ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
«Καταδίκη» των εποικισμών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Σε επίσημες καταδικαστικές δηλώσεις για τις πρόσφατες ισραηλινές αποφάσεις επέκτασης υπαρχόντων εποικισμών αλλά και τις συζητήσεις ανέγερσης νέων σε ιδιαίτερα ευαίσθητες ζώνες, όπως η Ε1, μεταξύ Δ. Οχθης και ανατολικής Ιερουσαλήμ, προχώρησαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με εξαίρεση τις ΗΠΑ. Στη σχετική συνεδρίαση, που έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, όλες οι χώρες μέλη καταδίκασαν τον ισραηλινό εποικισμό και κάλεσαν το Τελ Αβίβ να υπαναχωρήσει από τις «προκλητικές αυτές ενέργειες» που υποσκάπτουν την προοπτική της λύσης δύο κρατών.

Οι ΗΠΑ, ως συνήθως, απέφυγαν να τοποθετηθούν κατά του Ισραήλ ενώ είναι ξεκάθαρο ότι το Συμβούλιο δε θα μπορούσε να υιοθετήσει σαφή καταδικαστική απόφαση, η οποία τυπικώς έστω έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, λόγω τόσο της απειλής του βέτο εκ μέρους της Ουάσιγκτον όσο πιθανοτάτα και των διαφωνιών άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Καθώς αυτές μπορεί λεκτικά να καταδικάζουν την ισραηλινή κατοχή και τους εποικισμούς, πρακτικά, όμως, την υποθάλτουν αποφεύγοντας να ασκήσουν πιέσεις ή να λάβουν σοβαρά μέτρα σε βάρος της ισραηλινής ηγεσίας.

Για τα «μάτια του κόσμου» πάντως, οι τέσσερις χώρες της ΕΕ, που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Πορτογαλία, εξέδωσαν και ξεχωριστή ανακοίνωση στην οποία καταδικάζουν την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα ως «υποσκάπτουσα την όποια ειρηνευτική προοπτική».

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ, επανέλαβε ότι «οι ισραηλινές ενέργειες εξωθούν τους Παλαιστινίους να πάρουν όλα τα δυνατά μέτρα προκειμένου ν' αμυνθούν, όποια και αν είναι αυτά» υπονοώντας την προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του Ισραήλ.

ΣΥΡΙΑ
Εντονο παρασκήνιο και σκληρές συγκρούσεις

Μισθοφόροι αντικαθεστωτικοί προετοιμάζονται για νέες συγκρούσεις
Μισθοφόροι αντικαθεστωτικοί προετοιμάζονται για νέες συγκρούσεις
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Κλιμακώνονται, όπως όλα δείχνουν, οι συγκρούσεις τόσο πέριξ της συριακής πρωτεύουσας, όσο και σε σημαντικά, από συμβολικής και στρατηγικής άποψης, σημεία της χώρας, ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα φάση «παζαριών» αλλά και επανεξέτασης στάσεων και συμμαχιών μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξής του, για τα τέλη του χρόνου, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, επανέλαβε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο πολιτική λύση στη Συρία και όχι στρατιωτική».

Αναλυτικότερος ο αναπληρωτής του, Τζέφρι Φέλτμαν, εκτίμησε ότι «αν η κατάσταση και οι δυναμικές συνεχίσουν ως έχουν στη Συρία, τότε η χώρα αντιμετωπίζει πραγματικό κίνδυνο καταστροφής» ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες. Με την άποψη αυτή μοιάζουν να συγκλίνουν και τα συμπεράσματα της έκθεσης που εκπόνησε η ειδική επιτροπή για τη Συρία που έχει συστήσει ο ΟΗΕ, της οποίας προεδρεύει ο Βραζιλιάνος Πάουλο Πινιέρο, και όπου συμμετέχει η πρώην εισαγγελέας του ΔΠΔ, Κάρλα ντελ Πόντε.

Εντός Συρίας, στο μεταξύ, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις διατείνονται ότι μετά από τις περισσότερες στρατιωτικές βάσεις στο βορρά, προχωρούν νοτιότερα και έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους πέντε πόλεις στην επαρχία Χάμα, τις Χαλφάγια, Κφαρ Ναμπουντάιχ, Χασράγια, Τιμπάτ αλ Ιμν, Κφαρ Ζίτα και ότι πλέον στόχος είναι η πόλη Μόρεκ, όπου υπάρχουν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, σημεία ελέγχου και στρατόπεδα. Η Μόρεκ θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται πάνω στο δρόμο ανεφοδιασμού ανάμεσα στη Χάμα και στο Χαλέπι, που είναι επίσης πεδίο μάχης.

Πιο κοντά στη Δαμασκό, πληροφορίες ανέφεραν, χτες, ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για την έξοδο των αντικαθεστωτικών ενόπλων από τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Γιαρμούκ.

  • Στο μεταξύ κλιμάκιο του ΝΑΤΟ βρίσκεται ήδη στην Αλεξανδρέτα της Τουρκίας για την ανάπτυξη των πυραύλων «Πάτριοτ» με το πρόσχημα της επίθεσης από τη Συρία.
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Καταστολή κατά εργατών σε χρυσωρυχείο

Η ταξική σύγκρουση στη Νότια Αφρική, ιδιαίτερα όπως αναδείχτηκε μέσα από τις πολύμηνες διαμαρτυρίες και απεργιακές κινητοποιήσεις των μεταλλωρύχων για αξιοπρεπείς μισθούς, κλιμακώνεται καθημερινά και το αστικό κράτος υπερασπιστής των μονοπωλιακών ομίλων παίρνει μέτρα καταστολής. Ετσι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χτες χρήση σφαιρών καουτσούκ για να διαλύσουν συγκέντρωση εργατών που διαδήλωναν στο χρυσωρυχείο Κουσασαλέθου της εταιρείας Harmony Gold, 65 χιλ. δυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ ενάντια στην απόλυση 600 εργατών, που η εργοδοτική πλευρά λέει ότι είχαν συμμετάσχει σε παράνομη απεργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 5 εργάτες έχουν τραυματιστεί, κάποιοι σοβαρά. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές τις μέρες έγινε το συνέδριο του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), που συμφώνησε στην απόφαση να επιβληθεί ένας έκτακτος φόρος στα κέρδη των ορυχείων. Το συνέδριο του κυβερνώντος ANC δεν έκανε όμως δεκτή πρόταση αγωνιστικών δυνάμεων για εθνικοποίηση των ορυχείων. Στα περίπου είκοσι χρόνια της πτώσης του καθεστώτος του «απαρτχάιντ» τα λαϊκά στρώματα εξακολουθούν να υποφέρουν με την εξουσία να βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών μαύρων και λευκών.

ΓΑΛΛΙΑ
Αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

ΠΑΡΙΣΙ.--

«Φουσκωμένοι» θα είναι οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου καθώς οι Γάλλοι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τις ...«επενδύσεις» στις ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας και την ανανέωση του δικτύου σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπως είναι το νησί της Κορσικής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι αυξήσεις θα κυμανθούν στο 2,5% και θα ενσωματωθούν στο φόρο για τη δημόσια υπηρεσία ηλεκτρισμού, ο οποίος καλύπτει το 10% του συνόλου του λογαριασμού για το ηλεκτρικό ρεύμα. Η γαλλική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού υπολογίζει να συγκεντρώσει περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ από τις αυξήσεις αυτές, τις οποίες η κυβέρνηση Ολάντ που πρόβαλε μια δήθεν φιλολαϊκή διαχείριση του καπιταλισμού, χαρακτηρίζει «πολιτική απόφαση» και δήθεν προσωρινό μέτρο. Το παράδειγμα αυτό αποδεικνύει ότι και στην ισχυρή Γαλλία η επίθεση του κεφαλαίου εξελίσσεται με τα λαϊκά στρώματα «να πληρώνουν το μάρμαρο», για να ωφεληθούν οι καπιταλιστές, όπου καταλήγουν τα έσοδα του κράτους από τις αυξήσεις.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - Β' ΦΑΣΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
Κλιμακώνεται η ένταση

ΚΑΪΡΟ.--

Ανεβαίνει η ένταση στην Αίγυπτο καθώς πλησιάζει η ώρα που θα ανοίξουν οι κάλπες για τη δεύτερη φάση του δημοψηφίσματος για το σύνταγμα που έχει εκπονήσει επιτροπή αποτελούμενη σχεδόν αποκλειστικά από ισλαμιστές διαφόρων τάσεων, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται η νομιμότητα και η αντιπροσωπευτικότητά του. Για σήμερα, οι υποστηρικτές του προέδρου Μούρσι και των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» έχουν προγραμματίσει διαδηλώσεις υπέρ του συντάγματος ενώ οι επικριτές του συνεχίζουν την εκστρατεία για την καταψήφισή του, αμφισβητώντας, ήδη, τη νομιμότητα του πρώτου γύρου, αφού η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλή, οι καταγγελίες για παρατυπίες πολλές και η διαφορά μεταξύ του «ναι» και του «όχι», όχι τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν περαιτέρω από την είδηση της σύλληψης δύο σημαινόντων στελεχών των «Αδελφών Μουσουλμάνων» για κατοχή όπλων και υποψίες συμμετοχής σε αιματηρά επεισόδια. Παράλληλα, εντείνονται οι πιέσεις, με τον γενικό εισαγγελέα (διορισμένο με διάταγμα από τον Μούρσι) να φαίνεται ότι υπαναχωρεί από την παραίτηση που είχε υποβάλλει και αντίστοιχα η παραίτηση του προέδρου της Εκλογικής Επιτροπής να μη γίνεται δεκτή.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΛΑΝΤ ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑ
Με το βλέμμα στις μπίζνες

ΑΛΓΕΡΙ.--

Την πρώτη του επίσκεψη στην Αλγερία πραγματοποιεί ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος εκτός από μια σημαντική, από συμβολικής και πολιτικής άποψης, αλλαγή στάσης απέναντι στην πρώην αποικία, έφερε μαζί του και σειρά συμφωνιών για την περαιτέρω διείσδυση του γαλλικού κεφαλαίου στην αλγερινή οικονομία. Ο Ολάντ, μιλώντας στο αλγερινό κοινοβούλιο, παραδέχτηκε ότι ο αλγερινός λαός υπέφερε πάρα πολύ από τη γαλλική αποικιοκρατία, αφού επί 132 χρόνια υφίστατο ένα «βάρβαρο και άδικο σύστημα» όπου δεν έλειψαν οι μαζικές σφαγές αγωνιστών του απελευθερωτικού κινήματος. Χωρίς βεβαίως να απολογηθεί για την τάξη του, έκανε έναν ελιγμό με το βλέμμα στα συμφέροντα της γαλλικής αστικής τάξης. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν περίπου 15 συμφωνίες, σε όλους τους τομείς από τον πολιτισμό μέχρι την άμυνα, χωρίς το ακριβές περιεχόμενό τους να έχει, ακόμη, γίνει γνωστό. Αυτό, όμως, που ανακοινώθηκε είναι ότι η αυτοκινητοβιομηχανία της -ιδιωτικοποιημένης πλέον- «Renault» συμφώνησε σε δημιουργία μονάδας στο Οράν της Αλγερίας (49% η «Renault» και 51% αλγερινές εταιρείες) η οποία θα προμηθεύει την αγορά της Αφρικής.

ΗΠΑ
Παραιτήσεις για υπόθεση Βεγγάζης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κύμα παραιτήσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον απόηχο της δημοσιοποίησης, μέσω διαρροής, της έκθεσης της ανεξάρτητης επιτροπής που διερεύνησε τις συνθήκες της επίθεσης που έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη της Λιβύης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πρέσβης Κρίστοφερ Στίβενς και ακόμη τρία μέλη του διπλωματικού προσωπικού.

Η έκθεση που διέρρευσε από τις σελίδες της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς», κατηγορεί την υπό αποχώρηση υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, αλλά και τα ανώτερα κλιμάκια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για «ανικανότητα ηγεσίας», άκρως προβληματικό σύστημα και «συστημική αποτυχία». Σύμφωνα με το πόρισμα, η επίθεση συνιστούσε «καλά οργανωμένη τρομοκρατική ενέργεια» και εμμέσως κάνει λόγο για τεράστια αποτυχία του μηχανισμού πληροφοριών και ασφάλειας.

Στον απόηχο της έκθεσης και κατά την έναρξη των ακροάσεων στην αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, παραιτήθηκε ο επικεφαλής του Γραφείου Διπλωματικής Ασφάλειας Ερικ Μπόσγουελ, ενώ ζητήθηκε η παραίτηση και από τρεις ακόμη αξιωματούχους. Ο σάλος ωστόσο δεν έχει κοπάσει καθώς τα βέλη στρέφονται ενάντια στη Χίλαρι και τα αμερικανικά ΜΜΕ την κατηγορούν ότι «προσποιήθηκε αδιαθεσία» ώστε να μην καταθέσει. Πάντως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχει ήδη διατάξει την αποστολή εκατοντάδων επιπλέον πεζοναυτών στις αποστολές στο εξωτερικό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ