ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Παρέμβαση με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου για το χαράτσι

Ανακοίνωση εξέδωσε η Συντονιστική Γραμματεία της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Δημοκρατικές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, για το θέμα με το χαράτσι για τα ακίνητα και την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«

Η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση αναστολής του Ελληνικού Δημοσίου, που ασκήθηκε με εντολή της κυβέρνησης, για την είσπραξη του χαρατσιού των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, είναι απαράδεκτη.

Ερχεται να προστεθεί στην πληθώρα των δικαστικών αποφάσεων που στρέφονται ενάντια στο εργατικό κίνημα και τις λαϊκές διεκδικήσεις (πάγια κήρυξη απεργιών ως παράνομων ή/και καταχρηστικών, ποινικοποίηση αγώνων κ.λπ.).

Οι αυταπάτες που καλλιεργούνταν για τον «καλό» Αρειο Πάγο που θα απέρριπτε το αίτημα του «κακού» υπουργού Οικονομικών, διαλύθηκαν. Για μιαν ακόμη φορά, η αδικία και η παρανομία «δικαιώθηκαν». Το άδικο - και για το λόγο αυτό παράνομο - για το λαό χαράτσι κρίθηκε ότι επιτρέπεται να συνεχίζει να εισπράττεται από τη ΔΕΗ, κατά τις επιταγές της κυβέρνησης, εκβιάζοντας με τον τρόπο αυτό τα εργατικά και φτωχά λαϊκά νοικοκυριά. Για να μαζέψει η κυβέρνηση εύκολα και γρήγορα κι άλλα χρήματα, που θα τα χαρίσει στους μεγαλο-επιχειρηματίες, τους εφοπλιστές, τους μεγαλέμπορους, τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες.

Καμιά αυταπάτη. Καμιά αναμονή

Λαϊκός ξεσηκωμός για την κατάργηση του άδικου και παράνομου χαρατσιού και από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και την Εφορία!

Το «νόμιμο» προσδιορίζεται από το δίκιο του λαού, από το δικαίωμά του στη δουλειά, στη ζωή και την αξιοπρέπεια. Κατακτιέται στον αγώνα. Δεν προκύπτει από δικαστικές αποφάσεις, ούτε από τους σημερινούς νόμους που προορίζονται να εξυπηρετούν τα συμφέροντα μιας χούφτας παράσιτων πλουτοκρατών. Αλλωστε, η συγκεκριμένη υπόθεση απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η περιβόητη δική τους αστική «νομιμότητα» γίνεται λάστιχο μπροστά στην ανάγκη επιβολής των αντιλαϊκών μέτρων. Οι δικαστικές αποφάσεις για το σεβασμό των οποίων κόπτεται η κυβέρνηση, εφαρμόζονται από αυτήν κατά το «δοκούν». Ετσι, για άλλη μια φορά, οι μάσκες έπεσαν. Ο υπουργός Οικονομικών δε δίστασε να καλέσει τη ΔΕΗ σε «απειθαρχία» απέναντι στην απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που απαγόρευσε την είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών του ρεύματος!

Ομως, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα ορθώσουν το δικό τους δίκιο μέσα από τους αγώνες τους, με ανυπακοή και απειθαρχία απέναντι στους άδικους νόμους και τα αντιλαϊκά μέτρα!»

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κινητοποίηση για να μην κόβεται το νερό σε άνεργους

Εκοψαν το νερό σε οικογένεια άνεργου οικοδόμου για χρέος 100 ευρώ!

Δυναμική παρέμβαση στον προϊστάμενο της ΕΥΔΑΠ στον Πειραιά έγινε χτες το πρωί από τις Λαϊκές Επιτροπές Περάματος, Κερατσινίου, την Επιτροπή Ανέργων Κερατσινίου και αντιπροσωπείας από το Συνδικάτο Οικοδόμων απαιτώντας να σταματήσει το αίσχος της διακοπής νερού στις άνεργες οικογένειες. Αφορμή για την παρέμβαση έδωσε το προκλητικό περιστατικό της διακοπής νερού σε οικογένεια άνεργου οικοδόμου για 100 ευρώ!

Ο άνεργος έχει κάνει διακανονισμό με την ΕΥΔΑΠ για την πληρωμή του λογαριασμού. Επειδή δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό μία δόσης στις ημερομηνίες που του είχαν καθορίσει, του έκοψαν το νερό! Ο ίδιος μπόρεσε και πλήρωσε τα 100 ευρώ και έγινε επανασύνδεση. Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει και διογκώνεται και αναφέρθηκε από τους υπαλλήλους της ΕΥΔΑΠ, ότι σε όλη την περιοχή της πειραιώτικης περιφέρειας οι διακοπές νερού δίνουν και παίρνουν.

Η προϊσταμένη του καταστήματος της ΕΥΔΑΠ αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, όμως εργαζόμενοι του καταστήματος ανέφεραν ότι «ειδικά το τελευταίο διάστημα, σχηματίζονται πια ουρές κυρίως από άνεργους που ζητάνε να βρεθεί λύση για να επανασυνδεθεί το νερό στα σπίτια τους». Χτες, μέχρι τις 10 το πρωί, από το τμήμα παροχών και επανασυνδέσεων είχαν περάσει 53 άτομα.

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Γράμμα από τον Αϊ-Βασίλη σε παιδιά Δημοτικού

Γράμμα από τον Αϊ-Βασίλη έλαβαν οι μαθητές του 14ου Δημοτικού Σχολείου της Αθήνας και οι γονείς που τούς συνόδευσαν χτες το πρωί. Με αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο, ο Σύλλογος Εξαρχείων - Νεάπολης της ΟΓΕ συνδύασε τη συζήτηση για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι λαϊκές οικογένειες με τις μέρες των Χριστουγέννων και την αισιοδοξία ότι οι αγώνες των εργαζομένων θα φέρουν καλύτερες μέρες για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

«Ξέρω ότι μερικοί από σας αναρωτιόσασταν αν θα σας επισκεπτόμουν φέτος», έγραψε ο Αϊ-Βασίλης στους μικρούς μαθητές. Τους διαβεβαίωσε πως είναι «πάντα στο πόστο του» αλλά τους εξήγησε πως δεν πρέπει να περιμένουν από αυτόν να διορθώσει τα αδιόρθωτα: «Κανείς δεν μπορεί να γίνει σωτήρας του αλλουνού. Εσείς όλοι μαζί πρέπει να παλέψετε - όταν θα μεγαλώσετε, αλλά κι από τώρα ακόμα - για να εξαφανίσετε την αδικία».

Ο Αϊ-Βασίλης όμως είχε και ένα γράμμα ειδικά για τις μαμάδες. Τις κάλεσε να μπουν στη μάχη για το μέλλον των παιδιών τους, διαχώρισε τη θέση του από τα μονοπώλια και τους «φιλάνθρωπους» που τον εκμεταλλεύονται και αναφέρθηκε και στο δικό του μέλλον: «Στον καινούργιο κόσμο που θα φτιάξετε - είμαι βέβαιος - πάντα θα έχω τη θέση μου στις καρδιές των παιδιών σας. Κι εγώ θα συνεχίσω να σας επισκέπτομαι, επιτέλους σαν αυτό που πραγματικά είμαι: ένας απλός γέροντας που μοιράζει ευχές και δώρα σε όλους...».

«ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»
Μια μοναδική βραδιά

Από την εκδήλωση
Από την εκδήλωση
Τι κι αν τα χρόνια βάραιναν. Τίποτα δεν μπόρεσε να σταματήσει τους δεκάδες ηλικιωμένους αγωνιστές που φιλοξενούνται στο όμορφο «Σπίτι του Αγωνιστή» στον Αγ. Δημήτριο να το «κάψουν» χορεύοντας και τραγουδώντας σαν «παλικαρούδια» κατά το σύνθημα της ΕΠΟΝ: «Εμείς συνεχίζουμε με το Πολεμάμε και τραγουδάμε», όπως είπε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κώστας Μαραγκουδάκης, δίνοντας το σύνθημα. Στην επιτυχία της γιορτινής εκδήλωσης -όπου, βεβαίως, διατίθεντο και καλό φαΐ και κρασί- συνέβαλαν τα μέγιστα με το κλίμα που δημιούργησαν οι φίλοι της «Συμπτωματικής Κομπανίας» με τα ωραία τους τραγούδια (τραγούδια του αγώνα, Αντιστασιακά, Δημοτικά και ρεμπέτικα). Κι όλοι, μετά από τρεις ώρες γλέντι, ευχήθηκαν μαζί με το καλές γιορτές, χρόνια καλά και αγωνιστικά και... του χρόνου να είναι όλοι εκεί!

Οργιο καταστολής στα σύνορα

Οργιο καταστολής στα ελληνοτουρκικά σύνορα εναντίον μεταναστών και προσφύγων του ιμπεριαλισμού προδιέγραψε (και) για το 2013 ο Εκτελεστικός Διευθυντής του FRONTEX (οργανισμός της ΕΕ για την επιτήρηση των εξωτερικών ευρωενωσιακών συνόρων) Ilkka Laitinen. Ανακοίνωσε παράταση της μεικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» (διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στην ελληνοτουρκική μεθόριο) με ενίσχυση των δυνάμεων του ελληνικού Λιμενικού Σώματος στο ανατολικό Αιγαίο με σκάφη, μονάδες παράκτιας επιτήρησης και εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες από άλλα κράτη της ΕΕ. Τα τέτοια μέτρα ΕΕ και εθνικών κυβερνήσεων έχουν αποτέλεσμα το μαρτυρικό θάνατο από πνιγμό στη Μεσόγειο χιλιάδων κάθε χρόνο μεταναστών και προσφύγων. Κυνηγημένοι από πείνα, πόλεμο, εκμετάλλευση, τυραννικά καθεστώτα, αναζητούν καλύτερη τύχη στον παράδεισο (όπως τους προπαγανδίστηκε) της ΕΕ, ριψοκινδυνεύουν τη ζωή τους με σαπάκια, προσπαθώντας να αποφύγουν τις περιπόλους και τα μπλόκα των δυνάμεων συνοριοφύλαξης, βρίσκοντας συχνά τραγικό θάνατο.

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Εκδηλώσεις για τα παιδιά

Συνεχίζουν τις πολύμορφες και με ελεύθερη είσοδο εκδηλώσεις για τις λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους, οι Λαϊκές Επιτροπές.

Σήμερα Παρασκευή στις 6 μ.μ., στο Στέκι της Επιτροπής (Αρτέμιδος) εκδήλωση διοργανώνει και η Λαϊκή Επιτροπή Γαλατσίου. Την ίδια μέρα, στις 6.30 μ.μ., η Λαϊκή Επιτροπή Λαυρεωτικής, στο Παλαιό Μηχανουργείο, θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση με ηθοποιούς και κούκλες η «Ασπρη κότα».

Η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Περιστερίου διοργανώνει αύριο Σάββατο, στις 6 μ.μ., στο ΚΥΒΕ, εκδήλωση για τα παιδιά των ανέργων, στα πλαίσια της ταξικής αλληλεγγύης.

Μεθαύριο Κυριακή 23/12, στις 11 το πρωί, η Λαϊκή Επιτροπή Αγ. Αναργύρων - Καματερού και η θεατρική σκηνή ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ» θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση για παιδιά «Οι άπαιχτοι», στις εργατικές πολυκατοικίες Καματερού.

Την ίδια μέρα και ώρα, η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου διοργανώνει γιορτή για τα παιδιά στο παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων στο Μενίδι (Δεκελείας 42).

  • Εκδήλωση για τα παιδιά διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των βρεφών και νηπίων για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθήνας, αυτή την Κυριακή, 23 Δεκέμβρη, στις 11 πμ, στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252 - πλ. Κολιάτσου). Προγραμματίζονται αφήγηση παραμυθιών, παιδαγωγικά παιχνίδια, χριστουγεννιάτικες κατασκευές, εκπλήξεις και δώρα.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ