ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κλιμακώνονται οι αποκαλύψεις και η αντιπαράθεση

Παρέμβαση έκανε ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση

Υπουργοί της κυβέρνησης Ερντογάν. Πρώτος από αριστερά ο Εγκεμέν Μπαγίς, υπουργός για θέματα της ΕΕ, που εμπλέκεται σε υπόθεση χρηματισμού
Υπουργοί της κυβέρνησης Ερντογάν. Πρώτος από αριστερά ο Εγκεμέν Μπαγίς, υπουργός για θέματα της ΕΕ, που εμπλέκεται σε υπόθεση χρηματισμού
ΑΓΚΥΡΑ.--

Κλιμακώνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση στη γειτονική Τουρκία, με τις αποκαλύψεις στην υπόθεση διαφθοράς που ερευνούν οι Αρχές να είναι καταιγιστικές. Οι εξελίξεις σημειώνονται λίγους μήνες πριν τις τοπικές εκλογές του Μάρτη, αλλά και τις προεδρικές του καλοκαιριού και δεν πρέπει να αποκλείονται αλλαγές στο αστικό πολιτικό σκηνικό. Αλλωστε, η καπιταλιστική κρίση ενισχύει τις ανακατατάξεις σε κάθε περιφέρεια αλλά και παγκοσμίως, καθώς κάθε μερίδα του κεφαλαίου αναζητά για λογαριασμό της εκείνες τις συνεργασίες που θα την ευνοήσουν έναντι των ανταγωνιστών της.

Ηδη από προχτές, ΜΜΕ ενέπλεκαν στην υπόθεση και το γιο του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιλάλ Ερντογάν, ο οποίος θεωρείται ότι επωφελήθηκε από τις παράνομες δραστηριότητες του δημάρχου της Φάτιχ Μουσταφά Ντεμίρ (που συγκαταλέγεται στους πάνω από 60 συλληφθέντες από την αστυνομία).

Παρέμβαση στις εξελίξεις έκανε και η ΕΕ, με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Στέφαν Φούλε να δηλώνει ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία παρακολουθούνται στενά, συμπληρώνοντας όλο νόημα: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξουν εγγυήσεις για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την αμεροληψία κατά τη διεξαγωγή των ερευνών». Θυμίζουμε ότι προχτές, απομακρύνθηκε από τη θέση του ο διοικητής Ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης, ενώ πλησίαζαν τους 40 οι αξιωματούχοι της αστυνομίας που απομακρύνθηκαν από τα πόστα τους μετά τις αποκαλύψεις, κατηγορούμενοι, μεταξύ άλλων, για «παράβαση καθήκοντος».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν έχει κάνει λόγο για «βρώμικο σχέδιο» σε βάρος της κυβέρνησής του, ο δε αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπεκίρ Μποζντάγ «αναρωτήθηκε» όλο νόημα πώς γίνεται τα ΜΜΕ να γνωρίζουν πράγματα που δεν ξέρουν τα μέλη της κυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερώτηση της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να κρατήσουν αποστάσεις, καθώς πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο που συνδέουν τις ΗΠΑ με την κόντρα Ερντογάν - Γκιουλέν (επιχειρηματίας και ηγέτης του θρησκευτικού τάγματος «Χιζμέτ», που, από το 1999 ζει στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ). Οι αξιωματούχοι δήλωσαν, μεταξύ άλλων, στην εφημερίδα: «Στηρίζουμε τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι επιλέγουμε νικητές και ηττημένους ή ότι επιλέγουμε να εμπλακούμε στις εσωτερικές σας υποθέσεις». Πάντως, προχτές, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα Φράνσις Ριτσιαρντόνε είχε συνάντηση με τον ηγέτη του κόμματος της κεμαλικής αντιπολίτευσης, CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και τον υπαρχηγό του, Φαρούκ Λογιογλού. Το CHP έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

Ο δικηγόρος του Φ. Γκιουλέν έχει δηλώσει ότι ο πελάτης του δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση των ερευνών για διαφθορά, ωστόσο η «διάσταση» Γκιουλέν - Ερντογάν τα τελευταία χρόνια μονοπωλεί τις αναλύσεις πολλών ΜΜΕ. Ενδιαφέρον έχουν οι πληροφορίες για τη διείσδυση του Γκιουλέν σε μια σειρά κλάδους (Κατασκευές, Εστίαση, Τράπεζες, εκδόσεις). Μάλιστα, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «εκπαιδευτική αυτοκρατορία» του Γκιουλέν που έχει πάνω από 1.000 σχολεία, κυρίως θρησκευτικά, σε 140 διαφορετικές χώρες...

Ανταποκριτές έχουν σημειώσει ότι δεν αποκλείεται ο Ερντογάν να επισπεύσει ανασχηματισμό που σχεδίαζε ούτως ή άλλως, ενώ οι τέσσερις υπουργοί που εμπλέκονται στην υπόθεση (Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων) ίσως παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη. Ειδησεογραφικά Πρακτορεία αναφέρουν διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση και αρθρογράφοι τονίζουν ότι η υπόθεση αποτελεί ισχυρό πλήγμα στον Ερντογάν, του οποίου βασικό «χαρτί» για την ανάδειξη ήταν η «μάχη κατά της διαφθοράς».

ΣΥΡΙΑ - ΟΗΕ
Προετοιμασίες της Συνδιάσκεψης της Γενεύης

ΥΠΕΞ Ρωσίας: «Δυτικοί διπλωμάτες λένε ότι ο Ασαντ δεν είναι η χειρότερη λύση»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Ξεκίνησαν χτες στη Γενεύη οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις του απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία Λακχντάρ Μπραχίμι και του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ επί των Πολιτικών Υποθέσεων Τζέφρι Φέλτμαν με την Αμερικανίδα αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν και τους Ρώσους υφυπουργούς Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ και Γενάντι Γκατίλοφ, με στόχο την επιτυχία της ειρηνευτικής συνδιάσκεψης της 22αςκαι 24ης Γενάρη στο Μοντρέ και στη Γενεύη της Ελβετίας αντιστοίχως ανάμεσα σε στελέχη της συριακής κυβέρνησης και της συριακής αντιπολίτευσης.

Δεν ήταν σαφές η ακριβής ατζέντα των συνομιλιών. Ωστόσο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Μπραχίμι, που επικαλείται το Πρακτορείο Ειδήσεων του Κουβέιτ, αμέσως μετά τη συνάντηση των Μπραχίμι και Φέλτμαν με την Αμερικανίδα και τους Ρώσους υφυπουργούς θα ακολουθήσει συνάντησή τους με τους διπλωματικούς εκπροσώπους των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ, του Αραβικού Συνδέσμου και των τεσσάρων χωρών που συνορεύουν με τη Συρία, δηλαδή το Ιράκ, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Τουρκία.

Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας αργότερα σε ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, υποστήριξε ότι «Δυτικοί διπλωμάτες λένε ολοένα και συχνότερα ότι η διατήρηση στην εξουσία του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ είναι μια καλύτερη προοπτική για τη Συρία από το να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας ισλαμιστές».

Από τη Δαμασκό, πάντως, ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μικντάντ σημείωσε ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας θα πρέπει να είναι από τα πρώτα θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών της Γενεύης ΙΙ και ότι μετά από αυτό όλα τα άλλα θέματα είναι συζητήσιμα. Πρόσθεσε πως η συριακή κυβέρνηση είναι πλήρως έτοιμη να συμμετάσχει στην επικείμενη συνδιάσκεψη της Ελβετίας και πως θα ανακοινώσει σύντομα τη σύνθεση της αντιπροσωπείας της. Κατέληξε, τέλος, λέγοντας πως ο λαός με τη διαδικασία των εκλογών θα πρέπει να είναι αυτός που θα αποφασίσει ποιος θα ηγηθεί της χώρας, απορρίπτοντας ταυτόχρονα οιοδήποτε ενδεχόμενο μη συμμετοχής του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ στις εκλογές του 2014, αφού όπως είπε κανείς δεν μπορεί να τον εμποδίσει να διεκδικήσει νέα προεδρική θητεία αφού απολαμβάνει της υποστήριξης της πλειοψηφίας των πολιτών.

Από την άλλη πλευρά, εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζουλάνι, που φέρεται ως ηγετικό στέλεχος της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Μέτωπο Αλ Νούσρα» και ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του έχουν «το πάνω χέρι των εξελίξεων» στη Βόρεια Συρία, αποκλείοντας παράλληλα οποιοδήποτε ενδεχόμενο συμμετοχής του σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τον πρόεδρο Ασαντ.

Αύξηση προσφύγων

Ο αριθμός των προσφύγων και των εκτοπισμένων παγκοσμίως αυξήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους εξαιτίας της συριακής κρίσης, ανακοίνωσε χτες στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του Οργανισμού για τους Πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το τρέχον έτος ο αριθμός των προσφύγων και των εκτοπισμένων παγκοσμίως θα είναι από τους υψηλότερους των τελευταίων χρόνων, αφού μόνο σε ό,τι αφορά τη Συρία υπάρχουν ήδη πάνω από 6.500.000 άμαχοι εκτοπισμένοι εντός των συνόρων της χώρας και άλλοι 2.300.000 άμαχοι που έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες...

Παγκοσμίως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013, περίπου άλλοι 6.000.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε σύγκριση με τους 7.600.000 πρόσφυγες που καταγράφηκαν συνολικά όλη τη διάρκεια του 2012.

ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Διμερείς συνομιλίες για το εμπόριο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Οι ετήσιες εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας ξεκίνησαν χτες στο Πεκίνο, στο πλαίσιο του εμπορικού φόρουμ «Joint Commission on Commerce and Trade -JCCT», που οι δύο χώρες ίδρυσαν το 1983. Στην αμερικανική αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι υπουργοί Εμπορίου και Γεωργίας. Ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουάνγκ Γιάνγκ σημείωσε ότι ο JCCT έχει εκτοξεύσει στα ύψη το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, καθώς οι μεταξύ τους συναλλαγές υπολογίζονται πλέον στα 500 δισ. δολάρια ΗΠΑ από 4 δισ. που ήταν το 1983. Ακόμα, οι επενδύσεις έχουν φτάσει τα 100 δισ. δολάρια από 100 εκατομ. δολάρια.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός είπε ότι χωρίς τον JCCT δε θα μπορούσαν να ξεπεραστούν τα προβλήματα στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Εχουμε τη δυνατότητα σήμερα να αποδείξουμε ότι οι χώρες μας μπορούν να άρουν τα σύνορα στο εμπόριο και τις επενδύσεις, δήλωσε ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ σε θέματα εμπορίου Μάικλ Φρόμαν. Οι σχέσεις των δύο χωρών μπαίνουν σε μια περίοδο σημαντικών ευκαιριών, οι δύο χώρες πρέπει να σταθμίσουν τη χρονική στιγμή και να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα, σημείωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου Πέννυ Πρίτζκερ.

  • Δώδεκα παρτίδες αμερικανικών αποστολών καλαμποκιού απέρριψε χτες το κινεζικό υπουργείο Γεωργίας, καθώς εντοπίστηκε το γενετικά τροποποιημένο στέλεχος MIR162 που οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έκαναν δεκτό. Συνολικά, οι παρτίδες περιείχαν 545.000 τόνους καλαμποκιού.
ΙΡΑΝ - ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ «6»
Νέες συνομιλίες

ΓΕΝΕΥΗ.-

Νέος γύρος συνομιλιών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Γενεύη μεταξύ του Ιράν και της ομάδας των «6» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, όπου συμμετέχει και η ΕΕ) με στόχο να βρεθεί μία λύση σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή μια συμφωνία που υποχρεώνει την Τεχεράνη να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα σε αντάλλαγμα για ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα το Ιράν διέκοψε τις συζητήσεις γύρω από τις λεπτομέρειες της εφαρμογής της συμφωνίας, κάτι που το πρακτορείο «Ρόιτερς» ερμήνευσε ως απάντηση για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποκλείσουν από τις εμπορικές συναλλαγές 19 ιρανικές εταιρείες και άτομα.

Διπλωμάτες και από τις δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι ένα αποδεκτό χρονοδιάγραμμα είναι να υπάρξει κατάληξη ως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ