ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /33
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Ο αγώνας των ναυτεργατών, ανεξάρτητα και από τη χτεσινοβραδινή απόφαση της ΠΝΟ, έχει αποδειχτεί αρκετά πλούσιος σε εμπειρία, που η απαρίθμηση κάποιων πρώτων, βασικών σκέψεων δε θα ήταν λάθος. Πολύ περισσότερο που η πάλη των ναυτεργατών, και λόγω της συγκυρίας στην οποία εκδηλώνεται, και λόγω της μορφής της, αλλά και λόγω της ιδιαιτερότητάς της - αφού αποτελεί μάχη ενάντια σε ένα "διακεκριμένο" τμήμα της ολιγαρχίας, το εφοπλιστικό κεφάλαιο, και όχι απλώς μια αντιπαράθεση με τον ενδιάμεσο εκπρόσωπο της άρχουσας τάξης, την κυβέρνηση - είναι ικανή να προσθέσει στοιχεία πείρας συνολικά στο λαϊκό κίνημα.

Η αντικειμενική διαπίστωση, πάνω στην οποία "πατούν" τα συμπεράσματα από τον αγώνα των ναυτικών, δεν μπορεί να είναι παρά η επιτυχία της απεργίας. Πρόκειται, ακριβέστερα, για πρωτοφανή επιτυχία μιας απεργίας παγκόσμιας έκτασης που κατάφερε, μαζί με την αγωνία των ναυτικών, να μεταφέρει ταυτόχρονα σε όλα τα σημεία του ορίζοντα την αταλάντευτη απόφασή τους, να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή αυθαιρεσία και την εκμετάλλευσή τους. Αυτή η επιτυχία έχει αποδώσει ήδη τους πρώτους καρπούς:

***

Πρώτον,έχει αποκόψει όλους τους δρόμους από τους εφοπλιστές στην προσπάθειά τους να εμφανιστούν ως "αναξιοπαθούσα" και ...πληττόμενη (!), από τους ναυτεργάτες, τάξη. Μάλιστα οι ...καραβοκύρηδες του ξεζουμίσματος, πανικοβλημένοι από την αδυναμία των κατασταλτικών μηχανισμών να επιβάλουν το συμφέρον τους και να σπάσουν την απεργία, γίνονται καταγέλαστοι απειλώντας (ποιον άραγε;) ότι παραιτούνται από τα συνδικαλιστικά τους όργανα ...επειδή η κυβέρνηση δεν κατάφερε να διαλύσει τους ναυτεργάτες!

Δεύτερο,η απεργία της ΠΝΟ έδωσε ένα σαφέστατο μάθημα στις τρομοκρατικές μεθόδους της κυβέρνησης. Παρά τους μηχανισμούς που το ΠΑΣΟΚ ενεργοποίησε. Παρά τη νεκρανάσταση των ποινικών διώξεων των αγώνων. Παρά την - ουκ έστιν αριθμός - δικαστική απόφαση με την οποία (και αυτή) η απεργία κηρύχτηκε "παράνομη και καταχρηστική", σύμφωνα με τη θέληση των πλοιοκτητών και της κυβέρνησης. Παρά την ανοιχτή καταστολή, τον αυταρχισμό και τις θηριωδίες των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού και των βατραχανθρώπων κατά των ναυτεργατών. Παρά την καταφυγή σε ορισμένους "αγανακτισμένους" και πάντα ...πρόθυμους τραμπούκους του "Τσουκατο-νταλικερισμού". Παρά την αθλιότητα να μετατρέπονται το Πολεμικό Ναυτικό και τα στρατευμένα παιδιά του λαού σε απεργοσπαστικό μηχανισμό, η κυβέρνηση δε βρήκε "σωσίβιο". Ο "εκσυγχρονισμός" της, το "νέο" ύφος της, "πνίγηκαν" στα λιμάνια όλης της χώρας, εκεί όπου οι ναυτεργάτες δεν έσκυψαν το κεφάλι και έβαλαν το δίκιο τους ασπίδα στις επιχειρήσεις τσακίσματος και ταπείνωσής τους.

Τρίτο,ο αγώνας των ναυτικών, σε συνδυασμό με την αγωνιστική ανάταση που φουντώνει σε μια σειρά κοινωνικούς χώρους, κατάφερε να δημιουργήσει τις βάσεις για τη δικαίωση και τη νίκη τους. Αφ' ενός, οι εφοπλιστές πετούν το μπαλάκι στην κυβέρνηση, κάνοντας τους ...ανήξερους για το τι επικρατεί στα πλοία τους. Αφ' ετέρου, στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχουν δημιουργηθεί σοβαρότατες τριβές και ρήγματα, με αποτέλεσμα βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης να απειλούν με μη ψήφιση των διατάξεων του νομοσχεδίου για τις φοροαπαλλαγές που πλήττουν τους ναυτεργάτες, ενώ υπουργοί τρέχουν να συμμαζέψουν τα πράγματα, οδηγούμενοι από την ΠΝΟ σε διάλογο για τα αιτήματα των ναυτικών.

***

Οι παραπάνω εξελίξεις, οι παραπάνω επιτυχίες της πάλης των ναυτικών δεν πηγάζουν απλώς από το δίκιο των αιτημάτων τους. Δεν οφείλονται μόνο στην έκρηξη που πήρε η αγανάκτησή τους. Εκείνο που αποδείχτηκε, για μια ακόμα φορά, ως αδιαπέραστο τείχος για την κυβερνητική αυθαιρεσία και αναλγησία, εκείνο που "ακινητοποιεί" και "μπλοκάρει" την αδιαλλαξία της, εκείνο που αποκαλύπτει τον αυταρχισμό της είναι η λαϊκή ενότητα. Είναι η ενότητα των εργατών και ο αποφασιστικός αγώνας τους για τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματά τους. Είναι η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων στον αγώνα των συντρόφων τους στο μόχθο και τη δουλιά.

Οι ναυτεργάτες, με ασπίδα την ενότητά τους και με αυτοθυσία όσον αφορά την υπεράσπιση και την περιφρούρηση του αγώνα τους, έχουν ήδη προσφέρει σοβαρές υπηρεσίες στο κίνημα. Επιβεβαίωσαν ότι η μη εισαγωγή του συμβιβασμού, της συναίνεσης και του κυβερνητισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι "εκ των ων ουκ άνευ" υποχρέωση, ώστε να σφραγιστούν οι Κερκόπορτες της υπονόμευσης των λαϊκών αγώνων. Αυτό άλλωστε απέδειξε και η υπεύθυνη στάση των κομμουνιστών όλο αυτό το διάστημα, και κατά τη χτεσινή μέρα. Η κοινή στράτευση και ο κοινός, ξεκάθαρος στόχος απέναντι στους υπεύθυνους για το "ναυάγιο" ολόκληρων κοινωνικών στρωμάτων, είναι προϋπόθεση για την ανάδειξη του δίκιου των λαϊκών αιτημάτων με τρόπο που δεν ευνοεί τους λασπολόγους για τη συκοφάντηση της κοινωνικής πάλης. Η αταλάντευτη και μεθοδική υπεράσπιση των συμφερόντων των εργατών, αλλά και η ενεργητική διεκδίκησή τους είναι ο μόνος δρόμος για να βουλιάξει η αντιλαϊκή εμμονή των εξουσιαστών και να μετατραπεί σε μπούμερανγκ το κατασταλτικό της μένος.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Εκείνο που - και με την απεργία των ναυτεργατών - αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά ότι αποτελεί το αδιαπέραστο τείχος για την κυβερνητική αυθαιρεσία και αναλγησία, εκείνο που αποκαλύπτει τον αυταρχισμό της, είναι η λαϊκή ενότητα

ΤΗΣ Μ. ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ, ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Η ελπίδα στον αγώνα

- Τι σηματοδοτούν οι τελευταίες εξελίξεις για τους κρατικούς παιδικούς σταθμούς;

- Τις τελευταίες μέρες έγιναν συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας με τους εκπροσώπους των συλλόγων των εργαζομένων στους κρατικούς παιδικούς σταθμούς. Και οι συναντήσεις αυτές ήταν αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους κρατικούς παιδικούς σταθμούς.

Το αίτημα που υποβάλαμε ήταν η διατήρηση της υπηρεσιακής μας κατάστασης και των εργασιακών μας σχέσεων, ως μόνιμοι υπάλληλοι, μετά τη μεταφορά των κρατικών παιδικών σταθμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας δήλωσε - ούτε λίγο ούτε πολύ - άγνοια για το θέμα, κι ας έχουμε στείλει δύο υπομνήματα με τα αιτήματά μας. Ο υπουργός Κ. Γείτονας δεν έδωσε απαντήσεις ούτε όταν ζητήσαμε να αυξηθούν οι δαπάνες για την πρόνοια και για την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων μας, όπως προσλήψεις προσωπικού, αγορά παιδαγωγικού υλικού και να γίνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια. Από την άλλη εκφράστηκε και η απορία - που δείχνει την πολιτική κατεύθυνση: "Πώς είναι δυνατόν οι κρατικοί παιδικοί σταθμοί να μεταφέρονται στους δήμους, όταν οι δαπάνες για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων και τη λειτουργία των σταθμών επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του υπουργείου".

Συναντηθήκαμε και με τον υφυπουργό Πρόνοιας Θ. Κοτσώνη ο οποίος μας είπε ότι δεν μπορούν οι υπηρεσίες του υπουργείου να παρακολουθήσουν τη λειτουργία του δικτύου των κρατικών παιδικών σταθμών, γι' αυτό και μεταφέρονται στους δήμους. Ο υφυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της αλλαγής του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων και για το μόνο που δεσμεύτηκε ήταν να μελετήσει εκ νέου τις προτάσεις μας.

- Τι σημαίνει η κατάργηση των εορταστικών αργιών για τους εργαζόμενους στους κρατικούς παιδικούς σταθμούς στο Βόλο;

- Την απόφαση αυτή πήρε ο Δήμος Βόλου. Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, θα είναι η αρχή του τέλους. Η ηγεσία του υπουργείου δεν πρέπει να επιτρέψει στους δήμους να άρουν τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων κατά παράβαση και αυτών των ισχυόντων νόμων.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο υφυπουργός Πρόνοιας, στη συνάντηση που είχαμε, εξέφρασε την άποψη ότι οι αργίες των Χριστουγέννων και του Πάσχα πρέπει να καταργηθούν. Αποψη, που εκφράζει απόλυτα την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση κατ' εντολήν της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Βέβαια, εμείς είπαμε στον υπουργό ότι αν αλλάξει το νόμο η κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσει τη μαζική αντίδραση των εργαζομένων.

- Τι θα κάνουν από δω και πέρα οι εργαζόμενοι στους κρατικούς παιδικούς σταθμούς;

- Μετά από τις συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, φοβόμαστε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν θετικές εξελίξεις παρά την υπόσχεση του υφυπουργού Πρόνοιας για επανεξέταση του θέματος. Το εξάωρο, οι άδειες, οι μισθολογικές αυξήσεις κατακτήθηκαν με μαζικούς ενωτικούς αγώνες. Ετσι πρέπει να συνεχίσουμε για να μην χάσουμε τα κεκτημένα.

Οι αγώνες είναι η μοναδική μας ελπίδα. Η υπεράσπιση των κεκτημένων θα είναι προς όφελος όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά και των παιδιών και των γονιών τους. Κοινό μέτωπο, λοιπόν, για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά, μααστριχτικής έμπνευσης και επιλογής, σχέδια της κυβέρνησης.

Ε. Φ.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ να προχωρήσει στο συνέδριο του κόμματος με τους δικούς του όρους, αγνοώντας επιδεικτικά τον Γ. Σουφλιά, εμφανίζεται ο Μ. Εβερτ, που συγκαλεί αύριο την Εκτελεστική Επιτροπή της ΝΔ, για να αποφασιστεί ο τρόπος σύγκλησης του συνεδρίου. Αυτή η εξέλιξη ανοίγει ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης στη ΝΔ - πιθανότατα τον τελευταίο - και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ακόμα και αυτό της διάσπασης (σελίδα 5).

ΑΒΕΒΑΙΗ φαίνεται η κατάληξη της περιπέτειας των 375 ξένων ομήρων που κρατούνται από τους αντάρτες της οργάνωσης "Τουπάκ Αμάρου". Η περουβιανή κυβέρνηση, υπακούοντας στις οδηγίες της Ουάσιγκτον, δε φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει στο αίτημα των ανταρτών για απελευθέρωση των 300 συντρόφων τους (σελίδα 19).

ΕΝΤΟΝΕΣ αντιδράσεις προκάλεσε ο κατάλογος που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα το Ταμείο Υγείας Προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας και περιλαμβάνει 66 φάρμακα "αμφίβολης αποτελεσματικότητας" (σελίδα 22).

ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ κάθε όριο πρόκλησης η τυφλή, πράγματι, δικαιοσύνη, έστειλε στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλητήρα για να καλέσει τον εδώ και χρόνια νεκρό πρώην γραμματέα της Ομοσπονδίας Κ. Πετροπουλέα να απολογηθεί για την απεργία του 1992! (σελίδα 24).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ