ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Δραστηριότητες με μεράκι και περιεχόμενο

Στις 29 και 30 Δεκέμβρη το Πρωτοχρονιάτικο Φεστιβάλ στην Αθήνα

MotionTeam

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για το Πρωτοχρονιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ για παιδιά που θα γίνει το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Δεκέμβρη στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό με ελεύθερη είσοδο. Δύο μέρες με δημιουργικά εργαστήρια, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις και άλλες δραστηριότητες που προσφέρουν γιορτινή ανάσα σε μικρούς και μεγάλους.

Οπως και τα προηγούμενα χρόνια, η ΚΝΕ επέλεξε έργα που μεταφέρουν στα παιδιά μηνύματα, που τα βοηθούν να εκφραστούν. Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο το απόγευμα θα γίνει αφήγηση του παραμυθιού «Καλικαντζαροσκανταλιές» που θα μεταφέρει τα παιδιά στο εργαστήρι του Αϊ - Βασίλη. Τα ξωτικά νιώθοντας αδικημένα γιατί ενώ τα ίδια κατασκευάζουν τα παιχνίδια, αυτός που εισπράττει την ευγνωμοσύνη των παιδιών είναι ο Αϊ - Βασίλης, αφήνουν κάτω τα εργαλεία τους και σταματούν. Η ιστορία θα εξελιχτεί με τα παιδιά που θα βρεθούν στο κοινό να συμμετέχουν ενεργά. Η ΚΝΕ αξιοποιεί την πείρα από την ευχάριστη αυτή δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται με επιλεγμένα παραμύθια στα φεστιβάλ αλλά και τη «δύναμη» που έχει το ίδιο το παραμύθι να μεταφέρει με τρόπο εύληπτο και ευχάριστο στα παιδιά μηνύματα.

Την Κυριακή 30 Δεκέμβρη, στις 7 το απόγευμα, η Ιρίνα Μπόικο και οι συνεργάτες της θα παρουσιάσουν τη θεατρική παράσταση «οι μουσικοί της Βρέμης», βασισμένη στο γνωστό παραμύθι των αδελφών Γκριμ. Μια αισιόδοξη ιστορία ενός γαϊδάρου, ενός κόκορα, ενός σκύλου κι ενός γάτου που, ξεκινώντας με διαφορετικές ο καθένας δυσκολίες και προβλήματα, αποφασίζουν να πάνε στη Βρέμη να γίνουν μουσικοί. Αντιμετωπίζοντας τις περιπέτειες με αισιοδοξία και τραγουδώντας: «Οταν ο ήλιος κρύβεται στα σύννεφα/Και οι σκέψεις σας, σας παίρνουν από κάτω/Και το ποτήρι σας είναι μισοάδειο/Δείτε το σαν μισογεμάτο!/Θα περάσει η άσκημη ημέρα/Θα περάσει και η νύχτα η σκοτεινή/Σήκω πάνω, κοίτα παραπέρα/Εχεις τη δύναμη ν' αλλάξεις τη ζωή!».

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Πίσω από τις ανάγκες η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας

Κατατέθηκε τελικά χτες στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που αφορά τις μετεγγραφές φοιτητών. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις», που βρίσκεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Για τους φοιτητές που έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2011 - 12, προβλέπει δυνατότητα μετεγγραφής εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους (κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος), των ιδίων και των μελών της οικογένειάς τους δεν ξεπερνά τις 6.000 ευρώ κατά κεφαλήν. Επιπλέον, ορίζεται ότι για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους φοιτητές που είναι ΑμΕΑ ή πάσχουν από κάποιες σοβαρές παθήσεις το παραπάνω ποσό υπολογίζεται στις 12.000 κατά κεφαλήν. Πέρα από το εισόδημα, μετράει και αν ο δικαιούχος έχει κι άλλο αδερφό/ή «ενεργό/ή φοιτητή/τρια», αν έχει άτομο με ειδικές ανάγκες στην οικογένειά του, αν είναι τέκνο θυμάτων τρομοκρατίας κ.ά.

Ομως, τα εισοδηματικά κριτήρια που ορίζονται για τις μετεγγραφές παραμένουν πολύ χαμηλά και πρακτικά καλύπτουν πολύ λιγότερες οικογένειες από αυτές που πραγματικά έχουν ανάγκη σήμερα για μετεγγραφή και δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος των σπουδών ενός παιδιού τους σε άλλη πόλη.

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ έχει επίσης καταθέσει τροπολογία για τις μετεγγραφές φοιτητών στο ίδιο νομοσχέδιο, με την οποία προτείνει:

Δικαίωμα για αίτηση μετεγγραφής να έχουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές, εφόσον το ετήσιο κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά το ποσό των 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και τους επιτυχόντες που ανήκουν στις κατηγορίες των ΑμΕΑ να υπάρχει δυνατότητα μετεγγραφής χωρίς να λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης, στην τροπολογία του ΚΚΕ προτείνεται: Για τις περιπτώσεις όπου ένα τουλάχιστον μέλος της οικογένειας είναι άνεργο, λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση αυτή στο τελευταίο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Τροπολογία για τις μετεγγραφές κατέθεσε χθες στο ίδιο νομοσχέδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλυψη των αναγκών των ΑΕΙ με εργασιακές σχέσεις - λάστιχο

Στην τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, πέρα από το θέμα των μετεγγραφών, δίνεται η δυνατότητα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε επιστημονικό προσωπικό, προσλαμβάνοντας επιστήμονες ή υποψήφιους διδάκτορες με ετήσιες συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, οι οποίες θα μπορούν να ανανεώνονται έως και τρία έτη συνολικά. Με αυτόν τον τρόπο, νομιμοποιείται και επεκτείνεται μια πρακτική που δεν ήταν ξένη βέβαια στα ιδρύματα μέχρι τώρα. Δηλαδή, υποψήφιοι διδάκτορες ή και κάτοχοι διδακτορικού να εργάζονται με εξευτελιστικές συμβάσεις στα ιδρύματα, είτε κάνοντας ερευνητική δουλειά είτα κάνοντας επιτηρήσεις, διορθώνοντας γραπτά και γενικά, βγάζοντας ένα μέρος της «λάντζας» διαφόρων μεγαλοκαθηγητάδων. Τώρα αυτές οι εργασιακές σχέσεις φαίνεται ότι θα γενικευτούν, πατώντας πάνω στην πληθώρα άνεργων επιστημόνων, αλλά και στην υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων που θα βρεθούν μπροστά σε νέα αδιέξοδα με ελλείψεις προσωπικού. Σημειωτέον ότι για αυτού του είδους τις προσλήψεις δεν θα δίνεται στα ιδρύματα κρατική χρηματοδότηση, αλλά θα τις καλύπτουν τα ιδρύματα από τους δικούς τους πόρους.

ΑΣΠΑΙΤΕ
«Ο Σύλλογος στα χέρια των σπουδαστών»

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα του ΜΑΣ για το αποτέλεσμα των εκλογών

«Η πείρα του τελευταίου μήνα στην ΑΣΠΑΙΤΕ επιβεβαιώνει ότι όταν οι σπουδαστές ξεκαθαρίσουν ποιος είναι μαζί τους και ποιος εξυπηρετεί ξένα προς τις ανάγκες τους συμφέροντα, όταν συνειδητοποιήσουν την δύναμη του οργανωμένου αγώνα τους, δεν υπάρχει κανένας που να μπορεί να σταθεί εμπόδιο. Ετσι ανατρέπονται και οι πιο αρνητικοί συσχετισμοί».

Τα παραπάνω σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα ΑΣΠΑΙΤΕ του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σε ανακοίνωσή της μετά τις εκλογές που έγιναν την Τρίτη στη Σχολή. Οι εκλογές έγιναν με απόφαση της γενικής συνέλευσης των σπουδαστών της ΑΣΠΑΙΤΕ, καθώς οι συσχετισμοί που είχαν διαμορφωθεί πέρσι το Μάη έπαψαν να αντιπροσωπεύουν τις διαθέσεις των σπουδαστών.

Στις εκλογές σε πρώτη δύναμη αναδείχτηκε το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής ΚΣ με ποσοστό 53%.

Οπως σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα του ΜΑΣ, χαιρετίζοντας τους εκατοντάδες σπουδαστές που πήραν μέρος στης εκλογές του Συλλόγου, «οι εκλογές αυτές είχαν ιδιαίτερη σημασία αφού αποφασίστηκαν από τη Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας, μετά την καθαίρεση της ξεπουλημένης πλειοψηφίας των ΠΑΣΠ-ΔΑΠ από το Διοικητικό Συμβούλιο με πρόταση των δυνάμεων του ΜΑΣ».

Τονίζει επίσης: «Ξέρουμε πολύ καλά ότι τώρα η ευθύνη για τις δυνάμεις του ΜΑΣ μεγαλώνει. Χρειάζεται να πρωτοστατήσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά για να οργανώνεται η πάλη όλων των σπουδαστών ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλει η κυβέρνηση των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και η πλουτοκρατία.

Καλούμε όλους τους σπουδαστές να συσπειρωθούν γύρω από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας!

Πλέον το όργανο του Συλλόγου μας δεν είναι ξεπουλημένο, δεν είναι ο εκπρόσωπος αυτών που ρημάζουν τις ζωές και τις σπουδές μας, δεν είναι τσιράκι της κυβέρνησης. Είναι ένα μαχητικό όργανο που θα έχει ευθύνη να οργανώνει την πάλη όλων των σπουδαστών για μπλοκάρουμε τα νέα μέτρα που αν εφαρμοστούν θα πεταχτούμε έξω από την σχολή μας. Που θα έχει ευθύνη για να ενώνει τη φωνή των σπουδαστών της ΑΣΠΑΙΤΕ με αυτή των χιλιάδων ακόμα συναδέλφων μας στα ΤΕΙ που βρίσκονται στην ίδια μοίρα με εμάς, με τη φωνή των εργαζόμενων γονιών μας που στενάζουν κάτω από την ίδια πολιτική.

Το πρώτο βήμα έγινε! Ομως δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά - αταλάντευτα - οργανωμένα τον αγώνα με γνώμονα τις δικές μας ανάγκες!», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ενάντια στα ναρκωτικά
  • Εκδήλωση με θέμα «Η Ελλάδα της κρίσης - η νέα πραγματικότητα στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών» διοργανώνει σήμερα Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Η εκδήλωση θα γίνει στο ΔΩΜΑ (11ος όροφος κτιρίου ΑΧΕΠΑ) και θα μιλήσουν οι: Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος - μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, Η. Μιχαλαρέας, δρ. Ψυχολογίας - πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών και ο Γερ. Παπαναστασάτος, κοινωνιολόγος - υπεύθυνος τομέα έρευνας του ΚΕΘΕΑ.
  • Χριστουγεννιάτικο παζάρι πραγματοποιεί σήμερα και αύριο το πρόγραμμα απεξάρτησης «Διάβαση» του ΚΕΘΕΑ. Το παζάρι λειτουργεί σήμερα στις 11 π.μ. - 9 μ.μ. και αύριο στις 11 π.μ. - 7 μ.μ., στη Στοά Κοραή (στάση μετρό Πανεπιστήμιο).Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org