ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 22 Νοέμβρη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Τριβές για τη συμφωνία εκεχειρίας με «σφραγίδα» Ρωσίας

Οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και στον Καύκασο έρχονται στην επιφάνεια, αναδεικνύοντας πως πρόκειται για εύθραυστη «ειρήνη»

Τα ρωσικά στρατεύματα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ήρθαν για να μείνουν

Copyright 2020 The Associated

Τα ρωσικά στρατεύματα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ήρθαν για να μείνουν
ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ - ΜΟΣΧΑ.--

Τριβές και ενοχλήσεις για την τριμερή «ειρηνευτική» συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν - Ρωσίας που τερμάτισε τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, εκδηλώνονται από διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όσο προχωράει η εφαρμογή της.

Με τους Αρμένιους να εγκαταλείπουν περιοχές και χωριά του Ναγκόρνο Καραμπάχ καίγοντας τα σπίτια τους, «για να μην πέσουν στα χέρια Αζέρων», και Ρώσους στρατιώτες να περιπολούν σε σημεία του ορεινού θύλακα, άρχισε από την προηγούμενη βδομάδα η εφαρμογή της τριμερούς συμφωνίας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί, τα εδάφη που θα περάσουν και πάλι στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, θα πρέπει να έχουν παραδοθεί σταδιακά έως την 1η Δεκέμβρη. Πρόκειται κυρίως για εδάφη που είχαν περάσει στον έλεγχο της Αρμενίας με τον πόλεμο της δεκαετίας του '90.

Με τους περίπου 2.000 Ρώσους στρατιωτικούς, που θα βρίσκονται σε περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ για πέντε χρόνια με αυτόματες πενταετείς ανανεώσεις, η Ρωσία «πατάει» πιο γερά στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου. Επίσης, με την επ' αόριστον στρατιωτική της παρουσία, η Ρωσία στοχεύει στο να αποτρέψει τη ΝΑΤΟική περικύκλωσή της.

Παράλληλα, Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία κοινού κέντρου ελέγχου της εκεχειρίας στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, η Τουρκία με αμφιλεγόμενες δηλώσεις διεκδικεί πιο αναβαθμισμένη στρατιωτική παρουσία και στα εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάτι που απορρίπτει έντονα η Ρωσία. Αλλά και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ανέφερε πως «δύο από τους γείτονές μας - Ρωσία και Τουρκία - θα συμμετέχουν σε επιχειρήσεις για την ασφάλεια των Αζέρων και των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Το επίμαχο ζήτημα του καθεστώτος του Ναγκόρνο Καραμπάχ ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, το παρέπεμψε για το μέλλον, δηλώνοντας πως «το καθεστώς του Καραμπάχ δεν έχει διευθετηθεί. Συμφωνήσαμε ότι διατηρείται το status quo που υπάρχει σήμερα. Είναι κάτι που επίκειται να επιλυθεί στο μέλλον», είπε μιλώντας σε ρωσικά ΜΜΕ. Απέφυγε να απαντήσει άμεσα στο ζήτημα «της αναγνώρισης ή μη του Ναγκόρνο Καραμπάχ ως ανεξάρτητου κυρίαρχου κράτους», ωστόσο προειδοποίησε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα που παρεμβαίνουν στην περιοχή:

«Πρέπει να ειπωθεί ευθέως: Μετά την εγκληματική ενέργεια της πρώην γεωργιανής ηγεσίας, εννοώ τα χτυπήματα στους ειρηνευτές μας στη Νότια Οσετία, η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Αναγνωρίσαμε ως δίκαιη την έκφραση βούλησης από τους κατοίκους της Κριμαίας, την προσπάθειά τους να επανενωθούν με τη Ρωσία. Κάποιοι μπορεί να συμφωνούν ή όχι, αλλά το κάναμε προς το συμφέρον των ανθρώπων, προς το συμφέρον της Ρωσίας και μπορούμε να το πούμε ανοιχτά».

Να σημειωθεί πως η αυτοανακηρυχθείσα «αυτόνομη Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ» δεν αναγνωριζόταν από τη διεθνή κοινότητα, ούτε από την Αρμενία.

«Γκρίνιες» από τη «Δύση»

Παράλληλα, καθημερινά βγαίνουν στην επιφάνεια τα αντικρουόμενα συμφέροντα στη στρατηγική περιοχή του Νότιου Καυκάσου. Με την τριμερή συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν - Ρωσίας, η Ρωσία ενισχύει τη θέση της ως εγγυήτρια της «ασφάλειας» της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, ενώ η ΕΕ και οι ΗΠΑ φαίνεται να χάνουν σε επιρροή. Επίσης, Γαλλία και ΗΠΑ ζητούν διευκρινίσεις για το ρόλο της Τουρκίας, αλλά και για το καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Υπογράφοντας τη συμφωνία αυτή, η Ρωσία ουσιαστικά παρέκαμψε τις άλλες δυο συμπροεδρεύουσες χώρες - ΗΠΑ και Γαλλία - στην Ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ.

ΗΠΑ και Γαλλία «έχουν "πληγωμένο εγωισμό" για την ανακωχή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας», σχολίασε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι στη διαμεσολάβηση συμμετείχαν και οι ΗΠΑ και η Γαλλία, επειδή μέσω της Ομάδας του Μινσκ είχαν διατυπώσει σε επίπεδο προέδρων ή υπουργών την άποψή τους και έχουν επιρροή στις χώρες της περιοχής. «Οι εκκλήσεις τους (σ.σ. για εκεχειρία), παρότι την αρχική περίοδο δεν είχαν υλική υπόσταση, έπαιξαν σημαντικό πολιτικό ρόλο», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, παρατήρησε «απόπειρες παράλειψης ή παραμόρφωσης πληροφοριών που σχετίζονται με την εφαρμογή της τριμερούς συμφωνίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ», καθώς σε πολλές δηλώσεις «των ΥΠΕΞ δυτικών κρατών, ο ρόλος της Ρωσίας δεν αναφέρεται καθόλου, σαν να ήταν διμερής η συμφωνία και όχι τριμερής».

Πάντως, το ΥΠΕΞ της Κίνας «καλωσόρισε» τη νέα συμφωνία «για κατάπαυση του πυρός στην οποία κατέληξαν Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν με ενεργή διαμεσολάβηση από τη Ρωσία», κάτι που «η Κίνα εκτιμά ιδιαίτερα». Η Κίνα έχει συμφέρον από την κατάπαυση του πυρός και τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν περιλαμβάνονται στους επενδυτικούς και γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος».

ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Διαδήλωση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

Η φετινή επέτειος της λεγόμενης «βελούδινης επανάστασης» στην Τσεχοσλοβακία με ορόσημο τη 17η Νοέμβρη του 1989, δηλαδή η αντεπανάσταση και η παλινόρθωση του καπιταλισμού, που γιορτάζεται από τις αστικές δυνάμεις ως «νίκη της δημοκρατίας και της ελευθερίας», επιφύλασσε εκπλήξεις, καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι από την ίδια τους την πείρα, αυτά τα 31 χρόνια, κάνουν συγκρίσεις ανάμεσα στο σοσιαλισμό και τον καπιταλισμό και η «πλάστιγγα γέρνει» υπέρ του πρώτου.

Ετσι, φέτος, ειδικά στη Σλοβακία, παρότι έγιναν οι επίσημες εκδηλώσεις από την κεντροδεξιά κυβέρνηση με τις αντικομμουνιστικές κορόνες, υπήρξαν και χιλιάδες ανθρώπων οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που υποβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο του λαού, που εκφράζεται και με τη διαχείριση της πανδημίας. Ξεχωριστή παρουσία είχε το Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας, που διοργάνωσε συγκέντρωση στην οποία ανέδειξε τα δεινά που έφερε ο καπιταλισμός στα λαϊκά στρώματα: Τη μαζική ανεργία και τη μετανάστευση, τους μισθούς που δεν καλύπτουν βασικές ανάγκες, τη σκλαβιά του λαού σε πολυεθνικές ακόμα και στο ζήτημα της διατροφής, την ανυπαρξία ολοκληρωμένης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την υποβαθμισμένη Παιδεία και τον Πολιτισμό, τη διαφθορά, τη συμμετοχή σε οργανισμούς για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όπως η ΕΕ και το εγκληματικό ΝΑΤΟ.

Οι κομμουνιστές επίσης κατήγγειλαν την κλιμάκωση του αντικομμουνισμού, όπως εκφράζεται και από πρόσφατη τροπολογία σε νόμο του 1996, που ψηφίστηκε στη Βουλή (και μπαίνει σε εφαρμογή την 1/12/2020), με την οποία εξισώνονται τα σοσιαλιστικά καθεστώτα με τα ναζιστικά - φασιστικά, το ΚΚ Σλοβακίας χαρακτηρίζεται εγκληματική και καταδικαστέα οργάνωση και ζητούνται η αφαίρεση μνημείων, ονομάτων δρόμων από την περίοδο του σοσιαλισμού και η ποινικοποίηση κάθε αναφοράς στη σοσιαλιστική Τσεχοσλοβακία.

Το αντικομμουνιστικό αυτό έκτρωμα κατήγγειλε στις 16/11 το ΚΚΕ με παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους Σλοβάκους κομμουνιστές. Το ΚΚ Σλοβακίας συμμετέχει μαζί με το ΚΚΕ και άλλα 28 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της ΕΕ και της Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία.

ΓΑΛΛΙΑ
Νέες επισημάνσεις περί «στρατηγικής αυτονομίας»

Τα γαλλικά συμφέροντα δεν είναι πάντα ταυτόσημα με αυτά των Αμερικανών, λέει ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Μετά τις νέες δηλώσεις Μακρόν για την ανάγκη «αυτόνομης παρέμβασης» της ΕΕ σε ζητήματα «ασφάλειας», τη σκυτάλη παρέλαβε ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον, ο οποίος μιλώντας στη γερμανική «Die Welt» τόνισε: «Αν θέλουμε η Ευρώπη να είναι μια σημαντική δύναμη, πρέπει να θέσουμε μακροπρόθεσμους στόχους, όπως όλες οι μεγάλες δυνάμεις». Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του και στο ρόλο του ΝΑΤΟ, για το οποίο - επιλέγοντας προσεκτικά τη διατύπωσή του - είπε πως «δεν μπορεί να αντικατασταθεί βραχυπρόθεσμα, επ' αυτού πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι», προσθέτοντας πάντως ότι «αν ενισχύσουμε την ικανότητά μας να παίρνουμε αυτόνομα αποφάσεις και να ενεργούμε αυτόνομα σε συγκεκριμένους τομείς, δεν αποτελεί κίνδυνο και δεν είναι ασυμβίβαστο».

Ο Μπον είπε ακόμα: «Εχουμε συμφέροντα που δεν είναι πάντα ταυτόσημα με εκείνα των Αμερικανών. Συμπίπτουμε, αλλά έχουμε και τα δικά μας συμφέροντα. Οι ίδιοι οι Αμερικανοί περιμένουν περισσότερη αυτονομία και μεγαλύτερη συνεισφορά από τους Ευρωπαίους, περισσότερη οικονομική συμμετοχή για την ίδια τη δική μας ασφάλεια. Επομένως, αρνούμαστε κάτι που οι Αμερικανοί ζητούν από εμάς». Συνεχίζοντας εκτίμησε ότι «η Ευρώπη έχει την ικανότητα να ενεργεί πιο αυτόνομα», αλλά παράλληλα «εξακολουθώ να πιστεύω ότι η διατλαντική συμμαχία θα παραμείνει πολύ σημαντική μεσοπρόθεσμα, διότι αποτελεί ουσιαστική εγγύηση για την ασφάλεια της Ευρώπης και - παρεμπιπτόντως - και της ΕΕ». Καταλήγοντας ξεχώρισε την ανάγκη για «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», καλώντας «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας» και αναφέροντας ότι «συνεργαζόμαστε με τους Αμερικανούς σε διάφορα θέατρα πολέμου σε όλο τον κόσμο, αλλά πρέπει να φροντίσουμε οι ίδιοι για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας».

ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ
Εκλογές εν μέσω επιθέσεων τζιχαντιστών

Στις κάλπες καλούνται την Κυριακή 22/11 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη δυτικοαφρικανική Μπουρκίνα Φάσο, προκειμένου να εκλέξουν νέο Πρόεδρο και νέα Βουλή.

Οι εκλογές διεξάγονται εν μέσω κλιμάκωσης των πολύνεκρων σφαγών που προκαλούν τα τελευταία χρόνια οι επιθέσεις τζιχαντιστών από οργανώσεις - παρακλάδια του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα». Μόνο φέτος υπολογίζεται ότι από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών σκοτώθηκαν πάνω από 2.000 πολίτες και εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους πάνω από ένα εκατομμύριο άλλοι.

Ο απερχόμενος - και εκ νέου υποψήφιος - Πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, Ρος Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, υποσχέθηκε εφόσον νικήσει στις εκλογές να κλιμακώσει τις επιχειρήσεις του στρατού σε βάρος των τζιχαντιστών. Ο Καμπορέ, που διεκδικεί δεύτερη πενταετία στον προεδρικό θώκο της χώρας, κατηγορείται από δεκάδες υποψήφιους κομμάτων της αντιπολίτευσης για «ανικανότητα». Οι επιθέσεις των τζιχαντιστών, που ξεκίνησαν το 2015, δηλαδή στην αρχή της θητείας του Καμπορέ, όχι μόνο δεν σταμάτησαν αλλά πολλαπλασιάστηκαν επικίνδυνα.

Από τους βασικούς αντιπάλους του Καμπορέ είναι ο Εντι Κομπόιγκο από το «Κογκρέσο για τη Δημοκρατία και την Πρόοδο», το κόμμα του πρώην Προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ, ο οποίος ανατράπηκε μετά από λαϊκές διαδηλώσεις το 2014.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org