ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επιδότηση - σκάνδαλο στον Ταβουλάρη!

Οι επικεφαλής του ΟΑΕΔ βάφτισαν "νέες" τις 750 θέσεις εργασίας που είχε δεσμευτεί ότι θα διατηρήσει ο κρατικοδίαιτος επιχειρηματίας και αποφάσισαν να τον επιδοτήσουν με δύο δισ.!

Και νέα σκανδαλώδη επιδότηση - και μάλιστα αυτή τη φορά από χρήματα των εργαζομένων - προσφέρεται απλόχερα στον Ν. Ταβουλάρη, μετά τη χαριστική παράδοση σε αυτόν των Ναυπηγείων Ελευσίνας και προηγούμενα του Νεωρίου Σύρου.Το ΔΣ του ΟΑΕΔ, με οριακή πλειοψηφία, αποφάσισε να επιδοτήσει για διάστημα 18 μηνών με το ποσό των 2 δισ. δραχμών περίπου τον Ν. Ταβουλάρη για 750 "νέες" θέσεις εργασίας, που τάχα δημιούργησε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας!Πρόκειται, όμως, για μια καθαρή απάτη, αφού 750 θέσεις εργασίας είχε δεσμευτεί ότι θα διατηρήσει ο επιχειρηματίας με τη σύμβαση εξαγοράς των Ναυπηγείων. Αυτή είναι και η μοναδική δέσμευση που ανέλαβε στη συνολικά σκανδαλώδη σύμβασή του με το Δημόσιο.

Ειδικότερα, στο άρθρο 9, παρ. 1 της σύμβασης μεταβίβασης της εταιρίας στον Ταβουλάρη ορίζεται ότι η αγοράστρια εταιρία αναλαμβάνει την υποχρέωση "να διατηρήσει για χρονική περίοδο έξι ετών 750 θέσεις εργασίας".

Το... σκεπτικό που αναπτύχθηκε για την επιδότηση από τον ΟΑΕΔ ήταν ότι οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν απ' τα Ναυπηγεία - μετά από απαίτηση του ιδιώτη, για να επαναπροσληφθούν στη συνέχεια απ' αυτόν με μειωμένα δικαιώματα - καταγράφτηκαν στο ενδιάμεσο διάστημα στις καταστάσεις ανεργίας του ΟΑΕΔ, αλλά δεν πήραν επίδομα ανεργίας, το οποίο προσφέρουν τώρα στο πολλαπλάσιο στον Ν. Ταβουλάρη. Την απόφαση καταψήφισαν 5 μέλη του ΔΣ από τα 12 παρόντα μέλη στην προχτεσινή συνεδρίαση.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας παραδόθηκαν στον Ν. Ταβουλάρη έναντι προκαταβολής 1 δισ. δραχμών και εξόφληση σε 18 χρόνια! Την ίδια ώρα του εγκρίθηκε δάνειο 2 δισ. δραχμών, ενώ του προσφέρθηκαν δουλιές του Πολεμικού Ναυτικού και του ΟΣΕ ύψους 22,5 δισ. δραχμών!

Στον ιδιώτη έχουν περιέλθει ήδη δυο ναυπηγεία, ενώ επιδιώκει να ελέγξει όλο το ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα της χώρας.

Ο Χρ. Κατσώτης,μέλος του ΔΣ του ΟΑΕΔ ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, σχολιάζοντας την απόφαση του ΟΑΕΔ, τόνισε πως πρόκειται για απόφαση -σκάνδαλο,που επιδοτεί απλόχερα, με χρήματα που προέρχονται από εισφορές των εργαζομένων, έναν ακόμα κρατικοδίαιτο επιχειρηματία, τη στιγμή που οι άνεργοι φυτοζωούν και νέα εξοντωτική λιτότητα εξαγγέλλεται για τους εργαζόμενους.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ
Ενίσχυση των ιδιωτών ακόμα και για κλείσιμο

Την παράταση της 7ης Οδηγίας μέχρι το τέλος του 1998 και νέο κανονισμό για την ενίσχυση των ιδιωτών και την "αναδιάρθρωση" της ναυπηγικής βιομηχανίας εισηγείται η Επιτροπή. Ο Ταβουλάρης ο μεγάλος κερδισμένος για τη χώρα μας, ενώ "σβήνει" ο Σκαραμαγκάς

Μετά το "στραγγάλισμα" και τη σκανδαλώδη παράδοση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας σε... σωτήρες τύπου Ταβουλάρη,με "όπλο" την 7η Κοινοτική Οδηγία,η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη στα σκαριά μια, ουσιαστικά, νέα κοινοτική οδηγία, η βασική κατεύθυνση της οποίας είναι η γενναία ενίσχυση των ιδιωτών, ακόμα και όταν κλείνουν τα ναυπηγεία!

Ειδικότερα, την 1η του περασμένου μήνα η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων παρουσίασε πρόταση για την παράταση των διατάξεων της 7ης Κοινοτικής Οδηγίας μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 1998 και για τη θέσπιση νέων κανόνων που προβλέπουν παραπέρα ενισχύσεις στη ναυπηγική βιομηχανία, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2000.Αυτή η περίοδος (1998-2000) χαρακτηρίζεται "μεταβατική", μέχρι τελικά να εφαρμοστεί η συμφωνία του ΟΟΣΑ,που απαγορεύει τις κρατικές ενισχύσεις.

Το κείμενο αυτό ουσιαστικά αποτελεί μια νέα κοινοτική οδηγία και μια ακόμα προσπάθεια - όπως αναφέρεται - της Ευρωπαϊκής Ενωσης να καταστήσει τα ναυπηγεία των κρατών - μελών της ανταγωνιστικά. Κατατίθεται, δε, λόγω της μη εφαρμογής της συμφωνίας του ΟΟΣΑ, η οποία ενώ θα έπρεπε να έχει αρχίσει από την 1η Γενάρη 1997, έχει "παγώσει", επειδή οι ΗΠΑ αρνούνται να την επικυρώσουν.

Η πρόταση της Επιτροπής έχει ήδη κατατεθεί στο Συμβούλιο, το οποίο, μετά από διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή,θα θεσπίσει το νέο κανονισμό.

Η Επιτροπή προτείνει ενισχύσεις ακόμα και για τη λειτουργία των επιχειρήσεων που θεωρείται ότι ήδη έχουν πάρει πολλά. Δίνεται ιδιαίτερο βάρος στις "ενισχύσεις για το κλείσιμο - όπως αναγράφεται - μονάδων".Αυτές "οι ενισχύσεις - σημειώνεται - εξακολουθούν να είναι αναγκαίες για να διευκολυνθεί η περαιτέρω διαρθρωτική προσαρμογή του κλάδου,η οποία δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί". Γι' αυτή την περίπτωση, σημειώνεται ότι πρόκειται για ενισχύσεις "κοινωνικού χαρακτήρα, με σκοπό την άμβλυνση των κοινωνικών επιπτώσεων των μέτρων προσαρμογής, καθώς και για ενισχύσεις με σκοπό την κάλυψη άλλων δαπανών, που ανακύπτουν κατά κανόνα σε περιπτώσεις ολικού ή μερικού κλεισίματος". Οσες επιχειρήσεις κλείσουν, "δεν επιτρέπεται να ξαναχρησιμοποιηθούν για ναυπηγικές εργασίες επί δεκαετία και μάλιστα χωρίς να παρέχεται η δυνατότητα αναθεώρησης της ρύθμισης αυτής μετά την παρέλευση των πρώτων 5 ετών"!

Προβλέπονται ενισχύσεις και για την αναδιάρθρωση των ναυπηγικών επιχειρήσεων,με την προϋπόθεση ότι η αναδιάρθρωση αυτή είναι το κλείσιμο ορισμένων μονάδων του ναυπηγείου και η μείωση του προσωπικού, η οποία "είναι πραγματική και μη αναστρέψιμη". Επίσης στις ενισχύσεις για την αναδιάρθρωση συγκαταλέγονται: Διαγραφή χρεών, επιδότηση δανείων, κάλυψη ζημιών και άλλες. Προτείνονται ακόμα επενδυτικές ενισχύσεις για καινοτομίες στο προϊόν, την έρευνα και ανάπτυξη και άλλες.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, είναι φανερό ότι αυτός που ωφελείται από την επικείμενη οδηγία είναι ο... σωτήρας Ν. Ταβουλάρης,στον οποίο η κυβέρνηση παραδίδει το ένα ναυπηγείο μετά το άλλο, για να τα γλιτώσει, δήθεν, από το κλείσιμο. Ετσι, μετά τα ναυπηγεία στο Νεώριο της Σύρου και την Ελευσίνα,εμφανίζεται ως επίδοξος μνηστήρας και για το ναυπηγείο της Αυλίδας,ενώ από καιρό διαδίδεται ότι δεν αποκλείεται να... σώσει και το ναυπηγείο Σκαραμαγκά.Ειδικά για το τελευταίο, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση προετοιμάζει τη χαριστική βολή. Συγκεκριμένα από το 1995 που υποχρεώθηκαν οι εργαζόμενοι να γίνουν "μέτοχοι", έχουν πληρώσει από την τσέπη τους μέχρι σήμερα 420 εκατ. δραχμές για ένα άμεσο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 4,5 δισ. δραχμών,το οποίο όμως ακόμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή. Αυτό, γιατί οι υπόλοιποι συμβαλλόμενοι - όπως η ΕΤΒΑ, η οποία ενώ υποτίθεται θα κάλυπτε και το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος - δεν έχουν δώσει φράγκο! Οι εργαζόμενοι μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι θα έχουν πληρώσει 460 εκατομμύρια! Συνολικά οι επενδύσεις που έχει υπολογιστεί ότι θα γίνουν στο ναυπηγείο ανέρχονται στα 14,5 δισ. δραχμές.

Πλήρης ασυδοσία στη λειτουργία των καταστημάτων

Ακόμα κι αυτή τη "συμφωνία κυρίων" για το ωράριο - που υπογράφηκε τον περασμένο Φλεβάρη από μεγαλέμπορους, κυβέρνηση και την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων - και που απέχει πολύ από τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο εμπόριο, δεν εφαρμόζουν οι μεγαλέμποροι με την ανοχή της κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Στην ανακοίνωση καταδικάζεται η "προκλητική στάση της κυβέρνησης, που καλύπτει τη συνεχή καταστρατήγηση του ωραρίου από τη μεγαλοεργοδοσία - την καταπάτηση, δηλαδή, της συμφωνίας που αυτοί υπέγραψαν σε συνεργασία με την πλειοψηφία της ΟΙΥΕ - και που δηλώνει τη διάθεσή της να προστατέψει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου".

Ο σύλλογος δηλώνει, τέλος, την απόφασή του να συνεχίσει τον αγώνα για ανθρώπινο ωράριο, για κατάργηση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή

Με αφορμή την πρόσφατη κινητοποίηση εργαζομένων της Χίου ενάντια στην ασυδοσία του σούπερ μάρκετ "Βερόπουλος", ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος έφερε στη Βουλή το θέμα της ασυδοσίας των μεγαλεμπόρων και της παραβίασης θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας.

Ο υπουργός ερωτάται τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, ώστε να τηρηθεί η εργατική νομοθεσία, να χτυπηθεί η ασυδοσία των μεγαλεμπόρων, να προστατευτούν οι μικρές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε ευπαθείς περιοχές.

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται: "Πρόσφατα στη Χίο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των ιδιωτικών υπαλλήλων και πολλών φορέων του νησιού. Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την ασυδοσία που επικρατεί στη λειτουργία των μεγάλων καταστημάτων, σούπερ μάρκετ κλπ. και, όπως τονίστηκε, οι εργοδότες γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια και την εργατική νομοθεσία και τις ομόφωνες αποφάσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Χίου.

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, αυτή η κατάσταση δεν επικρατεί μόνο στα μεγάλα πολυκαταστήματα της Χίου, αλλά είναι γενικευμένη σε όλη τη χώρα. Η τρομοκρατία, οι απειλές, οι εκβιασμοί, τα χαμηλά μεροκάματα κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις, η απαράδεκτη συμπεριφορά προς τους υπαλλήλους, οι "παρενοχλήσεις" προς τις γυναίκες εργαζόμενες, οι διώξεις για συνδικαλιστική δράση ενάντια σε όποιον αντιτίθεται στο διαβόητο "διευθυντικό" δικαίωμα - δηλαδή στην ασυδοσία του εργοδότη - είναι μια πραγματικότητα, που οι Επιθεωρήσεις Εργασίας είναι αδύνατο να μη γνωρίζουν, εκτός κι αν θέλουν να κάνουν τα στραβά μάτια.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και κρίσιμα και αφορούν την υπεράσπιση θεμελιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη σωτηρία των μικρών καταστημάτων από την ασύδοτη δράση των μεγαλοκαταστηματαρχών".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ