ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Εντείνουν κινδυνολογία και εκβιασμούς

Την ώρα που η χρεοκοπία αγκαλιάζει εκατομμύρια εργατικά νοικοκυριά, ο υπουργός Οικονομικών παραπέμπει στο ...2013 σαν καθοριστικό έτος της παραπέρα πορείας

Στην κινδυνολογία και τα εκβιαστικά διλήμματα κατέφυγε, για ακόμα μια φορά, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, με προφανή στόχο να πειθαναγκάσει τα λαϊκά στρώματα να αποδεχτούν χωρίς αντιδράσεις τις βάρβαρες πολιτικές επιλογές της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, οι οποίες σημειωτέον, δεν είναι πρόσκαιρες, αλλά αφορούν τις επόμενες δεκαετίες...

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times - πρόκειται για την εφημερίδα που εκφράζει τα συμφέροντα του διεθνούς κεφαλαίου - υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι το 2013 θα είναι «καθοριστικό» για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ προειδοποίησε ότι η χώρας μας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον «πιθανό κίνδυνο εξόδου από το ευρώ». Αλλά ούτε και από τον κίνδυνο της τυπικής χρεοκοπίας έχουμε ξεφύγει ως χώρα... Αναφερόμενος στην πρόσφατη εκταμίευση της δόσης των 34,2 δισ. ευρώ, έκανε λόγο για «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την κυβέρνηση από τους «κοινοτικούς μας εταίρους». Υποστήριξε ότι « η απόφαση των εταίρων μας να μας δώσουν τόσα πολλά χρήματα - περισσότερα απ' όσα αναμέναμε - περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο», για να προσθέσει ωστόσο ότι «συνεχίζουμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την κίνδυνο χρεοκοπίας»!

Εχουμε, δηλαδή, επανάληψη του ίδιου σκηνικού που έζησε ο ελληνικός λαός πάμπολλες φορές, από την ένταξη της χώρας στο «μηχανισμό στήριξης» της τρόικας. Εκβιασμοί και πάλι εκβιασμοί, με στόχο να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, με πλασματικά εν τέλει διλήμματα, ότι αν δεν σκύψουν το κεφάλι και δεν συναινέσουν στην οικειοθελή τους εξαθλίωση, θα...κινδυνεύσει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ, θα οδηγηθούμε σε χρεοκοπία...Αν δεν πρόκειται για προσωπική επιλογή του υπουργού Οικονομικών - η επίκληση της κινδυνολογίας - τότε, στο αμέσως προσεχές διάστημα θα πρέπει να αναμένουμε μια νέα επίθεση τρομολαγνείας από την πλευρά της συγκυβέρνησης, με στόχο την καταστολή αντιδράσεων, στην πορεία εφαρμογής των μέτρων από 1/1/2013.

Είναι ενδεικτικό ότι στη συνέντευξη που παραχώρησε, χαρακτήρισε το 2013 σαν «ένα πολύ δύσκολο έτος», ενώ πρόσθεσε, απειλώντας, αλλά και πουλώντας ελπίδα, ότι «αν συνεχίσουμε την πορεία, μειώσουμε τα ελλείμματα και ολοκληρώσουμε τα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, το 2014 και το 2015 θα είναι πολύ πιο εύκολα χρόνια...».

Παίρνοντας ορισμένες αποστάσεις από το σημερινό υπάρχον κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, δήλωσε ότι «μπορούμε να τα καταφέρουμε το επόμενο έτος, αν μείνουμε προσηλωμένοι στο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η διάσπαση θα προέλθει αν το πολιτικό σύστημα βρεθεί σε μη διαχειρίσιμη κατάσταση, ώστε να αντέξει το βάρος των περιστάσεων...».

Εκτίμησε, επίσης, πως ό,τι έχει κάνει έως τώρα η κυβέρνηση είναι σημαντικό, αλλά όχι αρκετό για να επιτευχθεί μια μόνιμη λύση για την Ελλάδα, επισημαίνοντας με έμφαση ότι «το θέμα τώρα είναι η εφαρμογή», εννοείται των σκληρών μέτρων που ψηφίστηκαν πρόσφατα.

Ανακοίνωσε, τέλος, τη δημιουργία ειδικών φορολογικών δικαστηρίων, προκειμένου να επιταχυνθεί η επίλυση διαφορών, η οποία καθυστερεί εξαιτίας του τεράστιου αριθμού των εκκρεμών υποθέσεων.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Πάνω από 17 δισ. ευρώ στο 10μηνο

Ρυθμός διόγκωσης 1,7 δισ. ευρώ το μήνα

Ανθεκτικά ακόμη και σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, της συνεχιζόμενης κατρακύλας των εμπορικών και άλλων δοσοληψιών παραμένει το εμπορικό έλλειμμα της χώρας.

Στο 10μηνο (Γενάρης - Οκτώβρης) του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας εμφανίζεται στα 17,3 δισ. ευρώ, διογκώνεται με ρυθμό πάνω από 1,7 δισ. ευρώ το μήνα και αναμένεται να διαμορφωθεί στο τέλος του έτους πάνω από το 10% του ΑΕΠ. Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει να κάνει με την ανισόμετρη ανταλλαγή εμπορευμάτων με τα άλλα καπιταλιστικά κράτη και τις αγορές, είναι αποτέλεσμα των εκτεταμένων αρνητικών αναδιαρθρώσεων σε κλάδους της παραγωγής και της οικονομίας, της υποκατάστασης της ντόπιας παραγωγής από εισαγόμενα εμπορεύματα στο πλαίσιο του καπιταλιστικού καταμερισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας:

  • Εμπορικό ισοζύγιο. Το έλλειμμα διαμορφώνεται στα 17,3 δισ. ευρώ. Σε σχέση με το 10μηνο του 2011 (23,1 δισ. ευρώ) καταγράφτηκε υποχώρηση 25,1%, εξέλιξη που έχει να κάνει με τον καλπασμό της καπιταλιστικής κρίσης. Η αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων διαμορφώνεται στα 35,3 δισ. ευρώ με ρυθμό υποχώρησης 11,5%. Αντίθετα, οι εξαγωγές εμφανίζουν αύξηση 7,1% στα 18 δισ. ευρώ (από 16,8 δισ. ευρώ πέρυσι).
  • Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Τα κάθε προέλευσης ελλείμματα καταγράφονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, συγκεκριμένα στα 4,1 δισ. ευρώ από 16,2 δισ. ευρώ στο 10μηνο του 2011. Ο περιορισμός τους οφείλεται στη μείωση (περίπου 5 δισ. ευρώ) για «τόκους, μερίσματα και κέρδη» που πληρώθηκαν στο εξωτερικό, στη διόγκωση των μεταβιβάσεων από τα κοιναγορίτικα ταμεία για την ενίσχυση της ντόπιας πλουτοκρατίας κ.ά.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στα 5,8 δισ. ευρώ οι «ανάγκες» της Γιούρομπανκ

Στα 5,8 δισ. ευρώ υπολογίζει η Γιούρομπανκ τις «ανάγκες» της για ανακεφαλαιοποίηση, οι οποίες και πρόκειται να εκπληρωθούν από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ). Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού για το 9μηνο του 2012 η εμφανιζόμενη χασούρα μετά και το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων διαμορφώθηκε στο 1,1 δισ. ευρώ.

Οι ντόπιοι τραπεζίτες, προκειμένου να αναπληρώσουν τις εμφανιζόμενες «απώλειες», ξέχωρα και από τον πακτωλό των διακρατικών ενισχύσεων, θα πριμοδοτηθούν από τη συγκυβέρνηση με την πλήρη φορολογική απαλλαγή και ασυλία. Μέσω της ρύθμισης που ετοιμάζουν για τον «αναβαλλόμενο φόρο» δεν πρόκειται να πληρώσουν ούτε τσακιστή δεκάρα, μέχρις ότου, σε ορίζοντα δεκαετιών, ισοφαρίσουν τη «χασούρα». Ακόμη, τα ποσά του αναβαλλόμενου φόρου που προκύπτουν για τον καθένα από αυτούς, προστίθενται στο σκληρό πυρήνα των κεφαλαίων τους, προκειμένου έτσι να μετριάσουν τις ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης.

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Πλησιάζει το πρώτο «ηλεκτροσόκ»

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις αντιλαϊκές, άδικες και υπέρογκες ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Μέσα σε ένα περιβάλλον όπου τα σενάρια περί της «κατάρρευσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επανήλθαν με μεγαλύτερη ένταση και για ευνόητους λόγους, συνεδρίασε χτες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προκειμένου να καθορίσει τη γνωμοδότησή της προς το ΥΠΕΚΑ σχετικά με το ύψος των αυξήσεων στα τιμολόγια για το 2013. Η Αρχή καλείται να αξιολογήσει τα κοστολογικά στοιχεία που της παρουσίασε η ΔΕΗ, τα οποία συνόδευσε με προτάσεις για ανατιμήσεις σε 3 δόσεις (Γενάρης, Μάης, Ιούλης) και μέχρι 48,7% για τα οικιακά τιμολόγια!!!

Σύμφωνα με πληροφορίες και διαρροές, θα υπάρξει μια προσπάθεια συμβιβασμού, τόσο των αξιώσεων της ΔΕΗ, όσο και των υποτιθέμενων διαφορετικών απόψεων που σχετίζονται με τις αντοχές, από τη μία, της αγοράς και, από την άλλη, των καταναλωτών. Πίσω από αυτόν τον «κουρνιαχτό», τα πράγματα είναι πολύ απλά. Κυβέρνηση, επιχειρηματίες, ΡΑΕ, τρόικα συμφωνούν και «επαυξάνουν» ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και όλων των άλλων χρεώσεων που τη συμπληρώνουν, πρέπει να αυξηθεί δραματικά μέσα στο 2013 για να ικανοποιηθεί η απαίτηση περί περιθωρίων κέρδους, του ενεργειακού κεφαλαίου.

Σχετικά με το ποσοστό αυξήσεων, αν και η τελευταία λέξη προς το παρόν ανήκει στη κυβέρνηση, κυκλοφορεί ευρέως το ενδεχόμενο η ΡΑΕ να ασχοληθεί μόνο με την πρώτη αύξηση του Γενάρη (10,8% ζητά η ΔΕΗ) και όχι με το συνολικό «πακέτο» που ζητείται. Εξάλλου, υπάρχουν και τα ζητήματα των δομικών αλλαγών, που θα οδηγήσουν σε αυτόματους μηχανισμούς ανατιμήσεων από τον Ιούλη και έπειτα, που μπορούν επίσης να ικανοποιήσουν τις αξιώσεις των επιχειρηματιών.

ΤΖΙΡΟΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Ραγδαίες ανατιμήσεις στον κλάδο της Ενέργειας

Αύξηση 3,4% εμφανίζει στο τελευταίο 12μηνο (Νοέμβρης 2011 - Οκτώβρης 2012) ο τζίρος των βιομηχανιών, εξέλιξη η οποία οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη διόγκωση των τιμών στον κλάδο της Ενέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) η κατρακύλα συνεχίστηκε σε όλες τις άλλες ταξινομούμενες ομάδες των βιομηχανικών κλάδων και συγκεκριμένα: Διαρκή καταναλωτικά αγαθά: 17,9%, κεφαλαιουχικά αγαθά: 16,3%, ενδιάμεσα αγαθά: 9,4%, μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά: 4,7%. Αντίθετα, ο τζίρος των βιομηχάνων στον κλάδο της Ενέργειας εμφανίζει ραγδαία άνοδο σε ποσοστό 20%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ