ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ
Οι ΗΠΑ αναπροσαρμόζουν τη διείσδυσή τους σε όλη την περιοχή
  • Αντιδράσεις από Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία
  • Προοπτική για «πολιτική διευθέτηση» βλέπει η Ρωσία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ --

Τη διείσδυσή τους σε όλη την περιφέρεια, από τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αναπροσαρμόζουν οι ΗΠΑ, όπως δείχνουν οι δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ περί επιστροφής των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

«Νικήσαμε τον ISIS στη Συρία, ο μοναδικός λόγος για τον οποίο παραμείναμε εκεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου», ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων, δίνοντας «πάσα» σε αστικά επιτελεία σε όλο τον πλανήτη να κάνουν λόγο για «απόσυρση των ΗΠΑ».

Πιο ολοκληρωμένα περιέγραψε τις αμερικανικές επιδιώξεις η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς:«Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την απόσυρση στρατευμάτων από τη Συρία, καθώς μπαίνουν στην επόμενη φάση της εκστρατείας εναντίον του ISIS». Ξεκαθάρισε δε ότι η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει τερματισμό του «διεθνούς συνασπισμού» ή της επιχείρησής του κατά του «Ισλαμικού Κράτους», και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας είμαστε έτοιμοι να δεσμευτούμε ξανά σε όλα τα επίπεδα, για να υπερασπιστούμε τα αμερικανικά συμφέροντα κάθε φορά που είναι απαραίτητο, και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να στερήσουμε από τους ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες εδάφη, χρηματοδότηση, υποστήριξη...».

Αλλά και ο ίδιος ο Τραμπ χτες έγινε πιο αποκαλυπτικός, με «tweets» όπως: «Θέλουν (σ.σ. άλλες δυνάμεις) οι ΗΠΑ να είναι ο χωροφύλακας της Μέσης Ανατολής, χωρίς να παίρνουν τίποτα» σε αντάλλαγμα.

Αλλωστε, για να αξιολογηθούν οι επιλογές των ΗΠΑ στη Συρία, χρειάζεται να φωτιστεί το ευρύτερο «κάδρο», δεδομένου ότι συνολικά στην περιφέρεια όχι μόνο δεν αποδυναμώνουν αλλά αναβαθμίζουν την παρέμβασή τους, στοχευμένα, όπως δείχνουν τα σχέδια ένταξης σε τριμερείς συμμαχίες με κρίσιμους «παίκτες», όπως το Ισραήλ (βλ. τριμερή με Ελλάδα - Κύπρο), η δραστική αναβάθμιση της στρατιωτικής τους παρουσίας (βλ. σχετικές συμφωνίες με Ελλάδα, Κύπρο κ.ά.), αλλά και η ορμητική διείσδυση κολοσσών όπως η «ExxonMobil», πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην «αντιμετώπιση» αντίπαλων κέντρων και πρώτα απ' όλα της Ρωσίας.

Οι ανακοινώσεις Τραμπ στάθηκαν αφορμή να αναδειχθούν ξανά οι ενδοαστικές διαφωνίες και αντιθέσεις εντός ΗΠΑ. Πιο χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο:«Η πλήρης και γρήγορη αποχώρηση αποτελεί σοβαρό λάθος με ευρύτερες επιπτώσεις». Για «λάθος» μίλησε και ο επίσης Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που εκτίμησε ότι «μια αμερικανική αποχώρηση αυτή τη στιγμή θα αποτελούσε μεγάλη νίκη για τον ISIS, το Ιράν, τον Μπασάρ Ασαντ της Συρίας και τη Ρωσία. Φοβάμαι ότι θα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για το έθνος μας, για την περιοχή και για όλο τον κόσμο. Θα καταστεί δυσκολότερο να στρατολογούμε μελλοντικούς εταίρους...».

Αντιδράσεις εκτός συνόρων

Τη δυσαρέσκειά τους για τις ανακοινώσεις Τραμπ εξέφρασαν πρώτοι οι Κούρδοι της Συρίας (PYD), που δήλωσαν ότι μια στρατιωτική αποχώρηση των ΗΠΑ θα έχει «αρνητικές συνέπειες στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία» και «θα δώσει στην τρομοκρατία (...) μία ευκαιρία να ανασυνταχθεί και να εξαπολύσει νέα εκστρατεία στην περιοχή».

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Ναταλί Λουαζό, μίλησε για «μονομερή αμερικανική απόφαση» που «μας κάνει να εξετάζουμε ακόμα περισσότερο την ανάγκη να έχουμε μία αυτονομία λήψης αποφάσεων, μία αυτονομία στρατηγικής στην Ευρώπη... Μπορούμε να έχουμε διαφορετικές προτεραιότητες από τις ΗΠΑ». Πρόσθεσε ότι «προς το παρόν, φυσικά, παραμένουμε στην Συρία... Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν τελείωσε».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας μίλησε επίσης για «μονομερή αποχώρηση» που μπορεί «να θέσει σε κίνδυνο τις επιτυχίες που έχουν καταγραφεί», εκτιμώντας επίσης ότι «ο ISIS υποχώρησε, όμως η απειλή παραμένει... Η μάχη εναντίον του αποφασίζεται μακροπρόθεσμα στρατιωτικά αλλά και πολιτικά», ενώ πρόβαλε την ανάγκη για «ασφάλεια και πολιτική τάξη» προκειμένου να σταθεροποιηθεί η Συρία.

Το ΥΠΕΞ της Βρετανίας σχολίασε ότι «μένουν πολλά να γίνουν» στη «μάχη κατά του ISIS» και ότι το Λονδίνο παραμένει «δεσμευμένο στον διεθνή συνασπισμό και στην εκστρατεία για να αφαιρεθούν από το "Ισλαμικό Κράτος" εδάφη και να διασφαλιστεί η οριστική του ήττα».

Σε ευστοχία ξεχώρισε η αντίδραση του Ισραήλ, του οποίου ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε πως οι ΗΠΑ «κατέστησαν σαφές ότι έχουν άλλους τρόπους να ασκήσουν επιρροή στην περιοχή», προσθέτοντας ότι «θα μελετήσουμε το χρονοδιάγραμμα, το πώς θα γίνει και φυσικά τις συνέπειες για εμάς. Σε κάθε περίπτωση, θα φροντίσουμε για την ασφάλεια του Ισραήλ».

Ρωσία, Τουρκία και Κούρδοι

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ικανοποιημένος από την ανακοίνωση αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία και τη χαρακτήρισε «δίκαιη».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, είπε ότι «μπορεί να προκύψει μια πραγματική, ρεαλιστική προοπτική για την πολιτική διευθέτηση» και ότι πλέον δημιουργούνται καλές προοπτικές για την πρωτοβουλία Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν να συσταθεί Συνταγματική Επιτροπή στη Συρία.

Να σημειωθεί ότι αναφερόμενος αναλυτικά στις εξελίξεις στη Συρία, στη διάρκεια της ετήσιας εφ' όλης της ύλης συνέντευξής του, χτες, ο Πούτιν ξεχώρισε τη σημασία των «συμβιβασμών» μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας. «Αντιμετωπίζουμε με σεβασμό τα εθνικά συμφέροντα του τουρκικού λαού σ' αυτήν την κατεύθυνση, βλέπουμε ότι οι Τούρκοι εταίροι μας είναι επίσης έτοιμοι να κάνουν αυτούς τους συμβιβασμούς και καταλήγουν σε συνεργασία μαζί μας σ' αυτούς τους συμβιβασμούς, προς όφελος των εξελίξεων στη Συρία, προς όφελος της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ενίσχυσης των σχέσεών μας», είπε.

Πρόσθεσε ότι οι ρωσοτουρκικές σχέσεις βελτιώνονται και ότι «η Τουρκία, παρότι είναι χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ και εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως μέλος της συμμαχίας, ταυτόχρονα διεξάγει ανεξάρτητη πολιτική», προσθέτοντας ότι «αυτό το εκτιμούμε, καθώς δημιουργεί όρους προβλεψιμότητας και σταθερότητας στις σχέσεις μας».

Να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω καταγράφονται ενώ η Τουρκία έχει εξαγγείλει νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, για την «αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών», εννοώντας τη δράση κουρδικών οργανώσεων, που μεγαλώνει την ανησυχία της Αγκυρας για τις εδαφικές και άλλες ανακατατάξεις στην περιοχή. Οι Κούρδοι ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία «θα θαφτούν στα χαρακώματά τους όταν έρθει η ώρα», δήλωσε χτες ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ.

Τέλος, σήμερα ηγετικά στελέχη του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου (όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι κουρδικών οργανώσεων της Συρίας) θα επισκεφτούν το Παρίσι για να συζητήσουν τις εξελίξεις μετά τις ανακοινώσεις της Ουάσιγκτον αλλά και συνολικά τη «διευθέτηση της συριακής κρίσης». Πηγές της γαλλικής προεδρίας σχολίαζαν ότι «θα πρέπει να περιμένουμε για να μάθουμε το χρονοδιάγραμμα και τους όρους» μιας αμερικανικής αποχώρησης, ώστε να καθοριστεί και το μέλλον του «διεθνούς συνασπισμού».


«Ενίσχυση συνεργασίας» Τουρκίας - Ιράν

Η ανησυχία για πιθανή αναβάθμιση των Κούρδων «ενώνει» Τουρκία και Ιράν (φωτ. από την υποδοχή Ροχανί στην Αγκυρα)

Copyright 2018 The Associated

Η ανησυχία για πιθανή αναβάθμιση των Κούρδων «ενώνει» Τουρκία και Ιράν (φωτ. από την υποδοχή Ροχανί στην Αγκυρα)
ΑΓΚΥΡΑ.--

Αγκυρα και Τεχεράνη δίνουν νέα ώθηση στη συνεργασία τους, ειδικά στην Ασφάλεια αλλά και στην οικονομία, όπως κατέγραψε και η επίσημη επίσκεψη που έκανε ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί στην Τουρκία, αναδεικνύοντας και άλλες πλευρές των εξελίξεων που «τρέχουν» στη Συρία και όλη τη Μέση Ανατολή. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν τόνισε ότι «υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούν να λάβουν από κοινού η Τουρκία και το Ιράν για να βάλουν τέλος στις μάχες στην περιοχή μας και να διασφαλίσουν ένα ειρηνικό περιβάλλον».

Ο Ερντογάν επέκρινε ξανά τις κυρώσεις που οι ΗΠΑ επανέφεραν σε βάρος του Ιράν, επαναλαμβάνοντας ότι οδηγούν στην «αποσταθεροποίηση της χώρας». Τόνισε δε ότι «θα συνεχίσουμε να είμαστε αλληλέγγυοι στο αδελφό Ιράν, σε μια περίοδο που η πίεση απέναντί του μεγαλώνει... Κανείς δεν πρέπει να θεωρεί ότι θα σταματήσουμε τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μας με το Ιράν εξαιτίας των (αμερικανικών) κυρώσεων. Πιστεύω (μάλιστα) ότι θα μετατρέψουμε τις κυρώσεις ενάντια στο Ιράν σε ευκαιρία για την ανάπτυξη των σχέσεών μας...». Και επισήμανε ότι η Τουρκία επιδιώκει την αύξηση του διμερούς εμπορίου από 11 δισ. δολάρια που είναι σήμερα, στα 30 δισ. δολ.

Από τη μεριά του, ο Ροχανί δήλωσε ότι «η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές. Οι χώρες μας συμφωνούν σε αυτό το σημείο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ