ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Πρόγραμμα συντονισμένων κινητοποιήσεων και πλούσια συζήτηση για την επιτυχία τους

Από τις εργασίες της πανελλαδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα
Από τις εργασίες της πανελλαδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα
Με την οργάνωση ενιαίων, συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη και με μεγάλο συλλαλητήριο στην «Agrotica», στη Θεσσαλονίκη, αρχές Φλεβάρη, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα απαντήσουν αγωνιστικά στην εντεινόμενη επίθεση από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, στην πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και των μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτικού τομέα.

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την οργάνωση της νέας πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης, αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, θα ξεκινήσουν περιοδείες, συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά, καθώς και κατά τόπους πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, με πρωτοβουλίες που θα πάρουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες.

Στις αποφάσεις αυτές κατέληξε η μαζική πανελλαδική σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα, στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι από 11 Ομοσπονδίες και δεκάδες Αγροτικούς Συλλόγους, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη.

Στα μέσα Γενάρη θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, η οποία θα εξετάσει την μέχρι τότε πορεία των προετοιμασιών και θα αποφασίσει για τις μορφές που θα πάρει η κλιμάκωση της συντονισμένης πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς.


Στη σύσκεψη της Κυριακής έγινε επίσης ανοιχτή, διεξοδική και γόνιμη συζήτηση για το πώς θα οργανωθούν καλύτερα οι αγροτικές κινητοποιήσεις, ξεπερνώντας τις δυσκολίες που δημιουργεί το κλίμα απογοήτευσης και μοιρολατρίας το οποίο «σπέρνουν» στην ύπαιθρο η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν τα μνημόνια και την ΚΑΠ της ΕΕ, καθώς και οι πολύμορφες επιθέσεις σε βάρος του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, που θα εντείνονται όσο πλησιάζουν οι μέρες που οι αγρότες θα βγουν στους δρόμους του αγώνα.

Τονίστηκε ότι οι νέες συντονισμένες αγροτικές κινητοποιήσεις έρχονται ως συνέχεια και κλιμάκωση των αγωνιστικών δράσεων τις οποίες οργάνωσαν κατά τόπους οι Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι καθ' όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους σε διάφορες περιοχές της χώρας. Εδράζονται στη βάση του συνολικού και ενιαίου για όλη την Ελλάδα πλαισίου αιτημάτων, που έχει καθοριστεί στα μπλόκα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος τα τελευταία χρόνια, μαζί με τις επικαιροποιήσεις και συμπληρώσεις που χρειάζονται λόγω των εξελίξεων.

Ιδιαίτερα απασχόλησε τη σύσκεψη η ανάγκη να προχωρήσει ακόμα πιο αποτελεσματικά η ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, με τη μαζικοποίηση και ισχυροποίηση των υπαρχόντων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών και τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν.

Πολλαπλασιασμός και ένταση των προσπαθειών για μαζική συμμετοχή

Την εισήγηση στη σύσκεψη παρουσίασε ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας.

Υπογράμμισε ότι αποδεικνύεται στην πράξη πως η συγκρότηση και λειτουργία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων αποτελεί μεγάλη κατάκτηση, καθώς παρεμβαίνει αποτελεσματικά για την ενιαία οργάνωση και το συντονισμό της πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς, αλλά και για την αναγκαία ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος. Επεσήμανε επίσης ότι οι περιφερειακές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σε όλη τη χώρα έδειξαν πως το οργανωμένο αγροτικό κίνημα απλώνεται και δυναμώνει, και ήδη σήμερα λειτουργούν 13 Ομοσπονδίες και πάνω από 150 Αγροτικοί Σύλλογοι.

Σε ό,τι αφορά τις νέες κινητοποιήσεις, ο Β. Μπούτας τόνισε ότι απαιτούν ένταση και πολλαπλασιασμό των προσπαθειών από όλους για την επιτυχία τους. «Μας λένε κάποιοι», είπε χαρακτηριστικά, «ότι ο κόσμος έχει απογοητευτεί, κάθεται στον καναπέ και δεν πρόκειται να βγει στους δρόμους. Ε, λοιπόν, αν συμβαίνει αυτό, τότε όλοι εμείς και άλλοι που δεν βρίσκονται εδώ σήμερα έχουμε χρέος να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά και να τον σηκώσουμε. Αν δεν το κάνουμε εμείς, ποιος θα το κάνει;».

Αναφερόμενος σε όσους κατηγορούν το οργανωμένο αγροτικό κίνημα γιατί στρέφεται κατά της ΚΑΠ της ΕΕ, σημείωσε: «Εμείς λέμε κάτι που αποτελεί μια πραγματικότητα την οποία κανείς δεν μπορεί ν' αμφισβητήσει: Η εφαρμογή της ΚΑΠ ωφελεί μια χούφτα μεγαλοαγρότες που τσεπώνουν μεγάλες επιδοτήσεις και ενισχύσεις και τους εμποροβιομήχανους που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας για ν' αυγαταίνουν τα κέρδη τους, και βλάπτει το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών. Λειτουργεί σαν εργαλείο για τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, οδηγώντας στο ξεκλήρισμα, τη φτώχεια και την εξαθλίωση εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Αφού λοιπόν αυτή είναι η ΚΑΠ, γιατί να μην την πολεμήσουμε;».

Αναλύοντας τα παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, ο Β. Μπούτας επεσήμανε ότι η απάντηση της μικρομεσαίας αγροτιάς θα πρέπει να δοθεί σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα, η οποία όπως αποδείχθηκε δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα.

Ειδική αναφορά έκανε στα αγροτοδικεία, που παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι θα καταργηθούν, ξαναλειτουργούν και μάλιστα «μοιράζουν» βαριές ποινές, όπως έγινε στον Εβρο, την Ημαθία και τη Λάρισα, ενώ ακολουθούν πολλά ακόμα. «Θέλουν να μας τρομοκρατήσουν, αλλά δεν θα τους περάσει. Παπάς να μην μας πάρει, ο χωροφύλακας δεν μας τρομάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απάντηση με καθημερινή παρέμβαση και δράση

Οι παρεμβάσεις από εκπροσώπους Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων και Μπλόκων από διάφορες περιοχές της χώρας που ακολούθησαν, στάθηκαν σε πάρα πολλά ζητήματα που αφορούν τους μικρομεσαίους αγρότες και το αγροτικό κίνημα, με κοινό γνώμονα τη μεταφορά πείρας και απόψεων για την καλύτερη οργάνωση της πάλης.

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, απαντώντας στα περί «αναποτελεσματικότητας των αγώνων» που προβάλλουν οι κάθε λογής «άσπονδοι φίλοι» της μικρομεσαίας αγροτιάς, σημείωσε πως όλες οι κινητοποιήσεις που έγιναν έφεραν κάποιο κέρδος, ενώ είναι σημαντικό ότι καθυστέρησαν αποφάσεις και μέτρα που θα οδηγούσαν σε γρηγορότερο και πιο μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Ο Κ. Τζέλλας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, τόνισε ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων παλεύουν για τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών, οι οποίοι δουλεύουν σκληρά για να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή ζωή στην οικογένειά τους, και αντιμάχεται τα συμφέροντα των λίγων μεγαλοαγροτών, που έχουν μεγάλα εισοδήματα, κέρδη και επενδύσεις. «Οι μικροί αγρότες έχουν ήδη αναγκαστεί να φύγουν από την παραγωγή και σήμερα είναι η σειρά των λεγόμενων μεσαίων να φύγουν», είπε, τονίζοντας ότι «αυτό που ενώνει όσους μετέχουμε στους αγώνες είναι το πλαίσιο των αιτημάτων».

Ο Σπ. Κοτοπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Αιτωλοακαρνανίας, αφού επεσήμανε ότι σήμερα το αγροτικό κίνημα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από παλιότερα, υπογράμμισε ότι «το κλειδί για την οργάνωση μαζικής και αποτελεσματικής αγωνιστικής δράσης είναι η καλή λειτουργία και συνεχής παρέμβαση του Αγροτικού Συλλόγου στα χωριά».

Ο Β. Τσολίσιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Φθιώτιδας, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να υπάρχουν συνεχείς αγώνες, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες αλλά και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού.

Ορισμένα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες έχουν να κάνουν με τις χαμηλές τιμές παραγωγού, το αίσχος των ανοιχτών τιμών και την απληρωσιά για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, τη συνεχή αύξηση του κόστους παραγωγής, τις περικοπές στις επιδοτήσεις, την τακτική του ΟΓΑ να μην αποζημιώνει για τις μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από κακές καιρικές συνθήκες και αρρώστιες, την άδικη φορολογία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, τον ΕΝΦΙΑ στα σπίτια και στα χωράφια και τα άλλα χαράτσια, τις κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέη. Σ' αυτά και σε άλλα προβλήματα, καθώς και στην ανάγκη να δοθεί οργανωμένη αγωνιστική απάντηση, αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις τους οι Βασίλης Αρμενιάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Κέρκυρας, Μανώλης Καρκαβάτσος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων (Ηράκλειο Κρήτης), Τάσος Χαλκίδης και Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος και γραμματέας του Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Κώστας Ανεστίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων - Μαλγάρων, Θύμιος Φωτεινός, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αδένδρου, Διαμάντω Κρητικού, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, Χρήστος Κάμτσης, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Πέλλας «Η Ενότητα», και Τάκης Τσουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ