ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 22 Νοέμβρη 2020
Σελ. /40
17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020
Η απαγόρευση «έσπασε» στην πράξη

Η συγκέντρωση στην αμερικάνικη πρεσβεία
Η συγκέντρωση στην αμερικάνικη πρεσβεία
Πολλές μέρες πριν φτάσουμε κοντά στην επέτειο του Πολυτεχνείου, η κυβέρνηση, οι μηχανισμοί της, τα παπαγαλάκια της στα μέσα ενημέρωσης είχαν εξαπολύσει μία συντονισμένη προπαγανδιστική επίθεση με στόχευση σωματεία, μαζικούς φορείς, φοιτητικούς συλλόγους και βέβαια το ΚΚΕ.

Δύο βδομάδες πριν από τη 17η Νοέμβρη, τα πρώτα ...«βιολιά» ήταν εναλλάξ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης. Αμφότεροι απηύθυναν απειλές, προειδοποιήσεις για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και των εκδηλώσεων. Εφτασε μάλιστα ο Χρυσοχοΐδης να κάνει λόγο για «γιορτή για φέρετρα» και πως « πορεία και συγκεντρώσεις δεν επιτρέπονται».

Το αποκορύφωμα όλων αυτών βέβαια ήταν η χυδαία αναφορά του ίδιου του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής, την Πέμπτη 12 Νοέμβρη, όπου έκανε λόγο για «πορεία προς τις ΜΕΘ», αναπαράγοντας έτσι την προβοκάτσια που μέρες πριν διακινούσαν οι υπουργοί του. Κατηγόρησε δε για «εγκληματική στάση» όσους θέλουν να γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου, καθώς ρισκάρουν, όπως είπε ξεδιάντροπα, «να μετατρέψουν μια πορεία τιμής σε πορεία πόνου». Εφτασε στο σημείο να ζητήσει προσωπικά από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και το ίδιο το Κόμμα να συμμορφωθούν ...προς τας υποδείξεις και να ...«δηλώσουν» πως «δεν θα συμμετάσχουν σε καμία πορεία» και «δεν θα παρακινήσουν κανέναν» να συμμετάσχει. Η απάντηση βέβαια ήρθε άμεσα από τον Δ. Κουτσούμπα, που του φώναξε από τα έδρανα: «Ντροπή σας!». Επίσης, εξαπέλυσε ευθέως απειλές κατά του Κόμματος για διώξεις λέγοντας ότι «οι νόμοι ισχύουν για όλους» και ότι δεν εξαιρείται «από τη συνολική εφαρμογή των νόμων».


Σε όλη αυτήν τη συζήτηση που έγινε, η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκκωφαντική σιωπή. Ο Αλ. Τσίπρας σαν να μην άκουσε τη λέξη «Πολυτεχνείο» στη Βουλή. Κι έτσι δεν είπε λέξη ούτε καν στη δευτερολογία του σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης να την απαγορεύσει, ούτε μπήκε στον κόπο να σχολιάσει τις χυδαιολογίες Μητσοτάκη για την πορεία... Αντίθετα, την ίδια στιγμή που κατηγορούσε την κυβέρνηση για ανικανότητα, της έκανε προτάσεις, και μάλιστα ονομαστικές, για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής.

Την Παρασκευή 13 Νοέμβρη, ο Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε ουσιαστικά την απαγόρευση των εκδηλώσεων και προειδοποίησε πως «η αστυνομία θα εφαρμόσει τον νόμο απαρέγκλιτα παντού». Και σε ένα ρεσιτάλ αυταρχισμού, στοχοποίησε τις λαϊκές κινητοποιήσεις, ισχυριζόμενος ότι «οι δρόμοι και οι διαδηλώσεις κουβαλάνε ιό και γεννάνε αρρώστια»!

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, μία βδομάδα πριν από τη 17η Νοέμβρη, προχώρησε στη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της διέγερσης σε ανυπακοή (!), επειδή η ΕΝΙΘ και άλλες Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών, Ομοσπονδίες και Σωματεία Εργαζομένων και φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τον αγωνιστικό εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου!


Την Παρασκευή 13 Νοέμβρη ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Ενωσης Ιατρών Καρδίτσας λαμβάνουν κλήση από την Ασφάλεια Καρδίτσας για να «δώσουν εξηγήσεις» σχετικά με την ανακοίνωσή τους στις 10 Νοέμβρη, όπου δήλωναν τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Την ίδια περίοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του δεν χάνουν ευκαιρία να δηλώνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που οργανώνουν οι φορείς, και να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με τη στάση της δυναμιτίζει το κλίμα συναίνεσης.

* * *

Βράδυ Σαββάτου 14 Νοέμβρη.

Σαν τον κλέφτη, η κυβέρνηση, σε μια πρωτοφανή ενέργεια αυταρχισμού και προσπαθώντας να πείσει ότι αυτό αφορά δήθεν την προστασία της δημόσιας υγείας, ανακοινώνει:

«Απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή περισσότερα άτομα, από 06.00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21.00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020», διακηρύσσοντας ότι «για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις: Διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις. Διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση, συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις».

Η συγκέντρωση στα Προπύλαια
Η συγκέντρωση στα Προπύλαια
Την ίδια στιγμή, κλιμακώνεται το μπαράζ της άθλιας προπαγάνδας από τους μηχανισμούς της κυβέρνησης και Μέσα Ενημέρωσης, με τη μορφή άλλοτε παραινέσεων και άλλοτε απειλών προς το ΚΚΕ και όποιον άλλο ετοιμάζεται να κάνει κινητοποίηση...

Ομως, οι πρώτες αντιδράσεις είναι άμεσες. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Κυριακή 15 Νοέμβρη η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την απαγόρευση και ζητά από την κυβέρνηση να την ανακαλέσει άμεσα!

* * *

Η λαϊκή αντίδραση είναι ακαριαία.

Από την Κυριακή το πρωί κορυφώνονται οι ανακοινώσεις και τα καλέσματα από δεκάδες σωματεία και μαζικούς φορείς. Καταγγέλλουν την απαγόρευση της κυβέρνησης και καλούν σε εκδηλώσεις με όλα τα μέτρα προστασίας. Ταυτόχρονα, η αντίδραση αποτυπώνεται και σε ένα κείμενο που ξεκινά να διακινείται το απόγευμα της Κυριακής από συνδικαλιστές, δικηγόρους και άλλους αγωνιστές του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Μέσα σε λίγες ώρες συλλέχθηκαν πλήθος υπογραφών που συνολικά έφτασαν τις 8.000, κάτω από την απαίτηση να αποσύρει η κυβέρνηση την απαράδεκτη απαγόρευση.

Εκπρόσωποι συνδικάτων, που προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα και διαμαρτύρονται για την ένταση του αυταρχισμού. Νομικοί και δικαστικοί, που τεκμηριώνουν ότι πρόκειται για μια άδικη και αντισυνταγματική απόφαση. Επίσης, επιστήμονες, δημοσιογράφοι, άνθρωποι του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, αιρετοί από την Τοπική Διοίκηση κ.ά.

Συλλήψεις και ξυλοδαρμοί από αστυνομικούς
Συλλήψεις και ξυλοδαρμοί από αστυνομικούς
Ξεχωριστή σημασία έχει η καθολική αποδοχή του κειμένου από εκλεγμένους γιατρούς στις Νοσοκομειακές Ενώσεις από όλο το πολιτικό φάσμα, αφού υπογράφεται από τους προέδρους και τη συντριπτική πλειοψηφία των διοικήσεων των Ενώσεών τους σε όλη τη χώρα (Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Λάρισα, Καρδίτσα, Ηράκλειο, Σέρρες, Αρκαδία κ.ά.). Μια σύσσωμη δηλαδή απόρριψη, από τους επιστήμονες της Υγείας, του ψευτοεπιχειρήματος της κυβέρνησης ότι τάχα απειλείται η δημόσια υγεία από συγκεντρώσεις που γίνονται με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις κ.λπ.). Μια ακόμα απόδειξη ότι η πανδημία αποτελεί πρόσχημα για την κυβέρνηση, ώστε να καταστείλει τη λαϊκή διεκδίκηση, την ίδια στιγμή που δεν παίρνει κανένα μέτρο ουσιαστικής προστασίας του λαού.

Το κείμενο στήριξε εξαρχής το ΚΚΕ, οι βουλευτές και ευρωβουλευτές του οποίου το υπέγραψαν και το διακίνησαν. Στη συνέχεια το υπέγραψαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25.

Με τις χιλιάδες υπογραφές κάτω από το κείμενο, συνδικαλιστές και εκπρόσωποι μαζικών φορέων πραγματοποιούν διάβημα το πρωί της Δευτέρας 16 Νοέμβρη έξω από τη Βουλή, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της κυβέρνησης δεν θα περάσει, και προκειμένου να επιδώσουν το κείμενο των υπογραφών. Το κείμενο με τις υπογραφές επιδόθηκε κατά σειρά, στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

* * *

Ο Δ. Κουτσούμπας και ο Θ. Παφίλης καταγγέλλουν την καταστολή και ζητούν την απελευθέρωση των διαδηλωτών που χωρίς κανένα λόγο συνέλαβαν οι αστυνομικοί
Ο Δ. Κουτσούμπας και ο Θ. Παφίλης καταγγέλλουν την καταστολή και ζητούν την απελευθέρωση των διαδηλωτών που χωρίς κανένα λόγο συνέλαβαν οι αστυνομικοί
Πρωί 17ης Νοέμβρη.

Παρά την τρομοκρατία, παρά τις απειλές, παρά την απαγόρευση, ξαφνικά, στις 10 το πρωί, η άδεια κι έρημη λεωφόρος μπροστά από την αμερικάνικη πρεσβεία «ξυπνά» από μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που με μια αιφνιδιαστική κίνηση, σε χρόνο μηδέν, συγκεντρώνονται συντεταγμένα μπροστά στην πρεσβεία και στο Πάρκο Ελευθερίας, τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Η αρχική προσπάθεια των αστυνομικών δυνάμεων να τους απωθήσουν με τη βία έπεσε στο κενό.

Η απαράδεκτη απαγόρευση της κυβέρνησης, με στόχο να φιμωθεί το διαχρονικό αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα του Πολυτεχνείου, «σπάει» στην πράξη.

Η τήρηση των μέτρων από τους διαδηλωτές ήταν υποδειγματική, σε πλήρη αντίθεση με τις δυνάμεις της αστυνομίας, που είχαν ζώσει την περιοχή και ήταν ο ένας πάνω στον άλλο. Ξεδιπλώνοντας γρήγορα τα πανό και τις σημαίες, φορώντας τις μάσκες τους και κρατώντας τις αποστάσεις, δεκάδες διαδηλωτές απλώθηκαν κατά μήκος της Β. Σοφίας, με μέτωπο στις κλούβες των ΜΑΤ, που είχαν κλείσει από νωρίς κάθετα το δρόμο.

«Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας σε ζωή, υγεία, δουλειά - Τιμάμε τον Νοέμβρη στο δρόμο του αγώνα» έγραφε το κεντρικό πανό, με την υπογραφή της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, ενώ στο χώρο αντηχούσαν τα πρώτα συνθήματα: «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Δώστε λεφτά για την Υγεία, και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Η αστυνομική αγριότητα σε βάρος διαδηλωτών

Eurokinissi

Η αστυνομική αγριότητα σε βάρος διαδηλωτών
Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία προς το Πάρκο Ελευθερίας, τηρώντας τις αποστάσεις και με όλα τα μέτρα προστασίας. Εκεί έγινε δεκτός από τους συγκεντρωμένους με συνθήματα και χειροκροτήματα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος νωρίτερα είχε καταθέσει στεφάνι στο χώρο του ΕΑΤ - ΕΣΑ.

* * *

Μεσημέρι 17ης Νοέμβρη

Η ώρα είναι 2 μ.μ. Αστραπιαία τα πανό των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ, συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων ξεδιπλώνονται στην Πανεπιστημίου. Εκατοντάδες διαδηλωτές παίρνουν τις θέσεις τους, καταλαμβάνοντας τη λεωφόρο από το ύψος του Οφθαλμιατρείου μέχρι την Ομόνοια. Μια συγκέντρωση που έδειξε ξανά τι σημαίνει υποδειγματική διοργάνωση με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας: Αποστάσεις, μάσκες, αντισηπτικά και τίποτα στην τύχη του. Ολα οργανωμένα στην εντέλεια.

Από τις ντουντούκες κάθε τόσο ακούγεται η παρότρυνση: «Κρατάμε αποστάσεις!». Κάτι που τηρείται απαρέγκλιτα από όλους, χωρίς να μειώνει ούτε στο ελάχιστο τη μαχητικότητα και τη δυναμικότητα των συνθημάτων. Η Πανεπιστημίου διαμορφώνεται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, παρά το κλίμα αστυνομοκρατίας, στο πιο ασφαλές σημείο της Αθήνας.

Από τη μια, η υποδειγματική συγκέντρωση με τους διαδηλωτές να προστατεύονται απολύτως, συγκροτώντας πεντάδες και με αποστάσεις τουλάχιστον 2 μέτρων ο καθένας από τον άλλον. Και από την άλλη, τα μπουλούκια των χιλιάδων αστυνομικών, που με ευθύνη της κυβέρνησης απλώνονταν χωρίς κανένα μέτρο από το πρωί σε κάθε γωνιά της Αθήνας, δημιουργώντας παντού εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

Οργιο καταστολής από την αστυνομία σε βάρος της συγκέντρωσης του ΚΚΕ στο κέντρο της πόλης

INTIME NEWS

Οργιο καταστολής από την αστυνομία σε βάρος της συγκέντρωσης του ΚΚΕ στο κέντρο της πόλης
Κι έτσι, μέσα στην καρδιά της σιδερόφραχτης πόλης, των δεκάδων μπλόκων και των απανωτών ελέγχων προς εφαρμογή των κατευθύνσεων της κυβέρνησης «να μην κουνηθεί κανείς», ο λαός δίνει απάντηση.

* * *

Οργιο καταστολής

Οι εικόνες αυτές, που προκαλούν αλλεργία στο κράτος, στην κυβέρνηση, στο κεφάλαιο και τα επιτελεία τους έδωσαν το έναυσμα για να μπει σε εφαρμογή ένα βρώμικο κατασταλτικό σχέδιο, που απέδειξε ότι το τελευταίο πράγμα που νοιάζει την κυβέρνηση είναι η πανδημία και η προστασία του λαού.

Αυτό φάνηκε από την πρώτη στιγμή, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, της ΔΙ.ΑΣ. και άλλες ομάδες της αστυνομίας να πέφτουν κατά κύματα πάνω στους διαδηλωτές, μήπως και καταφέρουν έστω την ύστατη στιγμή να μην πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση. Οι απανωτές απρόκλητες επιθέσεις, όμως, αποδείχθηκαν ανίκανες να περιορίσουν την κινητοποίηση.

Αστυνομικές δυνάμεις ξεκινούν να περνούν χειροπέδες στους πρώτους διαδηλωτές, να τους ρίχνουν κάτω, να τους χτυπούν με τα γκλομπ, να ανοίγουν κεφάλια, με αποτέλεσμα τρεις διαδηλωτές να βρεθούν στο νοσοκομείο.

Είναι τέτοιος ο παροξυσμός τους που φτάνουν να προπηλακίζουν τους βουλευτές, τους ευρωβουλευτές και τα στελέχη του ΚΚΕ που ζητούν την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων: Επιχειρούν να διώξουν τον Γιώργο Μαρίνο, σπρώχνουν βίαια τον Χρήστο Κατσώτη, όπως και την Μαρία Κομνηνάκα και τον Κώστα Παπαδάκη, τραβάνε από το πουκάμισο τον Θανάση Παφίλη. Βρίζουν χυδαία όποιον τολμάει να διαμαρτυρηθεί.

Θεσσαλονίκη, στο αμερικανικό προξενείο

MotionTeam

Θεσσαλονίκη, στο αμερικανικό προξενείο
Στο σημείο όπου διαδραματίζονται οι πρωτοφανείς αυτές σκηνές σπεύδει ο ίδιος ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απαιτώντας να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι διαδηλωτές που πιάστηκαν από την αστυνομία, με τους αστυνομικούς να γίνονται ακόμα πιο προκλητικοί και προς τον ΓΓ, να απαντούν με μεγαλύτερη βιαιότητα σε όσους ήδη είχαν «δεμένους», ενώ άλλους τους σέρνουν στα πεζοδρόμια, ψάχνοντας κλούβα για να τους χώσουν μέσα.

Την ίδια στιγμή, ο αστυνομικός διοικητής, που υποτίθεται ότι θα ήταν «παρών», παραμένει άφαντος, και τελικά εμφανίζεται μετά από ώρα για να εξαπολύσει απειλές στους συγκεντρωμένους και στον ίδιο τον Δ. Κουτσούμπα: «Αν δεν διαλυθεί η συνάθροιση, θα τη διαλύσουμε εμείς...», κατόπιν εντολής του Αρχηγείου!

Χαρακτηριστικό του προσχεδιασμένου οργίου τρομοκρατίας είναι το ότι πριν προλάβει ο αξιωματικός να ολοκληρώσει την παραπάνω απειλή κι ενώ τα στελέχη του ΚΚΕ απαιτούν να αφεθούν ελεύθεροι οι διαδηλωτές, οι δικυκλιστές της ΔΙ.ΑΣ. εξαφανίζονται ταχύτατα και την ίδια στιγμή κάνουν την εμφάνισή τους στην κορυφή της πορείας τα ειδικά οχήματα υδροβολής της αστυνομίας («Αίαντες»), συνοδευόμενα από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ. Κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν την κεφαλή της πορείας να υποχωρεί συντεταγμένα, με συνθήματα και χέρια υψωμένα, και παρόλο που βαδίζουν με τις πλάτες γυρισμένες στους «Αίαντες» και τα ΜΑΤ, τα χημικά πέφτουν βροχή ανάμεσά τους.

Βίαιη καταστολή και στα Γιάννενα
Βίαιη καταστολή και στα Γιάννενα
Το σχέδιο καταστολής περνά στην επόμενη φάση: Ενα σύννεφο από χημικά και δεκάδες χειροβομβίδες κρότου - λάμψης πέφτουν στη συγκέντρωση, οι «αύρες» εκτοξεύουν νερό, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας, με ολόκληρη την Πανεπιστημίου να μετατρέπεται σε θάλαμο αερίων. Ακόμα και τότε, όμως, οι εκατοντάδες διαδηλωτές διατηρούν την ψυχραιμία τους, οι ντουντούκες καλούν σε τήρηση των αποστάσεων, κάτι που, παρά τη δυσκολία, γίνεται κι εκείνη την ώρα κατορθωτό, παρά την τεράστια πίεση της αστυνομίας, κι ενώ η διαδήλωση υποχωρεί συντεταγμένα προς την Ομόνοια.

* * *

Το κατασταλτικό όργιο συνεχίζεται...

Οι αστυνομικές δυνάμεις προχωρούν σε δεκάδες προσαγωγές, με τον κύριο όγκο όσων πιάστηκαν «στο σωρό» να οδηγείται στη ΓΑΔΑ. Ανάμεσά τους συνδικαλιστικά στελέχη, από όλους τους κλάδους, γνωστά για τη δράση τους στο εργατικό κίνημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αστυνομικοί κατηύθυναν διαδηλωτές από την Πανεπιστημίου προς τη Σταδίου, λέγοντάς τους πως από εκεί έχουν δυνατότητα διαφυγής. Οταν όμως έφτασαν στο ύψος της οδού Γ. Σταύρου, κυκλώθηκαν από την ομάδα «Δράση» ενώ στο σημείο έσπευσαν και διμοιρίες της ΥΜΕΤ, με πρόθεση να τους συλλάβουν. Βουλευτές του ΚΚΕ, δικηγόροι και συνδικαλιστές πραγματοποίησαν επιτόπου παρέμβαση, χωρίς να τους επιτραπεί, αφού τελικά προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ.

Αυτό το πανοραμικό πλάνο από τη συγκέντρωση στην αμερικάνικη πρεσβεία δείχνει την υποδειγματική τήρηση των μέτρων προστασίας
Αυτό το πανοραμικό πλάνο από τη συγκέντρωση στην αμερικάνικη πρεσβεία δείχνει την υποδειγματική τήρηση των μέτρων προστασίας
Συνολικά στην Αττική έγιναν 56 προσαγωγές διαδηλωτών, γεγονός που προκάλεσε την άμεση παρέμβαση βουλευτών του ΚΚΕ και δικηγόρων, απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι. Τελικά ύστερα από πολλές ώρες αφέθηκαν στο σύνολό τους ελεύθεροι, ενώ σε βάρος του Λάμπρου Χατζάρα, μέλους του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, που είχε προσαχθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης και επίσης αφέθηκε ελεύθερος, σχηματίστηκε δικογραφία με ανυπόστατες κατηγορίες.

Σε μια άμεση παρέμβαση, έξω από τη ΓΑΔΑ βρέθηκαν αντιπροσωπείες εργατικών συνδικάτων και βουλευτές του ΚΚΕ, που μαζί με δικηγόρους έκαναν συνεχείς παρεμβάσεις, απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες, καταγγέλλοντας τις συνθήκες κράτησής τους, αφού σύμφωνα με καταγγελίες ζήτησαν να πιουν νερό και αστυνομικοί τους απάντησαν να πιουν από την τουαλέτα!

Παράλληλα, κατήγγειλαν την απαράδεκτη τακτική να μην επιτρέπεται στους δικηγόρους να έρθουν σε επαφή με τους προσαχθέντες, με την ηγεσία της ΓΑΔΑ αντί να δίνει σαφείς απαντήσεις να κωλυσιεργεί και να βάζει διάφορα προσκόμματα στην επικοινωνία.

Σε συνέχεια των παρεμβάσεων, οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου βρέθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης, όπου έκαναν ανάλογη παρέμβαση απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες, μεταξύ των οποίων ήταν και μέλη του ΝΑΡ.

* * *

Μαζική καταδίκη

Μία μέρα μετά, στις 18 Νοέμβρη, μέρα που ίσχυε η απαγόρευση της κυβέρνησης, μέλη του ΚΚΕ προχωρούν σε εξορμήσεις και ανάρτηση πανό σε διάφορα σημεία της Αθήνας, ενώ παρεμβάσεις γίνονται και στο εξωτερικό. Στους δρόμους του κέντρου και των συνοικιών αντήχησαν δυνατά τα συνθήματα της συγκέντρωσης του ΚΚΕ για το Πολυτεχνείο, κάνοντας κουρελόχαρτο τις κυβερνητικές απαγορεύσεις, με τον «Ριζοσπάστη» και την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος. Ετσι, φτάνουν σε εκατοντάδες εργαζόμενους η καταγγελία του οργίου καταστολής και το κάλεσμα «να μας βρίσκει διαρκώς μπροστά της η κυβέρνηση στον αγώνα για υγεία, ζωή, δουλειά με δικαιώματα».

Η απαγόρευση και η προσπάθεια αυταρχισμού είχαν σπάσει στην πράξη...

* * *

Αλληλεγγύη

Το όργιο κυβερνητικής καταστολής και τρομοκρατίας κατήγγειλαν, με παραστάσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στις ελληνικές πρεσβείες σε Βρυξέλλες και Λευκωσία, αντιπροσωπείες των Οργανώσεων του ΚΚΕ. Ενώ την απρόκλητη επίθεση της κυβέρνησης καταδικάζουν επίσης με ανακοινώσεις τους οι Ελληνικές Κοινότητες σε Στοκχόλμη, Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Ανόβερο, Ααχεν και Δρέσδη.

Το κυβερνητικό όργιο καταστολής, την αναίτια και απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας σε βάρος των διαδηλωτών, που τίμησαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να καταγγέλλουν συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Επιπλέον, μηνύματα αλληλεγγύης από περισσότερα από 41 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο προς το ΚΚΕ και το εργατικό κίνημα της χώρας μας, ενάντια στην κρατική καταστολή, καταφτάνουν συνεχώς στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ