ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βροντερό "παρών" από τους εργαζόμενους

Περίπου 50.000 διαδηλωτές πορεύτηκαν προς την πλατεία Γκιγιόμ και απαίτησαν από τους ηγέτες των "15" "έργα και όχι λόγια, για την ανεργία"

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ (του απεσταλμένου μας Γιώργου ΦΛΩΡΑΤΟΥ).-

Το βροχερό Λουξεμβούργο "στολίστηκε" χτες με τα συνθήματα, τα χρώματα και τα τραγούδια δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών από όλες τις χώρες της ΕΕ, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης και πορεύτηκαν προς την πλατεία Γκιγιόμ, ζητώντας "έργα και όχι λόγια για την ανεργία".Αν και η κινητοποίηση έγινε υπό την αιγίδα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και πολλά συνδικάτα που δεν ανήκουν στη δύναμή της, με συνέπεια να αποκτήσει η κινητοποίηση μεγαλύτερη μαχητικότητα ενάντια στις επιλογές της ΕΕ και να ξεφύγει από το στενό πλαίσιο της "συναινετικής" πολιτικής της ΣΕΣ.

Η κινητοποίηση εκτιμήθηκε ότι είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει στο Λουξεμβούργο και οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 50.000 περίπου διαδηλωτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες μοιραζόταν χάρτης της πόλης με τα σημεία αυτά που θα πέρναγε η πορεία, για να τα αποφύγουν οι μόνιμοι κάτοικοι. Εντύπωση προκάλεσαν και τα εκατοντάδες "μπουμπουνητά" από δυναμιτάκια που έσκαγαν εργάτες των γαλλικών συνδικάτων.

Οι 250 περίπου Ελληνες διαδηλωτές, που έφτασαν στο Λουξεμβούργο με ειδική πτήση από την Αθήνα, συγκεντρώθηκαν στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία του σταθμού και συνενώθηκαν με χιλιάδες άλλους συγκεντρωμένους από Λουξεμβούργο, Ισπανία, Αυστρία, Πορτογαλία, Γαλλία, Βέλγιο και άλλες χώρες. Η βροχή και το κρύο δεν εμπόδισαν τη συμμετοχή στην κινητοποίηση και το μουντό σκηνικό του Λουξεμβούργου "μελοποιήθηκε" από τη ροκ μουσική που ακουγόταν από τα μεγάφωνα ενός φορτηγού με τη σημαία της Κούβας και την εικόνα του Τσε. Από τα ίδια μεγάφωνα λίγο αργότερα ακούστηκαν εργατικά τραγούδια στα γαλλικά και τα γερμανικά, αλλά και η "Διεθνής", ενώ εργαζόμενοι διαφόρων εθνικοτήτων μοίραζαν ανακοινώσεις γραμμένες σε 4 και 5 γλώσσες.

Η πορεία ξεκίνησε μία ώρα αργότερα. Ενα πολύχρωμο ποτάμι εργαζομένων πλημμύρισε τους δρόμους του Λουξεμβούργου. Μπροστά από τους Ελληνες διαδηλωτές ανέμιζε η ελληνική σημαία. "Οχι στην Ευρώπη των πολυεθνικών, ναι στην Ευρώπη των λαών", "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα ενότητα και πάλη", ήταν δύο από τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους Ελληνες διαδηλωτές, οι οποίοι τραγούδησαν ακόμα και το "πότε θα κάνει η ξαστεριά". Η κινητοποίηση έληξε το απόγευμα με σύντομους χαιρετισμούς της ηγεσίας της ΣΕΣ και προέδρων εργατικών συνομοσπονδιών. Αυτό που επιβεβαιώθηκε είναι ότι πολλές δυνάμεις εργαζομένων στην Ευρώπη έχουν και αγωνιστική διάθεση και αποφασιστικότητα ενάντια στην ασυδοσία των Βρυξελλών.


ΚΟ ΔΑΦΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δυναμική απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση

Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης ενάντια στην τρομοκρατική επίθεση των φασιστοειδών στα γραφεία της ΚΟΒ Δάφνης του ΚΚΕ

Με μεγάλη συγκέντρωση και πορεία, που πραγματοποίησαν στους δρόμους της Δάφνης, προχτές το βράδυ, εκατοντάδες κομμουνιστές, οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ και κάτοικοι της περιοχής, καταδίκασαν την επίθεση των "γνωστών - αγνώστων" που επιχείρησαν να κάψουν τα γραφεία της ΚΟΒ. Η συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας έγινε με πρωτοβουλία της ΚΟΒ Δάφνης και έδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι ο κόσμος συμπαρίσταται στο ΚΚΕ και καταδικάζει τέτοιου είδους φασιστικές επιθέσεις. Σ' όλη τη διάρκεια της πορείας οι συγκεντρωμένοι βροντοφώναξαν: "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με το ΚΚΕ Αντίσταση και Πάλη", "Η τρομοκρατία δε θα περάσει" κ. ά. Παρών ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου.

Σε ανακοίνωση - καταγγελία που μοιράστηκε στους κατοίκους της πόλης, ανάμεσα στα άλλα τονίζεται:

"Η επίθεση αυτή δείχνει με τον πιο προκλητικό τρόπο ότι τα φασιστοειδή στοιχεία, για άλλη μια φορά, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν το λαό, να κάμψουν το δημοκρατικό του φρόνημα, να φρενάρουν τους αγώνες.

Ιδιαίτερα σήμερα που συνεχίζει να εντείνεται η μονόπλευρη λιτότητα, που εντείνονται τα αντιλαϊκά μέτρα, που χτυπιούνται οι κατακτήσεις του λαού. Σήμερα που, μετά τη μεγαλειώδη πορεία του Πολυτεχνείου, ο λαός έδειξε ότι μπορεί να σηκώσει το ανάστημά του και το ΚΚΕ απέδειξε ότι μπορεί να χαλάει τα σχέδια εκείνων που επιθυμούν να σταματήσουν και να δυσφημίσουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Δεν είναι τυχαίο, τονίζεται, ότι η βάρβαρη αυτή επίθεση γίνεται ενάντια στο ΚΚΕ, που 80 χρόνια τώρα, με τα μέλη και τα στελέχη του, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού μας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής". Και η ανακοίνωση καταλήγει:

"Καταγγέλλουμε τους "γνωστούς - άγνωστους" που νομίζουν ότι με παρόμοιους τρόπους μπορούν να περιορίσουν τη δράση μας, να σταματήσουν τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας.

Προειδοποιούμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η πράξη αυτή δε θα μείνει ατιμώρητη και ότι εμείς θα εντείνουμε την πολιτική μας δράση. Εξάλλου η πορεία στα 80 χρόνια δράσης του Κόμματός μας έχει δείξει ότι όχι μόνο αντέχει τα χτυπήματα, αλλά μπορεί και συνεχίζει να εμπνέει, να συσπειρώνει, να φωτίζει τους αγώνες του λαού μας".


ΝΕΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
Πρόγραμμα εξυπηρέτησης της νέας δομής του ΝΑΤΟ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΕΕΔΥΕ

Την όλο και πιο φανερή μετατροπή της χώρας σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ),με αφορμή την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) σχετικά με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, που γίνεται δήθεν για τον "εκσυγχρονισμό" των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ καλεί το λαό σε συντονισμένες πρωτοβουλίες για τη ματαίωσή του.

Η ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ έχει ως εξής:

"Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για αγορά 170 γερμανικών αρμάτων μάχης εντάσσεται στην υλοποίηση του γνωστού εξοπλιστικού προγράμματος με την ονομασία: "Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων" (ΕΜΠΑΕ) που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση για την περίοδο 1996-2000 και θα στοιχίσει στον ελληνικό λαό πάνω από 4 τρισ. δρχ.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εξυπηρετεί τη Νέα Επιθετική Στρατηγική του ΝΑΤΟ, το οποίο πριν δύο χρόνια αποφάσισε τον "εκσυγχρονισμό" και την ανανέωση των οπλικών συστημάτων των χωρών που βρίσκονται "σε κρίσιμες για τη συμμαχία περιοχές".

Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος συνδέεται και με την αλλαγή της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα με την απόφαση μετατροπής του Β' Σώματος Στρατού σε Ταξιαρχία Ταχείας Επέμβασης.

Είναι λοιπόν φανερό ότι ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει 4 τρισ. δρχ. για να μετατραπεί η Ελλάδα σε προκεχωρημένη ΝΑΤΟική βάση και ο ελληνικός στρατός σε διμοιρία του ΝΑΤΟ.

Ο επικαλούμενός "κίνδυνός εξ ανατολών" αποτελεί το πρόσχημα και αναδεικνύει για μια ακόμα φορά το ερώτημα: "τι χρειάζεται η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ εφ' όσον δεν προστατεύει τη χώρα από τις επιθετικές βλέψεις ενός συμμάχου". Αλλωστε, ο χορός του παραλογισμού των εξοπλισμών ακολουθείται και από την Τουρκία. Το αποτέλεσμα είναι και οι δύο λαοί να βρίσκονται αιχμάλωτοι αυτής της αδιέξοδης λογικής, να είναι στην πρώτη θέση στις στρατιωτικές δαπάνες μεταξύ των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και να θησαυρίζουν οι πολυεθνικές πολεμικές βιομηχανίες.

Η ΕΕΔΥΕ για μια ακόμα φορά εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στην υλοποίηση των "ΝΑΤΟικών" εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η χώρα μας θα αποκτήσει τη δυνατότητα της χάραξης εθνικής αμυντικής πολιτικής μόνο όταν απομακρυνθούν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις και αποδεσμευτούμε από το ΝΑΤΟ. Μιας πολιτικής που θα στηρίζεται στο λαό, ενάντια στα σχέδια της Νέας ιμπεριαλιστικής Τάξης Πραγμάτων.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί όλες τις Επιτροπές Ειρήνης και τον ελληνικό λαό να αναλάβουν πρωτοβουλίες και συντονισμένες δραστηριότητες, προκειμένου να ματαιωθεί η υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ