ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συμμέτοχη στην παραπλάνηση του λαού η ιεραρχία της Εκκλησίας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με την παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου για την κρίση

Σχετικά με την παρέμβαση της ιεραρχίας της Εκκλησίας για την κρίση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει:

«Η γραπτή παρέμβαση της ιεραρχίας της Εκκλησίας έρχεται να προστεθεί δίπλα στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και των συμμάχων της και αποτελεί προσπάθεια συμβολής στην παραπλάνηση, τον αποπροσανατολισμό και στην υποταγή του λαού στην καπιταλιστική βαρβαρότητα της μόνιμης φτώχειας και ανασφάλειας.

Η ιεραρχία της Εκκλησίας υιοθετεί όλα τα βασικά αντιεπιστημονικά επιχειρήματα της κυρίαρχης προπαγάνδας. Αντιστρέφει την πραγματικότητα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και κυρίως για να κρύψει τις αιτίες της κρίσης, τους υπεύθυνους και το πού βρίσκεται η διέξοδος για το λαό.

Με τις θέσεις της αθωώνει τους κύριους ενόχους για την κρίση και το χρέος: Τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγαλεμπόρους. Η ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ δεν είναι τα λάθη, οι παραλείψεις και οι ατολμίες, όπως ισχυρίζεται η Εκκλησία - αυτό, άλλωστε, λένε και αυτά τα κόμματα - αλλά η στρατηγική τους, ο δρόμος ανάπτυξης που συναινετικά ακολούθησαν, παίρνοντας συνεχώς, ειδικά τα τελευταία χρόνια, αντιλαϊκά - αντιδραστικά μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσουν την υψηλή κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Οι κρίσιμες επιλογές των τελευταίων χρόνων (ένταξη σε ΕΕ - ΟΝΕ - ΝΑΤΟ κ.λπ.) που έφεραν το λαό και τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση ήταν αποτέλεσμα συναίνεσης όλων των κομμάτων που υπηρετούν την αστική τάξη της χώρας και είχαν τις ευλογίες της Εκκλησίας.

Το μνημόνια διαρκείας, φτώχειας και εξαθλίωσης για το λαό δεν είναι αποτέλεσμα κατοχής, αλλά πολιτική επιλογή, που πρωτίστως συμφέρει την πλουτοκρατία της χώρας και δευτερευόντως τους συμμάχους της σε διεθνές επίπεδο. Η ΕΕ και το ΔΝΤ αποτελούσαν και αποτελούν στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης και των κομμάτων της. Είναι συνεργάτες της κυβέρνησης για την επιβολή αποφασισμένων πριν από την κρίση αντιδραστικών μέτρων στους μισθούς, στο Ασφαλιστικό, στο Εργασιακό, στην Υγεία, στην Παιδεία, όπου και η Εκκλησία τις θεωρεί ως αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό.

Η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν απόλαυσαν καμία ευμάρεια, όπως αναφέρει η ιεραρχία της Εκκλησίας, επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς των μηχανισμών του συστήματος. Αντίθετα, πλήρωσαν βαρύ κόστος και υπέστησαν μεγάλες θυσίες στα δικαιώματά τους για να υπάρξει η καπιταλιστική ανάπτυξη από την οποία θησαύρισαν πραγματικά τα μονοπώλια και τμήμα των υψηλόμισθων μεσαίων στρωμάτων.

Η λαϊκή απάντηση σήμερα πρέπει να είναι "καμία θυσία για την πλουτοκρατία και για τα αδιέξοδα του καπιταλισμού". Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα μπορούν να ανοίξουν το δρόμο σε μία ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων.

Καμία ανοχή, καμία εμπιστοσύνη στα ιδεολογήματα που δικαιολογούν σήμερα την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, την άγρια καταλήστευση του λαού και της χώρας από τα μονοπώλια, την κοινωνική οπισθοδρόμηση».

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ
Νέα ένταση με πρωταγωνιστή την Τουρκία

Τους ευρύτερους ανταγωνισμούς για τα ενεργειακά κοιτάσματα στην Αν. Μεσόγειο αντανακλά η διαμάχη στην οποία εμπλέκεται και το Κυπριακό

Χάρτης της Αν. Μεσογείου που δείχνει τα όρια της ΑΟΖ κάθε κράτους, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και με βάση την αρχή της μέσης απόστασης
Χάρτης της Αν. Μεσογείου που δείχνει τα όρια της ΑΟΖ κάθε κράτους, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και με βάση την αρχή της μέσης απόστασης
Νέες εντάσεις στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας προκαλεί η συμφωνία για τα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, η οποία υπογράφηκε την Παρασκευή στη Λευκωσία από τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και τον Ισραηλινό υπουργό Εθνικών Υποδομών Ούζι Λαντάου.

Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στις δυο χώρες να συνεχίσουν τις έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, χωρίς ενδεχόμενες διαφωνίες για την εκμετάλλευσή τους. Μόλις πριν από μερικούς μήνες, το θερμόμετρο στην περιοχή ανέβηκε επικίνδυνα, όταν οι ισραηλινές αρχές επιχείρησαν να ερευνήσουν θαλάσσια περιοχή την οποία διεκδικεί και ο Λίβανος και στην οποία αποδεδειγμένα υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Η όλη συζήτηση διεξάγεται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και τη συνεκμετάλλευσή του, ενώ δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαιρέσει το Καστελόριζο από το όλο πακέτο της διευθέτησης. Μ' αυτόν τον τρόπο έχει αφήσει ανοιχτό το ζήτημα του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας και κατ' επέκταση της ΑΟΖ σε μια περιοχή πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου, στην οποία τέμνονται τα θαλάσσια όρια Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου.

Η Τουρκία κάλεσε από την Πέμπτη τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αγκυρα, Γκαμπί Λεβί, να διαμαρτυρηθεί για τη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ, με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου να απειλεί ότι «τέτοιες μονομερείς πρωτοβουλίες που αγνοούν τις επιθυμίες της τουρκοκυπριακής πλευράς θα έχουν αρνητικές συνέπειες στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για τη διευθέτηση» της κατάστασης στην Κύπρο.

Η ισραηλινή κυβέρνηση από την πλευρά της απέρριψε τις επικρίσεις, διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι «η συμφωνία αυτή αποτελεί διμερή υπόθεση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Κύπρο, η οποία δεν επηρεάζει κατά κανέναν τρόπο μία τρίτη χώρα». Υποστήριξε ακόμα ότι το Ισραήλ ενημέρωσε την Αγκυρα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που είχε με την Κυπριακή Δημοκρατία, οι οποίες «διεξήχθησαν με πλήρη διαφάνεια».

Με δεδομένο ότι το Κυπριακό αξιοποιείται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κατά καιρούς ανάλογα με τα συμφέροντά τους, το Ισραήλ άδραξε την ευκαιρία για να απαντήσει εν μέρει στις κατηγορίες της Αγκυρας εναντίον του σχετικά με το Παλαιστινιακό, με αξιωματούχους να εμφανίζονται ως «υπερασπιστές» της Κυπριακής Δημοκρατίας και να κατηγορούν την Τουρκία για κυνισμό, σημειώνοντας ότι καταγγέλλει τη συμφωνία με «επιχείρημα το γεγονός ότι κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου».

Εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι «η κυπριακή κυβέρνηση πάντοτε εργάζεται για την υπεράσπιση και ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και για την αξιοποίηση των όποιων πλεονεκτημάτων προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία ενίσχυσης της κυριαρχίας».

Πρωτοχρονιάτικο γλέντι στην «Τεχνόπολη»

H Κομματική Οργάνωση Α' Αθήνας του ΚΚΕ και οι Ικαριώτες της Αθήνας, διοργανώνουν πρωτοχρονιάτικο γλέντι την Τετάρτη 29 Δεκέμβρη, στις 9 μ.μ. στην «Τεχνόπολη» στο Γκάζι (Πειραιώς, κτήριο Δ7). Η εκδήλωση περιλαμβάνει χορό με ικαριώτικη και λαϊκή μουσική, καθώς επίσης κρασί και φαγητό. Θα γίνει ακόμα κλήρωση βιβλίων και άλλων δώρων.

Νερό στο μύλο της κυρίαρχης προπαγάνδας

Νερό στο μύλο της κυρίαρχης προπαγάνδας που στόχο έχει να αποπροσανατολίσει και να παραπλανήσει τον λαό σχετικά με τα αίτια της καπιταλιστικής κρίσης, τους υπαίτιους και να συσκοτίσει τη διέξοδο απ' τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, ήρθε να ρίξει η ιεραρχία της εκκλησίας της Ελλάδας. Την περασμένη Κυριακή αναγνώστηκε και μοιράστηκε στους ναούς φυλλάδιο της Ιεράς Συνόδου με τίτλο «Προς τον Λαό».

Μεταξύ άλλων αναφέρεται σ' αυτό: «Η χώρα μας φαίνεται να μην είναι πλέον ελεύθερη αλλά να διοικείται επί της ουσίας από τους δανειστές μας (...) είναι αλήθεια ότι αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μας είναι πρωτόγνωρο και συνταρακτικό. Μαζί με την πνευματική, κοινωνική και οικονομική κρίση συμβαδίζει και η πάσης φύσεως ανατροπή. Πρόκειται για προσπάθεια εκρίζωσης και εκθεμελίωσης πολλών παραδεδομένων, τα οποία ως τώρα θεωρούνταν αυτονόητα για τη ζωή του τόπου μας. Τα απαιτούν τα μέτρα αυτά οι δανειστές μας. Δηλώνουμε δηλαδή ότι είμαστε μια χώρα υπό κατοχή και εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων - δανειστών μας».

Σε άλλο σημείο, σιγοντάροντας επί της ουσίας την αντιλαϊκή πολιτική, αναφέρουν: «Ολες αυτές τις παθογένειες της κοινωνίας και της οικονομίας που σήμερα επιχειρούμε με βίαιο τρόπο να αλλάξουμε, γιατί δεν τις αλλάξαμε στην ώρα τους; Γιατί έπρεπε να φθάσουμε ως εδώ;». Δεν παραλείπουν να προσάψουν ευθύνες και στον λαό αναφέροντας: «Και από την άλλη πλευρά, ένας λαός, εμείς που λειτουργήσαμε ανεύθυνα. Παραδοθήκαμε στην ευμάρεια, στον εύκολο πλουτισμό, και στην καλοπέραση, επιδοθήκαμε στο εύκολο κέρδος και στην εξαπάτηση. Δεν προβληματιστήκαμε για την αλήθεια των πραγμάτων».




Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org