ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Δραστηριότητες με μεράκι και περιεχόμενο

Στις 29 και 30 Δεκέμβρη το Πρωτοχρονιάτικο Φεστιβάλ στην Αθήνα

MotionTeam

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για το Πρωτοχρονιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ για παιδιά που θα γίνει το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Δεκέμβρη στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό με ελεύθερη είσοδο. Δύο μέρες με δημιουργικά εργαστήρια, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις και άλλες δραστηριότητες που προσφέρουν γιορτινή ανάσα σε μικρούς και μεγάλους.

Οπως και τα προηγούμενα χρόνια, η ΚΝΕ επέλεξε έργα που μεταφέρουν στα παιδιά μηνύματα, που τα βοηθούν να εκφραστούν. Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο το απόγευμα θα γίνει αφήγηση του παραμυθιού «Καλικαντζαροσκανταλιές» που θα μεταφέρει τα παιδιά στο εργαστήρι του Αϊ - Βασίλη. Τα ξωτικά νιώθοντας αδικημένα γιατί ενώ τα ίδια κατασκευάζουν τα παιχνίδια, αυτός που εισπράττει την ευγνωμοσύνη των παιδιών είναι ο Αϊ - Βασίλης, αφήνουν κάτω τα εργαλεία τους και σταματούν. Η ιστορία θα εξελιχτεί με τα παιδιά που θα βρεθούν στο κοινό να συμμετέχουν ενεργά. Η ΚΝΕ αξιοποιεί την πείρα από την ευχάριστη αυτή δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται με επιλεγμένα παραμύθια στα φεστιβάλ αλλά και τη «δύναμη» που έχει το ίδιο το παραμύθι να μεταφέρει με τρόπο εύληπτο και ευχάριστο στα παιδιά μηνύματα.

Την Κυριακή 30 Δεκέμβρη, στις 7 το απόγευμα, η Ιρίνα Μπόικο και οι συνεργάτες της θα παρουσιάσουν τη θεατρική παράσταση «οι μουσικοί της Βρέμης», βασισμένη στο γνωστό παραμύθι των αδελφών Γκριμ. Μια αισιόδοξη ιστορία ενός γαϊδάρου, ενός κόκορα, ενός σκύλου κι ενός γάτου που, ξεκινώντας με διαφορετικές ο καθένας δυσκολίες και προβλήματα, αποφασίζουν να πάνε στη Βρέμη να γίνουν μουσικοί. Αντιμετωπίζοντας τις περιπέτειες με αισιοδοξία και τραγουδώντας: «Οταν ο ήλιος κρύβεται στα σύννεφα/Και οι σκέψεις σας, σας παίρνουν από κάτω/Και το ποτήρι σας είναι μισοάδειο/Δείτε το σαν μισογεμάτο!/Θα περάσει η άσκημη ημέρα/Θα περάσει και η νύχτα η σκοτεινή/Σήκω πάνω, κοίτα παραπέρα/Εχεις τη δύναμη ν' αλλάξεις τη ζωή!».

Σε άλλες πόλεις

Αντίστοιχες εκδηλώσεις διοργανώνουν τις ημέρες των γιορτών οι οργανώσεις της ΚΝΕ και σε άλλες πόλεις.

Χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά με θέμα «Αλλάζουμε τον κόσμο, ζωγραφίζουμε το μέλλον», προγραμματίζουν οι οργανώσεις Πέλλας της ΚΝΕ, την Κυριακή 23 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί στον πεζόδρομο των Γιαννιτσών.

Το Σάββατο 29 Δεκέμβρη, στα γραφεία του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου στην Πάτρα θα γίνει η πρωτοχρονιάτικη γιορτή της Νομαρχιακής Οργάνωσης Αχαΐας της ΚΝΕ για μικρούς και μεγάλους. Δραστηριότητες χειροτεχνίας και γιορτινά εργαστήρια, θεατρική παράσταση, παιδικό πάρτι περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η εκδήλωση που θα γίνει από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και από τις 5 μέχρι τις 8 το απόγευμα.

Πρωτοχρονιάτικη γιορτή για παιδιά διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, την Κυριακή 30 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ., στο φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρια, μουσικοθεατρικές παραστάσεις και βιβλιοπαρουσίαση.

ΑΣΠΑΙΤΕ
«Ο Σύλλογος στα χέρια των σπουδαστών»

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα του ΜΑΣ για το αποτέλεσμα των εκλογών

«Η πείρα του τελευταίου μήνα στην ΑΣΠΑΙΤΕ επιβεβαιώνει ότι όταν οι σπουδαστές ξεκαθαρίσουν ποιος είναι μαζί τους και ποιος εξυπηρετεί ξένα προς τις ανάγκες τους συμφέροντα, όταν συνειδητοποιήσουν την δύναμη του οργανωμένου αγώνα τους, δεν υπάρχει κανένας που να μπορεί να σταθεί εμπόδιο. Ετσι ανατρέπονται και οι πιο αρνητικοί συσχετισμοί».

Τα παραπάνω σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα ΑΣΠΑΙΤΕ του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σε ανακοίνωσή της μετά τις εκλογές που έγιναν την Τρίτη στη Σχολή. Οι εκλογές έγιναν με απόφαση της γενικής συνέλευσης των σπουδαστών της ΑΣΠΑΙΤΕ, καθώς οι συσχετισμοί που είχαν διαμορφωθεί πέρσι το Μάη έπαψαν να αντιπροσωπεύουν τις διαθέσεις των σπουδαστών.

Στις εκλογές σε πρώτη δύναμη αναδείχτηκε το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής ΚΣ με ποσοστό 53%.

Οπως σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα του ΜΑΣ, χαιρετίζοντας τους εκατοντάδες σπουδαστές που πήραν μέρος στης εκλογές του Συλλόγου, «οι εκλογές αυτές είχαν ιδιαίτερη σημασία αφού αποφασίστηκαν από τη Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας, μετά την καθαίρεση της ξεπουλημένης πλειοψηφίας των ΠΑΣΠ-ΔΑΠ από το Διοικητικό Συμβούλιο με πρόταση των δυνάμεων του ΜΑΣ».

Τονίζει επίσης: «Ξέρουμε πολύ καλά ότι τώρα η ευθύνη για τις δυνάμεις του ΜΑΣ μεγαλώνει. Χρειάζεται να πρωτοστατήσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά για να οργανώνεται η πάλη όλων των σπουδαστών ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλει η κυβέρνηση των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και η πλουτοκρατία.

Καλούμε όλους τους σπουδαστές να συσπειρωθούν γύρω από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας!

Πλέον το όργανο του Συλλόγου μας δεν είναι ξεπουλημένο, δεν είναι ο εκπρόσωπος αυτών που ρημάζουν τις ζωές και τις σπουδές μας, δεν είναι τσιράκι της κυβέρνησης. Είναι ένα μαχητικό όργανο που θα έχει ευθύνη να οργανώνει την πάλη όλων των σπουδαστών για μπλοκάρουμε τα νέα μέτρα που αν εφαρμοστούν θα πεταχτούμε έξω από την σχολή μας. Που θα έχει ευθύνη για να ενώνει τη φωνή των σπουδαστών της ΑΣΠΑΙΤΕ με αυτή των χιλιάδων ακόμα συναδέλφων μας στα ΤΕΙ που βρίσκονται στην ίδια μοίρα με εμάς, με τη φωνή των εργαζόμενων γονιών μας που στενάζουν κάτω από την ίδια πολιτική.

Το πρώτο βήμα έγινε! Ομως δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά - αταλάντευτα - οργανωμένα τον αγώνα με γνώμονα τις δικές μας ανάγκες!», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προβολή ταινίας

Προβολή της ταινίας του Ρομπέρτο Ροσελίνι «Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη» με θέμα την αντίσταση των κατοίκων της Ρώμης στο ναζισμό, οργανώνει το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, αύριο Σάββατο, στις 7.30 μ.μ. στην οδό Σωκράτους 3 με Εγνατία (δίπλα στον Αγ. Αθανάσιο). Στην ταινία, που αποτελεί αριστουργηματικό δείγμα του ιταλικού νεορεαλισμού, συγκρούεται η αντιφασιστική ενότητα και τα ιδανικά του αγώνα με τον αμοραλισμό και την ωμή βία του ναζισμού.

Εκδηλώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ

Αυτές τις μέρες διοργανώνονται οι εξής εκδηλώσεις:

Στη Χαλκίδα

Συνεχίζεται έως την Κυριακή 23/12 η βδομάδα πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Νομαρχιακή Οργάνωση Χαλκίδας - Θήβας της ΚΝΕ. Οι εκδηλώσεις γίνονται στην αίθουσα του Δημαρχείου στην παραλία της Χαλκίδας, όπου λειτουργεί καθημερινά και έκθεση βιβλίου, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 10 μ.μ.

Σήμερα Παρασκευή, γίνεται η κεντρική πολιτική εκδήλωση, στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Αύριο Σάββατο θα γίνει εκδήλωση αφιερωμένη στα παιδιά και την Κυριακή 23 Δεκέμβρη το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα κλείνει με γλέντι της Νομαρχιακής Οργάνωσης Χαλκίδας - Θήβας, στη 1 το μεσημέρι.

Στο Κιλκίς

Αύριο Σάββατο, εκδήλωση με θέμα «Μαθαίνουμε την αλήθεια για την ιστορία του λαού μας, μαθαίνουμε την αλήθεια για το Δεκέμβρη του '44», κάνει η Οργάνωση της ΚΝΕ στο Κιλκίς, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της.

Οι μαθητές πάνε θέατρο

Οι μαθητικές Οργανώσεις Αττικής της ΚΝΕ θα παρακολουθήσουν την παράσταση «Το φως που (πάντα) καίει», του Κώστα Βάρναλη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Κολοβού, την Πέμπτη 27/12, στις 12 το μεσημέρι, στο «Θέατρο της Ημέρας» (Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι - στάση ΜΕΤΡΟ Πανόρμου). Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με τους μαθητές για τη γέννηση, την ανάπτυξη της θρησκείας και το ρόλο της σήμερα. Δηλώσεις συμμετοχής στις Οργανώσεις της ΚΝΕ σε κάθε περιοχή και στο τηλέφωνο 694.2693.007.

Ενάντια στα ναρκωτικά
  • Εκδήλωση με θέμα «Η Ελλάδα της κρίσης - η νέα πραγματικότητα στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών» διοργανώνει σήμερα Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Η εκδήλωση θα γίνει στο ΔΩΜΑ (11ος όροφος κτιρίου ΑΧΕΠΑ) και θα μιλήσουν οι: Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος - μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, Η. Μιχαλαρέας, δρ. Ψυχολογίας - πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών και ο Γερ. Παπαναστασάτος, κοινωνιολόγος - υπεύθυνος τομέα έρευνας του ΚΕΘΕΑ.
  • Χριστουγεννιάτικο παζάρι με χειροποίητα δώρα, στολίδια και γλυκά φτιαγμένα από τις δημιουργικές ομάδες του προγράμματος «Διάβαση» πραγματοποιεί σήμερα και αύριο το πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ. Το παζάρι λειτουργεί σήμερα στις 11 π.μ. - 9 μ.μ. και αύριο στις 11 π.μ. - 7 μ.μ., στη Στοά Κοραή (στάση μετρό Πανεπιστήμιο).


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ