ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πολλά τα ερωτήματα για το περιστατικό στο Βερολίνο

Στους 12 οι νεκροί από την «τρελή» πορεία του φορτηγού και έντονα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα

Το παράθυρο της νταλίκας που έσπειρε το θάνατο στο Βερολίνο

Copyright 2016 The Associated

Το παράθυρο της νταλίκας που έσπειρε το θάνατο στο Βερολίνο
Παραμένουν πολλά τα ερωτήματα σχετικά με την «εσκεμμένη ενέργεια» - όπως τη χαρακτήριζαν έως χτες οι αστυνομικές γερμανικές αρχές - του φορτηγού που έπεσε τη Δευτέρα το βράδυ πάνω σε πλήθος σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο σπέρνοντας το θάνατο. Πολιτικοί εκπρόσωποι, όπως ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ, μίλησαν για «επίθεση», ενώ άλλοι πολιτικοί, όπως και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, εξέφρασαν ανησυχία για «τρομοκρατική επίθεση». Πάντως, ο απολογισμός της πορείας του φορτηγού, που σύρθηκε με ταχύτητα πάνω από 60 χιλιόμετρα γύρω στα 100 μέτρα μέσα στο πλήθος, είναι 12 νεκροί και 48 τραυματίες, από τους οποίους οι 18 φέρεται να είναι σοβαρά. Οι έρευνες των αστυνομικών αρχών δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τον οδηγό της νταλίκας που ανήκε σε πολωνική εταιρεία μεταφορών, ο ιδιοκτήτης της οποίας ανέφερε ότι είχε χάσει επαφή με τον οδηγό ξάδελφό του, δείχνοντας ότι η νταλίκα είχε κλαπεί. Στη συνέχεια, η σύλληψη 23χρονου Πακιστανού που είχε ζητήσει άσυλο στη Γερμανία, ως οδηγού, πήγε να «δέσει» καλύτερα την υπόθεση της «τρομοκρατίας», όμως αργότερα οι αρχές παραδέχτηκαν ότι δεν υπάρχει στοιχείο που τον ενοχοποιεί και γι' αυτό αφέθηκε ελεύθερος. Δεν βρέθηκε ούτε πυρίτιδα, ούτε αίμα, ούτε άλλο στοιχείο πάλης, που να τον συνδέουν με το νεκρό άντρα που βρέθηκε στην καμπίνα του φορτηγού και φέρεται να είναι Πολωνός, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζεται αν είναι ο ξάδελφος του ιδιοκτήτη. Σύμφωνα με κάποια γερμανικά ΜΜΕ, ο Πολωνός αυτός φέρει σφαίρα στο κεφάλι.

Πάντως το ...πανταχού παρόν «Ισλαμικό Κράτος», με μήνυμά του, ανέλαβε την ευθύνη του μακελειού στο Βερολίνο. Ολα αυτά ήταν αρκετά για να φουντώσει ένα κλίμα τρομοϋστερίας στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στην ίδια τη Γερμανία η κατάσταση συναγερμού συνεχίζεται, καθώς θεωρείται ότι ο βασικός δράστης του μακελειού εξακολουθεί να είναι ασύλληπτος και πιθανόν οπλισμένος. Επίσης, η υπόθεση έγινε αφορμή για ενδοαστικές αντιπαραθέσεις και πολλές επικρίσεις στην κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ σχετικά με το Προσφυγικό.

Η αστυνομία του Βερολίνου προειδοποίησε μέσω twitter τον πληθυσμό: «Για την ασφάλειά σας, μην αναλάβετε πρωτοβουλίες σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάτι ύποπτο. Αυτό είναι δική μας δουλειά». Ηδη από το πρωί της Τρίτης, ενίσχυσε την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή του Βερολίνου και στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.

ΗΠΑ
Ο Τραμπ Πρόεδρος και με τους εκλέκτορες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η ολοκλήρωση της επίσημης διαδικασίας εκλογής του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ από το Κολέγιο των Εκλεκτόρων δεν επέφερε μεγάλες ανατροπές στο ταραγμένο ενδοαστικό σκηνικό των ΗΠΑ, αφού επιβεβαίωσε την εκλογή του Ρεπουμπλικάνου δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ. Εξελέγη και επίσημα Πρόεδρος με τις ψήφους 304 εκλεκτόρων από τους 306 που αναδείχθηκαν από τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοέμβρη. Οι δύο που δεν τον ψήφισαν δεν επέλεξαν την Δημοκρατική αντίπαλό του, Χίλαρι Κλίντον. Ο ένας εκ των δύο ψήφισε τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη του Οχάιο, Τζον Κάσικ, και ο άλλος τον πρώην γερουσιαστή του Τέξας, Ρον Πολ.

Η Κλίντον, που ήρθε πρώτη στις ψήφους των πολιτών με διαφορά άνω των 2.600.000 ψήφων από τον Τραμπ, πήρε τις ψήφους 227 εκλεκτόρων. Οχι μόνο δεν βγήκε κερδισμένη από τις ενδοαστικές πιέσεις για αποτροπή της εκλογής Τραμπ, αλλά έχασε και τις ψήφους τεσσάρων εκλεκτόρων, εκ των οποίων οι τρεις ήταν στην Ουάσιγκτον και ψήφισαν τον... Κόλιν Πάουελ (πρώην υπουργό Εξωτερικών επί προεδρίας Τζ. Ου. Μπους) και ένας στη Χαβάη που ψήφισε τον εσωκομματικό αντίπαλό της για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς.

Η επίσημη εκλογή του Τραμπ από το Κολέγιο των Εκλεκτόρων προκάλεσε την ικανοποίησή του. Σε σύντομο μήνυμά του, ευχαρίστησε τον αμερικανικό λαό, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα «ιστορικό βήμα για το λαμπρό μέλλον».

Στο μεταξύ, στη Γερουσία ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί γερουσιαστές εντείνουν τις πιέσεις, με στόχο τη συγκρότηση νέας επιτροπής, που θα διερευνήσει τις καταγγελίες για ρωσικές ηλεκτρονικές υποκλοπές πριν και κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών. Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Τζεφ Φλέικ από την Αριζόνα και Σούζαν Κόλινς από το Μέιν φαίνεται να πρωτοστατούν σε αυτές τις πιέσεις για τη συγκρότηση της επιτροπής, με την τελευταία να σημειώνει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες «για τον επιθετικό κυβερνοπόλεμο από τη Ρωσία και την Κίνα».

Τέλος, χτες, εξέφρασαν «ανησυχία» διάφορες ομάδες προώθησης των μονοπωλιακών κατασκευαστικών συμφερόντων, που είχαν ενθαρρυνθεί από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για επενδύσεις ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίου πάνω στον εκσυγχρονισμό υποδομών σε οδοποιία, μεταφορές, Ενέργεια, Εκπαίδευση, Υγεία κ.λπ. Αφορμή έδωσαν δηλώσεις του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, και του επικείμενου προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ρινς Πρίμπους, πως οι επενδύσεις στις υποδομές δεν θα είναι στις άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Χιλιάδες εργαζόμενοι σε απεργιακό αναβρασμό...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε απεργιακό πυρετό παραμένουν τις τελευταίες μέρες διάφοροι κλάδοι εργαζομένων στη Βρετανία. Οχι μόνο στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, όπου πραγματοποιούνται από την περασμένη βδομάδα επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, αλλά στα ταχυδρομεία και τις αερομεταφορές. Κοινό αίτημα των απεργών είναι οι καλύτερες συνθήκες και αμοιβές δουλειάς και το σταμάτημα των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούνται σε βάρος τους, με στόχο τη συνεχή αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Περίπου 3.500 υπάλληλοι των βρετανικών ταχυδρομείων (Post Office), μέλη του συνδικάτου CWU, που διαμαρτύρονται για τις πρόσφατες και νέες απολύσεις συναδέλφων τους και την επιδείνωση των όρων και του καθεστώτος συνταξιοδότησης, ξεκίνησαν τη Δευτέρα πενθήμερη απεργία. Παράλληλα, περίπου χίλιοι εργαζόμενοι του οργανισμού ταχυδρομείων Royal Mail (που ιδιωτικοποιήθηκε το 2013 και έχει αναλάβει τη διακίνηση της αλληλογραφίας) ανακοίνωσαν πως θα υποστηρίξουν τις ενέργειες των απεργών σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Μέλη του συνδικάτου RMT της σιδηροδρομικής αγγλικής εταιρείας «Southern Railways» συνεχίζουν τις 24ωρες απεργίες που ξεκίνησαν από την περασμένη βδομάδα και οι οποίες επηρεάζουν δρομολόγια των σιδηροδρόμων που συνδέουν τη νότια Αγγλία με το Λονδίνο.

Επιπλέον, την ερχόμενη Κυριακή και την επόμενη μέρα, 26 Δεκέμβρη, κατεβαίνουν σε απεργία περίπου 2.000 μέλη των πληρωμάτων καμπίνας της αεροπορικής εταιρείας «British Airways», ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του συνδικάτου Unite, με βασικό αίτημα την αύξηση των πενιχρών μισθολογικών απολαβών νεοπροσληφθέντων από το 2010. Διαπραγματεύσεις με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα μεταξύ του προσωπικού και της εργοδοσίας, όμως η «British Airways» έχει ήδη διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις πτήσεις, ακόμα και στην περίπτωση κινητοποίησης, προϊδεάζοντας για απεργοσπαστικούς μηχανισμούς...

Το ίδιο διάστημα, και οι πιλότοι της εταιρείας «Virgin Atlantic» και αχθοφόροι σε 18 αεροδρόμια της χώρας προειδοποιούν με κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, από την πλευρά της, κωφεύει στα αιτήματα των απεργών, κατηγορώντας τους ότι «προκαλούν άφατη μιζέρια και περιφρόνηση στους πολίτες».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.-- Η Σκοτία θέλει να παραμείνει στην ενιαία αγορά της ΕΕ μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και να πιέσει για περισσότερες εξουσίες, για να προστατεύσει τα συμφέροντά της, δήλωσε χτες η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στάρτζεον, σημειώνοντας πως είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τη θέση της στην ενιαία αγορά της ΕΕ και πως θέλει να παραμείνει πλήρες μέλος.

ΖΥΡΙΧΗ.-- Οι ελβετικές αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν χτες πως ο δράστης της ένοπλης επίθεσης στο ισλαμικό κέντρο της πόλης, το απόγευμα της Δευτέρας, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ανδρών, είναι 24χρονος Ελβετός, που φέρεται πως είχε σχέσεις με αποκρυφιστική αίρεση, καθώς στο σπίτι του βρέθηκε υλικό με διάφορα μυστικιστικά σύμβολα. Ο δράστης φέρεται να αυτοκτόνησε.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν πως άρχισαν να απομακρύνουν ορισμένα από τα φυλάκια ασφαλείας στη Βαγδάτη για να διευκολύνουν την κίνηση.

ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ.-- Μετά από 11 χρόνια, δικαστήριο της Νέας Ορλεάνης δικαίωσε τους συγγενείς τεσσάρων Αφροαμερικανών που σκοτώθηκαν από τα πυρά αστυνομικών για ασήμαντη αφορμή, ένα μήνα πριν χτυπήσει την περιοχή ο καταστροφικός τυφώνας «Κατρίνα», αναγκάζοντας τις αρχές της πόλης να τους καταβάλουν αποζημιώσεις 13.300.000 δολαρίων.

ΚΑΪΡΟ.-- Ενα 10χρονο κορίτσι που τραυματίστηκε σοβαρά σε επίθεση αυτοκτονίας τζιχαντιστών σε χριστιανικό ναό του Καΐρου εξέπνευσε χτες, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών στους 27.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, προειδοποίησε χτες ότι το Νότιο Σουδάν «οδεύει προς τη γενοκτονία», εκτός και εάν ληφθεί «άμεσα δράση» για την επιβολή διεθνούς εμπάργκο όπλων και ασκηθούν πιέσεις στους πολιτικούς ηγέτες της χώρας, ώστε να σταματήσει η μεταξύ τους εχθρότητα και βία.

ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Νέα αιματηρή σύγκρουση αστυνομικών και ενόπλων

ΑΜΜΑΝ.--

Το δεύτερο, μετά από δύο μέρες, περιστατικό ένοπλης σύγκρουσης Ιορδανών αστυνομικών με ενόπλους σημειώθηκε χτες στα περίχωρα της πόλης Καράκ της δυτικής Ιορδανίας, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων αστυνομικών και ενός ύποπτου ενόπλου.

Οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε αστυνομικούς και υπόπτους αναφέρθηκε πως έγιναν στη διάρκεια εφόδου των αστυνομικών σε διαμέρισμα στο χωριό Βέσγια, στα περίχωρα της πόλης Καράκ, όπου την Κυριακή σε μπαράζ επιθέσεων τζιχαντιστών κοντά σε ιστορικό κάστρο του 12ου αιώνα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 40 άλλοι.

Οι αρχές της Ιορδανίας υποστήριξαν ότι η χτεσινή αιματηρή σύγκρουση δεν είχε άμεσα σχέση με τις επιθέσεις της περασμένης Κυριακής στο Καράκ, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε χτες το «Ισλαμικό Κράτος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ