ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανοιχτές όλες οι «εναλλακτικές» για το Αιγαίο, λέει ο Μ. Τσαβούσογλου

«Εμείς συνεχίζουμε τη διπλωματία με την Ελλάδα» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την ενημέρωση κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, σχετικά με την κατάσταση στο Αιγαίο. «Αν δεν συμφωνήσουμε (με την Ελλάδα), η Βουλή θα αποφασίσει για τις εναλλακτικές και εμείς θα τις εφαρμόσουμε» πρόσθεσε ο ίδιος, όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ. Εξηγώντας αυτές τις εναλλακτικές, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο Τσαβούσογλου είπε ότι είναι η διπλωματική, η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο αλλά και η στρατιωτική.

Αντικρούοντας τις σταθερές κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί «ανοχής» της κυβέρνησης στις «καταλήψεις» τουρκικών νησιών στο Αιγαίο από την Ελλάδα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι το ΑΚΡ δεν είναι υπεύθυνο για ό,τι έγινε το 1996 στα Ιμια, γιατί δεν ήταν αυτό τότε στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα ίδια ρεπορτάζ, πάντως, επανέλαβε τα περί «κατάληψης» των Ιμίων από τους Ελληνες, αλλά συνέχισε: «Πρόκειται για θέμα της εθνικής (μας) πολιτικής. Δεν θα συζητηθεί στους διαδρόμους. Δημιουργήσαμε μια ομάδα στρατιωτικών στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (για την αντιμετώπιση του θέματος). Συζητήσαμε το πρόβλημα και τα βήματα που μπορούμε να πάρουμε. Είναι πιο ωφέλιμο να μειώσουμε την ένταση ή να την αυξήσουμε;», αναρωτήθηκε.

Στο μεταξύ, χτες, ερωτηθείς στο κρατικό ραδιόφωνο, ο αν. υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, για τη συμπεριφορά της Τουρκίας μετά την επίσκεψη Ερντογάν, είπε: «Δεν περιμέναμε ξαφνικά όλα τα πράγματα να ησυχάσουν. Μπορεί να υπάρχει αυτή η νευρικότητα που αναφέρετε από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά εμείς είμαστε σταθεροί (...) Οι θέσεις μας, που είναι οι εθνικές θέσεις, είναι ότι δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο».

Παρουσιάζοντας σταθερά τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, εντός των οποίων «αναβαθμίζονται» βέβαια οι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, ως «θεματοφύλακα» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, πρόσθεσε πως οι θέσεις της κυβέρνησης «έχουν γίνει όχι απλώς αντιληπτές και κατανοητές, αλλά συνεπικουρούνται και από όλες τις μεγάλες δυνάμεις και όλους τους μεγάλους οργανισμούς».

Αναφερόμενος, εξάλλου, σε πρόσφατη αναγγελία του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, περί επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, είπε: «Είναι ένα ανοικτό θέμα, το πώς θα εξομοιωθούμε με το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς να προκαλέσουμε καμία επιπλέον τριβή, αλλά εκφράζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Με ποιο ακριβώς τρόπο θα ασκηθεί, είναι ένα άλλο θέμα, που έχει να κάνει με κυβερνητικές αποφάσεις. Τόσο αυτό των χωρικών υδάτων όσο και της ΑΟΖ».

Συνέχισε: «Ευελπιστούμε και εργαζόμαστε, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να ανακηρύξουμε την ελληνική ΑΟΖ. Είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει - επειδή όλα αυτά έχουν το χαρακτήρα των διμερών και πολυμερών σχέσεων - με τον καθορισμό και τη λειτουργία των ενεργειακών δρόμων και με την αξιοποίηση βέβαια του υποθαλάσσιου πλούτου. Το ενδιαφέρον έχει να κάνει με ζητήματα γεωστρατηγικής, από τη μια μεριά, αλλά και οικονομικά συμφέροντα, που αναδεικνύονται από ζητήματα γεωπολιτικής, από την άλλη. Δηλαδή, μην μπλέκουμε μόνο κράτη. Μιλάμε και για μεγάλα οικονομικά συμφέροντα», σκιαγραφώντας έτσι το πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών πάνω στο «ψητό» της Ανατολικής Μεσογείου.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την επέκταση της χρήσης φωσφορικών αλάτων σε κατεψυγμένο γύρο κρέατος

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στήριξε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την απόσυρση του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιτρέπει την επέκταση της χρήσης φωσφορικών αλάτων σε κατεψυγμένο γύρο κρέατος, λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές επιστημονικές ανησυχίες και ερωτηματικά για τις αρνητικές επιπτώσεις τους στην υγεία. Το εν λόγω ψήφισμα, ωστόσο, απορρίφθηκε, παρά το ότι η χρήση των φωσφορικών αλάτων στα συγκεκριμένα προϊόντα κρέατος (γύρος, ντονέρ, κεμπάπ), όπως αποδεικνύεται από επιστημονικές μελέτες, όχι μόνο δεν είναι αναγκαία, αλλά επιτρέπει και την αξιοποίηση ακόμα και κρεάτων πολύ χαμηλής ποιότητας για την παρασκευή γύρου. Eπιπρόσθετα, λόγω των υγροσκοπικών τους ιδιοτήτων, μπορούν να χρησιμοποιούνται για την αύξηση του βάρους του κρέατος, πράγμα που επιβαρύνει τη λαϊκή κατανάλωση για τα κέρδη των επιχειρήσεων τροφίμων.

Πέρα από τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την τσέπη των εργαζομένων, η όλη συζήτηση για την επέκταση της χρήσης των φωσφορικών αλάτων συνδέεται με επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς στον κλάδο των τροφίμων, καθώς οι βιομηχανίες κρέατος που κάνουν εξαγωγές γύρου με φωσφορικά (όπως π.χ. γερμανικές) θέλουν την απελευθέρωση της χρήσης για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους, ενώ άλλες που ούτως ή άλλως δεν τα χρησιμοποιούν (όπως π.χ. οι ελληνικές), δεν θέλουν να χάσουν το ανταγωνιστικό τους προβάδισμα. Η δυνατότητα, άλλωστε, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επεκτείνει τη χρήση προσθέτων τροφίμων (τα γνωστά σε όλους Ε) προβλέπεται από τον απαράδεκτο κανονισμό 1333/2008, τον οποίο στηρίζει ένθερμα το Ευρωκοινοβούλιο που σήμερα εμφανίζεται να αντιδρά στην επέκταση της χρήσης των φωσφορικών αλάτων στον γύρο. Πρόκειται για εκείνον τον Κανονισμό που διαμορφώθηκε από την ΕΕ κατ' εντολήν των ευρωπαϊκών μονοπωλίων τροφίμων και τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν τα πρόσθετα ανάλογα με τα συμφέροντά τους, οδηγώντας στην τεράστια επέκταση της χρήσης τους σε βάρος της υγείας του λαού.

Υπηρεσία «ταξί» προσφέρει η «Uber», λέει το Ευρωδικαστήριο

Μεταφορικές υπηρεσίες «ταξί» προσφέρει η αμερικανική εταιρεία «Uber» και επομένως οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες που ρυθμίζουν αυτού του τύπου τις υπηρεσίες σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Τα παραπάνω προκύπτουν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στην οποία επισημαίνεται επακριβώς ότι «η υπηρεσία που παρέχει η "Uber", φέρνοντας σε επαφή τους ιδιώτες με μη επαγγελματίες οδηγούς, καλύπτεται από υπηρεσίες στον τομέα των μεταφορών», συνεπώς τα κράτη - μέλη «μπορούν να ρυθμίσουν τις προϋποθέσεις για την παροχή αυτής της υπηρεσίας».

Η υπόθεση είχε φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από μία ένωση επαγγελματιών οδηγών ταξί στη Βαρκελώνη, οι οποίοι κατηγορούν την «Uber» για πρακτικές «αθέμιτου ανταγωνισμού». Η εν λόγω εταιρεία είναι μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές αυτού του τύπου και δραστηριοποιείται σε 450 πόλεις και 70 χώρες, με τεράστιο και αυξανόμενο κάθε χρόνο τζίρο.

Με την απόφασή του αυτή, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έρχεται επί της ουσίας να προστατέψει τις ευρωπαϊκές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ταξί έναντι του ανταγωνισμού της αμερικανικής εταιρείας, η οποία, προσφέροντας χαμηλότερα κόμιστρα, απορροφούσε μεγάλα κομμάτια του «φιλέτου» των επιβατικών οδικών μεταφορών.

Επαφές ΥΠΕΞ στην Ιταλία

Με τον Ιταλό ομόλογό του συναντήθηκε χτες στη Ρώμη ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς.

Οπως είπε ο ίδιος ο Ν. Κοτζιάς μετά τη συνάντηση: «Είχαμε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σήμερα, συνέχεια της συζήτησης που κάναμε στην Κέρκυρα στη συνάντηση των δύο κυβερνήσεων και κατ' ιδίαν. Αυτό που έχουμε αποφασίσει είναι να συνεχίσουμε με επιμέλεια και συστηματικά να αναπτύσσουμε τις σχέσεις Ελλάδας - Ιταλίας (...) Εχουμε μια σειρά από σχέδια για ανάπτυξη της σχέσης μας στον τομέα της Ενέργειας, του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης, της Οικονομίας, της πολιτικής διαβούλευσης ανάμεσα στα δύο υπουργεία». «Ιδιαίτερα σταθήκαμε», διευκρίνισε ο ίδιος, «στην ενεργειακή μας συνεργασία. Μιλήσαμε και για το θέμα της μελλοντικής δυνατότητας συμφωνίας πάνω στα θέματα των θαλασσίων ζωνών».

Ο ΥΠΕΞ προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση οργανώνει, σε 3 μήνες στην Ελλάδα, μια συνάντηση των 4 βαλκανικών κρατών - μελών της ΕΕ με τα υποψήφια κράτη των Δυτικών Βαλκανίων και την Τουρκία. Πρόσκληση να συμμετάσχει απηύθυνε ο Ελληνας ΥΠΕΞ και στον Ιταλό ομόλογό του.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καθιστική διαμαρτυρία στο αμερικάνικο προξενείο

Νέα εκδήλωση - καθιστική διαμαρτυρία, μπροστά στο αμερικάνικο προξενείο της Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν σήμερα Πέμπτη 21/12, στις 6 μ.μ., η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, μαζί με τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης της πόλης.

Καλούν τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, όλο το λαό της πόλης, να στηρίξουν μαζικά τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και καταδίκης της απόφασης των ΗΠΑ, που ανοίγει νέο κύκλο αίματος στην πολύπαθη Παλαιστίνη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ