ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ»
Μοχλός ενίσχυσης των μονοπωλίων

(c) Stockbyte

Η ίδρυση «Επενδυτικού και Αναπτυξιακού Ταμείου» με έδρα το Λουξεμβούργο ή σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, το οποίο θα διέπεται από τους νόμους του αντίστοιχου κράτους, προβλέπεται σε διάταξη του νομοσχεδίου γα τους πλειστηριασμούς που κατατέθηκε στη Βουλή. Στόχος του η «εξασφάλιση κέρδους στους επενδυτές του» και προορισμός του η «παροχή ρευστότητας και σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας», όπως σε έργα υποδομής, αλλά και σε «μικρομεσαίες επιχειρήσεις», λένε. Βεβαίως, δεν πρόκειται για τους αυτοαπασχολούμενους. Αλλωστε, αυτούς τους ξεκληρίζει ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός, η φοροληστεία κ.λπ. Μέτοχος του Ταμείου θα είναι το Ελληνικό Δημόσιο με 50% ή 350 εκατ. ευρώ και με κεφάλαια που θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ. Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί από «διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές». Ηδη, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε συμφωνία με τη γερμανική «επενδυτική τράπεζα» KfW, η οποία θα «επενδύσει» 100 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η KfW είναι ο φορέας διοχέτευσης της γερμανικής συμμετοχής στα δάνεια της τρόικας προς την Ελλάδα. Κεφάλαια θα συνεισφέρουν το Ιδρυμα Ωνάση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ υπό συζήτηση είναι και η συμμετοχή του γαλλικού Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Είναι ολοφάνερη η επιχείρηση στήριξης τμημάτων του ντόπιου κεφαλαίου (βιομηχάνων, κατασκευαστικών ομίλων κ.ά.) μέσω αυτού του μηχανισμού. Και αποτελούν σχεδιασμό για εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, πέρα από τις όποιες δυνατότητες έχουν οι ντόπιες τράπεζες για χρηματοδότηση των έργων υποδομής. Στην πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, δίνονται και συγκεκριμένες κατευθύνσεις για πηγές πέρα από τις τράπεζες.

Την ίδια ώρα, όμως, ανοίγει ο δρόμος και για εξαγορές και συγχωνεύσεις σε διακρατικό επίπεδο στο πλαίσιο των συμμετασχόντων στο ταμείο. Επομένως, γίνεται μοχλός συγκεντροποίησης, άρα και ενίσχυσης των μονοπωλιακών ομίλων.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας

Ο οίκος αξιολόγησης «Standard & Poors» υποβάθμισε την πιστοληπτική διαβάθμιση της ΕΕ, από «AAA» σε «AA+». Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, σε ανακοίνωσή του, ο οίκος αναφέρει ότι η υποβάθμιση του αξιόχρεου αντανακλά τις διαφωνίες που υπάρχουν στην ΕΕ για τους μηχανισμούς στήριξης του κοινού προϋπολογισμού της και το όλο πιο εύθραυστο οικονομικό προφίλ της. «Κατά την άποψή μας, η συνολική πιστοληπτική ικανότητα των σημερινών 28 χωρών της ΕΕ έχει μειωθεί», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του οίκου. Προσθέτει ότι «θα μπορούσε να δημιουργηθεί καθοδική πίεση (σ.σ.: για περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου της ΕΕ)», εάν το αξιόχρεο των χωρών της ΕΕ με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα «επιδεινωνόταν πέραν των προσδοκιών μας», εάν οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό «είναι περισσότερο παρατεταμένες και σε κλίμα σύγκρουσης», εάν χώρες - μέλη ζητήσουν να φύγουν από την ΕΕ, «ή αν οι οικονομικές της παράμετροι επιδεινωθούν έντονα». «Οι διαπραγματεύσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό έχουν γίνει πιο έντονες, σηματοδοτώντας αυτό που θεωρούμε ως αυξανόμενους κινδύνους για τη στήριξη της ΕΕ από κάποιες χώρες - μέλη», σημειώνεται παρακάτω.

Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη εκτίμηση δείχνει ότι η κρίση στην ΕΕ συνεχίζεται, οξύνει τους ευρωενωσιακούς ανταγωνισμούς, αλλά ταυτόχρονα, εμμέσως πλην σαφώς, εκφράζει και την κόντρα ΗΠΑ - Γερμανίας για το μείγμα διαχείρισης, δηλαδή ότι η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική δε συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση. Θέτει, ταυτόχρονα, ερωτήματα ως προς τη συνοχή της ΕΕ.

Σημειωτέον, η υποβάθμιση ήρθε μία μέρα μετά την απόφαση των 28 κυβερνήσεων να ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους για την τραπεζική ένωση. Οι χώρες της ΕΕ με τις μεγαλύτερες εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό ζητούν μείωση της συμμετοχής τους, ενώ η Βρετανία σχεδιάζει δημοψήφισμα το 2017 για την παραμονή της στην ΕΕ. Είναι «η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ που μία κυβέρνηση προτείνει ένα τέτοιο βήμα (...) οι γενικές εκλογές στη Βρετανία αναμένονται το 2015 και περιμένουμε ότι η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ θα είναι βασικό θέμα της συζήτησης», σημειώνει ο S&P.

Οι φετινές συζητήσεις για τον καθορισμό των μακροπρόθεσμων κοινοτικών προϋπολογισμών ήταν από τις σκληρότερες. Αρκετές από τις πλουσιότερες χώρες - μέλη, που δυσκολεύονται να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα ελλείμματά τους, αντιτάχθηκαν στην αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού.

ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Εμπορικό έλλειμμα 14,5 δισ. στο 10μηνο

Πλεονασματικό εμφανίζεται στο 10μηνο Γενάρη - Οκτώβρη του 2013 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Αντίθετα και παρά την καταγραφόμενη «βελτίωση», το κομμάτι των εμπορικών δοσοληψιών με τα άλλα κράτη συνεχίζει να σωρεύει αστρονομικά ελλείμματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας:

Εμπορικό έλλειμμα: Διαμορφώνεται στα 14,5 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 17,3 δισ. ευρώ στο 10μηνο πέρυσι (μείωση 15,7%). Οι εξαγωγές εμπορευμάτων διαμορφώνονται στα 18,8 δισ. ευρώ (από 18 δισ. ευρώ πέρυσι) με αύξηση 4,4% και οι εισαγωγές στα 33,4 δισ. ευρώ (από 35,3 δισ. ευρώ) με μείωση 5,4%.

Ισοζύγιο συναλλαγών: Οι κάθε είδους δοσοληψίες καταγράφουν πλεόνασμα ύψους 2,2 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 3,4 δισ. ευρώ πέρυσι. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν στα 11,6 δισ. ευρώ (από 10,1 δισ.), διογκώθηκαν δηλαδή κατά 1,5 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο συνέβαλε στη διαμόρφωση του πλεονάσματος. Επίσης, διογκωμένα, στα 6,5 δισ. ευρώ (από 4,6 δισ.) είναι τα κονδύλια της ΕΕ που εισέρρευσαν και καρπώθηκαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Σε ό,τι αφορά στο ισοζύγιο των εισοδημάτων καταγράφεται έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ. Με τη μορφή «τόκων, μερισμάτων και κερδών» πληρώθηκαν στο εξωτερικό 5,2 δισ., ποσά που αφορούν στην «εξυπηρέτηση» του κρατικού χρέους καθώς και μερίσματα σε ξένους κεφαλαιοκράτες. Το αντίστοιχο κονδύλι που εισέρρευσε και που καρπώθηκαν ο ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες από τις μπίζνες στο εξωτερικό έφτασε στα 2,8 δισ. ευρώ.

Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης διευρύνθηκε για το μήνα Οκτώβρη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, φτάνοντας στα 21,8 δισ. ευρώ.

ΣΔΟΕ
Ερευνα σε γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Ερευνα για υπόθεση απάτης που αφορά γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες διεξάγει το ΣΔΟΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού «Spiegel» -συγκεκριμένα σε βάρος των «Mercedes-Benz», «BMW» και «Opel». Στο επίκεντρο βρίσκονται οι χαμηλές τιμές με τις οποίες πωλούνται τα αυτοκίνητα στους Ελληνες αντιπροσώπους. Στη βάση των εμφανιζόμενων (χαμηλών) τιμών (εργοστασιακές), προσδιορίζονται οι φόροι, όπως τα τέλη ταξινόμησης, ΦΠΑ, καθώς και οι φόρος πολυτελείας για τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών και των υποτιμολογήσεων είναι η απώλεια εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο. Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας επικαλείται και δήλωση του διευθυντή του ΣΔΟΕ Θ. Θεοδώρου, σύμφωνα με τον οποίο διενεργείται έρευνα σε «διεθνείς εταιρείες οχημάτων λόγω πιθανών φορολογικών αδικημάτων».

Παράγοντες του ΣΔΟΕ αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν δύο γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, που εδώ και καιρό φοροδιαφεύγουν συστηματικά, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα ποσά ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Οπως αναφέρουν πηγές του ΣΔΟΕ, η αποκάλυψη έγινε στο πλαίσιο ελέγχων για τις ενδοομιλικές συναλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες και ο φάκελος της υπόθεσης θα παραδοθεί στον οικονομικό εισαγγελέα.

ΔΕΗ
Ξεκινά η «Πτολεμαΐδα V»

Ξεκινά η εκταμίευση του ομολογιακού δανείου ύψους 739 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ από κοινοπραξία ξένων τραπεζών, μετά την έκδοση ασφαλιστικής κάλυψης του δανείου από το Γερμανικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων «EULER HERMES», όπως ανακοινώθηκε χτες. Το παραπάνω ποσό θα αξιοποιηθεί για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V», συνολικού συμβατικού κόστους1,4 δισ. ευρώ, με ισχύ 660 MW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και 140 MW για θερμική ενέργεια. Η νέα μονάδα θα αντικαταστήσει παλαιές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες που απαιτούν μικρότερη κατανάλωση λιγνίτη, έως και 40% σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί επισήμως. Ανάδοχος εταιρεία έχει ορισθεί η κοινοπραξία εταιρειών «ΤΕΡΝΑ» «Ηitachi Power Europe», γερμανική θυγατρική της ιαπωνικής εταιρείας, η μητρική «Hitachi» και η γερμανική «Hamon Envirom» και η ολοκλήρωση της μονάδας προβλέπεται σε περίπου 6 χρόνια (74 μήνες) από την υπογραφή της σύμβασης.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Μείωση τζίρου και νέων παραγγελιών

Συρρίκνωση παρουσιάζουν οι γενικοί δείκτες κύκλου εργασιών και νέων παραγγελιών στη βιομηχανία κατά το δωδεκάμηνο Νοέμβρης 2012 - Οκτώβρης 2013 κατά 4,2% και 6,7% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτώβρη που δημοσίευσε χτες η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Πιο συγκεκριμένα, ο τζίρος της βιομηχανίας στο σύνολο της εγχώριας και εξωτερικής αγοράς για το μήνα Οκτώβρη παρουσίασε μείωση κατά 9,3%, έναντι αύξησης 18,9% που είχε σημειώσει κατά τον ίδιο μήνα πέρσι, ωστόσο σε εύρος δωδεκαμήνου, ο παραπάνω δείκτης παρουσιάζει μείωση 4,2% έναντι αύξησης 3,2% που σημειώθηκε από τη σύγκριση του προηγούμενου δωδεκαμήνου.

Ειδικότερα, στους επιμέρους τομείς της βιομηχανίας σημαντική αύξηση κατά 64,5% εμφανίζει ο κύκλος εργασιών στα λατομεία - ορυχεία, εξαιτίας σημαντικών αυξήσεων στην εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη, ενώ η μεταποίηση εμφανίζει μείωση 10,1%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να εντοπίζονται στην ξυλεία (33,3%), στον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό (21,5%) και τα βασικά μέταλλα (13,6%).

Ο δείκτης νέων παραγγελιών για το μήνα Οκτώβρη εμφανίζει μείωση 17,5% έναντι αύξησης 15,3% τον ίδιο μήνα πέρσι, ενώ στο δωδεκάμηνο οι απώλειες είναι πιο ενδεικτικές, καθώς παρουσιάζεται μείωση κατά 6,7%, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, καθώς η σύγκριση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο εμφάνισε μείωση 6,8%. Η μείωση νέων παραγγελιών προέρχεται σε μικρότερο ποσοστό από την εγχώρια αγορά (6,%) σε σχέση με τη μεγάλη μείωση παραγγελιών από το εξωτερικό (23,3%).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org