στα αντίστοιχα προβλήματα που βιώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες στάθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Μακρακώμης, Γιάννης Καλοπήτας, σημειώνοντας παράλληλα τη σημασία της αγροτικής παραγωγής για την οικονομία της περιοχής. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Κώστας Ντζιός, πρόεδρος του Συλλόγου Κρεατοπαραγωγών - Αγελαδοτρόφων ελευθέρας βοσκής Φθιώτιδας και όμορων νομών, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης στήριξης των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και συνολικότερα των αγροτών, καθώς και την ανάγκη κοινής πάλης εργατών, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων.

Μόλις ακούσετε το σύνθημα ... κρυφτείτε!

«Μόλις ακούσετε το σύνθημα κρυφτείτε»: Αυτή είναι ουσιαστικά μία από τις συστάσεις της εργοδοσίας των «Jumbo» στο προσωπικό της, σε περίπτωση που γίνει αντιληπτή η παρουσία ελεγκτών του υπουργείου.

Πρόκειται για mail που διακινήθηκε μέρες γιορτών πριν από δύο χρόνια «υπηρεσιακά» στους υπεύθυνους της εταιρείας, ως ...μέτρο για να κουκουλώνονται οι παραβάσεις σχετικά με το ωράριο, που πάντα τέτοιες μέρες γίνεται λάστιχο.

Πιο συγκεκριμένα, υψηλά ιστάμενο στέλεχος της επιχείρησης με το συγκεκριμένο mail έδινε σαφείς οδηγίες στους υπεύθυνους καταστημάτων για το πώς έπρεπε να προετοιμάσουν το σύνολο του προσωπικού να αντιδράσει σε περίπτωση ελέγχου στο κατάστημα.

«Παρακαλείται ο κ. (το όνομα του υπεύθυνου καταστήματος)να μεταβεί στον χώρο της γεννήτριας, ο κ. στον χώρο της γεννήτριας παρακαλώ»: Οπως αναφέρει το παραπάνω mail, αυτή η ...αθώα ανακοίνωση θα έπρεπε να ακουστεί από τα μεγάφωνα στο κατάστημα, μόλις εντοπίζονταν οι ελεγκτές. Οπως αναφέρεται στις οδηγίες του mail, «η υποδοχή ή τα ταμεία με το που θα εντοπίσουν τον έλεγχο να μπαίνει» θα πρέπει να κάνουν την παραπάνω ανακοίνωση.

Με το άκουσμα του συνθήματος το προσωπικό «θα φροντίσει ανάλογα του προγράμματος εργασίας του να πράξει ανάλογα», εξηγούσε το μήνυμα και προέτρεπε τους αρμοδίους να δώσουν «τις προφορικές τους οδηγίες» σε όλους τους εργαζόμενους. Με το άκουσμα του μηνύματος, δηλαδή, κάθε εργαζόμενος που ήταν δηλωμένος με ρεπό στα χαρτιά αλλά στην πράξη είχε κληθεί να δουλέψει, που το ωράριο στη σύμβασή του ήταν 6ωρο αλλά έκλεινε 8 και 10 ώρες στο κατάστημα, θα έπρεπε να «πράξει ανάλογα». Δυστυχώς το γραπτό μήνυμα δεν έδινε πιο αναλυτικές οδηγίες για το προσωπικό. Ετσι, μπορούμε μόνο να φανταστούμε τις «προφορικές οδηγίες» των υπευθύνων στους εργαζόμενους να «μεταβούν στη γεννήτρια», να κρυφτούν στις αποθήκες και να παριστάνουν τους πελάτες που χαζεύουν τα ράφια μέχρι να ολοκληρωθεί ο ...έλεγχος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ