ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανακοίνωση της Επιτροπής Δημόσιου Διαλόγου μπροστά στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ

Η Επιτροπή Δημόσιου Προσυνεδριακού Διαλόγου για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ απευθύνεται στους συντρόφους και τις συντρόφισσες, στους φίλους και συμπορευόμενους με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, σε όσους εκτιμούν το ρόλο του ΚΚΕ στο κίνημα και θέλουν να πάρουν μέρος στη δημόσια συζήτηση για τις Θέσεις της ΚΕ με γραπτό κείμενο στον «Ριζοσπάστη» ή στην ΚΟΜΕΠ και τους ενημερώνει για τις εξής προϋποθέσεις συμμετοχής στον δημόσιο διάλογο:

1. Ο διάλογος αφορά στις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο, που δημοσιεύτηκαν στις 18/12/2016. Η Επιτροπή Διαλόγου θα παραλαμβάνει κείμενα για δημοσίευση μέχρι τις 5 Φλεβάρη 2017.

2. Καθένας και καθεμιά, που θέλει να συμβάλει στο διάλογο, μπορεί να στείλει ένα σημείωμα για τις Θέσεις με ανώτατο όριο έκτασης του κειμένου τις 1.000 λέξεις. Ο καταμερισμός των κειμένων διαλόγου στον «Ριζοσπάστη» ή στην «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» (ΚΟΜΕΠ) θα γίνεται με ευθύνη της Επιτροπής, συνυπολογίζοντας τη χρονική διάρκεια της προσυνεδριακής περιόδου και τις δυνατότητες των δύο έντυπων οργάνων της ΚΕ του Κόμματος για την κάλυψη του Προσυνεδριακού Διαλόγου.

Σημειώματα που τυχόν έρθουν στην Επιτροπή είτε εκπρόθεσμα είτε ξεπερνούν την έκταση που έχει προσδιοριστεί, δεν θα δημοσιευτούν, θα τεθούν όμως υπόψη των αντιπροσώπων του 20ού Συνεδρίου.

3. Κάθε κείμενο πρέπει να έχει απαραίτητα όλα τα παρακάτω στοιχεία του συγγραφέα: Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, Κομματική ή ΚΝίτικη Οργάνωση που ανήκει ή που έχει επαφές, αν πρόκειται για φίλο του ΚΚΕ. Τα στοιχεία αυτά είναι προϋπόθεση για τη δημοσίευση του κειμένου. Αποκλείονται από τη δημοσίευση κείμενα που είναι εκτός των θεμάτων των Θέσεων για το 20ό Συνέδριο. Αποκλείονται κείμενα με αναφορές σε πρόσωπα ή σε ζητήματα που αφορούν συγκεκριμένη Κομματική Οργάνωση, που περιλαμβάνουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς, θέσεις εχθρικές προς την ιδεολογία και το χαρακτήρα του ΚΚΕ.

4. Τα κείμενα μπορούν να στέλνονται:

α) Ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: dialogos20@kke.gr, με ένδειξη «Για την Επιτροπή Δημόσιου Διαλόγου».

β) Ταχυδρομικώς στη διεύθυνση: Κεντρική Επιτροπή ΚΚΕ, Λεωφόρος Ηρακλείου 145, Τ.Κ. 14231 με την ένδειξη: «Για την Επιτροπή Δημόσιου Διαλόγου».

γ) Μέσω των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ.

Στις περιπτώσεις αποστολής ταχυδρομικώς ή μέσω Οργανώσεων, παρακαλούμε τους συμμετέχοντες στο διάλογο, όσους έχουν τη δυνατότητα, να διευκολύνουν τη δουλειά της Επιτροπής στέλνοντας το κείμενο και σε ηλεκτρονική μορφή.

Οι συμμετέχοντες στο διάλογο μπορούν να απευθύνονται στην Επιτροπή Δημόσιου Διαλόγου στο τηλέφωνο επικοινωνίας: Ιωάννα Καψάσκη 210.2592.402.

Η Επιτροπή Δημόσιου Διαλόγου της ΚΕ του ΚΚΕ

Αθήνα, 20/12/2016

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταψήφισε κανονισμούς που παραδίδουν στο κεφάλαιο σιδηροδρόμους και λιμάνια

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε τους τρεις κανονισμούς για τον «ενιαίο ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό χώρο», τις επιβατικές σιδηροδρομικές μεταφορές και τους λογαριασμούς των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων, που αποτελούν το λεγόμενο «4ο πακέτο» για την ενιαία σιδηροδρομική αγορά της, που ολοκληρώνουν την παράδοση των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη - μέλη της στους επιχειρηματικούς ομίλους. Επίσης, καταψήφισε τον κανονισμό για την «πρόσβαση στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών» που παραδίδει τα λιμάνια στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Για τους σιδηροδρόμους σημειώνει: «Η παράδοση των σιδηροδρόμων, όλων των σχετικών δημόσιων υποδομών και δικτύων και του μεταφορικού έργου στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους υπηρετεί την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Επιφέρει ένα ακόμη σοβαρό χτύπημα στους όρους εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους. Χειροτερεύει δραστικά την ποιότητα των σιδηροδρομικών μεταφορών και την ασφάλειά τους, εκτοξεύει στα ύψη τις τιμές των εισιτηρίων για τη λαϊκή οικογένεια.

Τα συμφέροντα του κεφαλαίου υπηρετεί και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την παραχώρηση σε ιδιώτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο πλαίσιο της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής της, του 3ου και των προηγούμενων μνημονίων, που χαράζει μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ και τη συμφωνία των άλλων κομμάτων της αστικής διαχείρισης.

Για να γίνουν οι σιδηρόδρομοι και συνολικά οι μεταφορές χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες, λαϊκή περιουσία, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, η πάλη των εργαζομένων πρέπει να βάλει στο στόχαστρο την ίδια την εξουσία των μονοπωλίων, την ιμπεριαλιστική ένωσή τους, την ΕΕ, για ριζικές αλλαγές στην εξουσία και την οικονομία».

Για τα λιμάνια

Σε ό,τι αφορά την καταψήφιση του κανονισμού για την «πρόσβαση στην αγορά των λιμενικών υπηρεσιών», όπως συμφωνήθηκε με το Συμβούλιο, υπογραμμίζει ότι αυτός οδηγεί στην πλήρη «απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών», στην παράδοσή τους, δηλαδή, μαζί με τα ίδια τα λιμάνια και τις υποδομές τους στους μονοπωλιακούς ομίλους. Η εφαρμογή του κανονισμού θα σημάνει ισχυρό πλήγμα και στα δικαιώματα των εργαζομένων στα λιμάνια, όπως οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με χειροτέρευση των όρων δουλειάς και αμοιβής, εντατικοποίηση κ.ά.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά: «Τα λιμάνια και οι υπηρεσίες τους, είτε με διάφορες μορφές απευθείας παράδοσής τους στο κεφάλαιο, είτε με φορέα εκμετάλλευσης το αστικό κράτος, υπηρετούν τα κέρδη των μονοπωλίων, σε βάρος των εργαζομένων, συνολικά του λαού.

Πιστή στην κατεύθυνση αυτή, στο «κοινοτικό κεκτημένο», η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παραδίδει στους επιχειρηματικούς ομίλους λιμάνια, υποδομές και υπηρεσίες, υπηρετώντας το στρατηγικό στόχο της εγχώριας αστικής τάξης, να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της στην περιοχή. Γι' αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τον κανονισμό μαζί με τους συνεταίρους του στα μνημόνια τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, Λαϊκό Κόμμα, Φιλελεύθερους και σοσιαλδημοκράτες.

Τα λιμάνια και οι υποδομές της χώρας μπορούν να γίνουν λαϊκή περιουσία στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών, όταν ο εργαζόμενος λαός απαλλαγεί από την κυριαρχία των μονοπωλίων και των ενώσεών τους, παίρνοντας στα δικά του χέρια την εξουσία και την οικονομία».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με δυνατό ΚΚΕ περνάμε στην αντεπίθεση!

Συνεχίζεται η πλατιά πολιτική εξόρμηση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με σύνθημα «Με δυνατό ΚΚΕ περνάμε στην αντεπίθεση για την εργατική εξουσία, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς και συνοικίες, με στόχο να φτάσει σε χιλιάδες εργαζόμενους το κάλεσμα οργάνωσης και πάλης, ενίσχυσης του ΚΚΕ παντού, για να δυναμώσει η σύγκρουση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την αστική τάξη και τις συμμαχίες της.

Το πρόγραμμα είναι το εξής:

Σήμερα, Τετάρτη:

  • Στις 10 π.μ. περιοδεία στους εργαζόμενους του Διεθνούς Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 11 π.μ. περιοδεία στην ΕΑΣ Μάνδρας με ομιλητή τον Χρήστο Κολοβό, μέλος της ΚΕΟΕ.
  • Στις 6 μ.μ. σε συγκέντρωση στα Πετράλωνα στην αίθουσα συσκέψεων του 3ου Διαμερίσματος Αθήνας (Τριών Ιεραρχών 74) θα μιλήσει ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 6.30 μ.μ. σε συγκέντρωση της ΚΟΒ Γκύζη στο καφενείο του Βλάχου, πλατεία Γκύζη, θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 7 π.μ. περιοδεία στα καράβια ακτοπλοΐας στον Πειραιά με ομιλητή τον Θανάση Ευαγγελάκη, μέλος της ΕΠ.
  • Στις 6.30 μ.μ. σε συγκέντρωση της ΚΟΒ Κορωπίου, στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, θα μιλήσει ο Γιώργος Γεωργακάκης, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής.
  • Στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση της ΚΟΒ Παιανίας, στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, θα μιλήσει ο Κωστής Παναγιώτου, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής.
  • Στις 11 π.μ. σε καταστήματα επισιτισμού στο κέντρο του Περιστερίου με επικεφαλής την Ηλέκτρα Τεμπονέρα, μέλος του ΤΣ Περιστερίου της ΚΝΕ.

Αύριο, Πέμπτη:

  • Στις 7.30 π.μ. στους εργαζομένους στα τρόλεϊ της Π. Ράλλη και στις 9 π.μ. στους εργαζόμενους στα λεωφορεία θα μιλήσει ο Γιώργος Δαφνής, μέλος της ΕΠ.
  • Στις 11 π.μ. σε σύσκεψη ναυτεργατών στα γραφεία της ΚΟ Πειραιά (πλατεία Κοραή) θα μιλήσει ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ.
Παρουσίαση του λευκώματος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ στα Τρίκαλα

Σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στα Τρίκαλα, στο χώρο της «Σουίτα art cafe» (Στρατηγού Σαράφη 18) οι Οργανώσεις Τρικάλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ παρουσιάζουν το λεύκωμα της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ με τίτλο «Στιγμές από την Ιστορία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη Θεσσαλία». Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης βιβλίου, που πραγματοποιείται από το ΚΚΕ στον ίδιο χώρο και ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη με λειτουργία από 5 μ.μ. έως 9 μ.μ.

Προβολές του ντοκιμαντέρ της ΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ

Σήμερα, Τετάρτη, πραγματοποιούνται από Οργανώσεις του ΚΚΕ οι παρακάτω εκδηλώσεις για την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ της ΚΕ του Κόμματος για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε»:

-- Η ΤΕ Αργολίδας, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου. Θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, Γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Περάματος στις 6.30 μ.μ., στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος (Καραολή - Δημητρίου 25).

-- Στον Κέδρο Καρδίτσας, στις 6.30 μ.μ., στο καφενείο «Ζησόπουλος».

-- Στον Αγιο Κήρυκο Ικαρίας, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Αγίου Παντελεήμονα. Επιπλέον, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Αντ. Καλαμπόγια «Ο κόκκινος βράχος».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Αύριο Πέμπτη

-- Η ΚΟ Ξηρομέρου διοργανώνει γλέντι στις 8.30 μ.μ. στην ταβέρνα «Μερατζούλα» στο Βασιλόπουλο Αστακού.

Τρίτη, 3 Γενάρη

-- Η ΚΟΒ Κέντρου Αγίας Τριάδας της ΤΟ Περιστερίου Αττικής στις 9.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πετρούπολης, διοργανώνει συναυλία με μελοποιημένα ποιήματα. Ερμηνεύει η Βιολέτα Ικαρη. Μαζί της οι μουσικοί Βαγγέλης Βοττέας στο βιολί και Γιώργος Τσιούτσιας στο πιάνο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org