ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τον Καναδά επισκέπτεται η Αλ. Παπαρήγα

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,η οποία είναι προσκεκλημένη από το Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά για μια επίσκεψη ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων, βρίσκεται από προχτές στο Τορόντο.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η Αλέκα Παπαρήγα, που συνοδεύεται από το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Γιώργο Σκιαδιώτη, ήδη είχε την πρώτη της επαφή με στελέχη του Καναδά. Χτες, εξάλλου, είχε και συναντήσεις με μαζικούς φορείς της ελληνικής ομογένειας, ενώ μίλησε το απόγευμα στον ελληνισμό της πόλης στο Κέντρο της Κοινότητας του μητροπολιτικού Τορόντο.

Κατά την τριήμερη παραμονή της στον Καναδά, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα έχει συνομιλίες και με συνδικαλιστικούς φορείς της επαρχίας του Οντάριο,αλλά και με ομοσπονδιακά σωματεία.

Η επίσκεψη της Αλέκας Παπαρήγα στο Τορόντο θα κλείσει με μια κοινή γιορτή για την επέτειο των 80 χρόνων από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και την επέτειο των 76 χρόνων από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Καναδά. Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚ Καναδά Miguel Figueroa και η Αλέκα Παπαρήγα.

ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΝΓΚΕΝ
Επικίνδυνη για το λαό

Επιτυχημένη εκδήλωση - συζήτηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, αφετηρία για νέες πρωτοβουλίες

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση - συζήτηση διοργάνωσε χτες ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ) με θέμα: "Η Συνθήκη Σένγκεν, ατομικά δικαιώματα και εθνική ανεξαρτησία σε κίνδυνο". Η πρωτοβουλία αυτή προήλθε, όπως τόνισε και ο συντονιστής της συζήτησης Γ. Δημόπουλος,μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, από την ανάγκη ο νομικός κόσμος να διατυπώσει τον ιδιαίτερο επιστημονικό λόγο του για τη Συνθήκη αυτή, που παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα του πολίτη, πράγμα που διατυπώθηκε άλλωστε στις 10 Ιούνη 1997, με καταδίκη από το ΔΣΑ της Συνθήκης πριν την κύρωσή της από τη Βουλή.

Στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος κόσμου, τόσο από το νομικό, όσο από τον πολιτικό και συνδικαλιστικό χώρο. Ανάμεσά τους διακρίναμε τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ Γ. Κατσαρό,το βουλευτή του ΔΗΚΚΙΓ. Τσαφούλια,τον Δ. Μηλιαράκη πρόεδρο της Χριστιανικής Ενωσης, επίσης τους βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη και Στρ. Κόρακα,καθώς και τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος Αντ. Σκυλλάκο και αρκετούς συνδικαλιστές.

Πρώτος εισηγητής ήταν ο ποινικολόγος Γ. Α. Μαγκάκης,πρώην υπουργός, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα τόνισε τα εξής:

"Η Συμφωνία Σένγκεν με μια σειρά από διατάξεις κακοποιεί τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών. Με αυτές ξαναεισάγεται στον τόπο μας το φακέλωμα, που τόσο οδυνηρά υπέστη ο λαός στο παρελθόν. Ούτε και υπάρχει τρόπος με εσωτερικό νόμο να εξουδετερωθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικού φακελώματος των πολιτών. Γιατί ο ο μηχανισμός της Συμφωνίας Σένγκεν δεν αφήνει πρακτικά καμία τέτοια πρωτοβουλία στα κράτη - μέλη". Αναφερόμενος στη δήθεν ενίσχυση της προστασίας των συνόρων έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, σημείωσε κατηγορηματικά: "η Συμφωνία δεν έχει καμία ισχύ απέναντι στην επιβουλή της ακεραιότητας της χώρας που γίνεται με στρατιωτικά, διπλωματικά και πολιτικά μέσα". Και πρόσθεσε: "υπάρχει μάλιστα και σχετικό πρωτόκολλο για τη μη ανάμειξη της Συμφωνίας Σένγκεν σε θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία των κρατών - μελών και τα σύνορά τους". Καταλήγοντας χαρακτήρισε την προσχώρηση στη Συνθήκη του Σένγκεν ως ατύχημα "το οποίο θα πληρώσουν το κράτος δικαίου και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών" και ενημέρωσε για πρόταση του ίδιου και του βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα,να δημιουργηθεί επιτροπή από το ΔΣΑ η οποία θα παρακολουθεί την εφαρμογή της Συνθήκης και θα παρεμβαίνει δυναμικά για τυχόν παραβιάσεις.

Στην παρέμβασή του ο δικηγόρος Ν. Νικητόπουλος έκανε μια εκτενή και εμπεριστατωμένη αναφορά στην προϊστορία της Συνθήκης και στις οικονομικοπολιτικές ανάγκες που οδήγησαν το ευρωπαϊκό πολυεθνικό κεφάλαιο να την επιβάλει. Στη συνέχεια επισήμανε: "η όξυνση των λαϊκών προβλημάτων και ταξικών αντιθέσεων, δημιουργούν σταδιακά όλο και μεγαλύτερες αντιστάσεις, δημιουργούν μαζικά κινήματα υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων. Η αμφισβήτηση για το ρόλο και την προοπτική του Μάαστριχτ και της ΕΕ μεγαλώνει. Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη καταγραφής και παρακολούθησης της δραστηριότητας του κινήματος που αντιστέκεται". Καταλήγοντας επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει παραπέρα ενημέρωση του ελληνικού λαού για το περιεχόμενο της Συνθήκης, να εξεταστούν οι νομικοί τρόποι ανατροπής της εφαρμογής με προσφυγή στα δικαστήρια, στήριξη και βοήθεια σε όσους υφίστανται τις συνέπειες από την εφαρμογή της, καθώς και συνεργασία των κινημάτων κατά της Σένγκεν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Παίρνοντας το λόγο Δ. Σαραφιανός,μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, υπογράμμισε ανάμεσα στα άλλα ότι "η επικύρωση της Συνθήκης σηματοδοτεί μια νέα εποχή αστυνόμευσης και καταστολής όσων τολμούν να αγωνιστούν ενάντια στη βίαιη αναδιάρθρωση αναγκών και δικαιωμάτων. Με τη Συνθήκη αναιρείται κάθε έννοια κράτους δικαίου. Το "τεκμήριο αθωότητας" δέχεται τη χαριστική βολή, ενώ για το φακέλωμα των πολιτών δεν απαιτείται τελεσίδικη δικαστική απόφαση, αρκεί απλώς η ύπαρξη "ενδείξεων που να δημιουργούν υπόνοιες ότι κάποιος προτίθεται να διαπράξει αδικήματα ή ενδείξεων από τις οποίες να επιτρέπεται να υποτεθεί ότι είναι απαραίτητη η καταγραφή πληροφοριών για την πρόληψη μιας σοβαρής απειλής της εσωτερικής ή εξωτερικής ασφάλειας ενός κράτους"".

O τέως πρόεδρος του ΔΣΑ Τάκης Παππάς είπε ότι στους "οργουελιανούς μηχανισμούς" της Συνθήκης του Σένγκεν μπορεί να παρέμβει και να βάλει φραγμούς μόνο το δημοκρατικό κίνημα. "Η ίδια η εξέγερση των πολιτών αυτής της χώρας και κυρίως των πολιτών της Ευρώπης μπορούν να ανατρέψουν τα βάρβαρα σχέδιά τους, είπε ο Τ. Παππάς, που παραδίδουν τη ζωή μας στη χλεύη των Ευρωπαίων αστυφυλάκων".

Παράλληλα, ο τέως πρόεδρος του ΔΣΑ αναφέρθηκε σε μια σειρά συνταγματικές διατάξεις της χώρας μας που παραβιάζονται από την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν. Ο ομιλητής είπε συγκεκριμένα ότι το άρθρο 110 που αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος δέχεται βίαιη εισαγόμενη αναθεώρηση, χωρίς να υπάρχουν οι νομικές προϋποθέσεις. Το ίδιο συμβαίνει με το άρθρο 5, παράγραφος 2, όπου παραβιάζονται κατάφωρα από τη Συνθήκη Σένγκεν οι αξίες της προστασίας του ατόμου, των κοινωνικών φρονημάτων του κλπ, αξίες που αποτελούν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού πολιτισμού εδώ και 2.500 χρόνια. Τέλος, επισήμανε ότι η Συνθήκη Σένγκεν βάλλει ευθέως κατά του άρθρου 9, παράγραφος 2 του Συντάγματος που αφορά το ατομικό άσυλο, ενώ το επόμενο "θύμα" θα είναι το άρθρο 19 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει το απαραβίαστο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Ο βουλευτής της ΝΔ Β. Πολύδωρας στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι όσοι συγκεντρώθηκαν χτες στην αίθουσα του ΔΣΑ σηματοδοτούν "την ευαισθησία και το πείσμα να παραμείνουμε άνθρωποι". Με τη Συνθήκη Σένγκεν, συνέχισε, "το σύστημα από ανθρωποκεντρικό γίνεται μηχανοκεντρικό" και κάνοντας κριτική στο σύστημα ελέγχου του Στρασβούργου είπε πως σε καμιά περίπτωση ο πολίτης δεν μπορεί να βρει το δίκιο του, όταν απευθύνεται "ενώπιος ενωπίω" σ' ένα μηχάνημα. Ο πολίτης πλέον δεν μπορεί να βρει εκείνο το πρόσωπο όπου θα προβάλει την ένστασή του.

Ημερίδα για Σένγκεν και ηλεκτρονικό φακέλωμα

"Η Σένγκεν, το ηλεκτρονικό φακέλωμα και η εργατική τάξη" είναι το θέμα ημερίδας που οργανώνει η Επιτροπή για τη μη εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν, την Τρίτη 25.11.97 ώρα 6.00 μμ, στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ (Πατησίων 89).

Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί τα κόμματα, συνδικαλιστικές και άλλες μαζικές οργανώσεις, πανεπιστημιακοί, προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης και της πολιτικής και άτομα που κατά καιρούς έχουν δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, ενώ καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν.

Οπως αναφέρεται στην πρόσκληση της Επιτροπής, σύμφωνα με τις αποφάσεις των κοινοτικών οργάνων, θα ξεκινήσει άμεσα και στη χώρα μας η εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν, συμφωνία η οποία είναι γνωστή από το ηλεκτρονικό φακέλωμα που επιβάλλει. Ο στόχος της ημερίδας, λοιπόν, είναι η καλύτερη ενημέρωση των εργαζομένων και του λαού μας για το ηλεκτρονικό φακέλωμα και για τη Συμφωνία Σένγκεν, αλλά και η ανταλλαγή απόψεων για τους από δω και πέρα τρόπους αντίδρασής μας, όπως τονίζεται.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ