ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Συνεχίζονται οι ενδοαστικές κόντρες

Ο επικεφαλής των διαφωνούντων Συντηρητικών βουλευτών Τζ. Ρ. Μογκ

Copyright 2018 The Associated

Ο επικεφαλής των διαφωνούντων Συντηρητικών βουλευτών Τζ. Ρ. Μογκ
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Παρά την αδυναμία των βουλευτών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, που διαφωνούν με την προτεινόμενη συμφωνία για το Brexit, να συγκεντρώσουν τον αριθμό των 48 επιστολών που απαιτείται για να προκαλέσουν πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, οι ενδοαστικές κόντρες στο Λονδίνο δεν δείχνουν να καταλαγιάζουν, καθώς χτες βουλευτές του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP, που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας, επανέλαβαν ότι θα άρουν την κοινοβουλευτική στήριξη της κυβέρνησης και θα καταψηφίσουν το σχέδιο συμφωνίας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ομάδας των διαφωνούντων βουλευτών, Τζέικομπ Ρις Μογκ, παραδέχτηκε ότι στο γραφείο του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος έφτασαν τελικά μόλις 26 επιστολές για τη δρομολόγηση κίνησης δυσπιστίας σε βάρος της αρχηγού του κόμματος (είχε διαρρεύσει ότι οι επιστολές ήταν 43), επειδή αρκετοί ενώ το υποσχέθηκαν, αποφάσισαν τελικά να μην τις αποστείλουν. Ανάμεσα σε αυτούς που μετανόησαν ήταν και ο πρώην υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις. Ο Μογκ αρνήθηκε ότι ταπεινώθηκε ο ίδιος και οι άλλοι 25 Συντηρητικοί βουλευτές που θέλησαν να προκαλέσουν την αρχηγό του κόμματος, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αμφισβητηθεί η παραμονή της στην ηγεσία των Συντηρητικών στην περίπτωση που καταψηφιστεί το σχέδιο συμφωνίας για Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Παράλληλα, χτες βουλευτές από την 10μελή κοινοβουλευτική ομάδα του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP προειδοποίησαν ότι θα απόσχουν ή θα καταψηφίσουν επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, για να στείλουν «πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση» ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία για στήριξη της κυβέρνησης στη Βουλή, μόνο εφόσον η πρωθυπουργός τηρήσει και το δικό της μερίδιο στη συμφωνία.

Η Μέι, με άρθρο της που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα της Β. Ιρλανδίας «Belfast Telegraph», προσπάθησε να αντικρούσει τις επικρίσεις για το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «θέτει τη Β. Ιρλανδία σε φανταστική θέση στο μέλλον», επειδή η Β. Ιρλανδία «θα γίνει πύλη και για τις αγορές της ΕΕ και για τις υπόλοιπες αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου».

Σήμερα η Μέι αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες και να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο «προσπαθειών ολοκλήρωσης» της διακήρυξης που αναμένεται να εκδοθεί κατά την (προγραμματισμένη για αυτή την Κυριακή) έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Brexit. Η Μέι αναμένεται να συναντήσει δυσκολίες και στη σύνοδο στις Βρυξέλλες, καθώς χτες ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προειδοποίησε ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο συμφωνίας εάν δεν αλλάξει το άρθρο που αφορά το Γιβραλτάρ. Η Ισπανία θεωρεί ότι το Γιβραλτάρ δεν αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και επομένως οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην επικράτειά του. Θεωρεί επίσης ότι μια πιθανή παράταση της μεταβατικής περιόδου δεν μπορεί να είναι αυτόματη και πρέπει να έχει την προηγούμενη συμφωνία του Συμβουλίου.

Νωρίτερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας απέρριψε προσφυγή της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τ. Μέι, με την οποία προσπάθησε να εμποδίσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να εξετάσει εάν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ανατρέψει μονομερώς το Brexit, ανακαλώντας την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας που ξεκινά τη διαδικασία εξόδου μίας χώρας από την ΕΕ. Πριν λίγες μέρες, το Εφετείο της Σκοτίας αποφάσισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμποδίσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να εξετάσει την υπόθεση στις 27 Νοέμβρη.

Τέλος, χτες ο κεντρικός τραπεζίτης της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής παραδέχτηκε ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit, τότε θα χαθούν θέσεις εργασίας, θα μειωθούν μισθοί και θα αυξηθεί ο πληθωρισμός.

Στην Αγκυρα αύριο η Μογκερίνι

Ενώ χτες αναμενόταν συνάντηση Τσαβούσογλου - Πομπέο

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στην Αγκυρα αναμένεται αύριο η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, για επαφές με βασικά θέματα την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά και τη διμερή συνεργασία σε Μεταναστευτικό, Συριακό κ.λπ. Η επίσκεψη γίνεται λίγες μέρες μετά τη νέα τοποθέτηση της εισηγήτριας της ετήσιας έκθεσης προόδου της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, Κάτι Πίρι, ότι το Ευρωκοινοβούλιο «θα πρέπει να προτείνει να διακοπούν και επίσημα οι συνομιλίες» με την Αγκυρα. Υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία τάχθηκε και ο υπουργός Υγείας και υποψήφιος για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Γερμανίας, Γενς Σπαν, λέγοντας ότι «η Τουρκία στη σημερινή της κατάσταση δεν θα γίνει ποτέ μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα ήταν έντιμο να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Πάντως, ζητούμενο δεν είναι η πλήρης διάρρηξη των δεσμών των Βρυξελλών με την Αγκυρα, αλλά η αναπροσαρμογή τους στις σημερινές συνθήκες, όπως σημειώνουν με κάθε ευκαιρία πρωτοκλασάτα στελέχη της ΕΕ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, αντέδρασε χτες έντονα σε αίτημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για απελευθέρωση του πρώην επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που κρατείται αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για «συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις και ενέργειες». Ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι οι αποφάσεις του συγκεκριμένου δικαστηρίου δεν είναι υποχρεωτικές συμπληρώνοντας ότι «θα αντεπιτεθούμε και θα βάλουμε τελεία και παύλα σ' αυτήν την υπόθεση». Πάντως, το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία να καταβάλει 10.000 ευρώ στον ενάγοντα για «ηθική αποζημίωση» και 15.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα. Ο ίδιος ο Ντεμιρτάς δήλωσε ότι η εξέλιξη «επιβεβαιώνει τη θέση μου ως πολιτικού ομήρου».

Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον χτες αναμενόταν συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μ. Πομπέο. Αν και προσώρας η Ουάσιγκτον διέψευσε σενάρια περί ενδεχόμενης έκδοσης του Φετ. Γκιουλέν, του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη που η Αγκυρα θεωρεί πρωτεργάτη της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, το παζάρι μεταξύ των δύο πλευρών περιπλέκεται σε πολλά μέτωπα, περιλαμβανομένης και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Οι εξελίξεις τόσο στη Συρία όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο για τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου είναι βασικές προτεραιότητες και των δύο, που όμως διατηρούν βασικές αντιθέσεις και διαφωνίες σε Κουρδικό, Ιράν, κ.λπ.

ITAΛΙΑ
Θέλει συνέχιση διαλόγου με την ΕΕ

ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το παζάρι Ρώμης - Βρυξελλών θα συνεχιστεί με ορμή, όπως επιβεβαίωσε χτες και ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης - ηγέτης του «Κινήματος 5 Αστέρων» - Λουίτζι ντι Μάγιο, που δήλωσε ότι δεν γνωρίζει «τι θα αποφασίσει η Κομισιόν, αλλά εάν (οι Ευρωπαίοι) είναι ανοικτοί στο διάλογο μπορεί να βρεθεί μια λύση, η οποία δεν πρέπει να προβλέπει την κατάργηση των (βασικών) μέτρων του (ιταλικού) νομοσχεδίου του προϋπολογισμού». Προχτές, ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία δήλωσε ότι «πέρυσι, μόνο η Ιταλία είχε χαμηλότερο έλλειμμα από το 2,4%. Είναι ένα από τα χαμηλότερα της ιταλικής ιστορίας, ενώ η Γαλλία είχε πάντα υψηλότερο έλλειμμα». Πρόσθεσε κι εκείνος πως ο προϋπολογισμός της χώρας του δεν θα αλλάξει, αλλά και ότι ο διάλογος με τις Βρυξέλλες θα συνεχιστεί.

Στο μεταξύ, σήμερα πιθανολογείται η νέα επίσημη τοποθέτηση της Κομισιόν για το σχέδιο προϋπολογισμού που έχει καταθέσει η Ρώμη. Πολλοί εκτιμούν ότι ίσως οι Βρυξέλλες κινήσουν για πρώτη φορά τη «διαδικασία επιβολής κυρώσεων», που προβλέπεται σε περιπτώσεις σημαντικού κινδύνου απόκλισης από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Μάριο Σεντένο, δήλωσε ότι συμμερίζεται «τις ανησυχίες της Ιταλίας για την υποτονική ανάπτυξη και τα σύνθετα κοινωνικά ζητήματα, αλλά αυτά μπορούν να επιτευχθούν χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής» και τόνισε: «Η τήρηση (των δημοσιονομικών κανόνων) δεν είναι μόνο προς το συμφέρον κάθε χώρας, αλλά και προς το συλλογικό μας συμφέρον».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ισραηλινά πυρά σε φωτορεπόρτερ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Ελεύθεροι σκοπευτές του ισραηλινού στρατού πυροβόλησαν και πλήγωσαν σοβαρά στο πόδι με σφαίρες dum-dum (που προκαλούν πολλαπλά τραύματα καταστρέφοντας οστά, ιστούς, νεύρα) τον 47χρονο Παλαιστίνιο φωτορεπόρτερ του πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες» Ρασέντ Ρασίντ ενώ κάλυπτε κινητοποίηση σε απόσταση περίπου 600 μέτρων από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Τα ισραηλινά πυρά έπεσαν σκόπιμα στον δημοσιογράφο που έφερε ευδιάκριτο σήμα «PRESS» (Τύπος) στο πλαίσιο συχνών βάρβαρων επιθέσεων που κάνουν οι κατοχικές δυνάμεις όχι μόνο σε βάρος εκπροσώπων του Τύπου αλλά και σε νοσηλευτές, γιατρούς, μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, ακόμη και σε ανάπηρους που τολμούν να συμμετάσχουν με οποιονδήποτε τρόπο στις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει από τις 30 Μάρτη οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους.

ΗΠΑ
Δικαστικό «φρένο» στις αυτόματες απορρίψεις ασύλου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ομοσπονδιακός δικαστής στο Σαν Φρανσίσκο ανέστειλε χτες προσωρινά την ισχύ Προεδρικού Διατάγματος που είχε υπογράψει την περασμένη Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να καταστεί εφικτή η αυτόματη απόρριψη αιτήματος ασύλου σε ανθρώπους που εισέρχονται παράνομα στο έδαφος των ΗΠΑ.

Το ίδιο 24ωρο, Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του είπε σε δημοσιογράφους πως μελετάται η δυνατότητα να δοθούν στους περίπου 6.000 Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό «πιο ευρείες αρμοδιότητες», όπως η προστασία του «προσωπικού της ομοσπονδιακής υπηρεσίας τελωνείων και προστασίας των συνόρων» εάν κριθεί απαραίτητο. Προχτές, πάντως, έκλεισε για ώρες η πιο πολυσύχναστη μεθοριακή διέλευση από και προς το Μεξικό προκειμένου να τοποθετηθούν επιπρόσθετες μπάρες και αγκαθωτά συρματοπλέγματα με στόχο να αποτραπούν στο μέλλον νέες μεταναστευτικές ροές.

Μεξικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περίπου 6.000 μετανάστες έχουν ήδη φθάσει στις συνοριακές πόλεις Τιχουάνα και Μεξικάλι ελπίζοντας να μπουν στις ΗΠΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ